[#1] Film o karcie turbo Spitfire SF500
Zapraszam do oglądnięcia mojego filmu o prostej karcie turbo Amiga Spitfire SF500
https://youtu.be/hSGwXlY3hGw

Karta ma 8 MB fast RAMu, autobootowalny kontroler IDE, procesor 68000 ub 68010 popędza 14 MHz.
Aha, na filmie kartę lutuję od zera, więc może komuś się przyda jako proste "know how".
Zapraszam do oglądania!

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 18:47:41 przez wali7
12
[#2] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

O Boże, jakie drogie ramy :P. Wychodzi to drożej niż płytka do TF536 :).
[#3] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@bfgmatik, post #2

Na bogato: SRAM. Na Ali ciut taniej... ale i tak drogo w porównaniu do SDRAM.
Fajne w tej karcie jest to, że przełączanie 7/14 MHz można robić w czasie działania Amigi.
Muszę sprawdzić w niej sterownik LIDE, bo jest on bardziej przyjazny dla różnych kart CF niż Oktapussy (który wrzuciłem do flasha).
Fajne jest też to, że jest mała. Ale koszt części jest spory, nie wiem czy 68EC020TK nie wychodzi taniej. Za to mało lutowania :)

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 19:20:56 przez wali7
[#4] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

Ja zauważył stoopi, niestety dźwięk jest trochę cichy. Na głośniczkach laptopa jest dosyć cicho... więc przydają się słuchawki (robiłem montaż z użycie słuchawek i nie zwróciłem na to uwagi). Głośno jest za to na telefonie... przynajmniej moim ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 20:30:11 przez wali7
[#5] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #4

Wali rzuć robotę, zostań jutuberem. Bardzo fajny materiał. Na normalnych głośnikach głośność jest dobra.

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2024 16:41:31 przez Blady
1
[#6] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

Wali7, fajny film. Dobrze opowiadaszOK
[#7] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

Jak zwykle profesjonalna robota OK
1
[#8] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

Super filmik jak zawsze. Duzo info o lutowaniu. Gratuluje. Te materialy o mojej CD32 gdzies jeszcze masz i moglbys tez zrobic filmik?
[#9] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@zgagato, post #8

No mam... zdążyłem już zapomnieć, ale wszystko jest na dysku :) Może coś z tego zmontuję, jakby co do Ciebie napiszę z pytaniami.
A działa wszystko dobrze?
[#10] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #9

Super film, dzwięk jak dla mnie ok. Podrawiam.
[#11] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #9

Troche się dalej wiesza. Mysle, ze to przez riser usb.
Napisze na priv.
[wyróżniony] [#12] Zmiany na moim kanale YT

@wali7, post #1

Informuję o ważnych zmianach na moim kanale:
Kanał amigowy zmienił nazwę na "Retrokomputery Piotr Waligórski" (obecnie, mam nadzieję chwilowo, trudniej znaleźć go przez wyszukiwarkę YT). Wszystkie moje amigowe filmy są na nim, subskrybenci nadal go subskrybują (bo to tylko zmiana nazwy).
W tym momencie mam już nakręcony nowy film, o rozszerzaniu pamięci chip RAM w A500 rev 8. Jest w fazie montażu wstępnego.
Są szanse na szybsze wypuszczanie filmów, gdyż mam współpracownika ogarniającego grafikę i montaż: dragon_x. Wykonał animację, która będzie pojawiać się w czołówce nowych filmów.

W planach mam kolejne filmy:
- MSX Omega
- SMD vs THT na przykładzie repliki Spectrum Harlequin
- Katastrofa, czyli odnawianie Atari STE
- Upgrade firmware i instalacja sterownków w karcie ZZ9000
- ZuluSCSI i A4091
A może ktoś ma jakieś sugestie?

Pojawił się też mój nowy, nieamigowy kanał, nazwałem go "Nauka Piotr Waligórski".
Zapraszam do oglądnięcia pierwszego filmu na tym kanale. Film nie jest związany z Amigą (ani z żadnym retrokomputerem).
Film mówi o chromatografii gazowej - nie ma się co zrażać dziwną nazwą, jest to bardzo popularna technika analityczna. W pracy czasami wykonuję przy jej użyciu analizy, bo (tak się składa) od ponad dwudziestu lat wykonuję zawodowo analizy chemiczne (HPLC, GC, MS....).
Film nie wymaga (mam nadzieję) żadnej wiedzy chemicznej, jest popularnonaukowy, oraz (mam nadzieję) będzie ciekawy dla osób o zainteresowaniach technicznych... a jestem przekonany że wielu takich tu znajdę.
Link do filmu:
https://youtu.be/rb3h2-TpUa8

Jeśli się spodoba, proszę o komentarze i propagowanie. To pomoże w starcie nowego kanału. Chcę zrobić kolejne (mam nadzieję że lepsze) filmy o podobnej tematyce: HPLC, spektrometria masowa, proteomika, metabolomika....

PS. ten post, po przeredagowaniu zamieściłem ponownie, gdyż oryginalny, umieszczony w dziale Amiga został przeniesiony do Hyde Parku jako oftop (zapewne). Mimo, że zamieściłem tam informacje dotyczące mojego kanału amigowego. To teraz zmieniłem kolejność, aby post był bardziej amigo-tematyczny.
Może by dało się zrobić nowy dział na forum, powiedzmy o Mediach społecznościowych, czy filmach/kanałach amigowych YT. Gdy PPA powstawał był to margines, obecnie mamy coraz więcej kanałów poświęconych amigowej tematyce (nowy80, kanał mufy, amiwigilia, i wiele innych), może warto pomyśleć o dedykowanym miejscu na forum?
5
[#13] Re: Zmiany na moim kanale YT

@wali7, post #12

I cyk! Zasubskrybowane oba kanały, czekam na fajny kontent OK
2
[#14] Re: Zmiany na moim kanale YT

@alt_, post #13

Dzięki!
Działanie Dragona_x polega nie tylko na montażu i ogarnianiu grafiki, ale także na codziennym pisaniu "kiedy mi prześlesz kolejny film do montażu?"... To działa motywująco, powinno być lepiej.
2
[#15] Re: Zmiany na moim kanale YT

@wali7, post #14

Teraz będzie, że jestem męczybuła ;)
Kiedy mi prześlesz kolejny film do montażu? :P
3
[#16] Re: Zmiany na moim kanale YT

@wali7, post #12

Świetny kanał OK
3
[#17] Re: Zmiany na moim kanale YT

@wali7, post #12

Zapraszam do oglądnięcia pierwszego filmu na tym kanale.
Jeżeli chcesz poważnie z tym kanałem, zainwestuj w porządny mikrofon. Dźwięk jest w dolnej strefie stanów średnich (pogłos, wysoki poziom szumów).
1
[#18] Re: Zmiany na moim kanale YT

@Krashan, post #17

Film nagrałem 3-4 lata temu, miałem inny aparat, mikrofon wbudowany. Teraz używam osobnego mikrofonu (w ostatnich filmach retrokomputerowych słychać chyba, że jest lepiej).
[#19] Re: Film o karcie turbo Spitfire SF500

@wali7, post #1

Witam, filmik obejrzany, bardzo fajna karta. Patrząc na cały proces stwierdzam że sam tego nie polutuje, mój poziom opanowania lutownicy z góry skazuje mnie na porażkę:). Czy można gdzieś kupić taką kartę złożoną już ? Nie widzę na żadnych ebayach/stronach żeby ktoś to sprzedawał.sorry za mały offtop.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem