[#1] Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.
Jak w najprostrzy sposób odtwrzyć pliki z MIDI z Amigi na syntezatorze. Czy jest to możliwe przy wykorzystaniu złącz MIDI w CDTV?
[#2] Re: Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.

@Rafał A-3000, post #1

Wystarczy chyba to: CAMD_Toolkit
Jeśli w tej CDTV masz minimum OS 3.0 to też powinno dać radę.
1
[#3] Re: Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.

@Rafał A-3000, post #1

Zwykłe kable midi dostępne w każdym sklepie z instrumentami. Pamiętaj o tym, ze należy to łączyć na krzyż. Czyli in z Amigi podłączamy do out z instrumentu.

Do tego jakiś playerek i jedziesz

http://aminet.net/package/mus/play/dg_midi_player
[#4] Re: Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.

@AmiClassic, post #2

Chyba najlepsza wersja biblioteki CAMD to https://aminet.net/package/mus/midi/camd40, a do tego sterownik https://aminet.net/package/driver/other/mmp i powinno być wszystko ok. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.
[#5] Re: Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.

@Ponki1986, post #4

@ Wankowicz, post 3
Tyle wiem OK - już bawiłem się tym na PC. Mam kable, MIDI w CDTV, nowe interfejsy do A3000. Do niedawna na Amidze na razie się nie udawało, bo mi się popsuł pierwszy interfejs MIDI (zanim udało się coś zrobić). Niestety nie udało się go naprawić. Zostały tylko stare zdjęcia w moim profilu.

Teraz naszła mnie ochota na test MIDI w CDTV. Zmobilizował mnie do tego kolega z PPA, bo łaziło to za mną odkąd mam CDTV ale jakoś nie doszło do ich wypróbowania. szeroki uśmiech
Przygotowałem też dziś do niej interfejs SCSI z adapterem SD (dostałem drugi w tym tygodniu). Będzie zabawa. Tańczący banan

@Ponki1986 dziękuję za namiar na biblioteki.

Polecane programy z aminetu już są ściągnięte na A3000. Teraz tylko trzeba chwili na skopiowanie do CDTV i rozpocznę testy. Przydała by się sieć między Amigami... Na razie zostają dyskietki i teraz karty SD.

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2022 22:40:42 przez Rafał A-3000
[#6] Re: Odtwarzanie plików MIDI z Amigi na syntezatorze.

@Rafał A-3000, post #5

Rafał tak jak ci pisałem na priv. Jest także możliwość odtwarzania brzmień z syntezatorów/keyboardów/modułów brzmieniowych zamiast sampli z plików Protrackera lub Octameda. Fajnie można sobie tuningować kawałki z trackerów i samplować do pliku wave na PC lub Apple ;) . Wystarczy do tego Octamed 4.0 i Amiga CDTV z kablami MIDI podłączonymi do jakiegoś "grajka".

Tu masz przykład mojego modułu, który zrobiłem jeszcze w 1994 roku.

Oryginał: link1

i

Sample (niektóre) zastąpione brzmieniami z modułu Roland JV-1010. Zrobione na Amidze CDTV do której podłączony był przez kable MIDI moduł brzmieniowy jw. , a ACDTV i moduł podłączone do jednego miksera, z którego wszystko zostało nagrane (z lekkim reverbem miksera) do pliku wav na komputerze Apple:

link2

A pliki MIDI we własnym formacie można odtwarzać także w programie Bars and Pipes.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2022 11:50:38 przez Azzorek
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem