[#1] Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?
Cześć

Mam stary twardy dysk 3,5 cala z mojej CD32+SX1.

Tak sobie pomyślałem- czy jest możliwość, żeby połączyć ten dysk kablem taśma+zasilanie - USB w PC, aby można było przejrzeć jego zawartość?

Jeżeli jest taka możliwość, to proszę o wskazówki. Mam tylko dysk, nie mam sprawnej Amigi, taśmy do dysku ani zasilacza, aby podpiąć dysk do prądu.
[#2] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #1

Tak
[#3] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@mikecios, post #2

Dzięki za info. Jak go można podpiąć? Nie mogę znaleźć kabla- insza inszość, że nie wiem, jak go szukać...
[#4] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #3

No tak jak podpinasz normalny dysk do pc.
[#5] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #1

Ja używam tego: link
1
[#6] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #3

Taki adapter pozwoli na podłączenie dysku 3.5" pod USB. W komplecie jest już zasilacz, więc masz wszystko co trzeba no i cena przystępna

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2022 12:22:28 przez snifferman
2
[#7] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #6

Dzięki Wam obojgu.

Nabyłem, zobaczymy co z tego będzie ;)
[#8] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #6

Strzałeczka.

Po podłączeniu kabli dysk "kręci", ale żadnego rezultatu pod Windowsem 8 i 10 nie ma.

Może ktoś z Was podpowiedzieć, czy potrzebuję jakichś sterów?
[#9] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #8

Tak, potrzebujesz po prostu WinUAE
1
[#10] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@_arti, post #9

No i można w "zarządzanie komputerem" sprawdzić czy dysk został wykryty. CrystalDiskInfo pozwoli sprawdzić jaka jest kondycja dysku
1
[#11] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #8

Warto też zrobić obraz tego dysku.
Można go wtedy podpiąć pod winuae i .... bawić się .
1
[#12] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #6

Polecam to co zaproponowałeś z jednym ale: sam adapter działa i jest spoko, stabilny i bezproblemowy, niestety te zasilacze z kompletu działały tylko kilka razy po czym przestały - dwie sztuki z różnych miejsc kupowałem. Więc jedyne co może nawalić to właśnie ten zasilacz z kompletu, jeszcze do niego nie patrzyłem co jest uwalone. Najwyżej zrobię machniom i wrzucę do tej obudowy nową elektronikę + stepdown więc będzie 5 i 12V.

Co do samego działania wszystko na tym śmiga - zarówno starsze dyski 2.5 IDE, SATA itp.
[#13] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@Adinfo, post #12

Też miałem problem z zasilaczem, a dokładnie z przejściówką na molex z zestawu, nie stykało przez co dysk na przemian się rozkręcał i stawał. Strach używać było.
[#14] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@Adinfo, post #12

Ja taki adapter kupiłem bardzo dawno temu i bez zasilacza, więc nie mam z nimi doświadczenia. Do zgrania dancyh z jednego dysku powinien jednak wystarczyć.

Co do zasilaczy, to zawsze mnie denerwowało szukanie przewodów, zasilaczy więc zbudowałem sobie taki warsztatowy z podstawowymi napięciami z jakiegoś starego ATXa.
[#15] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@_arti, post #9

Czyli wystarczy, że zepnę dysk do zasilania, kabel USB do kompa, odpalam UAE i powinno być coś widoczne?

Bo pod Windą nie było nic.
[#16] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #15

UAE odpalałeś jako administrator? - bo często są jaja jak w ten sposób nie uruchomisz i dysku nie można dodać. Do pewności jak dysk podepniesz to sprawdź czy go Winda widzi np. przez uruchomienie diskmgmt.msc - jak będzie tu widoczny to UAE jako administrator też go zobaczy.
1
[#17] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #15

Najpierw sprawdź czy Windows widzi dysk. Możesz to sprawdzić w "zarządzanie komputerem"
Możesz też zainstalować CrystalDiskInfo i sprawdzić jaka jest kondycja dysku jeśli został wykryty. Dysk musi zostać wykryty, aby działać dalej w WinUAE. Nie wiemy czy dysk jest sprawny
1
[#18] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #17

Cześć

Niestety, Windows nie widzi dysku- sprawdzone na Crystal Disk Info.

Czy jest szansa, że któremuś z Amigowiczów podesłałbym dysk z prośbą o przerzucenie danych na cd?
Jakieś 15 lat temu na emulacja.net (wtedy chyba amiga.elbi.pl) ktoś mi raz pomógł, no ale ta płyta rozmyła się gdzieś...

Dysk można by sobie zostawić, dorzucę też coś "za fatygę" ;)
[#19] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #18

A w zarządzaniu komputerem widać dysk?

Jeśli nie to bardzo prawdopodobne, że dysk jest uszkodzony i nie wiele da się zrobić
[#20] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #19

Dysk jest widoczny, ale w każdym z wierszy z partycjami dysku USB (odpowiednio jest 260mb i 2x 1000mb) jest napisane, że na dysku jest 100% wolnego miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2022 20:10:14 przez łysy0800
[#21] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #20

W windows dysk USB jest jako dysk 0?
Jak jest widoczny to podepnij go w WinUAE i zobacz co na nim jest i czy go odczyta
[#22] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@snifferman, post #21

WinUAE w ogóle nie widzi tego dysku. W urządzeniach jest jedynie cd-rom z mojego lapka.
[#23] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #22

włącz w trybie administracyjnym whdload
[#24] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #20

Windows nie ma prawa zobaczyć podziału dysku amigowego.
A to co zamieściłeś pokazuje że dysk ma MBR i przydzielone partycje .
To albo zaznaczyłeś zły dysk, albo nie jest to dysk amigowy.

ps
Podeślij dysk.
Zobaczę co da się z niego "wycisnąć"

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2022 21:53:19 przez Norbert
[#25] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@Norbert, post #24

Dzięki wielkie, Norbert (Norbi z Elbi?). Już jestem "po słowie" z jednym z userów.
[#26] Re: Jak podłączyć amigowy dysk 3,5 cala pod PC?

@łysy0800, post #25

Norbi z Elbi?
(teraz to emulacje.net)

Tak ten sam szeroki uśmiech

Ps.
Namiary masz, więc wiesz gdzie mnie znaleźć szeroki uśmiech
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem