[#1] Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?
Robię filmik o A4000T i chciałbym oszacować liczbę A4000T wyprodukowanych przez Escom. (Wiadomo, że tych wyprodukowanych przez Commodore było bardzo niewiele). Czy ktoś otarł się o jakieś info na ten temat w starych czasopismach? Niestety archive.org nie ma wszystkich numerów wszystkich czasopism :P

Tyle mi się udało do tej pory wygrzebać:

Według samego Petro: na koniec 95 r. 1000 sprzedał do NewTeka, kolejny 1000 do Scali (co daje nam proporcje bo w tym samym okresie sprzedał 10 tys. modelu 1200).

Nieco potem również Petro mówi o 35 tys. units (wszelkich, a więc i A1200 i A4000T) sprzedanych brytyjskiemu dystrybutorowi, i że rynek brytyjski stanowił wtedy 40% całego rynku światowego (!). Co daje jakie 90 tys. sztuk wszystkich modeli sprzedanych na świecie.

Co wielkimi domysłami i zaokrągleniami dałoby nam jakie 5 tys. sztuk Amig A4000T? Wielka spekulacja.

https://archive.org/details/Australian_Commodore_Amiga_Review_1995-11_12/page/n25/mode/2up?view=theater
https://archive.org/details/amazing-computing-magazine-1996-04/page/n43/mode/2up?view=theater

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2022 19:48:13 przez miau
1
[#2] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #1

Oczywiście nie podam ci liczby, bo jej nie znam. Kiedy Escom wznowił produkcję, to co można było robić na video toasterze, jeszcze lepiej robiono wtedy na macintoshach i pecetach. To był w sumie gwóźdź do trumny. Rozpoczęła się radykalna obniżka, ale i to nie pomagało. Większość sprzętu sprzedał już hurtowo syndyk, i nikt nie jest w stanie określić liczby. Chyba że tutaj podamy sobie numery seryjne, aby mieć jakieś pojęcie.
W filmiku nie zapomnij wspomnieć o Ultrasonografie atl hdi 1000, który działa na płycie a4000t.
1
[#3] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #1

A masz moze taka A4000T w towerce Escomu? Jak masz to przywiez na Amiga Irerland ze soba, prosze ;).
[#4] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #2

Na pewno wspomnę o USG.

Co ciekawe kiedy teraz doczytuję (link), to też tam jest o liczbie wyprodukowanych A4000T. Według Amiga History Guide sprzedano 2000. Ale według wywiadów z Tyschtschenko, o których wspominam w pierwszym poście, 2000 to poszło do dwóch tylko dystrybutorów, tylko w USA. A więc musiało być tego więcej, wydaje mi się że Amiga History Guide zaniża szacunki. No i teraz dochodzi jeszcze liczba samych płyt głównych, np. właśnie w tych ultrasonografach.
[#5] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Mokry, post #3

Tak, przywiozę ją na Amiga Ireland, nawet poprosiłem już organizatora o zaklepanie solidniejszego stolika, bo to trochę waży szeroki uśmiech
2
[#6] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #2

Jakiekolwiek liczby by nie padały, to sprzedaż Amig z kośćmi aga
była śmiesznie mała w porównaniu do innych poplularnych
platform.
Ostatnim rokiem, kiedy Amiga sprzedawała się naprawdę
dobrze był chyba 1991. A to i tak tylko w Europie.
[#7] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #5

Tak, przywiozę ją na Amiga Ireland, nawet poprosiłem już organizatora o zaklepanie solidniejszego stolika, bo to trochę waży szeroki uśmiech

Ja postaram sie przywiezc A4000 w Big Towerce Micronika, a2000 i moze jedna a1200 w E/BOX'ie.

Jak sie kontaktowales z organizatorami? Dzwoniles czy mailowo?
[#8] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Mokry, post #7

Ja postaram sie przywiezc A4000 w Big Towerce Micronika, a2000 i moze jedna a1200 w E/BOX'ie.

yippee

Jak sie kontaktowales z organizatorami? Dzwoniles czy mailowo?

Skorzystałem z linka "Contact the organizer" na https://www.eventbrite.ie/o/amiga-ireland-16517481641
[#9] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Mokry, post #7

Ja postaram sie przywiezc A4000 w Big Towerce Micronika, a2000 i moze jedna a1200 w E/BOX'ie

W Irlandii objawi się Amiga 7200OK
2
[#10] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #1

Większość Escomowych a4000T, to złożone na szybko przez syndyka, składające się jedynie z obudowy, papierowej naklejki i źle dobranych spacerów pod kartę cpu. Bez stopek, instrukcji. Były sprzedawane dużo taniej i tylko hurtowo. Brały większe firmy i sprzedawały do indywidualnych klientów wysyłkowo.

Z tymi płytami do ATL, to musieli ich kupić sporo, skoro opłacało im się pod te płyty zaprojektować osobną kartę i software.

Płyty mają trzy nadruki. Najrzadszy to Commodore, reszta to Amiga technologies, a te z logo ATL mają drobną przeróbkę.
[#11] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@miau, post #1

Niektóre źródła utrzymują że było tego 20 tysięcy (wobec 100 000 Amig 1200). Osobiście wydaje mi się że A4000T od Escomu to jednak na tyle niszowy hardware że te 20 tysięcy, to jednak liczba trochę przesadzona. No ale może to tylko mylne wrażenie z perspektywy Europejczyka i większość tego sprzętu szła np. do kablówek w USA???
Tu masz linka, w którym mówi się o planach wyprodukowania 22 000 Amig 4000 z czego dycha ma zostać na rynku USA. Tu masz nieco nowszego linka z tego samego źródła, które mówi o 100 000 maszyn low-end i 20 000 maszyn w wieży i ta wersja na sieci kolportowana jest najczęściej.
3
[#12] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@MUFA-amigaone-pl, post #11

A skąd przypuszczenie że te liczby to efekt a nie tylko plany?

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2022 09:45:40 przez ZbyniuR
1
[#13] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@MUFA-amigaone-pl, post #11

A4000T z Commodore było coś około 200szt. a A4000T z Escom jest o wiele więcej, można było je kupić bez problemu, nawet parę (10+lat) temu nowe z dopałką 68060. Także pod te 20 tyś byłbym w stanie uwierzyć, że ich było.
1
[#14] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #10

Większość Escomowych a4000T, to złożone na szybko przez syndyka, składające się jedynie z obudowy, papierowej naklejki i źle dobranych spacerów pod kartę cpu.

Powiedzmy sobie, Escom wepchnął A4000T do w miarę pasującej, niezbyt wyrafinowanej obudowy PC/AT big tower i tyle. Zawsze mnie zastanawiało, czy oni w ogóle produkowali płyty główne, czy jechali na zapasach po Commodore?

Ciekawym natomiast czegoś innego - czy Commodore swoją A4000T też wpakowało do istniejącej obudowy PC (aczkolwiek, znacznie bardziej eleganckiej), czy też sami wyprodukowali? Innymi słowy - czy obudowy analogiczne do commodorowskiej A4000T istniały na rynku PC?
[#15] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@flops, post #13

Te z dopałką 060, które masz na myśli to prawdopodobnie QuikPak, która sprzedawała systemy ze swoją kartą i toasterem, a później nawet w swojej obudowie. Ale to nie była jakaś wielka liczba, i raczej te amigi pochodziły już z masy upadłościowej Escomu, bo miały dokładnie te same cechy co z mojego poprzedniego postu.
1
[#16] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Daclaw, post #14

Już odpowiadam. Commodore starał się produkować jak najmniej, bo tak jest najtaniej. Na ogół zlecał produkcję poszczególnych rzeczy innym firmom. To dlatego mamy klawiatury od różnych firm (mitsumi), stacje od chinon po panasonic, lub nawet sony. To samo z zasilaczami i obudowami. Oni nie mieli jakiejś walcowni do wycinania blachy. Po prostu kontraktowali tysiące metalowych obudów, a C= produkował do niej plastikowy panel.
Escom, kiedy kupił bankruta, albo nie kupił form do panelu, albo chciał zrobić swój, który różnł się minimalnie. Metalowa puszka jest dokładnie ta sama, bo od tego samego dostawcy.
To tak jak w przemyśle samochodowym. Jakiś przeciętny producent aut nie produkuje opon, kości do płyt czy śrubek lub kabelków. Większość korzysta z często tych samych dostawców, na przykład poduszek powietrznych (mniej znane firmy jak Takata, Toyoda Gosei, Autoliv).

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2022 15:40:19 przez Ralpheeck
1
[#17] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Daclaw, post #14

Zawsze mnie zastanawiało, czy oni w ogóle produkowali płyty główne, czy jechali na zapasach po Commodore?

Na podstawie linków, które podał MUFA, Escom produkował swoje płyty w Filadelfii.

@Mufa dzięki za te linki. Ciekawe jak w ciągu 1995 r. Petro redukuje prognozy z 22 do 20 tys (lipiec->sierpień). Potem w listopadzie mówi już tylko o planach sprzedaży 2000 do USA i o trudnościach ze składaniem tego modelu.
1
[#18] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@ZbyniuR, post #12

A skąd przypuszczenie że te liczby to efekt a nie tylko plany?

100 % pewności ile się naprawdę sprzedało to nie będziemy mieć pewnie nigdy. Nie wiem, czy sam Petro to wie. Natomiast jako osobie, której też zdarzyło się nagrać trochę filmów historycznych, wiem że jak jest kilka różnych niepotwierdzonych wersji, to na czymś trzeba się oprzeć. Wersją, która była najczęściej powtarzana i która moim zdaniem jest najbardziej prawdopodobna to ta mówiąca o 100 tysiącach Amig 1200 i 20 tysiącach A4000. Ona była przedstawiana nie tylko w starej prasie, ale też później dość często w sieci. Tutaj masz kolejnego linka, który mówi o oficjalnych danych sprzedaży przez Escom systemu AmigaOS 3.1 w latach 1995 - 1997 i jest to oczywiście 120 000.

Rzecz jasna ktoś dociekliwy mógłby zapytać, czy w tych 120 tysiącach nie ma takich co kupili Amigi jeszcze od Commodore, a potem dokonali upgrade z wersji 3.0. Jednak przypuszczam, że nie było ich wielu (zwłaszcza tych, co zrobili to legalnie), bo jednak te systemy się od siebie nie różniły za mocno. Z drugiej strony, jeśli było takich osób kilkanaście tysięcy, to by się też mniej więcej zgadzało, bo pamiętam jeden ze starych wywiadów prasowych Petro, w którym mówił, że z tych 100 000 Amig 1200 Escom nie zdołał sprzedać 15 000 i zalega to w jakimś magazynie, co trzeba będzie upłynnić.

No i w sumie jak popatrzysz na dalszą historię, to też by się zgadzało. Takie nowe Amigi 1200 Magic można było kupić nawet u polskich dystrybutorów jeszcze dobre parę lat po śmierci Escomu, no a ostatnie partie to Petro był w stanie dostarczyć jeszcze coś koło 10 lat temu.

Wydaje mi się, że Escom w przeciwieństwie do Commodore, czy np. dzisiejszych producentów Amigi NG, jako jedyna firma przedstawiał rzetelne raporty na temat produkcji (choć nie wiem, czy idzie dziś do tego dotrzeć. Wiem jedno, że jeszcze w 1996r kupiłem swoją A1200 w typowym sklepie elektronicznym za rogiem (gdzie kilka lat wcześniej kupiłem A500), a działo się to w niewielkim mieście powiatowym (no wtedy jeszcze nie było powiatów). W większych miastach też takie komputery zdarzało mi się widzieć w normalnych (nieukierunkowanych wyłącznie na Amigę) sklepach. Oczywiście nie było to już tak gęsto i tak często, jak w czasach świetności A500, niemniej można uznać, że w latach 1995 - 1996 Amiga była jeszcze nawet w Polsce w normalnej dystrybucji. A przecież Polska nie była wtedy najważniejszym czy największym rynkiem. Zmierzam do tego, że te 100 000 wyprodukowanych Escomowych A1200 traktuję niemal jak pewnik. No a skoro założymy, że nie kłamali w przypadku liczby wyprodukowanych Tysiąc dwusetek, po cóż mieliby dla odmiany kłamać w przypadku dużych Amig?

Oczywiście zakończę tym, co napisałem na samym początku, wszystkie te poszlaki nie dają 100% pewności, jednak skoro przez ostatnie 25 lat nie trafiłem na jakieś bardziej wiarygodne poszlaki, które negowałyby liczby podawane przez Escom, to nie pozostaje mi twierdzić inaczej niż to, że pewnie było, jak deklarowali.
2
[#19] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@MUFA-amigaone-pl, post #18

No ciekawie to interpretujesz.
Amiga 1200 nigdy się nie przyjęła w Stanach. Komputer kiedy debiutował, był już wtedy dosyć przestarzały na rynek amerykański. Niemalże całość poszła na Europę, gdzie tak jak piszesz jeszcze po kilku latach był popularny. Do dzisiaj w USA, a600 i 1200 to rzadkość. Stanach natomiast sprzedawały się duże amigi. Nie dla fanów marki naturalnie, tylko dla mniejszych stacji telewizyjnych i małych video firm. Nie powinno to nikogo dziwić. W 91 roku, my w Polsce martwiliśmy się inflacją, a za cenę amigi 3000 ($3500), można było kupić mieszkanie w centrum Warszawy.
Postawienie wszystkieho na jedną kartę przez Escom było dość ryzykowne. Podawanie w prasie niskiej liczby oznaczałoby przyznanie się do spadku popularności i zamospełniającą się wróżbę. Coś jak efekt Osborne’a, który wystawił swój komputer i powiedział że niedługo zrobi jeszcze lepszy model, czym zatopił sprzedaż swojego komputera, bo wszyscy czekali na ten lepszy :)
Zawyżanie progoz sprzedaży, dla firmy z nożem na gardle, jako zaklinanie rynku było bardzo krótkotrwałą i dosyć powszechną praktyką, i chyba najlepszym dowodem na wiarygodność tych danych są dalsze losy Escomu. Bo skoro sprzedały się te dziesiątki tysięcy modeli, czemu nie kontynuowali sprzedaży i rozwoju? No przecież nie spodziewasz się, że w wywiadzie menadżer powie że sprzedaż jest niszowa, tracimy dochodowy rynek i musimy się przerzucić na zapaleńców i entuzjastów detalicznych, którzy tylko kupią ten model bo są fanami marki.

Ostatnia aktualizacja: 18.10.2022 15:00:55 przez Ralpheeck
1
[#20] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #19

najlepszym dowodem na wiarygodność tych danych są dalsze losy Escomu. Bo skoro sprzedały się te dziesiątki tysięcy modeli, czemu nie kontynuowali sprzedaży i rozwoju? No przecież nie spodziewasz się, że w wywiadzie menadżer powie że sprzedaż jest niszowa, tracimy dochodowy rynek i musimy się przerzucić na zapaleńców i entuzjastów detalicznych, którzy tylko kupią ten model bo są fanami marki.

Escom wkrótce po wznowieniu sprzedaży Amig stracił płynność finansową i trafił do likwidacji, ale z samą Amigą nie miało to wiele wspólnego (może poza "klątwą"). Podobno gwoździem do trumny dla firmy były święta 1995 roku (kupili bowiem "okazyjnie") przysłowiowy wagon procesorów Pentium o taktowaniu 75 MHz i wysmażyli ofertę bożonarodzeniową na komputery z tym cepem. Niestety, okazało się, że konkurencja jest w stanie sprzedawać wersję 90 MHz nieznacznie drożej i Escom utknął z niesprzedanymi zapasami komputerów. To plus "żarłoczność" firmy w rozwoju (m. in. kupno sieci dystrybucji komputerów w Wielkiej Brytanii i Holandii, które sobie nie bardzo radziły ze sprzedażą) przesądziło o upadku Escomu.
Rozwój w postaci komputera Amiga Walker został zaprezentowany na targach CeBit w kwietniu 1996 roku. Tylko że wtedy już co bardziej kumaci doskonale wiedzieli, że Escom idzie na dno.
1
[#21] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #19

Aż wziąłem przed chwilą książkę Briana Bagnala do ręki (Amiga - The Finał Years) aby poszukać tych liczb... i znalazłem takie:
odnośnie Amigi 1200 - str 432 - podane jest że firma SCI-UK ze Szkocji gdzie przeniesiono produkcję A1200 zrobiła 70 tyś sztuk (do 15 Grudnia 1992 ) amigi 1200 - bo taki mieli kontrakt. wcześniej producenci z Filipin i Hong Kongu nie wywiązali się ze swoich dostaw dla tego przeniesiono do Szkocji. Przy czym warto zaznaczyć że mowa tutaj o czasach Commodore ile potem wyszło Amin od Escom w tej książce (chyba) nie ma.
Czyli obstawianie że było łącznie jakieś 100 000 sztuk może jest zasadne.

odnośnie A4000 to albo jestem ślepy albo na szybko nie potrafię znaleźć jakichkolwiek liczb, albo podane jest to gdzie indziej niż w rozdziale o A4000. Poszukam i jak by co dam znać.
3
[#22] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

Może być też tak, że "sprzedali" do dystrybutorów, którzy zostali z szajsem, który nigdy nie trafił już na rynek. I potem Petro znajduje w jakichś Indiach magazyn amig 1200 zamurowany na tyłach jakiejś hurtowej hali zalanej i pokrytej kurzem na jakimś zadupiu. Ponoć gdzieś w Belgii w budynkach po dawnym dilerze samochodów znaleźli zamurowane pomieszczenia z polonezem z importu new-old-stock :)
1
[#23] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

To wszystko miałoby sens, gdyby nie dysonans: przy tak ambitnych planach 3 miesiące później Petro uznaje za ważne, aby podkreślić w wywiadzie, że 1000 sztuk udało mu się upchnąć u NewTeka, a kolejny 1000 w Scali. Tu mowa o faktycznej sprzedaży, nie o planach. To jednak brzmi jakby Petro próbował wtedy czepiać się najmniejszych dowodów na swój sukces.

A jednak to 20 tys. pozostaje jedyną konkretną liczbą, jakiej można się trzymać.
1
[#24] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@recedent, post #20

Amiga Walker to nie był żaden rozwój, tylko, po raz kolejny w dziejach Amigi, kręcenie się w kółko. 030 w Amidze było od lat 80-tych, a 030+AGA - niemal zaraz po premierze A1200. W 1996 060+RTG to był konfig bardzo ledwo na czasie.
[#25] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Daclaw, post #24

Przypominam, że Walker miał być wyposażony w sloty PCI...
Nie zamierzam jakoś go specjalnie bronić, ale nie nazwałbym go tak całkiem "kręceniem się w kółko". Raczej "małym krokiem do przodu".
1
[#26] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@recedent, post #25

W 1993 roku, szokiem na rynku gier pc były wymagania Strike Commandera. Pierwsza gra, która wymagała jakieś niewyobrażalne 4 mb ramu. Po pół roku, już to nikogo nie szokowało. Stało się standardem. Piszę o tym, aby pokazać jak to wszystko wtedy szybko zasuwało.
030 i 4 mb dwa lata później było wsteczniactwem, i jakimś działaniem na szkodę. Kto miałby być targetem tego komputera? Firma av? Gracz który nie miał wcześniej amigi? Amigowiec który nie miał jeszcze aga? Do nikogo to nie pasuje, poza kolekcjonerem.
A4000 z wątku, od premiery przez C=, po wznowienie przez Escom przez dwa lata stały się przepłaconymi rupieciami. To tak jakby teraz ktoś sprzedawał dwuletni laptop lub telefon, po oryginalnej cenie.
1
[#27] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #19

No cóż Amiga z całą pewnością nie była główną przyczyną bankructa Escomu. Też trudno mi kupić tezę o chwaleniu się na pokaz zawyżona liczbą wyprodukowanych Amig. Jest niestety wiele przesłanek że oni się trochę tej Amigi wstydzili, co było widoczne choćby po tym że nie sprzedawali Przyjaciółek w swoich salonach sprzedaży. Sam fakt że posiadali swoją sieć firmowych salonów również w Polsce (przynajmniej w Bydgoszczy taki był) już może świadczyć o wielkości firmy, ja sobie nie przypominam firmowych salonów Commodore. Jak do kogoś to nie przemawia to może kilka liczb. W 1994r mieli ponad 11% rynku niemieckiego. Ile sprzedało się wtedy pecetów nie wiem, ale dotarłem do liczb z lat dwutysięcznych i w najgorszym roku było to ponad 3,5 miliona jednostek, no ale były lata że sprzedawało się 9 milionów. Oczywiście oni nie działali tylko w Niemczech. Mieli też bardzo mocną pozycję na rynku brytyjskim, no ale sprzedawali też sprzęt na innych rynkach. Słowem najprawdopodobniej sprzedawali pecety w milionach sztuk. No a druga liczba to te 14 milionów dolców za zakup Amigi. Niech będzie nawet że zainwestowali drugie tyle na wznowienie produkcji Ami. Tymczasem w roku w którym ogłosili plajtę zaliczyli 185 milionów marek straty. Reasumując Amiga to były dla nich drobne, a te 120000 sztuk, to też jak na ich możliwości żaden wyczyn.
1
[#28] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@MUFA-amigaone-pl, post #27

Może i Amiga to były dla escomu drobne, ale chcieli wydoić ile się da. Pojawiły się A1200 Magic za 1599zl. W tamtym czasie ta cena szokowała ponieważ Amiga zawsze była cenowo konkurencyjna a tu taka niespodzianka.
[#29] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@MUFA-amigaone-pl, post #27

Reasumując Amiga to były dla nich drobne, a te 120000 sztuk, to też jak na ich możliwości żaden wyczyn.

Taką samą opinię wyraził kiedyś David Pleasance. Według niego ESCOM kupił Commodore tylko dla marki CBM. Marka była rozpoznawalna i silna jak na owe czasy, więc w sumie może być w tym trochę prawdy.
[#30] Re: Ile A4000T (Escom) wyprodukowano?

@Ralpheeck, post #26

[Amiga Walker] Kto miałby być targetem tego komputera? Firma av? Gracz który nie miał wcześniej amigi? Amigowiec który nie miał jeszcze aga? Do nikogo to nie pasuje, poza kolekcjonerem.

Zawsze uważałem, że gdyby ten komputer znalazł się jednak na półkach sklepowych to jego targetem byłaby po prostu młodzież, ale ta bardziej alternatywna. Ten sprzęt wyglądał tak abstrakcyjnie, że mógłby stać się czymś w rodzaju kreatywnej maszynki dla tych którzy chcą wyróżniać się z tłumu. Oczywiście było już za późno, ale po dziś dzień brakuje na rynku maszyny pokroju Amigi. Takiej do zabawy, kreatywności i wyróżniania się z tłumu. Teraz trzeba do tego zestawu urządzeń, kiedyś wystarczyła Amiga
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem