[#1] wirtualny napęd dyskietek
Witam.

Czy można na prawdziwej Amidze pod OSem 3.0 zamontować *.adf'a jako wirtualny napęd dyskietek?

z góry dzięki za info.

[#2] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #1

Tak. I to na kilka sposobów. Jedynie nie sprawdzi się to z dyskietkami niedosowymi.
[#3] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #1

Oczywiscie, ze mozna.
Ja tak robilem korzystajac z plikow .adf, .dms (a mozna jeszcze inne obrazy podmontowac).
Uzywam programu DiskImage wraz z odpowiednia mountlista dla wirtualnej stacji dyskietek. Dla moich potrzeb jest to bardzo dobre rozwiazanie.
DiskImage znalezc mozna na Aminecie.

[#4] Re: wirtualny napêd dyskietek

@kmilota, post #2

Wiadomo, dyskietki NODOS nie da rady... Ale czytałem, że jakiś rusek zrobił sztuczną stację dyskietek podłączaną do Ami, korzystającą z karty SD, na której kisi ADFy. Zmiana dyskietki to tylko wciśnięcie paru guzików.

[#5] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #4

mosfet napisał(a):

>Ale czytałem, że jakiś
> rusek zrobił sztuczną stacjć dyskietek podłączaną do Ami,
> korzystającą z karty SD, na której kisi ADFy. Zmiana dyskietki
> to tylko wciśnićcie paru guzików.
>
Cos wiecej na ten temat?
Pozdrawiam.
[#6] Re: wirtualny napêd dyskietek

@temp, post #3

Dzięki za odpowiedź, ale mam problem z tym DiskImage:

W katalogu DosDrivers znajduje sie napędy, które można zamontować. Próbowałem ze wszystkimi...bez skutku. Tylko przy ożyciu DI0: cokolwiek pojawia sie na blacie..ale niestety jako DI0:NODOS :(

Skopiowałem diskimage.device do sys:devs a DI0: do sys:devs/dosDrivers

Co źle robie?

[#7] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #6

Edit:

Jakos sobie poradzilem, chodzilo o odpowiednia mount-liste. Przy montowaniu DI2 dostawalem komunikat " 'BootBlocks' is not a valid keyword". Jednak po usunieciu linii 24 z mount listy wszystko (jak narazie) chodzi dobrze.

[#8] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #7

No wlasnie ja tez mialem problem z mountlista.
W koncu przekopiowalem cos z czegos, cos pozmienialem... i dziala ;)
Przed chwilka wlasnie uzywalem DiskImage i dziala OK.
A problem niby blachy, bo przeciez trzeba bylo zrobic mountliste do amigowej stacji dyskow... no ale wlasnie malo kto potrzebuje robic do tego mountliste ;)

[#9] Re: wirtualny napêd dyskietek

@mosfet, post #1

poszukaj fms.device na aminecie

[#10] Re: wirtualny napêd dyskietek

@rzookol, post #9

chyba juz sie obylo bez fms.device ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem