kategoria: A500
[#1] Amiga 500 problem z myszką
Witam. Chcialem przywrócić do życia amige 500 ale mam następny problem. Nie działa tylko lewy przycisk myszki. Uzywam jej do CDTV więc jest sprawna. Nie działa też częściowo klawiatura, ale to raczej problem mebrany. Zamienialem CIA miejscami ale to nie pomoglo. Miał ktoś podobny problem albo ma pomysł co może być przyczyną? Plyta amigi jest od 500+ rev 8A
[#2] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Kazik85, post #1

Na początek sprawdziłbym czy port jest sprawny.
2
[#3] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Kazik85, post #1

Myszkę należy w moim mniemaniu rozkręcić i potraktować w miarę sumiennym czyszczeniem tak na pierwszy rzut. Ja akurat mam logitecha (jeszcze stare logo) i czasem mam problem ze ślizgającą się po wałeczkach kulką. Wacik ze spirytusem czasem pomaga, czasem pomaga np. wymiana kulki na minimalnie większą z innej starej myszki. Pod przyciski czasem dostaje się trochę brudu więc od tego bym zaczął. O ile jej nie wyklikałeś na styku do cna to jest szansa że czysczenie będzie skuteczne, zawsze mogło też nastąpić przełamanie kabla w miejscu największego zginania. Dobrze by było mieć możliwość pożyczenia myszy... bo kupowanie to dziś coraz większy wydatek. Klawiatura, no cóż, może być też jakieś przerwanie na styku jej wejścia. Na płytę.... Ale generalnie czyścić i jeszcze raz czyścić. U mnie np. w A600 występuje problem resetu 3 przyciskowego. Jak poczyszczę styk folii i osadzę ponownie, tak bardzo starannie - dociskając zacisk, resetuje się ok jakiś czas.... Potem znowu cykl się powtarza. Trudno generalnie coś poradzić nie mając sprzętu przed sobą, przeczyść co tam się da, styki, piny kabla itd... Może sam wtyk w Ami 9 pin się wyrobił... Ja bym starał się zdobyć drugą myszkę.
[#4] Re: Amiga 500 problem z myszką

@xtro, post #3

Myszka jest sprawna na 100%. Uzywam jej na codzien z amiga CDTV
[#5] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Kazik85, post #4

Sprawdź , czy masz przejście od portu myszki do CIA. Może masz filterek ceramiczny przy porcie myszki pęknięty.
3
[#6] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Marcin74, post #5

Przy portach wygląda jak by było wszystko ok. Ale moze tylko tak wyglądać. Posprawdzam w weekend mam nadzieje że uda się znaleźć usterkę
[#7] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Kazik85, post #6

Posprawdzać oznacza zmierzyć miernikiem czy jest przejście. Na oko może nie wystarczyć.
2
[#8] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Marcin74, post #5

Zrobione. Problem był przy JP8. Nie bylo ścieżki przy 3 pinie.
3
[#9] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Kazik85, post #8

Dobrze, że udało się zrobić i kolejna Amiga śmiga.OK
1
[#10] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Marcin74, post #9

mam podobny przypadek,
tzn, kursor myszki potrafi lekko skakać góra dół tylko z podłączonym prockiem 020
bo jak jest 000 lub 010 to wszystko śmiga,

ciekawe jaka jest przyczyna?
:)
[#11] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Cezarykl, post #10

Nie wiem, ale może kursor skacze z radości bo szybszy procek.
1
[#12] Re: Amiga 500 problem z myszką

@amikoksu, post #11

może kursor skacze z radości bo szybszy procek.

hehe
najprostsze rzeczy mogą być prawdziwe,
więc przychodzi mi do głowy to, że może kwarc od tego 020 jest na 3,3v
(lub tak jak piszesz, jest za szybki) a nie na 5v lub odwrotnie, zgaduję.
1
[#13] Re: Amiga 500 problem z myszką

@Cezarykl, post #10

U mnie pomogło wyciągnięcie CIA z podstawek i przemycie. Miałem tak z interfejsem myszki Ryś mk II. Pewnego dnia po prostu kursor zaczął skakać góra, dół.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2025 17:05:43 przez atalante
2
[#14] Re: Amiga 500 problem z myszką

@atalante, post #13

U mnie pomogło wyciągnięcie CIA z podstawek i przemycie.

zrobiłem tak, ale nie pomogło,
dopiero wyciągnięcie GARYego z podstawek, przemycie i podgięcie (aby był lepszy styk)
nóżek pomogło ! jest OK
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem