kategoria: A1200
[#1] Amiga Games Selector AGA problem
Cześć wszystkim,
zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu wczytywania AGS na A1200. Ściągnąłem AGS_RHW_AGA_v26.hdf i zgodnie z instrukcją za pomocą programu Win32DiskImager wgrałem na kartę SD 32GB powyższy obraz hdf. Niestety przy wczytywaniu występuje błąd (załączam zrzut ekranu). Pojawia się Rebooting..., po czym wyskakuje Rename failed returncode 20. Testowałem to na Amiga 1200, a także na Winuae. Cały czas ten sam komunikat. Dodam, że mam system WB 3.2.2.2.1. Podpowiedzcie o co chodzi???

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 14:18:41 przez Przemoslo
[#2] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #1

zainstaluj pakiet MMU z instalki AmigaOS 3.2 i napisz jakie efekty Napisz jeszcze jaką masz kartę turbo i jaki procesor na karcie.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 14:44:35 przez Stoopi

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 14:55:11 przez Stoopi
1
[#3] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Stoopi, post #2

Mam WARP1260 i z tego co pamiętam to chyba mam wgrany pakiet MMU z 3.2. Muszę później sprawdzić
[#4] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #1

Jakis blad jest z procedura Rename.
Miala byc tylko raz wywolywana, a nie ciagle.
Wywal ja po prostu ze startup-sequence.

Edycja.
Albo to procedura CPU ja ciagle wywoluje.
Wiec to ja wywal lub zobacz jakie ma parametry.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 16:10:21 przez Don_Adan
[#5] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #1

Usun 68040.library z lib (pisze z pamięci) i restart. U mnie pomogło z tf1260.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 16:28:51 przez lopezpb
[#6] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #1

Na grupie FB rozwiązaniem było uruchomienie Amigi bez SS i "wykomentowanie" części linijek (postawienie średników na początku wierszy):

Ja tak zrobiłem i zadziałało.
1
[#7] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #6

Ciekawe, bo ja tu bledu nie widze.
Rename powinno zadzialac i powinno w libs byc 68040.backup.
Czyli to wyglada, ze Rename nie dziala jak nalezy.
Albo plik 68040.library ma wylaczone bity protekcji?
Bo juz nie pamietam, jak wtedy dzialala zmiana nazwy.

Edycja.
I prawidlowym "fiksem" to niby jest zmiana nazwy z 68040.library na 68040.backup

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2024 17:56:56 przez Don_Adan
[#8] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #6

Przepraszam, ale jestem trochę laikiem. Proszę napiszcie mi jak wyłączyć SS?
Usnąłem też 68040.library i bez skutku

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 15:27:06 przez Przemoslo
[#9] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #8

"odpalasz" jakiś edytor txt, np: ed, ced lub redit

wczytujesz s:s-s

zakomentuj co trzeba znakiem ;

zapisz, wyjdź
i restart kompa
:)
xD

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 15:26:39 przez Cezarykl
[#10] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Przemoslo, post #8

Tak jak masz linię poleceń jak na ekranie co wrzuciłeś to wpisz:

C:delete LIBS:68040.library

i daj enter. Potem restart.
[#11] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@_tBn_, post #10

Bingo!!! OK
Dziękuję, wszystko działa. Temat uważam za zamknięty.
[#12] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@_tBn_, post #10

Tak swoją drogą co ten fragment s-s ma niby robić? Biblioteki dla obsługi procesorów wgrywa setpatch. Któraś z wersji wywoływana na początku w zależności od wersji kickstartu ma problem z biblioteką 68040.library? Ten z 3.1 nie obsługuje 68060.library ale skoro tam jest mmu.library to jest odpowiedni patch do tego. Dziwne.
[#13] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #12

Ta sekwencja sprawdzała czy w libs: jest plik 68040.library i w przypadku wykrycia 060 dążyła do pozbycia się go przez zmianę nazwy. Byłem brutalny, ale pierwszy warunek już się nie spełnia

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 20:59:01 przez _tBn_
[#14] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@_tBn_, post #13

Ja rozumiem co robi. Tylko po co? W czym i komu ta 68040.library przeszkadza?
[#15] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #14

Ciekawszym pytaniem jest dlaczego ten Rename nie dziala.
Byly tez wersje 68040.library, ktore ladowaly 68060.library, jak starsze SetPatche ladowaly tylko 68040.library.
Wiec byc moze o taki przypadek tutaj chodzi.
1
[#16] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #15

To by trzeba usunąć to >NIL: i zobaczyć. Failat jest domyślnie ustawiony na 10 to przy 20 się skrypt wywali.

EDIT:
Sprawdziłem na WinUAE i wywala się bo 68040.backup już istnieje... jest tam od samego początku. No to babol. Teoretycznie prawidłowe będzie skasowanie tego pliku ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 22:01:08 przez ppill
1
[#17] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #16

Z ciekawości zajrzałem do Libs i są oba pliki. Usunąłem więc 68040.backup i przywróciłem z powrotem tę procedurę sprawdzania procka w SS i jest ok. Dodałem z powrotem 68040.backup i... dalej jest ok... działa.
Dodam że sprawdzam na 030.

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2024 22:43:49 przez nazwa_użytkownika
[#18] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #17

Na 030 to i tak część tego fragmentu s-s jest pomijana. Zakomentuj bo tylko niepotrzebnie tracisz parę dobrych sekund przy starcie.

I przy okazji można w user-startup zakomentować odwołania do MMUFastRom bo go nie ma na dysku i wywala błąd.
[#19] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #17

Tak, to by tlumaczylo dlaczego to sie w kolko zapetla, bo 68040.library ciagle istnieje i nazwa pliku na 68040.backup nie moze zostac zmieniona, bo taki plik juz istnieje.
Ogolnie skrypt jest Ok, ale zwalona jest dystrybucja tego archiwum, pliku 68040.backup nie powinno tam byc.
[#20] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #19

Tyle, że w tym momencie nawet jak mam oba pliki w LIBS to startuje bez problemu z aktywną procedurą.
[#21] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #20

Tak, tylko zobacz sobie ten skrypt z 6 postu.
Skrypt szuka 68060.
Jak nie masz 68060 to cala ta czesc jest pomijana.
Ta czesc dotyczy tylko i wylacznie posiadaczy 68060.

Edycja.
Tzn, nie tyle posiadaczy 68060, ale procesorow rozpoznanych przez te programy jako 68060.
Z tego co pamietam niektore wersje 68080 tez moga byc tak rozpoznane przez niektore programy, ze to jest 68060.
Bo Gunnar troche przedobrzyl wedlug mnie, rozpoznanie przez starsze programy 68080 jako 68040 jest duzo lepsza opcja.
Tak bodaj ma PiStorm zrobione. I PiStorm ma to dobrze zrobione.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 12:39:37 przez Don_Adan
[#22] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #21

Ale ja miałem identyczny problem jak autor wątku na tej 030, dlatego musiałem wykomentować tę część skryptu.
[#23] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #22

Tzn. ze twoj procesor zostal rozpoznany jako 68060.
Wcale nie musisz miec 68060, tylko tak musi byc rozpoznany twoj procesor.
Duzo programow ma bledy.
[#24] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@Don_Adan, post #23

Dla uporządkowania:
1. nagrywam obraz na sd - nie działa (niby widzi moją 030 jako 060?)
2. komentuję w SS skrypt rozpoznawania procka - działa i tak sobie tego używałem do wczoraj
3. wczoraj dla testu z powrotem przywróciłem skrypt w SS (czyli przewróciłem "ustawienie fabryczne") - wciąż działa bez problemu (teraz niby nie rozpoznaje 030 jako 060?) - nie ważne czy w Libs mam 68040.library czy 68040.backup, czy oba - tak jak wyżej pisałem.
4. dziś dla testu znów na nowo zgrywam obraz na sd - nie działa (u mnie objaw jest jednak taki, że jest czarny ekran i dysk nie pracuje)
5. komentuję SS - działa
6. zaraz potem przywracam skrypt w SS - wciąż działa.

Testowane na blizzardzie IV 030 z FPU i 128MB.
Na 060 już mi się nie chce testować.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 14:23:24 przez nazwa_użytkownika

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 14:27:08 przez nazwa_użytkownika
[#25] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #24

Wpisz w shellu whichamiga i zobacz co znajdzie. Raczej 60 tam nie będzie. Nie wiem co za czary mary się dzieją ale ten fragment s-s w żaden sposób nie powinien mieć wpływu na start przy Twojej konfiguracji.
[#26] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #24

Moze cos ci sie zmienilo w twoim konfigu od tego czasu, kiedy pierwszy raz to uruchamiales.
Nowa WhichAmiga na dysku?
Pierwsza zakomentowana linijka:
Jesli istnieje libs:68040.library to zrob to co ponizej.
A jezeli nie to pomin to.
Czyli jak nie masz 68040.library to w ogole tam nie wchodzi.
Na 68030, to 68040.library nie jest uzywane.
No, ale niektorzy kolekcjonuja biblioteki, wszystkie jakie znajda.
Jak chcesz zeby sie zapetlalo to odkomentuj calosc.
Oprocz "if not warn" i "endif" po tym (tego przed Delete).
[#27] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #25

Raczej powinien wpisac
Search sys:Utilities/WhichAmiga/WhichAmiga MC68060

Tak mi sie przynajmniej wydaje.
[#28] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@ppill, post #25

No niby widać co ten skrypt robi, ale działa dziwnie. Niby nic w moim przypadku nie powinien robić, a coś robi. WhichAmiga pokazuje 030 z fpu, więc skrypt powinien mnie olać.
@Don_Adan
„Search WhichAmiga MC68060” zwraca „62 MC68060”, a dla 020 i 030 odpowiednio „62 MC68020” i „62 MC68030”. Szczerze mówić nie wiem co to oznacza.

W tej amidze już od dawna nic się nie zmienia - siedzi tu tylko ten blizzard. Już nie mówiąc o tym, że tak jak powyżej pisałem, dla testu dziś na nowo nagrałem obraz AGS 2.6 na kartę SD - na ustawieniach "fabrycznych" AGS się nie uruchamia. Po resecie pomijam skrypt w SS i działa. Zaraz po tym przywracam ten skrypt z powrotem i dalej działa bez problemu, ale teraz zauważyłem, że działa dopóki robię miękki reset AAC. Po twardym znów nie działa.
Co do kolekcjonowania bibliotek, to przecież ja tu nic nie kolekcjonuję, nie dodaję i nie zmieniam - to jest gotowy obraz do nagrania na kartę.
Szczerze mówiąc, to nie ma to dla mnie znaczenia - po prostu usuwam ten skrypt i używam bez problemu. Przeprowadziłem tylko kilka testów dla sportu, żeby ewentualnie wybadać w czym problem. Dalej nie wiadomo w czym. Trudno. Będziemy z tym żyć. Nie jest to jakaś większy problem. AGS nawet z tym babolem to zajebisty kawałek roboty. Brawa dla autora, że nam to udostępnił.
Swoją drogą z AGS 2.5 nie było takiego problemu.
[#29] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #28

Search whichamiga 680x0 zwraca "linijkę" w pliku whichamiga zawierającą ten tekst ;) czyli 62,bo ten plik binarny zawiera nazwy procesorów.
Wygląda na to, że jest w tym gotowcu setpatch, który nawet po wykryciu 68060 próbuje wgrać 68040.library i jak jej nie ma to wgrywa 68060.library. Czy coś w ten deseń. AGS jest bardzo fajny ale to zdecydowanie lepiej można zrobić nawet biorąc po uwagę mnogość konfiguracji.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2024 19:54:52 przez ppill
1
[#30] Re: Amiga Games Selector AGA problem

@nazwa_użytkownika, post #28

Mi chodzilo, ze ten gotowiec kolekcjonuje biblioteki, bo o tym AGS jest mowa.
A co do resetu, to wyglada, ze to jakis rezydentny program siedzi w pamieci.
Ogolnie ten skrypt ma jakies bledy.
Ten Search tez jest dziwny, przynajmniej dla mnie.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem