Informuję o ważnych zmianach na moim kanale:
Kanał amigowy zmienił nazwę na "Retrokomputery Piotr Waligórski" (obecnie, mam nadzieję chwilowo, trudniej znaleźć go przez wyszukiwarkę YT). Wszystkie moje amigowe filmy są na nim, subskrybenci nadal go subskrybują (bo to tylko zmiana nazwy).
W tym momencie mam już nakręcony nowy film, o rozszerzaniu pamięci chip RAM w A500 rev 8. Jest w fazie montażu wstępnego.
Są szanse na szybsze wypuszczanie filmów, gdyż mam współpracownika ogarniającego grafikę i montaż:
dragon_x. Wykonał animację, która będzie pojawiać się w czołówce nowych filmów.
W planach mam kolejne filmy:
- MSX Omega
- SMD vs THT na przykładzie repliki Spectrum Harlequin
- Katastrofa, czyli odnawianie Atari STE
- Upgrade firmware i instalacja sterownków w karcie ZZ9000
- ZuluSCSI i A4091
A może ktoś ma jakieś sugestie?
Pojawił się też mój nowy, nieamigowy kanał, nazwałem go "
Nauka Piotr Waligórski".
Zapraszam do oglądnięcia pierwszego filmu na tym kanale. Film nie jest związany z Amigą (ani z żadnym retrokomputerem).
Film mówi o chromatografii gazowej - nie ma się co zrażać dziwną nazwą, jest to bardzo popularna technika analityczna. W pracy czasami wykonuję przy jej użyciu analizy, bo (tak się składa) od ponad dwudziestu lat wykonuję zawodowo analizy chemiczne (HPLC, GC, MS....).
Film nie wymaga (mam nadzieję) żadnej wiedzy chemicznej, jest popularnonaukowy, oraz (mam nadzieję) będzie ciekawy dla osób o zainteresowaniach technicznych... a jestem przekonany że wielu takich tu znajdę.
Link do filmu:
https://youtu.be/rb3h2-TpUa8
Jeśli się spodoba, proszę o komentarze i propagowanie. To pomoże w starcie nowego kanału. Chcę zrobić kolejne (mam nadzieję że lepsze) filmy o podobnej tematyce: HPLC, spektrometria masowa, proteomika, metabolomika....
PS. ten post, po przeredagowaniu zamieściłem ponownie, gdyż oryginalny, umieszczony w dziale Amiga został przeniesiony do Hyde Parku jako oftop (zapewne). Mimo, że zamieściłem tam informacje dotyczące mojego kanału amigowego. To teraz zmieniłem kolejność, aby post był bardziej amigo-tematyczny.
Może by dało się zrobić nowy dział na forum, powiedzmy o Mediach społecznościowych, czy filmach/kanałach amigowych YT. Gdy PPA powstawał był to margines, obecnie mamy coraz więcej kanałów poświęconych amigowej tematyce (nowy80, kanał mufy, amiwigilia, i wiele innych), może warto pomyśleć o dedykowanym miejscu na forum?