kategoria: A500
[#1] Kontroler IDE do Amigi 500
Jest to mój pierwszy wpis na ppa.pl, więc jeśli w złej kategorii, proszę mnie poinformować.
Posiadam dwie Amigi 500. Jedną ulepszoną jeszcze w epoce (lepszy procesor, pamięć Fast) i drugą, z gotekiem i wymienionymi kondesatorami. Chciałbym złożyć sobie jedną lepszą Amigę, i wykorzystać ją do gier WHDload i do nauki pisania gier. Mój plan, to przełożyć wszystkie ulepszenia do Amigi z wymienionymi kondensatorami, ale w karcie turbo brakuje kontrolera IDE. Czy jest jakaś możliwość, aby zakupić kontroler w okolicach 100zł (bez fastu i lepszego procesora), aby działał z dobrze z starymi upgradami?
[wyróżniony] [#2] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #1

Za 100 zl to może nie, ale za niecałe 300 zł kupisz CDTV-RAM-IDE z 8 MB Fast RAMu i kontrolerem IDE współpracującym z każdym kickstartem bez ich modyfikacji.
Tu masz film o niej. Mojego zresztą autorstwa. https://youtu.be/BlbVFSdqrB8

A w ogóle to co to za karta turbo bez kontrolera IDE? Napisz co masz w tej Ami. Ciekawą alternatywą może być także to: https://youtu.be/Pe8iKsGYlng

A wkrótce będzie filmik o jeszcze lepszej karcie turbo dla A500, tylko najpierw muszą dotrzeć zamówione płytki (części już mam), potem muszę ją złożyć..... a na końcu nakręcić film. szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 19:10:06 przez wali7
[#3] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #1

Ja bym jedną Amigę sprzedał razem z tymi ulepszeniami i zakupił TF536
spełni wszystkie twoje oczekiwania
[#4] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@wali7, post #2

duzo jest starych kart z 020/030 bez złącza do dysków, albo np. mają scsi
np. Derringer 030

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 19:13:58 przez michal_zukowski
[#5] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@michal_zukowski, post #4

No to jeżeli nie mamy zacięcia 100% muzealnego (tzn. wystarczy nam że Amiga jest muzealna, a turbo już nie musi być), to 68EC020TK powinna być w sam raz, jeśli jednak to za mało, to Matze właśnie opublikował dokumentację 68030TK-MK2:
- 68030 taktowany między 14 a 60 MHz (ustawiane zworkami)
- FPU PLCC
- 64 lub 128 MB Fast RAM
- kontroler IDE bootowalny z każdym kickiem, wyciąga 10 MB/s przy CPU 50 MHz
- wszystko na jednej niewielkiej płyteczce, bez potrzeby montowania jakiegokolwiek risera.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 19:21:58 przez wali7
1
[#6] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #1

Widziałem gdzieś sam kontroler dysku wpinany w gniazdo procesora. Nic na nim nie było tylko gniazdo CPU i złącze IDE 44 pin. Nie podpowiem jednak gdzie bo nie pamiętam, chyba na jakimś kanale na YT.
[#7] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@wali7, post #5

No ładna karta, pytanie co autor wątku co ma w środku bo tak naprawdę karty sprzed 20 lat niewiele się różnią prędkościowo od aktualnych (no, pamięć mają wolniejszą). Ja tam bym nawet nie szedł w 030 tylko montował pistorma. Wyjdzie 2 razy taniej.
[#8] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@nostrum666, post #6

nawet na allegro takie cos jest
https://allegro.pl/oferta/amiga-500-kontroler-dysku-ide-11682419114

pytanie czy zadziala kanapka
[#9] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@michal_zukowski, post #8

O właśnie. To było by to.
[#10] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@nekroskop, post #3

W tej cenie mógłbym kupić PiStorma, który jest lepszy do moich zastosowań. Pierwszy egzemplarz TF536, który wyświetlił się do kupienia kosztuje 750zł.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 20:20:52 przez ksx

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 20:21:34 przez ksx
[#11] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@wali7, post #5

Oto rozszerzenia, które siedzą w środku tej Amigi. Zauważyłem dopiero teraz, że karta nie jest na procesorze, więc nie wiem nawet, do czego może służyc.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 20:24:34 przez ksx

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 20:34:50 przez ksx
[#12] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #11

To na czerwonym PCB to przełącznik kicków. Można to rozwiązać bez PCB wrzucając 4kicki do jednej kości tak jak pokazalem tutaj.

To drugie to rozszerzenie CHiP ramu i prawdopodobnie slow ramu.
Ile pokazuje ci ramu w WB?

Jak chcesz kontroler IDE to radzę kupić turbo. Raczej będziesz musiał wywalić przełącznik kicków i użyć risera .

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2022 20:40:45 przez snifferman
[#13] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@snifferman, post #12

Kanapka to raczej to: http://amiga.resource.cx/exp/advchipram

Czyli 1,5/2 chip, 2 fast i 0,5 slow?
[#14] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@snifferman, post #12

Tak naprawdę w Amidze zależy mi głównie na korzystaniu z dysku, więc mogę pozbyć się wszystkiego co zbędne, i samą kartę turbo dołożyć. Jutro sprawdzę, ile Ramu jest i napiszę.
[#15] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #14

Masz 2mb chipu, to zostaw bo duzo slavów whdload tego wymaga. rozszerzenie pod klapką też zostaw bo będziesz miec 1.5mb chipu. przełączik kickstartow można wywalic i zostawic 3.1. No i pistorm
[#16] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@michal_zukowski, post #15

Jak jest z kompatybilnością Pistorma? Bo kiedyś było kiepsko, jeśli to poprawiono, to może być dobra propozycja.
Jeśli chodzi o kasę, to 68EC020-TK liczona po cenie części wyjdzie taniej niż tandem Pistorm+Raspberry 3. Prędkościowo oczywiście nie, za to jest koszerna :)
2 MB chipram trzeba zostawić, jednak w przypadku praktycznie każdej karty na procek bez risera się nie obejdzie.
[#17] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #11

A ta druga Amiga ? Jaką ma płytę ?
[#18] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@nekroskop, post #17

Amiga z 2 MB Chipu ma chyba rev. 6a, a ta z gotekiem ma okrojoną z Amigi 500+
[#19] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #18

Ta na fotce w twoim poście #11 to rev5. Ma rozszerzenie do 2MB chip i to dość żadkie.
Tą okrojoną od A500+ można łatwo i tanio przerobić na 2MB chip i dodać RTC. Na twoim miejscu nie sprzedawałbym żadnej puki nie będziesz potrzebować nowej nerki. A jak już cię przyciśnie, to lepiej sprzedać rev5 (ale zostawić sobie to rozszerzenie 2MB chip, bo sam AGNUS 8375 jest drogi).
[#20] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@wali7, post #16

Skusiłbym się na 68EC020-TK, ale nie wiem, gdzie zamówić. Wszystkie które znajduje do kupienia kosztują więcej niż 500 zł.
[#21] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #20

Daj ogłoszenie na giełdzie. Może też wali7 ma jakieś polutowane.
[#22] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@snifferman, post #21

Niestety jedyna opcja zakupu wchodząca obecnie w grę, to zakup przez portal aukcyjny, np. Allegro lub OLX
[#23] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #22

Mam taką nową kartę na sprzedaż.
[#24] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@Amigo-A1200-040, post #23

Jaka cena?
[#25] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #24

Pisałem Ci na PW
[#26] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #20

Tak czy siak, najchętniej kupiłbym zewnętrzne rozwiązanie, na przykład ACA500plus, ale zewnętrzne rozwiązania są niestety droższe.
[#27] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #26

Pojawił się problem. Przy próbie uruchomienia Amigi z 2mb Chipu dioda Power miga, i cały ekran jest czerwony. Jest jakiś sposób, aby to naprawić?
[#28] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #27

ja mam taki kontroler z pamięciom

https://allegrolokalnie.pl/oferta/amiga-500-8mb-ide-cf4gb-w3d
[#29] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@ksx, post #27

zregóły jak ekran jest czerwony to masz coś źle podłączone lub nie kontaktuje kość kickstart
[#30] Re: Kontroler IDE do Amigi 500

@Panstalin2, post #28

https://www.olx.pl/d/oferta/amiga-500-8mb-ide-cf4gb-CID99-IDNP1vr.html?bs=olx_pro_listing
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem