kategoria: A2000/A3000
[#1] Amiga 3000 - poradnik.
Ponieważ że wątek "o zakupie" a3000 został zamknięty, zanim dobrze się rozkręcił, postanowiłem dodać kilka rzeczy od siebie w osobnym wątku o tym komputerze.
Weżmy na przykład takie ogłoszenie:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/commodore-amiga-3000-o2q

Pomijając już cenę, oferta nie mówi za wiele o komputerze.
- Brak nawet opisu że komputer jest przetestowany
- Brak opisu i zdjęcia wylewu baterii
- Zaślepka stacji FDD jest nienaturalnie jasna (wydruk 3d?)
- Brak ledów (przynajmniej nie ma na zdjęciu)
A przede wszystkim parametrów. Jaka rewizja płyty (im starsza, tym lepsza), na domiar złego, płyty są w dwóch odcieniach zielonego (?), jaki kickstart? Jaki RAM? Pomijając już fakt że są dwa rodzaje kości, które wpływają na cenę.
Przy takiej cenie, brak takich rzeczy w opisie jest wręcz nienaturalny :(
Mam nadzieje że jeżeli sprzedający jest tutaj na forum, to go nie urażę, pisząc że szuka prawdziwego frajera. Karta Picolo (która?) i oryginalna Buddha, raczej tego nie zrekompensują.

Zdarzaja się amigi 3000 którym nie wylała bateria. Spójrzcie np na tę, zdjęcie zrobione w 2024

Ale w 99% bateria (jeżeli nie została wylutowana), to uszkodzi płytę :(

a3000 wbrew achom i ochom, ma też małe wady:
- unikatowy przycisk do unikatowej stacji (chinon)
- brak zasuwki na szparę na dyskietki (wlatuje dużo kurzu)
- bardzo ciasna i sprzyjająca nagrzewaniu architektura
- duża ilość utwardzacza w plastiku panelu, co sprawia że komputer z czasem brązowieje.
- unikatowe śrubki do obudowy, które są pomalowane na kolor pudła, i z których za każdym razem, nawet przy delikatnym odkręcaniu/zakręcaniu zostaje mały ślad :(

Czy ten model nadaje się dla początkującego do amigowania? Raczej nie. Jest piekelnie drogi, i ma osiągi niewiele lepsze niż a500+.
6
[#2] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

Ale taka AA3000+ z Aga to bym chetnie zaopiekowal :D
[#3] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

Taaa, ten sam gość sprzedaje A500 "Chicken Lips" (tak ją opisując), szkoda, że nie ma klawiatury od chicken-lipsa

A jak czytam coś takiego to mnie już skręca:
Ze względu na wiek nie udzielam gwarancji.

Nikt nie oczekuje gwarancji na używany sprzęt, co za pomysł! Oczekuje natomiast zagwarantowania, że sprzęt jest sprawny w chwili zakupu i taki dotrze.
3
[#4] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Jacques, post #3

Oczekuje natomiast zagwarantowania, że sprzęt jest sprawny w chwili zakupu i taki dotrze.

Chcąc wydać 11 tysi na ponad 30-letni sprzęt, można się, po prostu, przejechać do przedawcy i na miejscu rozwiać wszystkie wątpliwości. To najlepsza "gwarancja". Wątek bez sensu, w sumie.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2024 07:48:18 przez Daclaw
2
[#5] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #4

Oczywista oczywistość, ale ten dopisek stosuje w różnych ofertach, wielu innych też.
[#6] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

To zupełnie inna klasa komputera. Osiągi niewiele lepsze ? Procesor kilka razy szybszy. Całkiem ok SCSI jak na tamte lata, 32bit chip ram,. Zorro III. Tu nawet nie ma co porównywać do A500+
1
[#7] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@luka, post #6

Ale wiesz Łukasz... A4000 jest pod wieloma względami lepsza. I tańsza.
To, że w czasie wypuszczenia A3000 była o wiele bardziej nowoczesna w stosunku do konkurencji niż A4000 to inna sprawa. Podobnie jak fakt nadmuchania cen przez niewielką ilość wyprodukowanych A3000.
Ale ostatecznie chyba zgodzisz się ze mną, że dla początkującego, chcącego komputer używać, a nie podziwiać w gablotce, lepszym wyborem jest A4000. Przy założeniu oczywiście, że takiemu komuś polecalibyśmy dużą Amigę, a nie sensownie dopaloną A1200 :)
[#8] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Jacques, post #5

Oczywista oczywistość, ale ten dopisek stosuje w różnych ofertach, wielu innych też.

Stary myk retro handlarzy. W skrocie - gwarantuje dzialanie sprzetu do momentu przekazania paczki kurierowi. Ten sprzedawca od dawna wystawia na Allegro. Niby o cenach sie nie dystkutuje, ale wiekszosc rzeczy ma wystawione 2x drozej niz wynosi ich realna wartosc (i tak nie niska). Sam poluje na A3000 bo chce skompletowac pelen set Amig (juz niewiele mi brakuje), pojawiaja sie co jakis czas oferty znacznie korzystniejsze, ale zawsze jestem za pozno W przypadku ogloszenia z tego watku dla mnie to jest brak powagi - raz Amiga w cenie zapoporowej nawet jak na A3000, dwa - opis sprzetu w zasadzie zaden. Ja bym nawet nie jechal tego ogladac bo dla mnie jest to niepowazne podejscie do potencjalnego klienta.

BTW Po swoja A4000 jakis czas temu zrobilem trase pólnoc-południe. Sprzedajacy był mega pomocny, cierpliwie znosil moje pytania, podsylal fotki itd. Wiec było warto pojechac
2
[#9] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@moulder, post #8

Jakiś czas temu wymyśliłem sobie, że przerzucę część mocy przerobowych na branżę retro i będę na tym zarabiał łącząc przyjemne z pożytecznym. Słodka naiwności.

Żeby cokolwiek zarobić i żeby miało to sens to musisz sprzedawać bardzo szybko, bardzo drogo i najlepiej bez żadnych dodatkowych pytań od klientów. W przeciwnym wypadku lepiej jest iść do biedronki na kasę bo tam zarobisz lepsze pieniądze. Stąd takie oferty a nie inne.

Obecnie mam kilka odpicowanych (umytych, połatanych, oczyszczonych, przetestowanych) A500 i A600 które kupowałem z myślą, że pobawię się i sprzedam ulepszone. Ale stwierdziłem, że obsługa sprzedaży tego będzie tyle kosztowała czasowo, że lepiej iść na spacer z dziećmi a w robocie robić poważne rzeczy :).
2
[#10] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@bfgmatik, post #9

i najlepiej bez żadnych dodatkowych pytań od klientów.

Im lepsze zdjęcia i im bardziej rzetelny/uczciwy opis, tym mniej pytań od zainteresowanych.
4
[#11] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Jacques, post #10

Im lepsze zdjęcia i im bardziej rzetelny/uczciwy opis, tym mniej pytań od zainteresowanych

Dokładnie. Ja staram się nie czepiać cen, za które ktoś wystawia, ale jak wystawia za cenę znacznie większą niż to co można spotkać na portalach to wypada napisać dla czego taka cena. i tak... to tutaj wygląda jak szukanie jelenia.
Szukanie jelenia - tym bardziej, że ta sama oferta jest gdzie indziej za około 9500 PLN i w cenie ma myszkę do A3000! ("pregnant mouse")! I żeby nie było - to nie moja sprawa tylko sprzedającego. Pewnie jest uzasadnienie że na innej stronie komputer kosztuje inną cenę.
Kupując taki sprzęt warto zajrzeć w różne źródła, portale, strony, itp. Czasami można dowiedzieć się wiele rzeczy o podobnych wystawionych sprzętach, aby wręcz znaleźć tańsze.
Sprzedając myszkę i kartę graficzną można by pewnie realnie mieć tę A3000 za jeszcze mniej. Co już można by zacząć rozważać. Ja nie raz tak zrobiłem, że kupiłem coś w zestawie drożej aby kilka dodatków sprzedać i wyjść mniej więcej na swoje.

A3000 to rzadki komputer i cena może być wysoka i zabrzmi to "idealistycznie", ale kupujących wypada po prostu szanować w takim przypadku. Pomogły by dobre szczegółowe zdjęcia, dobry opis, itp. Ale jeśli w innych swoich aukcjach sprzedający pisze, że wysyłka do 14 dni to zakładam, że nie ma po prostu na to czasu.
Ja takiej aukcji bym nie rozważył.

@bfgmatic
Obecnie mam kilka odpicowanych (umytych, połatanych, oczyszczonych, przetestowanych) A500 i A600 które kupowałem z myślą, że pobawię się i sprzedam ulepszone. Ale stwierdziłem, że obsługa sprzedaży tego będzie tyle kosztowała czasowo, że lepiej iść na spacer z dziećmi a w robocie robić poważne rzeczy :).

No właśnie to tak nie działa. Sam się o tym przekonałem po 15 latach kolekcjonowania.
Nie sprzeda się komputera + osprzęt + wszystkie włożone koszty za sumę powyższych. Wkładając kasę w dopieszczenie sprzętu ja się godzę z tym, że nie sprzedam tego za sumę włożonej kasy. czasami się uda, ale to jest bardzo rzadkie. Na własne potrzeby tłumaczę to sobie tak, że a ramach "amortyzacji" tej włożonej kasy miałem kilka lat fajnej zabawy z danym komputerem. ;)

Tytuł wątku to poradnik, więc potraktujcie to powyżej jako moje porady na co zwracać uwagę w takich aukcjach/sprzedażach. Zakładam jednak, że to wszystko co napisałem to wiecie :)
Pozdrawiam
3
[#12] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

Witam,
Popyt i podaż; paradoksy
Zwykle wielkość popytu i podaży kształtuje się wedle zasad prawa popytu i podaży. Występują jednak sytuacje, gdy cena w stosunku do popytu i podaży reaguje w odwrotny sposób. Takie zjawiska obserwujemy, gdy dochodzi do efektu Giffena, Veblena, spekulacyjnego owczego pędu.
Paradoks Giffena - dotyczy konsumentów o niskich dochodach oraz dóbr niższego rzędu, które nazywane są dobrami Giffena. Paradoks ten mówi, że mimo wzrostu ceny danego produktu popyt na dane dobro również rośnie, jednocześnie maleje liczba dokonywanych zakupów innych dóbr.
Paradoks Veblena - obserwujemy w przypadku konsumentów osiągających wysokie dochody, zainteresowanych dobrami luksusowymi. Tak samo, jak w przypadku paradoksu Giffena, wraz ze wzrostem ceny produktu wzrasta popyt, jednak głównie ze względów snobistycznych.
Efekt spekulacyjny - w tym przypadku popyt na dane dobro wzrasta wraz z wyższą ceną, ponieważ konsument jest przekonany, że cena ta będzie w przyszłości dalej rosła.
Efekt owczego pędu - polega na wzroście popytu na dane dobro ze względu na pojawiającą się modę. Konsumenci kupują produkty wybierane przez innych, ponieważ chcą ich naśladować bądź utożsamiać się z nimi.
Efekt ten świetnie wykorzystał Steve Jobs, wykorzystując go dla potrzeb biznesowych. Odpowiednie techniki marketingowe wywołały modę na posiadanie iPhone’a i za sprawą efektu owczego pędu wzrósł popyt na ten produkt. Również owczy pęd niesie ze sobą ryzyko. Efekt owczego pędu to miecz obosieczny. Bycie najbardziej popularnym oznacza także bycie najbardziej narażonym na kary ze strony mas. Wszelkie rewelacje przeciwko nim mogą mieć druzgocący wpływ na ich reputację.
Rynek działa zgodnie z pewnymi regułami i rzadko zdarza się coś za sprawą przypadku. Popyt i podaż nieustannie ze sobą walczą, lecz nie mogą bez siebie istnieć, a żeby doszło do transakcji kupna i sprzedaży muszą odnaleźć punkt równowagi.
5
[#13] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

Wątek bez sensu, w sumie.

Chciałem po prostu zamieścić kilka porad na co zwracac uwagę przy ewentualnym zakupie. Mam wrażenie że model ten jest bardzo popularny.

Jaka rewizja płyty (im starsza, tym lepsza)

Tu wkradł się błąd - im nowsza rewizja płyty, tym lepsza

Całkiem ok SCSI jak na tamte lata, 32bit chip ram,. Zorro III...

Zorro 3 jest, ale wystarczy tylko "dokupić" buster 9 lub 11.
Podobnie jest ze SCSI. Jeżeli używa się jednego dysku to nie ma problemów, ale aby używać dwa na raz, to juz trzeba wymienić wadliwy układ na płycie WD33C93A na nowszy lub zamiennik.

Na koniec aukcja z amibaey, przeciwieństwo tej z wątku.
https://www.amibay.com/threads/amiga-3000-boxed-w-keyboard-lots-extras.2447038/
[#14] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@luka, post #6

"o zupełnie inna klasa komputera. Osiągi niewiele lepsze ? Procesor kilka razy szybszy. Całkiem ok SCSI jak na tamte lata, 32bit chip ram,. Zorro III. Tu nawet nie ma co porównywać do A500+"

Pod względem użyteczności komputera w 2024 roku, to akurat mogę się zgodzić z tym, że sprzęt niewiele wprowadza nowego w porównaniu do A500 z jakimś rozszerzeniem. Też nie ma AGA, więc w praktyce pozostają jedynie programy, gry i dema pod OCS/ECS. Tylko hardkorowcy wykorzystaja potencjał sprzętu do pracy w jakimś Page Streamie lub Final Writerze, z punktu widzenia zwykłego użytkownika Goteka/Whdload to różnice dojść pomijalne. Co innego wartość historyczna, kolekcjonerska.
4
[#15] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #4

Jak się ma czas. Nie wszyscy mają.
[#16] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@kubaslonka, post #15

Jak Ci ropucha nie daje czasu na hobby, należy się rozwieść. Są jakieś priorytety w życiu.
4
[#17] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #16

Grubo :D
[#18] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #16

Nigdy tak o pracy nie myślałem ale może faktycznie trza zmienić pracę i wziąć kredyt.
[#19] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@kubaslonka, post #18

No bo w końcu pracuje się po to żeby żyć, a nie żyje po to żeby pracować
1
[#20] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@karolb, post #19

Fajny poradnik się zrobił z wątku ;
[#21] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #1

a3000 wbrew achom i ochom, ma też małe wady:

Dodałbym jeszcze:
- zasilacz przeważnie wymaga generalnego remontu, nie da się go łatwo wymienić na nowy, jest głośny w działaniu,
- podstawki (plastik) pod układy są bardzo słabej jakości, kruszą się pod niewielkim naciskiem,
- pamięci ZIP20 do rozszerzenia Fastu na płycie są drogie, słabo dostępne i problematyczne w działaniu,
- scandoubler po latach ma problemy z działaniem, albo już nie działa, albo działa źle.

A3000 w instrukcji obsługi ma podany parametr MTBF (średni czas między awariami) o wartości zaledwie 1,86 roku, to naprawdę niewiele, zakładano z góry, że ten komputer będzie awaryjny.

Czy ten model nadaje się dla początkującego do amigowania? Raczej nie. Jest piekelnie drogi, i ma osiągi niewiele lepsze niż a500+.
Nie nadaje się zupełnie, dla początkującego. Moim zdaniem coś w stylu A500+ z rozszerzeniem pamięci i dyskiem twardym to dużo lepsza opcja. Sam używam A500+ z ACA500plus, niemal bezproblemowy zestaw. Tak wiem, nie ma AGA, ale jeśli chcę pograć w grę AGA (rzadko się zdarza) używam WinUAE :)

6
[#22] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@charliefrown, post #14

Niby tak ale plyte A3000 tez można przerobić na A3000+ z aga i wtedy jest już inaczej. Z perapektywy czasu, gdzie teraz można dodać pistorma i ma się rakiete z takiej A500 można powiedzieć, że A3000 to lipa. Mnie satysfakcje daje to, że na sprzęcie bez szczególnych współczesnych modyfikacji można odpalić Diablo I, Heroes II. Czyli te komputery ze swoją architekturą miały potencjał rozbudowy na kolejne 5-7 lat od czasu powstania. A500 to był komputer jednorazowy, mało kto wrzucał w tych latach do niego wiecej niż ram pod klapką. Mam w domu kilka pistormów ale jakos nie mam serca do używani tego w Amidze... to już nie to samo...
1
[#23] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@luka, post #22

Nie masz serca do PiStormów w Amidze, to na czym bez szczególnych współczesnych modyfikacji możesz odpalić Diablo I, Heroes II?
[#24] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@brain030, post #21

Zastanawiam się co mogło pierwsze zacząć klękać po nie całych dwóch latach eksploatacji?
[#25] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Hubez, post #24

MTBF (mean time between failures) is a measure of how reliable a hardware product or component is. For most components, the measure is typically in thousands or even tens of thousands of hours between failures.

W sumie to całkiem niezły wynik.
Podejrzewam że jest to estymacja ile czasu komputer może zostać włączony nonstop.
Pewnie zasilacz, hdd albo chipset idzie pierwszy :)

1 rok = 8,766 godzin.
1.86 roku = 16,305 godzin.

Ground Computer Equipment MTBF (Hours)
Workstation 2,000-4,500
Personal Computer (CPU) 286/386/486 1,000-5,000
Monochrome Display 10,000-15,000
Color Display 5,000-10,000
40-100 Megabyte Hard Disk Drive 10,000-20,000
Floppy Disk/Drive 12,000-30,000
Tape Drive 7,500-12,000
CD/ROM 10,000-20,000
Keyboard 30,000-60,000
Dot Matrix, Low Speed, Printer 2,000-4,000
Impact, High Speed, Printer 3,000-12,000
Thermal Printer 10,000-20,000
Plotter 30,000-40,000
Modem 20,000-30,000
Mouse 50,000-200,000

Źródło

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2024 03:47:24 przez Ralpheeck
5
[#26] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Ralpheeck, post #25

Jest to sytuacja nieprzerwanej pracy, ale dla tych maszyn nie było to nic nadzwyczajnego. Pracowały jako maszyny robocze renderując godzinami grafikę, pomagając w telewizjach kablowych czy po prostu w zwykłych pracach biurowych. Nikt raczej nie kupował go dla dzieci, które używały go godzinę dziennie.

Naturalnie gdy komputer nie pracuje non stop, czas między awariami rozkłada się na wiele lat i występują one rzadziej, dlatego te maszyny działają jako tako do dzisiaj. Tak czy inaczej nie jest to imponujący parametr, a padały pewnie najmniej wytrzymałe składowe systemu, które nie wytrzymywały gorącej temperatury w obudowie, zasilacz czy różne elementy na pcb.
[#27] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@brain030, post #21

scandoubler po latach ma problemy z działaniem, albo już nie działa, albo działa źle

O, właśnie, pytanie do praktyków. W mojej A3000, w górnej części ekranu, FF daje dropy w postaci linii o grubości 1 piksela i długości około 2 cm. Miewają różne kolory - raz są pomarańczowe, raz białe. Gdzie, konkretnie, szukać przyczyny?
[#28] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #27

A jest nadal jak regulujesz srubokrecikiem?
Rozumiem ze na innych monitorach to samo?
Wylew nie uszkodzil zadnej sciezli i nie dostal sie pod podstawki?
Zaczolbym od sprawdzenia Ambera.
1
[#29] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@Daclaw, post #27

Ja niestety nie wiem, w mojej krótkiej przygodzie z A3000 scandoubler nie działał w ogóle, szukałem wtedy informacji na różnych forach i doczytałem, że jest to mocno awaryjny element, który nie wytrzymuje próby czasu. Zostawiłem go w spokoju nie próbując naprawiać ani regulować i używałem kabla Euro/SCART. Ogólnie ten model Amigi mocno mnie denerwował (głównie hałas jaki generował zasilacz) i szybko się go pozbyłem za śmieszną wtedy (około 15 lat temu) cenę 900 zł :)
[#30] Re: Amiga 3000 - poradnik.

@brain030, post #29

W mojej A3000, też nie działa wyjście vga testowałem tylko na LCD benq bl702a, kiedyś ktoś pisał żeby sprawdzić na monitorze crt. Tymczasowo olałem temat i lecę na karcie rgb2hdmi.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem