[#1] Kasowarka UV do EPROMów.
Cześć.
Polećcie mi (najlepiej z linkiem do zakupu), z łaski swojej, jakiś przyzwoity sprzęt, jak w temacie.
Z góry dziękuję.
[#2] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #1

Ja mam coś takiego. Nie wiem czy przyzwoite, bo raz już naprawiałem- wymieniałem tranzystor w przetwornicy (groszowe sprawy). Mam już kilka lat i używam sporadycznie.
[#3] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #2

Ja też to mam :)
Z tym że gdy padła przetwornica (widać im się to często zdarza), to znalazłem malutki statecznik i starter z neonówką i spiąłem to jak starą świetlówkę. Nadal działa i kasuje.
Kasowarka UV to w końcu żaden rocket-science ;)
[#4] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@wali7, post #3

Mam i ja! - taką samą
[#5] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #2

Tez mam identyczną
Nie mogę powiedzieć złego słowa na nią
[#6] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@wali7, post #3

Myślałem, że tylko ja miałem ten problem.
U mnie spalił się tranzystor 13002. Z tego co pamiętam to wymieniłem na 13003 w obudowie TO-126 i tak działa do dzisiaj.

[#7] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #6

Gratulacje udanej naprawy.
Mi się nie chciało grzebać w tej przetwornicy i poszedłem najmniejszą linią oporu ze statecznikiem starego typu. Tak na marginesie, to jak zajrzałem do mojej kasowarki, to pomyślałem, że zrobili ją w Chinach z jakiegoś szrotu, pokleili na szybko i mi się akurat taki egzemplarz trafił. Ale widzę, że nie tylko mi ;)
Ale kasuje EPROMy i czegóż więcej od niej wymagać? szeroki uśmiech
[#8] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@wali7, post #7

Dlatego dodałem zdjęcia środka, aby potrncjalny nabywca wiedział, czego się spodziewać i co może się popsuć.

W sumie to w samej przetwornicy nie ma za dużo elementów więc ewentualna naprawa nie będzie skomplikowana.

Mam jeszcze jedną fotkę środka
[#9] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #1

Ja zrobiłem swoje pudełko kasująco-dezynfekujące na jednej świetlówce UVC 7W i działa fajnie: link.
[#10] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #1

Daaawno temu dorwałem Momika (nie z tej aukcji, swojego zanabyłem jeszcze wcześniej):
link

Chińszczyzna się chowa.
[#11] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@RomanWorkshop, post #9

Mam pytanie, nieco głupie ale czy taką kasowarkę da się zastąpić lampą UV do utwardzania paznokci? :D
[#12] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Mir3k, post #11

Nie bo tam jest lampa innego typu.
A w kasowarce musi być typu UV-C
1
[#13] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@stachu100, post #10

1. Dość fajnie mnie zachęcacie do tego chińskiego produktu:
"wymieniałem tranzystor w przetwornicy"
"padła przetwornica"
"spalił się tranzystor 13002"
"zrobili ją w Chinach z jakiegoś szrotu"
2. Stachu100 poleca lepszą kasowarkę:
"Chińszczyzna się chowa"
ale link jest do aukcji z przed trzech lat.

Czy może mi ktoś polecić coś PORZĄDNEGO i DOSTĘPNEGO?!
[#14] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Amigo-A1200-040, post #12

To ja mam też pytanie. Czy kasowarka do epromów utwardzi lakier ala soldermaska który utwardza się ultrafioletem?
[#15] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Amigo-A1200-040, post #12

Jeżeli UV-C to zerknijcie na sterylizatory UV.
Ewentualnie,jak operacja jednorazowa to można uśmiechnąć się do znajomej fryzjerki.
W salonach mają porządne sprzętyszeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2022 19:06:25 przez ak47
[#16] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #13

Eeee... dostałeś namiar na tanią kasowarkę z fotkami środka i instrukcją ewentualnych napraw i jeszcze marudzisz

Tak na serio to kasowarka jest lampą UV-C w pudełeczku z szufladką i zegarkiem. Sam chciałem sobie budować, ale jak ją kupowałem to kosztowała jakieś 45zł i nie bardzo było sens budować coś do sporadycznego użytku.

"wymieniałem tranzystor w przetwornicy"
"padła przetwornica"
"spalił się tranzystor 13002"

To wszystko dotyczy tego samego. Jak się popsuje, możesz wymienić na inną z allegro za 10zł

"zrobili ją w Chinach z jakiegoś szrotu"

Na to nie mam żadnego argumentu

2. Stachu100 poleca lepszą kasowarkę:
"Chińszczyzna się chowa"

Tak, udało mu się kupić. Upolował i się pochwalił. Jak chcesz coś podobnego w podobnej cenie to musisz polować.

Od ręki możesz zobaczyć co ma TME.
[#17] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #16

Nic dodać, nic ująć. OK
[#18] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #16

Zaraz się chyba potnę. Oto komunikat po kliknięciu w link jaki podałeś:

"Informujemy, że w dniu 10.02 w godz. 21:00-22:30 (CEST) mogą wystąpić problemy z dostępem do serwisu i do zamówień on-line.
Za utrudnienia przepraszamy."
[#19] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #18

Jak chcesz sobie sporadycznie nagrać kicka, to nie wiem czy warto kupować kasowarkę za 300-400zł.
Poluj na coś używanego, a jak potrzebujesz na już i umiesz lutować i majsterkować, to kup chińską za 80zł.

Ta moja skasowała już kilkaset sztuk i jej usterka i naprawa kosztowała mnie jakieś 2zł
[#20] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #19

Wystarczy kupić świetlówkę uv-c 9W i statecznik elektroniczny połączyć kabelkami i do sporadycznego używania w zupełności wystarczy. I kasuje epromy w kilka min.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2022 22:21:44 przez Amigo-A1200-040
[#21] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Amigo-A1200-040, post #20

No można.
Można kupić gotową lampkę. taką, czy taką.

Żeby sobie nie niszczyć wzroku i jakoś to wygodnie używać, to trzeba sklecić pudełeczko. Dodatkowo przydałby się timer.
Podliczyć wszystko i wyjdzie podobnie jak chińska.

Jak już wcześniej pisałem, miałem sobie budować, ale poszedłem na łatwizne.

Zapomniałem jeszcze dodać, że 42pinowe romy nie mieszczą mi się na długość szuflady i bez przeróbki wchodzą 3 albo 4szt na raz max.
[#22] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@ak47, post #15

Naświetlarka do jajek daje rade OKok, racja
[#23] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@QUAD, post #22

Naświetlasz sobie jaja ?

a tak serio mam chińska od 2 lat kasuje i moja się nie popsuła
za taki hajs to nie chciało mi się budować
[#24] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #19

A miał ktoś do czynienia z czymś takim?
[#25] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #24

Z deszczu pod rynnę ?

Można kupić jakieś 2 razy taniej na ali.
Na elektrodzie znalazłem fotki środka i wygląda to lepiej niż ta moja, ale to chiński produkt więc nigdy nie wiadomo co ty dostaniesz (fotki z elektrody z przed dobrych kilku lat) więc może to być jak to już wcześniej powiedziano :
zrobili ją w Chinach z jakiegoś szrotu
[#26] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #25

Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Muszę się przespać z tym tematem.
[#27] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@Kitech, post #26

Podlinkowałeś konto sklepu Gotronik na Allegro, mają też swój sklep (może wyjść taniej): link. Wiadomo, że to produkt chiński i że można go kupić taniej na AliExpress, ale ta firma przynajmniej udziela gwarancji. Kupiłem u nich chiński multimetr Aneng AN870, który po 3-4 tygodniach przestał w ogóle się włączać - odesłałem, serwis nie mógł naprawić, wymienili na nowy (ten działa trzeci rok).
[#28] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@RomanWorkshop, post #27

Mi kasowarka popsuła się po ponad roku, więc i tak bym się nie załapał na gwarancję. To trochę taki hazard- kupujesz taniej, ale z ryzykiem. Tutaj musi już kupujący podjąć decyzję (Ja ryzykowałem i zaryzykowałbym znowu ).

Co do Gotronika, to pare razy zamawiałem. Pakowanie nie jest najlepsze. Jedna z dwóch szklanych rurek do rozlutownicy zawinięta w papier nie przetrwała.

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2022 23:46:24 przez snifferman
[#29] Re: Kasowarka UV do EPROMów.

@snifferman, post #28

Moja kasowarka wyzionęła ducha Idąc za radami sprawdziłem tranzystory niestety oba ubite, ubite 3 rezystory. Podmieniłem i lipa - być może jeszcze diak poszedł, ale nie miałem pod ręką.
Postanowiłem przytargać statecznik i starter z lampy akwariowej, ale ze jestem leń to nie poszedłem do piwnicy.
Pogrzebałem w necie i znalazłem sposób na starą żarówkę energooszczędna.
Rozbebeszyłem ją i przerzuciłem elektronikę do kasowarki.
Działa.

Źródło
link
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem