[#1] Update firmware'u karty wifi PCMCIA
Cześć,

Czy ktoś ma możliwość poratować w kwestii update'u firmwaru w karcie wifi na PCMCIA?
Mam kartę Thomson SpeedTouch 110, kompatybilną z Prism2, ale z tego co czytam w dokumentacji trzeba wykonać aktualizację firmware'u żeby karta obsługiwała WPA.
Niestety ja nie mam tego jak zrobić, bo poza A1200 nie mam żadnego komputera z portem PCMCIA.
Może ktoś już to robił i mógłby pomóc ?

Łukasz
[#2] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #1

Karta SpeedTouch 110 działa bez aktualizacji firmware'u. Obsługuje WPA/TKIP bez problemu z najnowszym sterownikiem Prism2v2. Pamiętaj proszę tylko, że router musi być ustawiony w tryb WPA/TKIP. Ta karta niestety nie obsługuje WPA2/AES.
[#3] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #2

Muszę w takim razie spróbować przestawić router na WPA/TKPIS. Dzięki za informację!
[#4] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #3

Pamiętaj, żeby też ustawić tryb B/G lub B/G/N.
1
[#5] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #1

Eony temu to robiłem.

Jak nie znajdziesz rozwiązania do 10 lipca to daj znać - spytam kolegę czy laptop z pcmcia jeszcze żyje.

Według mego starego posta potrzebujesz firmware w wersji 1.7.0 lub wyższej.
1
[#6] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@hrw, post #5

Dzięki! Jeśli się nie uda, to na pewno się odezwę. Tylko muszę znaleźć chwilę, żeby na spokojnie usiąść do Amigi :)
[#7] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #4

Coś niestety nie działa. Próbuję ustawić router na WPA-PSK/TKIP lub na WEP, ale gdy uruchomię: wirelessmanager prism2.device - to nic się nie dzieje. Na karcie wifi dioda Power zapala się, dioda Active zamruga raz, ale w shellu nic się nie wyświetla. Komenda "wirelessmanager" wisi nie zwracając żadnych komunikatów.
[#8] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #7

Router ustaw WPA/TKIP - B/G lub B/G/N. Nie może być mixed mode.
Uruchomiłeś installer i podałeś SSID i hasło do sieci? Możesz jeszcze wpisać:

C:Wirelessmanager prism2.device VERBOSE

To powinno dać jakiś output.
[#9] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #8

Tak, Prism zainstalowałem i podałem dane routera.
Niestety wygląda na to, że mój router ma do wyboru tylko b/g mixed albo b/g/n mixed.

W trybie VERBOSE Wirelessmanager zwraca to:

Próbowałem też połączyć z hotspotem utworzonym na komórce, ale tam mam tylko WPA2 albo brak hasła. Tylko, że Prism nie akceptuje braku hasła i wykrzacza się jeśli zostawi się je puste.

Łukasz
[#10] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #9

Jeśli chcesz się połączyć z WEP lub z siecią bez hasła to musisz użyć sterownika Prism2 ver. 1.7
http://aminet.net/package/driver/net/prism2

Pokaż proszę jakie ustawienia ma do wyboru Twój router.
[#11] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #10

Ustawienia routera:

Zaraz przetestuję tą wcześniejszą wersję Prism. Dzięki!
[#12] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #10

A jak używa się Prism 1.7 ?
Usunąłem stare pliki, zainstalowałem wersję 1.7, ale Wirelessmanager cały czas usiłuje wczytać plik konfiguracyjny z Prism2v2
[#13] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #12

Według manuala z Prism 1.7 musisz wpisać w U-S, żeby mieć dostęp do otwartej sieci.
SetPrism2Defaults SSID mynetwork NOKEY

Manual do Prism 1.7
http://wiki.classicamiga.com/Setting_up_Wireless_Internet_Access_on_A1200

Sprawdz czy nie masz starych wpisów z Prism2v2 w U-S.
[#14] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #13

dokumentacja to podstawa, tez mam siec bez hasla (whitelista) i kluczowe bylo wpisanie w config KEY_MGMT=NONE
[#15] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@juen, post #14

Udało się na Prism2 1.7, ale jednak nie z moim routerem - ten nie chce współpracować - ale z hotspotem ze smartphone'a. Tyle tylko, że bez hasła, bo na Androidzie nie da się ustawić WEP.
Dzięki wielkie za pomoc!
1
[#16] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@vfxgeek, post #15

To świetnie. Udanego surfowania. Nie zapomnij ściągnąć IMP-a. Bardzo fajny program.
1
[#17] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #16

Udało mi się nabyć sieciówkę WiFi PCMCIA D-Link DWL-650, bardzo bym prosił o pomoc w kwestii przeprogramowania firmware na zgodny z WPA2 - namiar na właściwy fw, soft do reflasha, może jakiś tutorial?
[#18] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Jacques, post #17

A to nie jest karta cardbus ?
[#19] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Norbert, post #18

Nie, PCMCIA, choć chyba dość rzadka w tej wersji

[#20] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Jacques, post #19

3,3 V .
Amiga tego nie uszkodzi ?
[#21] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Norbert, post #20

Będzie działać, proszę, nie wykolejaj mi już...
Temat był już przerabiany z tym modelem z tego co czytałem, mi trzeba know-how by poszła z WPA2

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2022 05:26:49 przez Jacques
[#22] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Norbert, post #20

3,3 V. Amiga tego nie uszkodzi?
DFE-670 (przewodowe), które też są na 3,3 V, padają po kilkunastogodzinnej pracy. Dwie spaliłem, po czym kupiłem EtherLinka III.
[#23] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Jacques, post #17

Wysłałem Ci wszystko na prywatą wiadomość.
1
[#24] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Norbert, post #20

3,3 V .
Amiga tego nie uszkodzi ?

https://eu.dlink.com/pl/pl/-/media/consumer_products/dwl/dwl-650/datasheet/dwl_650_datasheet_en_uk.pdf

The D-Link DWL-650 is an IEEE 802.11b compliantPCMCIA Type-II 11Mbps wireless LAN adapter. TheDWL-650 will operate in 2.4 GHz Direct SequenceSpread Spectrum (DSSS) for wireless networks inthe home or office environment. It is designed to operate in 3.3V or 5.0V DC slots.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2022 15:36:24 przez Jacques
[#25] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Jacques, post #24

Przeflaszowałem bardzo dużo kart D-Link 650 DWL. Każda działała w Amidze bez problemu.
1
[#26] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@Sir_Lucas, post #25

a czym sie rózni karta DWL-650+ ?
z tego co widzę jest to cardbus
[#27] Re: Update firmware'u karty wifi PCMCIA

@ch0mik, post #26

Ta karta to CARDBUS czyli złącze 32-bitowe. Do tego inny chip - RTL.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem