kategorie: A4000, Sprzęt
[#91] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #86

Dzięki...sprawdzę dzisiaj wersję od ciebie. Wcześniej uzywałem parametru -ahi i nie działało, wtedy miałem ustawione ahi na 8bin DMA paula, ale pewnie też inną wersję miałem blitz quake.
Czy mógłbys napisać dokładnie jak odpalasz że ci działa? tzn jakie parametry podajesz? czy masz jakis skrypt startowy?
Na twoim filmiku wygląda to MEGA...ciekawe ile klatek by wyciągnoł na ragnaroku podkręconym do 1ghz

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 10:48:17 przez jaster
[#92] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #91

Tak, mam skrypt, obecnie wygląda tak:
assign quakedir: ""
quakedir:
stack 600000
glquakeWOS_gcc_7 -hicontrast -bpp 16 -zone 1024 -nojoy -nocdaudio -nopsx -audspeed 5513 -particles 256 -width 640 -height 480 -game fast -ahi -mem 64 -litfiles -lm_RGB -nocachetris -gl_playermip 2 -gl_picmip 2

Na Ragnaroku będzie raczej podobnie, czyli nie więcej niż 60FPSów bo podejrzewam, że tutaj wchodzą w grę ograniczenia przepustowości szyny + Warp3D ok, racja
2
[#93] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #90

Ja aktualnie z kartą dźwiękową się poddałem i wróciłem do problemów z grafiką...

Miałem kiedyś problem z wyświetlaniem tapety i cudownie zniknął, a ostatnio niestety cudownie powrócił.. Dzisiaj w końcu odkryłem zależność..

Jak odpalę WB w rozdzielczości gdzie jest kolor 24bit lub 32bit to na Voodoo3 nie działa akceleracja w okienku, jest zwis. Za to nie ma problemu z wyświetlaniem tapety. Jak ustawie kolor 16bit to demko glgears w okienku się odpala i śmiga, ale za to, jak ustawię tapetę to mam zamułę na jakąś 1 min, ledwo ruszam kursorem. Potem tapeta się pojawia i jest wszystko ok. Problem zaobserwowałem na tapecie, ale dotyczy też otwierania obrazków w multiview. Spotkał się ktoś z tym i udało się rozwiązać?

Tu jest nagranie problemu: https://www.youtube.com/watch?v=ssveKPHJKWU&t=2s

Widać też na nim ten skaszaniony kursor, może przy okazji zna ktoś rozwiązanie?
[#94] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #93

U mnie przy generowaniu tapety też na chwilę system zmula - procesor obrabia jpg do wyświetlenia. Ja to widzę po prędkości obrotu Boingballa wyświetlanego przez WBanim.
Przy zmianie ekranu i rozdzielczości obraz tła jest przeliczamy od nowa.

Ps. Fajny temat - wczoraj odebrałem naprawioną AA3K+ to też wrócę do tematu Firebirda i konfiguracji kart PCI na Prometeuszu. Ostatnio to mi nawet S3 protestowała. Nie mówię już o Radeonie, dźwięku, USB i sieciowej.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 11:56:47 przez Rafał A-3000
[#95] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #93

Jak ustawie kolor 16bit to demko glgears w okienku się odpala i śmiga,

No ja też sie naszukałem tego rozwiązania bo chyba tylko na jednym wątku w całym necie jest rozwiązanie żeby włączyc rozdziałkę w 16 bit PC
[#96] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #95

Tak, wygląda, że akceleracja działa tylko w 16bit (tym trybie PC i bez PC też działa), ale w tej rozdzielczości mam problem z wyświetlaniem tapety i ogólnie podglądem obrazków w multiview. Jak w rozdzielczości 24bit tapeta sie wyświetla w ok 3s, to w 16bit jest to 1,5 min, więc ewidentnie coś jest nie tak...
[#97] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #96

Ciekawe czy na sonnecie działają datatypy graficzne pod warpos tzn te stąd: https://www.warpdt.co.uk/jpeg.php
Jeśli zadziałają to może niech taki datatyp jpeg i ppc weźmie robotę z dekodowaniem grafik na siebie, może by to cos poprawiło ładowanie tapet w 16bit.
Tylko że pewnie trzeba będzie inicjować ppcinit w startup sequence a nie ręcznie.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 12:52:30 przez jaster
[#98] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #97

Tak, działają, tez z nimi próbowałem, tylko to nie rozwiązuje problemu. Trzeba dodać, tak jak piszesz ppcinit przed AddDatatypes.
Ale to nie jest problem wydajności procesora tylko coś jest zwalone ewidentnie w systemie, że to tyle trwa w tych rozdzielczościach 16bit, a w innych działa normalnie.

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2024 12:55:35 przez jargo
[#99] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #92

Na twoich ustawieniach wreszcie mi sie odpala gl quakeszeroki uśmiech
2
[#100] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #99

Ja aktualnie walczę, żeby odpalić Quake'a II od Hyperionu w wersji na PPC. Akceleracja 3d mi działa, jednak odpala się wersja na 68k (wczytuje game68k.dll zamiast gameppc.dll). Nie mogę znaleźć nigdzie opcji, żeby wybrać, żeby odpalał wersję PPC.
Wiecie gdzie to się ustawia?
[#101] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #100

Wariacki pomysl.
A zmień nazwę gameppc.dll na game68k.dll.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2024 14:28:43 przez Norbert
[#102] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #100

Ale ten quake jest w wersji ppc na os 3.9, bo nie kojarze czegos takiego w newsie?
[#103] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Norbert, post #101

Próbowałem już :) jest zwis.

@Mirq
No tak.. i chce go odpalić na os 3.9 i sonnecie oraz warp3d. Inne rzeczy pod Warpos i Warp3d chodzą, np Wipeout 2097.

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2024 15:13:27 przez jargo
[#104] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #88

Nagrywałeś ten test na prometheusie czy mediatorze? Bo w opisie filmu nie ma.
[#105] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #93

Ale to nic dziwnego, że w Voodoo nie działa akceleracja w 24 bitach... było to jedno z ograniczeń kart Voodoo i przewagi którą nad nimi miały karty NVidia.
[#106] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@wali7, post #105

Ok, tego nie wiedziałem, ale jest dla mnie zrozumiałe. Jednak nadal pozostaje problem, że w 16 bitach strasznie wolno otwierają się obrazki np. przez multiview, jak korzystają z datatype'ów. Sprawdzałem na różnych datatypach i to samo jest na oryginalnych z AmigaOS 3.9, jak i warpdt. Identyczny efekt, jak na filmie, który załączyłem podczas wyświetlania tapety. Zastanawiam się czy to nie jakiś problem z DMA, ponieważ mam Bustera 9.
[#107] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #104

Nagrywałeś ten test na prometheusie czy mediatorze? Bo w opisie filmu nie ma.

Ja używam MEDKA.

Tak jak napisał wali7, Voodoo3 do sprzętowego 3D potrzebuje ekranów 16bit, więc tutaj jest sprawa jasnaok, racja
A'propos wykorzystania sprzętowych możliwości Voodoo3, to warto wspomnieć o opcji VLayer/Overlay dzięki której mamy sprzętowe wyświetlanie i skalowanie obrazu w playerach VIDEO (FroggerNG, AMP2, Moovid) oraz np emulatorach (DosBox)
Jednak nadal pozostaje problem, że w 16 bitach strasznie wolno otwierają się obrazki np. przez multiview, jak korzystają z datatype'ów

Jeśli w 24bitach jest w miarę szybko, a w 16 bitach jest wolno to wszystko jest OK
Po prostu w przypadku 24bitowego obrazka jest dodatkowo mapowana/przeliczana paleta do 16bit, czego nie ma w przypadku wyświetlania w 24/32bitach.
Inną kwestią jest to, że datatypy WarpDT dla WOS pod Sonnetem nie chodzą tak szybko jak powinny. Pod BlizzardemPPC/CybestormemPPC chodzą relatywnie szybciej, bez zacięć które widać pod Sonetem.
Wynika to sposobu działania (kompilacji) datatypów WarpDT i z specyfiki działa samego "Sonnet.library".
Niemnie jednak można tak sobie pokombinować z ustawieniami preferencji WarpDT, że wyświetlanie obrazów MultiViewem pod Workbenchem jest naprawdę szybkie ok, racja
[#108] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@BULI, post #107

Ja używam MEDKA.

No to by sie zgadzało bo na medku też mam w glquake około 60klatek natomiast na promku dobijam do 49klatek i za cholere więcej nie mogę wycisnąć. I tak jak pisałeś niezależnie czy ustawi się ragnaroka na 450 czy 800 czy 1000mhz to nie jest szybciej.
[#109] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@juen, post #46

https://www.ppa.pl/forum/amiga/26513/openpci-radeon-driverCytuj

Czy ktoś posiada może wspomniany sterownik open pci do radeona ? Pod link w wątku powyżej już nie działa🙁
[#110] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jaster, post #109

Tu jest: https://www.amibay.com/threads/basic-guide-on-setting-up-a-prometheus-firebird-daughterboard-on-a3000-and-a4000-now-here-on-amibay.2446084/

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2024 00:55:02 przez jargo
[#111] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@jargo, post #110

Dzięki! Czytając ten wątek zastanawiam się czy wgranie openpci.libary jest wogóle konieczne?, bo nic nie piszą o tym.
Edit: juz nie ważne...jednak piszą

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2024 09:43:05 przez jaster
[#112] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #84

Niestety, u mnie się wysypuje. Nawet nie wyświetla żadnego błędu. Guru, restart i już. Nie jestem w ogóle w stanie wejść w ustawienia AHI.

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2024 20:12:36 przez alt_
[#113] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #112

Mówisz o fm801 ? Czy sound blasterze live? Powiem Tobie że sb live wysypuje się tylko w imp3. W żadnym innym sofcie nie ma z nim problemu. Możliwym szybkim rozwiązaniem jest pogadanie z juenem, żeby dodał wybór unitu w AHI w prefsach impa.
[#114] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@sand, post #113

SB Live

Dodam, że u mnie działa wyłącznie wersja 3.1 prometheus.library. Każda nowsza (4.1, 4.5) powoduje pokazywanie jakichś bzdur w PrmScan i nieuruchamianie się kart.
[#115] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #114

Przy firmware firestorm nie powinno być żadnych problemów z używaniem najnowszych wersji prometheus.library, trzeba by naświetlić sprawę dla Hedeon-a w wątku Sonneta na EAB, on raczej odpowiada rzeczowo..
[#116] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@lukzer, post #115

Zmieniłem kartę na Live! 5.1 (SB0100) i teraz nie mam już zwiechy, za to driver emu10k1 protestuje komunikatem "Unable to initialize EMU10kx subsystem."

Odpalenie np. AmigaAMP-a z Unit 0 ustawionym na któryś z Audiomodów SB skutkuje komunikatem "No EMU10kxData for card 0", a następnie "Can't open AHI device...".

SnoopDOS nic nie mówi.

Muszę chyba zweryfikować który firmware mam wrzucony w Firestorma - ten temat z bibilioteką prometheus.library wskazywałby że mam chyba jakiś stary FW wgrany.
[#117] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #116

Dobra, faktycznie miałem stary firmware (BTW w paczce od AA3000+ był tylko stary). Wrzuciłem Firestormowy i teraz już prometheus.library 4.5 działa normalnie.
Nie zmienia to jednak faktu, że problem z SB Live nadal jest dokładnie taki jak był.
[#118] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #117

a masz odklejona nogę od arter ?
[#119] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@Dorian3d, post #118

Tak. Bez tego Prometheus w ogóle nie był w stanie pracować.
[#120] Re: Uruchomienie Firebird PCI w Amidze 4000

@alt_, post #119

Dla potomnych:

Do pracy kart takich jak SB Live, czy RTL8139 wymagana jest obecność co najmniej jednej karty, której sterownik oferuje DMA (dokumentacja OpenPCI:)

Details of Mediator GFX card DMA memory supported in OpenPCI:
1) Voodoo Banshee 16MB VendorID/ProductID=0x121a/0x0003
2) Voodoo3/2000-3000 16MB VendorID/ProductID=0x121a/0x0005
3) Voodoo4/5 32MB/64MB VendorID/ProductID=0x121a/0x0009
4) S3 Virge 86C325 2/4MB VendorID/ProductID=0x5333/0x8a01
5) S3 Virge DX 86C375 2/4MB VendorID/ProductID=0x5333/0x5631

Note: Total available DMA memory is configured to 256KB.
Warning!!! If you have not one of this GFX card, the DMA memory is disabled and all drivers which requires DMA memory will not work (driver like RTL8139, USB ... will not work).

Ja natomiast mam Radeona, ten nie obsługuje DMA w Prometheusie...
Po dorzuceniu karty S3 Virge udało mi się odpalić SB Live.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem