kategoria: A600
[#1] Pcmcia wifi
Witam kupiłem kartę wifi Lucent Technologies Orinoco silver, czy to będzie działać z amiga 600, w manualu kompatybilnych z prism2 jest napisane że tak. Uruchomiłem instalator prism2 podałem ssid i hasło i po kliknięciu procced się zawiesił i cały czas próbował wygenerować jakiś klucz. Czy karta ma być wyjęta z amigi?

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2024 18:29:24 przez Grysia
[#2] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #1

Nie masz w tej 600-ce rozszerzenia pamięci 8MB lub akceleratora z taką pamięcią? Kartę włóż przed uruchomieniem kompa. W tej wersji karta może nie zechcieć działać inaczej jak na otwartej sieci lub co najwyżej z zabezpieczeniem WEP. Nowoczesne WPA może nie być dostępne.
[#3] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #1

A napisz jaką masz konfigurację?
[#4] Re: Pcmcia wifi

@Sir_Lucas, post #3

Mam a600 2mb chip, WB 3.2 z tyłu karty jest napisaneWEP 64, używam adaptera kątowego pcmcia może w tym problem?, Dvd ROM
Karta cf
[#5] Re: Pcmcia wifi

@perinoid, post #2

Czy podczas instalacji karty musi być podłaczona?
[#6] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #5

Czytaj ze zrozumieniem, przejrzyj wątki na forum, bo temat był klepany kilka razy.
Nikt nie chce powtarzać tego samego po raz setny.
Wykaż się samodzielnością.
Jak sam do czegoś dojdziesz, to zapamiętasz to i będziesz mieć satysfakcję.
Zobacz, jak masz skonfigurowany router, popróbuj z ustawieniami tylko WEP.
Tylko błagam - nie pytaj jak to zrobić! Gdy wszystko zawiedzie - przeczytaj instrukcję obsługi.
Pomoże też wujek Google i ciocia Wikipedia.
3
[#7] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #4

A jakieś turbo 020, albo 030 też czy tylko rozszerzenie pamięci?
[#8] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #4

By działało szyfrowanie musisz mieć przynajmniej 020.

Był podobny temat: link
[#9] Re: Pcmcia wifi

@Gandalf, post #6

Czytaj ze zrozumieniem, przejrzyj wątki na forum, bo temat był klepany kilka razy.

Wiem, że z jednej strony ponowne pytania irytują ale robienie z PPA drugiej elektrody i używanie argumentów jlady "copy-paste" właśnie z tego portalu budzi we mnie odruch wymiotny. Wyluzuj.
1
[#10] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #4

Mam adapter kątowy od Krashana i leży na półce. Sprawdziłem wszystkie połączenia i chociaż są dobre, żadna karta mi nie chce z nim działać na żadnej z 5 amig (z PCMCIA). Usuń ja z równania i sprawdź.

Drugą sprawa - ściągnij z aminetu to https://aminet.net/package/util/misc/PCCardInfo i sprawdź, czy system w ogóle kartę widzi. Tak po prostu. Do tego sterowniki nie są potrzebne.

Sprawdź wizualnie gniazdo, czy jakiś pin nie jest uszkodzony.
[#11] Re: Pcmcia wifi

@Grysia, post #5

Nowy sterownik Prism2v2 wymaga przynajmniej 020 i trochę ram-u. Twoja karta zadziała z WEP i WPA/TKIP jeśli masz router, który to wspiera.

Stary sterownik Prism2 ver. 1.7 działa z 68000, ale obsługuje tylko WEP.
[#12] Re: Pcmcia wifi

@perinoid, post #9

Jestem jak najbardziej wyluzowany.
Wypowiedź traktuj całościowo.
Uważam, że samodzielne rozwiązanie problemu z wykorzystaniem już dostępnej wiedzy daje dużo więcej satysfakcji i zapada w pamięć. Odwrotnie, gdy ktoś wiecznie liczy na podanie rozwiązania na tacy. Czasem wyskakują nawet z pytaniem typu, jak obsłużyć edytor tekstu.
A przecież jest wyszukiwarka na PPA i inne w sieci, więc łatwo można dotrzeć do tej wiedzy.
Jeśli zaś uważasz, że post #5 założyciela wątku nie mógł spowodować takiej a nie innej mojej odpowiedzi, wybacz.
Postaram się poprawić.
2
[#13] Re: Pcmcia wifi

@Gandalf, post #12

To nie jest takie oczywiste, że z samych wątków na ppa uda się uruchomić tę kartę. Miałem dwie karty zgodne z Orinoco. Próbowałem w dwóch Amigach na różnych konfiguracjach z kilkoma routerami. Czasami udawało się uruchomić, ale na ogół nie - co chwilę były jakieś problemy. Niestety nie udało mi się ustalić jednoznacznych przyczyn aby je wyeliminować. Po wielu próbach i przeczytaniu zarówno wątków na ppa jak i w innych miejscach poddałem się i korzystam z wifi na Pistormie.

Wspomniany przez Ciebie "wujek Google i ciocia Wikipedia" nie pomogły.

Mogę się tylko cieszyć, że nie drążyłem wówczas tematu tutaj bo dostałbym pewnie tak przyjemną i pomocną odpowiedź jak dostał Grysia w poście #6.

W swojej odpowiedzi mówisz o irytacji na pytanie zawarte w poście #5. Wystarczyło odpowiedzieć na to pytanie jednym słowem: "Tak" lub "Nie". Zużyłbyś mniej czasu niż na odpowiedź, która i tak nic nie wniosła.
1
[#14] Re: Pcmcia wifi

@prz, post #13

Masz rację. Skończmy bicie piany. Z mojej strony EOT.
[#15] Re: Pcmcia wifi

@prz, post #13

Mam dwie takie karty i ze sterownikiem Prism i Roadshow z moją A1200 działają bez problemu.
Do Autora wątku. Karta musi być w Amidze, zapali się jedna dioda a po połączeniu z routerem druga dioda.
[#16] Re: Pcmcia wifi

@Yoshitaka, post #15

Być może to kwestia stosu. Piszesz, że używasz Roadshow. Ja próbowałem na Miami (Roadshow wtedy jeszcze "nie odkryłem" ) i było tak jak pisałem - działało gdy chciało, a na ogół nie chciało. I takie dziwne zachowania były na tej samej konfiguracji (bez zrozumiałego powodu), a celowo nawet instalowałem system od zera aby wyeliminować wszelkie czynniki.

Natomiast z Pistornem używam zarówno Roadshow jak i Miami i z żadnym nie mam problemów.

A może w kartach był problem? Jednak jedną z nich sprawdzałem na starym laptopie i było ok. Mnie to zniechęciło do tego rozwiązania, ale nie wątpię, że innym może działać bo przecież ludzie piszą o tym w internecie.

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2024 22:38:06 przez prz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem