kategoria: A500
[#1] PiStorm for Amiga 500
Ma ktoś doświadczenia z
PiStorm for Amiga 500
[#2] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #1

a o co konkretnie chcesz zapytac?
[#3] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #1

Ja mam pożyczone PiStorm z RPi 3A+ od Pauliny, ale jedyne co zrobiłem to wrzuciłem Caffeine na karte SD i odpaliłem, zaktualizowałem do najnowszej wersji i powiem tyle.... to zapier#$%@!
1
[#4] Re: PiStorm for Amiga 500

@waldiamiga, post #3

no generalnie jak zapodasz czworke - to oprócz braku AGA na a500 - czyli gry pod 1200 to nieee, to reszta chodzi tak samo - czyli fruwa.
[#5] Re: PiStorm for Amiga 500

@Kwiatki, post #4

Heh, myślałem że z PiStormem dla A500 działa tylko RPi Zero 2 i RPi 3A+.
Jaka dokładnie wersja RPi 4 działa z PiStorm dla A500?
2
[#6] Re: PiStorm for Amiga 500

@Kwiatki, post #2

Nie wiem niczego np co trzeba by to działało
[#7] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #6

[wyróżniony] [#8] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #6

Nie wiem niczego np co trzeba by to działało

Tak jak pisałem, przed wrzuceniem PiStorma na mobo, zassałem torrenta z obrazem Caffeine Storm, potem wrzuciłem go na kartę MicroSD o poj. 32GB przy pomocy softu pod Win (nawet nie pamiętam co użyłem) ,zaktualizowałem Caffeine do najnowszej wersji poprzez WiFi z RPi i tyle. Jeśli chcesz konfigurować system od początku pod siebie to ja na ten czas nie pomogę.
[wyróżniony] [#9] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #6

Trzeba wyjąć oryginalny procesor z Amigi, w jego miejsce włożyć PiStorm, a do PiStorm podłączyć Raspberry Pi (4 u mnie nie działało, testowałem z Zero 2W, 3A i 3B).

W Raspberry Pi musi być karta microSD minimum z EMU68 albo jak napisane powyżej z gotowym systemem, który już EMU68 zawiera.

Wyjście HDMI Raspberry Pi musi zostać podłączone do TV albo monitora żeby widzieć co się dzieje z PiStorm i aby uzyskać obraz z emulowanej karty graficznej.

Jeśli angielski nie jest dla Ciebie kłopotem, to jest sporo opisów co i jak zrobić aby można było z PiStorm korzystać.

https://www.retro32.com/amiga-resources/080220223836-amiga-pistorm-emu68-setup-guide-tutorial

https://archive.org/details/CaffeineOS

https://www.epsilonsworld.com/2021/08/pistorm-accelerator-with-amigaos-32-on.html?m=1
1
[#10] Re: PiStorm for Amiga 500

@waldiamiga, post #8

nie mogę znaleźć działającego torenta
[#11] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #10

Dzięki za rzetelną informacje co i jak
1
[#12] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #10

Obczaj drugi link z posta nr.9 autorstwa Lorda_Spidera. Po prawej stronie masz "Download Option", tam wybierz torrent.
[#13] Re: PiStorm for Amiga 500

@waldiamiga, post #12

caffeine-os-storm-923-small

sciągam stąd
1
[#14] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #1

Hej, jak u Ciebie wrażenia z PiStorm? Jakie plusy i jakie minusy w projekcie? Mam płytę w rewizji 6a i zastanawiam się czy dokupić do niej 512kb ram, przerobić na 1MB chip i pistorma wrzucić...a jak się zastanawiam to wiem, że lada dzień to zrobię XD
[#15] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #13

I po caffeine. Nie będzie aktualizacji. Szkoda.
[#16] Re: PiStorm for Amiga 500

@fazior, post #15

Dlatego zaktualizowłem do 9279 i zassałem torrenta z obrazem tej wersji.
[#17] Re: PiStorm for Amiga 500

@fazior, post #15

O. Szkoda.
Jakie powody?
[#18] Re: PiStorm for Amiga 500

@c64portal, post #17

Brak czasu, inne obowiązki... życie.
1
[#19] Re: PiStorm for Amiga 500

@fazior, post #18

W komentarzu na archive.org prosi o usunięcie pliku. Obstawiam raczej potencjalne problemy prawne. Directory Opus? Autor wciąż rozwija produkt choć na inną platformę.
2
[#20] Re: PiStorm for Amiga 500

@bobycob, post #19

Ja podaję info za discordem. Tak czy inaczej szkoda wielka. Przycisk "check for updates" był pierwszym jaki klikałem po odpaleniu kompa.
[#21] Re: PiStorm for Amiga 500

@bobycob, post #19

Ten wpis autora o usunięcie był z maja tego roku.
Teraz ta sama osoba udostępniła wersję 9279 i 9275
1
[#22] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #21

Chyba nie jest az tak źle. Zassałem na pistormie aktualizację Caffein Os do 9280. Mam pytanie do starych wyjadaczy od pistorm-a: jakie należy zrobić ustawienia by np. w takim Caffeine Os odpalić stare demko na OSC poprzez whdload (np Budbrain Megademo) tak by chodziło jak na oryginalnej A500? Czy jedyna opcja to w pliku config.txt od emu68 wprowadzić parametr cpu_type=68000, dodać kick 1.3 i odpalać wtedy przez goteka lub z dyskietki? Czy są inne sposoby na rozwiązanie tego problemu?

Ostatnia aktualizacja: 30.08.2024 18:23:15 przez WojosRetro
[#23] Re: PiStorm for Amiga 500

@WojosRetro, post #22

Jeśli jakieś demo jest przygotowane pod WHDLoad, to po prostu je odpal... Tam się nic nie konfiguruje - ma odpalić samo :) Konfiguracja sprzętowa jest elementem pakietu WHDLoad dla konkretnego tytułu
[#24] Re: PiStorm for Amiga 500

@miki1406, post #23

Tam się nic nie konfiguruje - ma odpalić samo

Nie do końca
W przypadku Pistorm może nie zadziałać.
Powstał w tym przypadku whdload wrapper, który dopasowuje ustawienia Pistorm z emu68 do poprawnej pracy z wybraną instalką whdload.
Jednak Emu68 to nie w 100% zgodny procek z 68k.
Dodatkowo ma jeszcze JIT
1
[#25] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #24

Wrappera używałem i w demach tych starszych, poprawy nie zauważyłem. Jeśli zaś chodzi o gry to można śmiało powiedzieć, że whdload z PiStormem działa idealnie. Gry szalejące na szybszym cpu jak Jaguar, Motorhead itp. działają idealnie.
Generalnie problem jest z dekami, które już na A1200 w oryginalnym konfigu źle działały. Starsze demka z A500 są problematyczne

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2024 10:47:45 przez WojosRetro

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2024 10:47:54 przez WojosRetro
[#26] Re: PiStorm for Amiga 500

@Norbert, post #24

WHDLoad wrapper jakby ktos potrzebował

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2024 23:49:43 przez Mirq
2
[#27] Re: PiStorm for Amiga 500

@marcinm, post #1

W Caffeine OS po aktualizacji do wersji 9281 dodano fajną opcję o tajemniczej nazwie A500_mode. Można ją uruchomić na pasku górnym systemu i na razie z tego co rozumiem to jest jeszcze w wersji testowej. Jak to działa? BudbrainMegademo jak zwykle przy dopałkach pierwsze intro oraz Kaos działają inaczej niż na niedopalonej gołej A500, ale BudbrainMegademo2 już chyba ok. Odpalałem poprzez Goteka... Miły dodatek.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2024 20:09:15 przez WojosRetro
[#28] Re: PiStorm for Amiga 500

@WojosRetro, post #27

Witam, jestem nowy, choć Amigę 500 mam od 91r. Po latach pomyślałem, że warto by coś zmienić (w sensie dać kopa) i pstanowiłem zamontować i przetestować PiStorm z Pi Zero 2W. Można by powiedzieć, że się powiodło, lecz pojawił się jeden problem, którego nie mogę przeskoczyć. Nie wczytują się gry ze stacji, no może za wyjątkiem dosłownie kilku. Nie wiem czy to normalne i po prostu tak jest, a może jednak coś jest na rzeczy. Nie wiem, czy w systemie Maliny trzeba pogmerać? Dodam, że stacja sprawna, bo na procku wszystko chodzi jak trzeba. Poradzi koś co by z tym zrobić?
[#29] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #28

Ja ostatnio kupiłem dwie A500 i na jednej działa dana gra , a na drugiej nie. Co do Pistorma to albo chce się go mieć, albo nie. Jeśli tak, to najlepiej zakupić sobie drugą Amigę, by mieć tak jak wcześniej, jeśli się chce mieć tak jak było.
[#30] Re: PiStorm for Amiga 500

@hichal, post #28

A jaki do tej pory miałeś kickstart w a500 i gry działały ?
Jaki teraz używasz na pistorm ?
Myślałeś o granielu z użyciem whdload ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem