[#1] Monitor NEC gaśnie
Panowie.
Znalazłem monitor. Chyba po raz pierwszy tak po prostu coś znalazłem. Niestety nie mogę go podpiąć do Ami (czekam na adaptery). Rzecz w tym, że gdy jest podpięty jedynie do prądu to… odpala się. Syknie raz i drugi, by potem zgasnąć. Nie wiem czy to normalne zjawisko przy braku podpięcia do źródła sygnału czy tez czeka mnie kosztowna naprawa. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

[#2] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #1

Weź podepnij do pc i sprawdź to raz.
Dwa, skąd pomysł że obsługuje nasze 15khz ? No chyba że chcesz z nim pracować w DbPal bądź multiscan.
Nie ma go na liście monitorów obsługujących 15 khz.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2022 16:02:21 przez mikecios
[#3] Re: Monitor NEC gaśnie

@mikecios, post #2

Trudno w to uwierzyć, ale… nie posiadam.
[#4] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #3

A jakież to adaptery oczekujesz ?
[#5] Re: Monitor NEC gaśnie

@mikecios, post #4

Nie idźmy w tą stronę please. Mam rgb2hdmi + adapter hdmi2vga. Nie chce rozwijać tego akurat tematu :).
[#6] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #5

Pytam tylko dlatego że chciałbym wiedziec czy zestaw na jaki czekasz pomoże w uzyskaniu na tym monitorze obrazu z Ami i tyle ;)
[#7] Re: Monitor NEC gaśnie

@mikecios, post #6

Pomoże :).
[#8] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #1

To samo miałem tam są takie mikro przetaczniki jak wywłaszczasz słychać taki trzask.
Trzeba je wymienić 2 naraz nie ważnie że jeden dobry a 2 nie bo i tak zaraz ten stary dobry Padnie
Ja wywaliłem monitor i tyle.
Bo mam i ich trochę znalezionych

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2022 16:50:41 przez Dorian3d
[#9] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #1

Większość monitorów, po włączeniu czeka na przelot sygnału, i kiedy takowego nie ma - po prostu usypia cały monitor. Podejrzewam że ten też tak robi. Najlepiej coś do niego podłącz. Mam nieco nowszego NECa, i tak właśnie robi.
[#10] Re: Monitor NEC gaśnie

@Ralpheeck, post #9

Rzeczywiście. Działa. Tyle, że ekran jest różowy i ma piękne pasy w poziomie :). Zdjęcie przegina. Tak naprawdę to delikatna zebra.
[#11] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #10

Kabel vga uwalony ?
[#12] Re: Monitor NEC gaśnie

@mikecios, post #11

Chyba nie. Pobawiłem się ustawieniami kontrastu i problem zniknął. Choć wydaje mi się, że kondensatory do wymiany. W pewnym momencie obraz „drgał”.
Za chwilę spróbuję podpiąć do 600tki.
[#13] Re: Monitor NEC gaśnie

@Dorian3d, post #8

Dobra. Odpaliłem z 600tki. Przez rgb2hdmi a potem adapter hdmi-vga. Obraz delikatnie drży. Co może być przyczyną???…

[#14] Re: Monitor NEC gaśnie

@wilkwcieniu, post #13

Jak obraz drży to jest wyświetlany w trybie interlaced. A co to za monitor
jest? Nec multisync?
[#15] Re: Monitor NEC gaśnie

@mmarcin2741, post #14

Tak. To ten monitor. I w zasadzie tylko we wspomnianym przez Ciebie trybie mogę na nim wyświetlać. W przeciwnym wypadku ekran skacze stroboskopowo.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2022 20:39:41 przez wilkwcieniu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem