[#1] Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?
Ostatnio wszyscy wszędzie mówią tylko o energii i jej cenie. Czy potrafi ktoś obliczyć roczny koszt użytkowania poszczególnych modeli przy powiedzmy 10 godzinach tygodniowo? Taki modelowy przykład, a1200 z monitorem 1084. Jak to wyliczyć?
P.S
Atari no to wiadomo, więcej węgla będzie pożerało.
[#2] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

można np. wyposażyć się w taką zabawkę

[#3] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Mało. Amiga zużywa zaledwie ok.10-15 Wat.
[#4] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Są wpinane w gniazdko elektryczne mierniki zużycia energii elektrycznej więc nie widzę problemu aby sprawdzić samemu ;) Ja tam nie liczę zużycia prądu mojego komputera, nie potrafiłbym chyba sobie powiedzieć "dziś tylko 2 godzinki i dość" Najwyżej przerobię rower stacjonarny na prądnicę i będę kręcił żeby móc coś na komputerze zrobić jak przyjdzie kryzys energetyczny Jak kiedyś mieszkałem z rodzicami to mi ojciec wypominał, że prądu mój komputer dużo żre, kupił taki miernik do kontaktu ale jak mu go wpiąłem w kontakt a do niego podpiąłem jego telewizor (pobierał 140W) to później sam schował ten miernik do szuflady i więcej go nie wyciągnął (a trzeba Wam wiedzieć, że mój ojciec często leżąc w łóżku wieczorem, coś tam oglądał po czym szybko zasypiał i tak ładnych kilka godzin tv działał włączony, nie miał niestety systemu samoistnego wyłączania przy dłuższym braku reakcji ze strony oglądającego który zwykle musi potwierdzić pilotem komunikat na ekranie)
1
[#5] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Jakies 25 razy mniej, niz przecietny PC ktory kazdy z nas posiada w domu.
1
[#6] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Zasilacz Amigi ma 25w, zasilacz pc przeciętnie z 600w. Pc zużywa jakieś 25 razy tyle co Amiga jeśli jest obciążony.
[#7] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Tak jak napisał Madman. Kup sobie miernik wpinany w gniazdko i sprawdź ile komputer pobiera energii i przelicz ile pobierze w danym okresie. Z własnego doświadczenia wiem że w przypadku monitora, czy telewizora zmniejszenie podświetlenia daje sporą różnicę w poborze energii. Komputer PC też pobór ma zależny od obciążenia i jest spora różnica czy przeglądasz internety czy grasz w gry. Sama moc zasilacza niczego nie mówi.
[#8] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@PiotrekP83, post #7

Zasilacze mają najwyższą sprawność przy obciążeniu 50 procent. Jeżeli komputer pc podczas gry pobiera 300w to prawidłowo dobrany zasilacz powinien mieć 500 - 600 w.
[#9] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@mmarcin2741, post #6

Przeciętnie? 600W? To, że zasilacz ma moc nominalną 600W nie znaczy, że PC zużywa 600W... przeciętnie :)
Po pierwszez nie ustawia się sprzętu na granicy działania PSU. PSU musi mieć zapas jakieś 20%. Czyli już z 600W PEAK robi się 500. Druga sprawa - to ile rzeczywiście PC zużywa. Ja mam akurat 3 PC każdy z 500-550W PSU 80PLUS (w tym jeden gold). Zużycie szczytowe w benchmarkach połowa z tego. Więcej to mają głównie wyczynowcy z RTX3080 i 16 rdzeniami CPU ;) Większość PC ogółem to aktualnie laptopy albo komputery biurowe dell/hp/acer itp. Zużywają jeszcze mniej :P

btw żeby nie było niejasności - GTX1650Super i Ryzen3600 oraz 2 dyski nvme, jeden SATA SSD i jeden HDD. Pozostałe o nieco gorszej specyfikacji. W typowym "web browsingu" zużywa może z 80W. Normalnie tragedia na tle amigi ;)
1
[#10] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #9

Czytaj wszystkie posty zanim dopadniesz do klawiatury. W poście nr 8 masz odpowiedź.
[#11] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@mmarcin2741, post #10

Odpowiedź która też jest naciągana, a pojawiła się gdy ja kończyłem pisać swój komentarz... Może mniej zacietrzewienia. Ile jest pkt % różnicy sprawności między 50% a np. 30 albo 70 nominmalnego obciążenia zasilacza 80PLUS? Bronze, Silver, Gold, Platinum? No właśnie... Ktoś chce sobie dobrać zasilacz to zrobi np. https://www.bequiet.com/pl/psucalculator i sprawdzi ile potrzebuje zapasu na przyszłość (do np. jakiejś nowszej karty graficznej, która aktualnie jest największym pożeraczem prądu). Jak ktoś dobiera zasilacz mnożąc szczytową pobieraną moc x2 - jego wybór, ale to żadna reguła.
[#12] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #11

Nie mam miernika ale strzelam że najwięcej prądu żre monitor CRT, potem talerzowy twardziel, potem karta turbo, potem stacja dyskietek, a na końcu płyta główna Amigi.
[#13] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

To proste do obliczenia, jeśli masz urządzenie, które pobiera 1kW, to w ciągu godziny zużyjesz 1kW/h, ot cała tajemnica.

Zakładając, że rzekoma Amiga zużywałaby w tym zestawie 100W, to wychodzi tyle:

365dni x 10h x moc_zestawu_w_kW = ?
365 x 10 x 0.1 = 365 kWh
[#14] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@san_u, post #13

A gdyby tak non stop
24 godziny po 100W przez 30 dni w miesiącu to będzie 72 kWh do rachunku miesięcznego. Także spoko luz nie ma tragedii to nie jest ani e-czajnik ani e-grzejnik które mają ponad 2000W.
[#15] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #11

O shit. Wybrałem kalkulatorem bequiet średnią konfigurację do
pogrania, rtx 3060 (tdp tylko 170w) i5 i w dostałem informację,
że rekomendowany zasilacz to dark power pro 750W za baga-
tela 214.90 euro.

W opcji bez ładowania z usb3.1 550w rekomendowany.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 20:36:23 przez mmarcin2741
[#16] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@mmarcin2741, post #15

Z całą pewnością nie ... Był to co najwyżej jeden z wielu wyborów ;) Sprawdź jeszcze raz, zjedź niżej i zobacz co przy jakim zasilaczu pokazuje "wskaźnik obłożenia" ...
[#17] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #16

W opcji bez ładowania z usb3.1 550w rekomendowany.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 20:37:54 przez mmarcin2741
[#18] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #16

Chrzanie to. Kręcimy to a procka woduję.
850 polecany, wezmę 1 kilowat, nie ma
co robić dziadowskich oszczędności a
aparat też musze często ładować.

[#19] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Nawet w Amidze 4000 pobór zależy od intensywności używania.
Memtest na mojej A4000 kosztował 0.5A ekstra na lini 5V

No i sama sprawność zasilacza ma znaczenie.

Tutaj zmierzyłem pobór na lini 5V w A4000 z CPU 040 podkręconym do 33Mhz.
[#20] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@snifferman, post #19

Ponad rok temu poruszyłem ten temat

https://www.ppa.pl/forum/amiga/43046/amiga-a-ekologia

Wczoraj podłączyłem A500 1mb z gotekiem.
Zasilacz to dopiero co złożony RT-50B.
Postanowiłem sprawdzić watomierzem,
ile takie cacko pobiera prądu w grze.
Będzie to oczywiście Jim Power.

Wynik to: 13.3W ze ściany. Sprawność
zasilacza to dokładnie 77%.

Sama Amiga pobiera dla siebie
jedynie 10.2W .

Wychodzi na to, że używając Amigi osz-
czędzamy na rachunkach i chronimy
środowisko.
[#21] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@snifferman, post #19

160 w/h z monitorem przez 12h to żadna tragedia w zużyciu prądu przez komputer za cały rok.
[#22] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@abcdef, post #9

X1000 pobiera 50W przy normalnej pracy i 80W pod obiążeniem. Niech będzie nawet że w przypadku ekstra obciążenia jakąś grą 3D dołożymy do tego że 30% to wychodzi 100W. No PPC zwłaszcza te mobilne uchodziły za bardziej energooszczędne niż procki X86, więc pewnie w przypadku stacjonarnego peceta trzeba by ten wynik odpowiednio przemnożyć. Jednak mocno wątpliwe by było to mnożenie aż x6.
[#23] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@MUFA-amigaone-pl, post #22

X1000 pobiera 50W chyba bez karty graficznej. Przecież karty gfx same z siebie pewnie ciągną >100W
[#24] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@michal_zukowski, post #23

A ile bierze samochód elektryczny?
[#25] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@michal_zukowski, post #23

Z Radeonem R7250X. Bliźniaczy wątek tyle że dotyczący Amigi NG jest na Amigans.net.
[#26] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@selur, post #5

Jakies 25 razy mniej, niz przecietny PC ktory kazdy z nas posiada w domu.

Przeszedłem się po mieszkaniu i nie znalazłem żadnego. Mieszkam w tym miejscu już prawie 12 lat i nie przypominam sobie żeby tutaj kiedyś jakiś stał.
1
[#27] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@Ralpheeck, post #1

Proszę żeby mnie ktoś zabił jeżeli zacznę zwracać uwagę na to ile prądu zużywa to co mnie na serio bawi i interesuje (i raczej przez 10 godzin dziennie niż tygodniowo). Wolałbym żyć bez ciepłej wody, światła (nie prądu, hehe), w jednym pokoju i z Żabką za ścianą, ale robić to co mnie interesuje.
1
[#28] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@mmarcin2741, post #6

zalezy jaki pc ..laptop zuzywa bardzo malo 60-90W ..nie zadne 600 ..odchodzi rowniez zasilanie monitora.

Ja mam inne pytanie czy u was firmy na pracy zdalnej (ja juz 3 rok w domu) daja jakies dodatki za media ?

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 22:59:34 przez HOŁDYS
1
[#29] Re: Ile rocznie zużywa prądu poszczególny model?

@HOŁDYS, post #28

U mnie w robocie nikt nie miał dodatku za media. Jak "sztrom" ruszy cenowo to zupełnie nie będzie się opłacało w domu pracować zdalnie. A zejść do 2000kWh rocznie to w większości przypadków nierealne przy normalnym domu jednorodzinnym bez fotowoltaiki przy tym co się dzieje z cenami.

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2022 23:49:11 przez Adinfo
[#30] Re: Kij w mrowisko 2
Zapewne tak duży pobór prądu to po części wina mocnego zasilacza,
jaki jest w A4000 (chyba 200W).
Optymalną sprawność zasilacze osiągają przy ok. 50 procentowym
obciążeniu.
Widziałem to w pc, gdzie zasilacz 300W w idle ciągnął mniej
prądu niż 500W z certyfikatem gold.

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 20:20:49 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem