[#1] Nagrywanie na dyskietki pod WB
Cześć, mam przerabianą stację Sony MPF 920, Workbench 2.1, ROM 37.350, Amiga 600. Stacja dobrze czyta dyskietki, pod XCopy bez problemu kopiuje i formatuje dyskietki, za pomocą programu Imge2Disk uruchomionego pod WB nagrywa obrazy adf na dyskietki oraz zrzuca zawartość dyskietek do obrazu. Wygląda, że ze stacją wszystko jest ok. Problem jest kiedy chcę zrobić coś z dyskietką bezpośrednio pod WB. Zgranie jakiegokolwiek pliku lub nawet utworzenie pustej szuflady powoduje, że dyskietka "psuje się". Do momentu kiedy dyskietka jest w stacji to wszystko jest niby ok - można nagrywać pliki na dyskietkę, natomiast po wyjęciu dyskietki ze stacji i ponownym włożeniu nie można już jej odczytać - pojawia się jako DF0:NDOS. Formatowanie pod WB (Icons -> Format Disk..) niby działa ale tylko pełne formatowanie, przy próbie zrobienia "Quick Format" wyskakuje komunikat "not a valid DOS Disk" na każdej dyskietce. Czy ja coś źle robię czy coś jest nie tak z tym systemem?
[#2] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #1

ciekawe, moze lepiej byloby wyeliminowac czy to nie wirus?

proponuje nagrac adfem workbencha dyskietke, wylaczyc komputer na minute i odpalic z dyskietki, a nie swojego systemu. na odpalonym wb z dyskietki skasuj jakies pliki, albo skopiuj sobie np cos z c: do c: o innej nazwie. jesli bedzie dzialalo wszystko to jednak system..? virusz to dobre narzedzie do zwalczania wirusow :) moze w ferworze nagrywania dyskietek z neta nagrales sobie jakas z niespodzianka :)
2
[#3] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #1

Według jakiego sposobu zrobiona jest przeróbka?
[#4] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #1

A podeślij obraz tej dosowej "uszkodzonej" dyskietki.
Myślę że to wirus, jak już wspomina juen
[#5] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@juen, post #2

Nagrałem dwukrotnie WB na dyskietkę (dwie różne dyskietki i dwie różne wersje WB), uruchomiłem system z FDD i za każdym razem przy próbie utworzenia pustej szuflady na dyskietce jest komunikat "Workbench has a write error on disk block 880" i dyskietka nie daje się więcej odczytać - DF0:NDOS. Jednak pełny format spod WB również nie działa, po wyjęciu i ponownym włożeniu dyskietki jest ten sam problem.

@Stoopi Niestety nie wiem jaki to schemat bo stację kupiłem już przerobioną, załączam zdjęcia.

@Norbert Nie mogę zrobić obrazu takiej "uszkodzonej" dyskietki bo przy próbie utworzenia obrazu dostaję błąd odczytu.

[#6] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@Norbert, post #4

Też uważam że to wirus. Miałem kilka konfigów w winuae. Na wszystkich siedział ten sam wirus. Mając dwa workbenche jak ru kolega pisze, może mieć oba zainfekowane. Wyatarczy pobrać VirusZ i sprawdzić.

@maxell35 Skoro Image2Disk działa Ci to nagraj sobie antywira na dyskietkę i wyeliminuj tą opcję dla pewności.

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2022 22:12:43 przez tukinem
[#7] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #5

Uruchom ATK i zrób test floppa dla odczytu i zapisu.
Będzie tam podany czas opóźnienia sygnału _READY. Najlepiej wklej fotki

Tutaj fotki stacji z tym samym IC i wg niej _RDY jest w innym miejscu. Dasz fotki to powiem coś więcej

Oczywiście skan antywirusa do bardzo dobry pomysł i wyklucz to najpierw zanim zaczniesz coś grzebać z lutownicą

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2022 22:38:46 przez snifferman
1
[#8] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #5

Nie wyciągać dyskietki z napędu i wpisz

Diskchange df0:

Napisz o efekcie.

Stwórz obraz dyskietki, tej którą wcześniej nagrales i ja udostępnij. Sprawdzę.
[#9] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@tukinem, post #6

Przeskanowałem, VirusZ nic nie wykrył.

@snifferman Załączam fotki.

@Norbert "Diskchange df0:" daje taki sam efekt jak wyjęcie i ponowne włożenie dyskietki. Jeżeli nic nie zrobiłem z dyskietką to dalej można ją odczytać, a jeżeli coś z nią zrobiłem np. utworzyłem szufladę to - DF0:NDOS. Załączam obraz pustej dyskietki sformatowanej pod XCopy która działa pod WB do czasu aż coś na nią nie nagram.

https://megawrzuta.pl/download/13ade622d715e8a19bc606c5e8cc70a5.html

1
[#10] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #9

Sygnał READY jest za wcześnie. Najprawdopodobniej stacja zaczyna zapis zanim silnik się rozpędzi. W standardowej stacji Amigi ten sygnał występuje po ok.400ms. Nie wiem czy ten sygnał jest wykorzystywany pod WB. Tak czy siak bez prawidłowego sygnału Ready stacja nie będzie 100% kompatybilna i najczęściej występują problemy z zapisem.

Używasz dyskietek DD czy HD? Jeśli HD to zaklej okienko.
[#11] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #10

Głównie DD, mam też kilka HD i na obu rodzajach to samo. Ta stacja jest chyba tak przerobiona, że nie trzeba zaklejać okienek - koło przycisku jest nałożona cyna, tam jest chyba właśnie ten czujnik, widać to na zdjęciu.
[#12] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #11

Tak, widziałem na fotce, że czujnik jest zalutowany.

Pozostaje sygnał _RDY jako główny podejrzany. Pozostaje przelutować tak jak jest na fotce z postu #7 i sprawdzenie w ATK czy czas się zmienił
[#13] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #12

W celu sprawdzenia sygnału READY można też uruchomić demo Sanity Arte - jeśli się zawiesi, to sygnał nie jest prawidłowy.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 12:44:04 przez RomanWorkshop
[#14] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #5

Wszystko wskazuje na to, że ta przeróbka jest źle wykonana i zamiast sygnału READY na pinie 34 pojawia się impuls sygnału INDEX. Przeróbka powinna wyglądać tak, jak w tym temacie na EAB podlinkowanym w poście #7.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 13:09:13 przez RomanWorkshop
3
[#15] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #14

Przelutowałem ten kabelek od pinu 34. do 5. pinu tej tasiemki nad IC2 tak jak na zdjęciu i stacja pracuje dokładnie tak samo. W dalszym ciągu te same problemy z nagrywaniem pod WB. Demo Sanity Arte działa bez problemu, nie działa natomiast gra Kid Chaos (stacja wpada w pętlę). Czasy sygnału READY w ATK są takie same jak poprzednio. :(
[#16] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #15

Odlutuj ten kabelek z jednej strony i sprawdź czy czas sygnału RDY w ATK się zmieni. Powinno go zupełnie brakować. Możliwe, że nie będzie działać wcale, albo zachowanie stacji się zmieni.

Sprawdź miernikiem czy scieżka pinu 34 jest przecięta (na fotce czerwona linia w lewym dolnym rogu).
Sprawdź miernikiem czy ścieżki zaznaczone na pomarańczowo są połączone tak jak na zdjęciu(czy idą do odpowiednich nóżek dwóch IC.
[#17] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #16

Po odlutowaniu tego kabelka nie ma sygnału READY w ATK. Ścieżka od pinu 34. jest przecięta. Pomiędzy 5. pinem z tej tasiemki a pinami z tych IC zaznaczonymi na pomarańczowo jest połączenie, ale w zasadzie do którego pinu na tych układach bym nie przyłożył miernika to pokazuje, że jest połączenie.
[#18] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #17

Wygląda na to, że sugerowane miejsca połączenia nie mają prawidłowego sygnału _RDY. Musiałby się ktoś wypowiedzieć, kto ma taką stację. Nie wszystkie stacje mają ten sygnał i wtedy 100% kompatybilności nie będzie.

Jest jeszcze opcja diody(między pinami 34 i 16) zamiast przewodu do "wygenerowania" sygnału READY. Nietety pojawi się on praktycznie natychmiast po włączeniu silnika i nie wiem czy coś to u ciebie zmieni.

Rozumiem, że ten Sony to DF0 i to jedyna stacja, jaka jest podłączona?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 20:52:36 przez snifferman
[#19] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #18

Tak, to jedyna stacja i jest DF0.
[#20] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #18

Jeśli demo Sanity Arte działa, to sygnał READY musi być prawidłowy. Może jest jakiś problem z silnikiem lub głowicą stacji, np. jej pozycjonowaniem przy zapisie wybranego fragmentu dyskietki. Sygnał READY nie jest używany przez Workbench, więc nie powinno być problemów z zapisem danych pod systemem.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 21:12:18 przez RomanWorkshop
[#21] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #20

Jeśli demo Sanity Arte działa, to sygnał READY musi być prawidłowy

Na czym opierasz tą tezę? Musiałbym sprawdzić u siebie czy mam taką samą stację i zmierzyć oscyloskopem co jest w tych miejscach, które są "podejrzane" o sygnał _RDY. Można jeszcze sprawdzić stan lini _RDY programikiem DriveTest i czy działa prawidłowo.(W tym filmiku można zobaczyć jak działa program)
Wątpie, aby stacja osiągała obroty w 10ms. W oryginalnych stacjach wartość jest bliżej 500ms
link
link
link
Sygnał READY nie jest używany przez Workbench, więc nie powinno być problemów z zapisem danych pod systemem.

Tego nie jestem do końca pewien. Weź też pod uwagę, że łącząc pin 34 z losowymi miejscami możesz "popsuć" inne sygnały

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2022 23:14:20 przez snifferman
[#22] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #21

Mam oryginalną stację TEAC która co prawda nie czyta dyskietek (górna głowica nie czyta) ale RDY ma rzeczywiście 480 ms. Pytanie czy w tym przypadku akurat to jest problemem. Generalnie dziwne trochę to jest, że stacja dobrze czyta i nagrywa (poza Kid Chaos) i tylko pod systemem są takie problemy.
[#23] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #22

Pytanie czy w tym przypadku akurat to jest problemem.

Możesz odłączyć przewód od _RDY tak, że sygnału nie będzie i sprawdzić jak się zachowa stacja pod WB.

Generalnie dziwne trochę to jest, że stacja dobrze czyta i nagrywa (poza Kid Chaos) i tylko pod systemem są takie problemy.

Z czytaniem przynajmniej pod systemem nie będzie problemów, bo zły odczyt zostanie wychwycony i ponowi próbę. Gry niedosowe mogą nie mieć weryfikacji i wtedy będzie problem.

Programy do zapisu dyskietki mogą nie korzystać z sygnału READY, a czekać np 1s przed rozpoczęciem zapisu.

To tylko gdybanie. Odłącz sygnał _RDY i sprawdź czy coś się zmieni pod WB
[#24] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #21

Na czym opierasz tą tezę?

Demo Sanity Arte ma swój własny system dyskowy (track loader), w którym główną rolę odgrywa właśnie sygnał READY. Dlatego bez niego demo się zawiesza, a wątpię żeby któryś sygnał ze stacji tak dobrze go naśladował, że demo działa. Chociaż z drugiej strony w tym wątku EAB jest informacja, że stacje Sony MPF920 jednak nie mają parwidłowego sygnału READY. Nie mogę znaleźć not katalogowych kontrolerów CXA8061 / BH9558, żeby sprawdzić czy generują one w ogóle ten sygnał. Pozostaje sprawdzić analizatorem lub oscyloskopem.

Tego nie jestem do końca pewien.

Jest to napisane w "Amiga Hardware Reference (3rd edition)" na stronie 368: "RDY - When a disk drive’s motor is on, this line indicates the selected disk is installed and rotating at speed. The driver ignores this signal. When the motor is off this is used as a ID data line.". Dotyczy to sygnałów stacji zewnętrznej (złącze DISK DRIVE), ale każda stacja podłączona jako DF0 nie generująca sygnału READY, pozwala na odczyt/zapis pod systemem bez żadnych problemów. Właśnie tak jest ze stacjami od PC, które były fabrycznie montowane w Amigach 1200 firmy Escom. Workbench działa dobrze z takimi stacjami, bo ignoruje sygnał READY, ale problemy pojawiają się z grami i programami (np. do kopiowania dyskietek), które z niego korzystają.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 18:46:17 przez RomanWorkshop
[#25] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@RomanWorkshop, post #24

Demo Sanity Arte ma swój własny system dyskowy (track loader), w którym główną rolę odgrywa właśnie sygnał READY. Dlatego bez niego demo się zawiesza, a wątpię żeby któryś sygnał ze stacji tak dobrze go naśladował, że demo działa.

A to demo nie działa tak, że silnik stacji cały czas się kręci w trakcie dema? Wtedy sygnał _RDY może wystąpić nawet instant, bo przecież silnik nie zwalnia obrotów ani nie przyspiesza. Jedynie na samym początku gdy wkładasz dyskietkę, a wtedy track loader jeszcze nie zdążył się wgrać.

Właśnie tak jest ze stacjami od PC, które były fabrycznie montowane w Amigach 1200 firmy Escom.

W moim escomie były dodatkowe układy, które miały "symulować" prawidłowe sygnały nakładane na oryginalne układy na mobo A1200. Oczywiście i tak to nie działało prawidłowo.

10ms na rozpędzenie silnika jest dla mnie małowiarygodne. Tak jak sugerowałem, można odlutować przewód od sygnału READY, aby go nie było i sprawdzić czy będzie wtedy dzialać. Możliwe, że to połączenie zakłuca inne sygnały, bo nawet nie wiadomo do czego jest teraz podłączony. Później można sprawdzić patent z diodą.
Programem do którego link dałem wcześniej można sprawdzić stan niektórych sygnałów stacji (także _RDY) więc można sprawdzić czy nie jest cały czas aktywny(stan niski) (nawet gdy silnik jest wyłączony ).

Zawsze można zbudować jakiś mały układ, który opóźniałby sygnał _RDY o jakieś 600ms względem sygnału _MTR. Ktoś chyba sprzedawał taką przejsciówkę do stacji PC gdzie sygnał _RDY był tak symulowany (bądź inaczej, bo nie wglębiałem się w szczegóły).
[#26] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #23

Sprawdziłem, z odlutowanym tym kabelkiem, czyli bez sygnału READY stacja działa pod WB wyśmienicie. Formatuje, nagrywa, po wyjęciu i ponownym włożeniu dyskietki nadal wszystko jest ok. Quick format też działa. Oczywiście bez tego sygnału Sanity Arte nie działa jak również inne gry/programy dyskietkowe (chociaż niektóre się uruchamiają). Tylko czy da radę coś zrobić żeby stacja działała w obu przypadkach. Ten patent z diodą ma pomóc?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 20:52:20 przez maxell35
[#27] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #26

Tylko czy da radę coś zrobić żeby stacja działała w obu przypadkach. Ten patent z diodą ma pomóc?

Dioda zasymuluje sygnał READY ale praktycznie instant z włączeniem silnika. Powinna poprawić sytuacje, ale nie da pełnej kompatybilności.

Demo Sanity nie dziala, bo sygnału _RDY nie ma wcale, a pewnie tracker sprawdza jej stan.
Dioda nie musi być germanowa.
1
[#28] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #25

A to demo nie działa tak, że silnik stacji cały czas się kręci w trakcie dema?

Są przerwy w pracy silnika stacji na załadowanie danych i wyświetlenie kolejnych scenek.

Sprawdziłem, z odlutowanym tym kabelkiem, czyli bez sygnału READY stacja działa pod WB wyśmienicie.

To potwierdza informację, że system AmigaOS nie używa sygnału READY (tylko do identyfikacji rodzaju stacji po włączeniu Amigi) oraz że stacje Sony MPF920 nie mają prawidłowego sygnału READY - przynajmniej w punktach, które wskazują dostępne opisy przeróbek. Sygnał READY mogą generować popularne stacje Samsung SFD-321B po prostej przeróbce - jednak one również nie są w 100% kompatybilne, bo miałem błędy odczytu (czerwone "4") w D-Copy na Amidze 500 i 600. Ogólnie nie polecam korzystania z tego nośnika, bo dyskietki i stacje mają już swoje lata i z każdym dniem są mniej pewne.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 21:41:44 przez RomanWorkshop
[#29] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@snifferman, post #27

Któraś z tych się nada: 1N4007, 1N5408?

Czy w ogóle są stacje przerabiane z PC które mają pełną kompatybilność? Najpopularniejsze są chyba Alpsy ale z tego co wiem przerabia się je właśnie z diodą czyli jak rozumiem również nie są 100% kompatybilne.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 21:42:44 przez maxell35
[#30] Re: Nagrywanie na dyskietki pod WB

@maxell35, post #29

Wystarczy najprostsza dioda krzemowa 1N4148. Z tych dwóch lepsza będzie 1N4007.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2022 21:47:42 przez RomanWorkshop
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem