kategorie: A500, A600
[#1] Amiga - powrót po latach
Cześć, po bardzo długiej przerwie kiedy niestety moje "przyjaciółki" zmieniły właściciela chciałbym znowu stać się posiadaczem Amigi. Myślę o 500 / 500+ lub 600 bo 1200 i inne są poza moim zasięgiem budżetowym. Docelowo Amiga + pistorm + gotek albo jakis emulator hdd? Chciałbym poza graniem pobawić się trochę w programowanie. Amiga może wymagać trochę pracy typu recap itd
Czy mój wybór jeśli chodzi o modele jest ok ? Czy da się jeszcze kupić amigę za sensowne pieniądze?
będę wdzięczny za porady. Mam jakieś 8 lat przerwy :(
[#2] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

Ceny są jakie są. A500 Maxi ma się pojawić i w nim cała nadzieja na tanie niedzielne amigowanie.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 21:27:46 przez KM_Ender
1
[#3] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

8 lat to mało

Polecam Amigę 1200 tak jak i mi polecono. Z rozszerzeń takich mocnych masz:

- 060 (np. WARP z RTG, najlepiej z FPU/MMU)
- Pistorm
- Icedrake (Vampire)

Choć Dla maksymalnej kompatybilności 030 z FPU.

Programowanie to zasadniczo AMOS / C choć są rozwiązania typu Scorpion Engine czy Hollywood (zasadniczo do gier).

Do Amigi możesz dokupić wyjście HDMI - WARPVision lub IndivisionAGA. Do Amigi dokup internet wifi (WARP i Pistorm mają, Vampire nie wiem).

Lepiej napisz jakie Amigi miałeś i jakich programów używałeś.
1
[#4] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

Nie wiem jakim budżetem dysponujesz?
Osobiście kupiłbym A1200 i kartę turbo lub rozszerzenie pamięci w zależności co chcesz robić.
W komputerze zamontować kartę SD z systemem i cieszyć się Amigą.
Obecnie A1200 około 2 tys zł
Rozszerzenia pamięci 300-400 zł
Turbo od 700 zł .
Ceny orientacyjne ,przybliżone.
1
[#5] Re: Amiga - powrót po latach

@_DiskDoctor_, post #3

dzięki za odpowiedzi. miałem A600HD z dyskiem 20MB, 2MB ram, potem A500 jeszcze az kickistartem 1.2 i logo commodore, mialem też A500 rev 8 albo 8A, płyta z A500+ ale z 512KB ram i kickastartem 1.3 + gotek i rozszerzenie do 1MB. używałem AMOSA choć to było jakieś 30 lat temu na A600HD. 1200 marzenie ale poza moim zasięgiem budżetowym. 8 lat to miałem przerwy :)
[#6] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

Do zabawy i grania: A500/500+
Obowiązkowo dodatkowa stacja dyskietek. Może być emulator stacji dyskietek.
1
[#7] Re: Amiga - powrót po latach

@ak47, post #4

dziękuję za odpowiedź. budżet najlepiej poniżej 1000zł, dlatego myślę o maszynie nad, którą będę musiał trochę popracować. budżet wynika z dużych wydatków przez ostatnie dwa lata, a nie chciałbym czekać rok czy ileś żeby coś kupić :)
[#8] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #7

Pistorm jest najtańszy z tych trzech co wymieniłem.
[#9] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #7

Czyli A500/600 + jakieś turbo.
Gdyby to była A600, budżetowo polecam rodzime xT turbo.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 21:57:36 przez Jacques
[#10] Re: Amiga - powrót po latach

@Jacques, post #9

Z tego co obserwuje rynek znalezienie nawet a500 będzie problemem ale będę szukał. Chciałbym A600 ale ceny abstrakcyjne jakieś są :(
[#11] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #1

Najtańsze są Amigi w takiej kolejności w jakiej wymieniłeś.
1000 zł powinno wystarczyć na ten pierwszy model, może i drugi, albo nawet trzeci. Wszystko zależy od tego czy Amiga będzie sprawna w 100%. Tańsze będą w niewiadomym stanie technicznym. Co prawda są tutaj ludzie, którzy kiszą Amigi na regałach, w stosach i jest pewność, że będą sprawdzone zanim zostaną sprzedane. Za ile sprzedadzą to się tylko dowiesz jak zamieścisz ogłoszenie w dziale GIEŁDA. Życzę udanych zakupów.
2
[#12] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #7

1000zł , co bym zrobił?
Kupiłbym A600 z dyskietkami ,aby na początek była zabawa,ewentualnie ze stacją Gotek.
Dozbierałbym kasę na rozszerzenie 4/8 Mb, ostatnio płaciłem około 150-200 zł.
Do tego karta SD z systemem i pakietem WHDload.
A najtańsza opcja ,to tak jak pisze Stachu, A500 i Gotek.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 22:40:45 przez ak47
1
[#13] Re: Amiga - powrót po latach

@ak47, post #12

Dziękuję koledzy za podpowiedzi. Faktycznie wrzucę ogłoszenie na giełdę. A600 byłaby super, to była pierwsza moja Amiga jaką miałem, choć wcześniej u kolegi miałem okazję bawić się A500. Pamiętam jakie wrażenie wywarł na mnie wtedy Amos. Ja miałem timexa 2048 i widok obracających się w 3D brył był niesamowity :)

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:03:15 przez dragon_x
[#14] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #13

Ja tam polecam A500... bo mamy tutaj fanatycznych wyznawców A600 i fanatycznych wyznawców A500. Ja się zaliczam do tych drugich.
A500 bo:
- większa, bardziej pojemna obudowa
- mnóstwo względnie tanich rozszerzeń (zobacz sobie filmiki na moim kanale - link w moim podpisie - tam masz głównie materiały o kartach dla A500)
- prostsze serwisowanie
- brak konieczności robienia recapu i niewielkie ryzyko trafienia na przeżartą płytę główną (za wyjątkiem A500+ z wylana baterią)
- pełna klawiatura (niektóre gry i programy wymagają klawiatury numerycznej)
- braki A500 w rodzaju braku IDE naprawiasz instalując jakąś sensowną kartę nakładaną na procek (punkt drugi)
Do tego dodałbym to, że moim zdaniem A500 jest dużo ładniejsza od A600, ale to kwestia subiektywna, bo wielu dałoby się posiekać w obronie tezy, ze jest dokładnie odwrotnie.
4
[#15] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #13

Jeżeli ma być prawilne retro, to i monitor powinien być z epoki lub przynajmniej obsługiwać scart lub 15 kHz, nie wiem czy posiadasz już takie urządzenie na wyposażeniu. Optymalnie 15-17 cali, co może być niełatwe do znalezienia w praktyce.

Natomiast jeśli masz ekrany tylko z hdmi pokusiłbym się o a500 mini, która sprawia mnóstwo frajdy za niewielkie pieniądze i w przeciwieństwie do Misterów/GieeSów ma wygląd prawdziwej Amigi i ma to kapitalne znaczenie przy korzystaniu z urządzenia. Jeszcze zapowiadana jest Amiga maxi (celowo nie piszę a500 maxi, bo nigdy taka zapowiedź nie padła ze strony producenta, mowa jedynie o "pełnowymiarowej konsoli amigowej", a więc może to być replika A600).

@wali7
ja osobiście szanuję A500, bo była to pierwsza Amiga dla mas, która zeszła poniżej ceny 300 funtów na początku na 90. Gdyby nie ona, wszyscy bylibyśmy skazani w tamtych czasach na brzmienie AY z Atari ST i max 16 kolorów. Jednak z uwagi na gabaryty "superlotniskowca" raczej nie zmieściłaby się na moim niewielkim biurku ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:51:58 przez charliefrown
[#16] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #14

Dokładnie tak jak piszesz.

Choć fanatycznym wyznawcą A500 nie jestem, ale rozumiem ten tok myślenia.

Ja bym dorzucił ew. RGB2HDMI, bo na dłuższą metę się sprawdza, choć monitor z epoki też jest dobry, jeśli masz miejsce.
No i raczej wymianę procka na 68010, bo lepiej się sprawuje przy WHDLoad, oczywiście zanim zamontujesz jakiegoś turbosa.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 09:56:29 przez Gandalf
[#17] Re: Amiga - powrót po latach

@wali7, post #14

Tu sie zgodze ale nie do konca. A500 w standardzie ma 512kb chip i trzeba trafic na rewizje ktora pozwoli uzyskac 1mb chip lub wiecej. Przy 512kb z moich doswiadczen wyglada ze praktycznie nie idzie uzywac gier whdload - te w wiekszosci mialy problem z brakiem pamieci chip. Wiec z amiga 500 trzeba uwazac zanim sie takowa zakupi chyba ze swiadomie jako komplet amiga 500 + np gotek - wtedy taka amiga 500 z 512kb slow jest wystarczajaca.

Dodatko wspomiany byl pistorm - tu niestety czesc gier ma problem z kompatybilnościa - z tego co zauwazylem mam problem np z seria cannon fodder (bardzo spowalnia) lub z lotusem 3 (ten sie wiesza), jest też więcej przypadków że cos na pistormie dobrze nie dziala - moze to wersji whdload ale te same dziala dobrze na a500 mini.
Dlatego dobrze przy prawdziwej Amidze miec obok a500 mini :) ktora wg mnie jest najwygodniejszym rozwiazaniem jezeli chodzi ogranie gry - tzn jest jeszcze inne wygodne rozwiazanie, ktore polecam to retro konsolke r36s (koszt okolo 200zl na ali) - dzialaja na niej gry z amigi bez wiekszych problemow. Jest na tyle mala ze mozna schowac do kieszeni i zabrac ze soba na wakacje i miec ja zawsze przy sobie :)

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 10:32:52 przez marggines

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 10:33:43 przez marggines
[#18] Re: Amiga - powrót po latach

@marggines, post #17

Jest jakaś rewizja a500, która nie pozwala na co najmniej 1mb chip?
1
[#19] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #18

Właśnie o to chciałem zapytać. 1MB można było dolutować na rewizji 8A o ile się nie mylę w A500 bo A500+ ma standardowo 1MB

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 11:39:57 przez dragon_x
[#20] Re: Amiga - powrót po latach

@ppill, post #18

Jest jakaś rewizja a500, która nie pozwala na co najmniej 1mb chip?

rev 3 i rev5...
Generalnie wszystkie z Agnus 8371.
Można mieć 512kB Chip i 512kB Slow... Ale nie 1Mb Chip
2
[#21] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #19

Pod klapkę to najczęściej rozszeżenia pamięci SLOW a nie CHIP. Dodanie tej drugiej wymaga modyfikacji na płycie głównej. Prostych i niewielkich ale jednak.
[#22] Re: Amiga - powrót po latach

@miki1406, post #20

W 6a da się już zrobić 1MB chip?
[#23] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #22

Tak. Sam mam rozszeżenie 0.5 CHIP i 1.5 SLOW w swojej rev.6 plus prosty kontroller IDE bez FAST.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 11:43:28 przez ppill
[#24] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #19

Rev. 6a ma standardowo 512KB i można rozszerzyć do 1MB CHIP przez wlutowanie kości albo dodanie zewnętrznego modułu pod klapkę, a rev 8 można rozszerzyć do 2MB CHIP (standardowo chyba ma 1MB).

W wersji 512KB dużo gier WHDLOAD krzyczy, że nie ruszy bo za mało CHIP, nawet jeżeli się ma rozszerzenie 8MB fast. Wiem, bo się tu bawię takimi konfiguracjami :).
[#25] Re: Amiga - powrót po latach

@bfgmatik, post #24

Miałem A500 z rev 8a i tam było tylko 512KB RAM na płycie z możliwością dolutowania do 1MB

Dostałem propozycję A500 red led ale to będzie pewnie rev 3 czyli kiepsko do rozbudowy

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 11:44:41 przez dragon_x

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 11:46:37 przez dragon_x
[#26] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #25

Bo pewnie w wersji A500+, które były na płytach 8a było 1MB a w wersjach A500 bez plus, które w końcowej fazie były na tych samych płytach 8a było 512KB.

Ale potwierdzam, mam tu płytę 8a z 512KB :)
[#27] Re: Amiga - powrót po latach

@Gandalf, post #16

A 68010 nie ma problemów z kompatybilnością ? Pamiętam, że x lat temu myślałem o takim update i był jakiś problem
[#28] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #25

Zapytaj się o model Agnusa.
[#29] Re: Amiga - powrót po latach

@dragon_x, post #25

Nigdy nie wiadomo co się kryje za red led bo czasami nowsza płyta jest włożona do obudowy ze starą diodą, taki składak :). Ale to musisz prosić, żeby pokazał co jest w środku.
[#30] Re: Amiga - powrót po latach

@bfgmatik, post #29

Zgodnie z wiadomością od sprzedającego ma ori plomby i nigdy nie była otwierana
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem