[#1] CDTV i napęd CD
Witam.
Jest to pierwszy moj post na tym forum.
Kupilem Amige CDTV i mam maly problem.
Po wlozeniu plyty nie zawsze lapie (ale jak zlapie to i piraty czyta).
Najpierw myslalem,ze to moze czytnik jest brudny (ta Amiga lezala 25 lat na strychu) ale po czyszczeniu plyta czyszczaca problem jest nadal.

Po wlozeniu plyty widze,ze sie nie obraca , jak lekko tykne komputer w okolicy nad czytnikiem lub z boku przy wlaczniku POWER to widze ,ze zaczyna sie krecic i wszystko dziala tak jak nalezy.
Gdy zrobie po tej akcje reset plyta nadal jest widoczna i z niej komputer startuje.
Jesli jednak komputer nie zlapie plyty i wykonam reset to po chwili od zapalenia diody po prawej stronie wlacza sie szary ekran i dupa.

Co to moze byc ?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2022 20:28:02 przez Jasiu1976
[#2] Re: CDTV i napęd CD

@Jasiu1976, post #1

Czujnik od identyfikacji kasety CADDY niedomaga ?
[#3] Re: CDTV i napęd CD

@Norbert, post #2

Czyj jest to droga impreza jesli to ten czujnik ?
[#4] Re: CDTV i napęd CD

@Jasiu1976, post #3

Dość ważnym elementem działania napędu w CDTV jest jego czystość i konserwacja.
Jeżeli chcesz go doprowadzić do stanu używalności,trzeba go wymontować,wyczyścić i nasmarować kilka elementów.
Płyta czyszcząca nie wystarczy.
[#5] Re: CDTV i napęd CD

@Jasiu1976, post #1

Ja w swoim napędzie musiałem wymienić kondensatory
Po wymianie napęd śmiga jak nowy, a objawy miałem takie jak Twoje
[#6] Re: CDTV i napęd CD

@Og0r, post #5

A teraz o dziwo - wszystko lapie od razu.
Przez pare dni non stop probowalem uzywac cd - demo od CDTV chodzilo godzine,dwie i moze cos tam niedomagalo - jakis kurz.

Zobacze co bedzie w najblizszych dniach.

Dzieki za komentarze. Pozdrawiam
[#7] Re: CDTV i napęd CD

@Jasiu1976, post #6

W razie czego użyj mojego filmu.LINK
[#8] Re: CDTV i napęd CD

@kubaslonka, post #7

Dzieki :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem