[#1] Pamięć amiga 600
Witam, jestem laikiem mam gola amige 600 chciałbym dodać HDD z whdload i moje pytanie lepiej dołożyć 1mb chip czy 8mb fast?(nie będzie rozbudowywana o furię itp)
Drugie pytanie majac ks 37.350 jaki wb najwyzszy mogę zainstalować na dysk?
[#2] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #1

Lepiej mieć 2mb chip i 8mb fast, ale więcej gier whdload zadziała na 1mb chip 8mb fast niż tylko 2mb chip.
Najwyższy WB dla tego kick, to WB2.1
Jeśli zamierzasz grać, to im "skromniejszy" WB, tym więcej pamięci dla instalek whdload.
[#3] Re: Pamięć amiga 600

@Norbert, post #2

Ok rozumiem a czy jest różnica dołożonych fast ram pomiędzy 4 a 8 MB w amidze 600?
[#4] Re: Pamięć amiga 600

@Norbert, post #2

Najwyższy WB dla tego kick, to WB2.1

Możesz to rozwinąć, bo z tego co pamiętam to WB3.1 był kompatybilny wstecz i go nawet używałem na A600 z org kickiem.
[#5] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #3

WHDload może używać preload do obrazów z grami - wtedy są w całości ładowane do pamięci przy uruchomieniu gier. Powinno to umożliwić szybsze ich wczytywanie do pamięci, po za tym różnicy w większości przypadków nie doświadczysz (przy 4MB) - chyba, że w grach, które potrzebują większej ilości pamięci - a takich jest stosunkowo niewiele.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2021 22:01:15 przez Adinfo
[#6] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #3

Różnica to dodatkowe 4MB. Do gier WHD wielodyskietkowych 4MB może być za mało i się nie uruchomią.
1MB chip też może być za mało dla obsługi HDD, WB na dysku i WHDload. Optymalnie to 8MB fast i 2MB chip
[#7] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #6

Właśnie przerobiłem temat. A600 + 1MB chip. WHD działa. Dla części gier to za mało. Grałem w Another World, SpeedBall2, Franco gry działały. Jak ktoś wyżej wspomniał dla części gier może być za mało.
Możesz przetestować na UAE co działa czy nie pewnie obraz dla CF i tak będziesz przygotowywał w UAE.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2021 23:51:19 przez Sventevith
[#8] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #6

Mam przyjemność użytkować A500 z 1mb chip
oraz 8mb Savyna fastu. Znalazłem kilka gier
(może maksymalnie 3), które zawołały o wię-
cej niż 1mb chipu.
Podobnie kilka gier wymaga cpu 020 pod
whdoad (np. Cedric).
W każdym razie, stwierdzam, że whdload
jest jak najbardziej funkcjonalny z 1mb chipu.
Ale jeśli mowa o A600, to warto dołożyć
i mieć 2mb chipu - to rozszerzenie nie jest
drogie.

Mam też A600 i 4mb fastu i też nie stwierdzam
problemów. Gry wielodyskowe można zainsta-
lować na dysku i grać bez whdload.

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2021 23:53:32 przez mmarcin2741
[#9] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #4

chyba kolega chciał napisać tak
najwyższy workbench dla tego kickstartu to workbench 2.1
[#10] Re: Pamięć amiga 600

@Kulamario, post #9

Oki dzieki za odpowiedzi ale jeszcze mam takie pytanie, mam sporo dyskietek do nagrania i czy da się zrobić coś takiego aby z tym 1mb chip zainstalować whdload na HDD, po czym za pomocą jakiegoś programu mając na tym HDD pliki adf nagrać na dyskietki a następnie juz gry odtwarzac bezpośrednio z dyskietek?
[#11] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #10

Pliki ADF możesz nagrać na dyskietki programami takimi jak TSGui czy GOAdf, pytanie tylko po co grać z dyskietek mając dysk twardy? No chyba że dla sentymentu, to ok. Co kto lubi.
[#12] Re: Pamięć amiga 600

@nostrum666, post #11

najszybciej uzyc aminetowej pchelki "adf2disk" z opcja "verify"

nie polecam grac z dyskietek, wlaszcza trzymac tam saveow :)
to ze masz ich sporo to nie znaczy, ze ktorakolwiek z nich dziala w 100% :(
adf2disk verify przynajmniej Ci powie czy w momencie nagrania te dane faktycznie sie tam zapisaly i odczytuja, ale to tez nie znaczy, ze za 5min beda :)
[#13] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #10

Jak chcesz sobie na tej amidze pograć i dużo nie wydawać, to
na sam początek podłącz HDD, a jeśli jeszcze nie posiadasz, to kup adapter SD-IDE i taśme 44pin (lub przelotkę kątową). Będziesz miał wtedy możliwość zainstalowania systemu i gier. Będziesz mógł przegrać adfy z HDD na dyskietki i z nich uruchamiać gry, które nie mają instalatora.

Skoro koledzy piszą, że 4MB fast wystarcza, to możesz zaryzykować, jeśli różnica w cenie vs. 8MB jest duża.

Chip ram można zawsze dokupić, jak zajdzie potrzeba.
[#14] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #13

Mam już HDD plus przejścia do wpięcia się nim pod taśmę ide tylko ogarniam starego kompa póki co a jak już to zrobię to spróbuję postawić jakiś system na dysku amigowym, jeśli chodzi o dyskietki to sporo dziala nawet teraz ale to same kulawe tytuły, właśnie gra z dyskietek dla sentymentu jak najbardziej, nie chce zbytnio jej rozbudowywać w rzeczy typu furia itp bo w tym przypadku wolę osobno zakupić pi400 pod obraz pimiga i mam super szybką wypasiona amige, dlatego fajnie by było mieć gry na dyskietkach do tego savey trzymac na dysku, ew jakieś programy i jakby dyskietki naprawdę męczyły to uruchamiać z dysku, stąd moje nastawienie minimalistyczne co do rozbudowy
[#15] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #14

Nie wiem czy wspominasz o starym kompie jako wątku pobocznym, czy jako narzędzia do postawienia systemu dla amigi. Jeśli to drugie to nie potrzebujesz starego komputera. Wystarczy adapter usb-ide. Za jakieś 35zł kupisz taki z zasilaczem dla dysków 3.5 cala.

Dla dysków 2.5 nie potrzeba zasilacza, bo działa z zasilania usb 5V. Taki kabelek kupowałem kiedyś za jakieś 6zł na ali/ebay z chin

Co do dysków mechanicznych, to mam ich trochę, ale nie używam. Nie mam zaufania do tych 20 letnich, ani 10 letnich

nastawienie minimalistyczne co do rozbudowy

To nie wiem czy 2MB chip nie wpisuje się w minimalistyczne. Do wypasu raczej to się nie zalicza.

Nie wiem jaki duży dysk chcesz podłączyć. Jeśli suma pojemności partycji ma być większa niż 4GB to będziesz musiał wgrać nowe scsi.device do ramu, bo to w kicku tego nie obsłuży. To zabierze pamięć. Dodatkowo jakbyś chciał przenosić dane i mieć dysk w środku skręconej Amigi, to przydałoby się PCMCIA i sterownik do tego również zabierze trochę pamięci. PCMCIA ma też konflikt z pamięcią fast 8MB. Musisz też sprawdzić, czy Fast zmieści się z dyskiem w sankach.

A608 umożliwia pracę w kilku trybach, które uaktywnia się poprzez odpowiednią konfigurację zworek. Dostępne są opcje całkowitego wyłączenia urządzenia, przełączenia go w trym PCMCIA friendly za pomocą zworek lub programu. W tym trybie przełącza się pomiędzy 5.5mb a 8MB pamięci FAST.

W niektórych przypadkach konieczna może być modyfikacja sanek dysku hdd, aby zmieścić go razem z urządzeniem A608

link do cytatu

Same bufory dla obsługi HDD też są w RAM. Te 2MB chip może się przydać, ale to możesz sobie później dokupić, jak pamięć się skończy
[#16] Re: Pamięć amiga 600

@nostrum666, post #11

Na 1Mib nie pogra sobie przecież inaczej w większości przypadków.
[#17] Re: Pamięć amiga 600

@mmarcin2741, post #8

Niby tak, ale sporo gier "wahluje" ekranami przy odczycie i jak komuś to nie przeszkadza to czemu nie. Miałem przyjemność bawić się przez jakiś czas na gołej A1200 z WHDLoad i nie chciałbym do tego wracać.
[#18] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #15

Dysk do podpięcia mam 60gb i chciałem właśnie na nim stworzyć dwie partcje po 2gb każda, na to chciałem zainstalować wb oraz whdload jeśli się da w ogóle to w ten sposób wykonać...

Już się wstępnie pogodziłem, że jednak dokupię pamięć chip 1mb, oraz ew fast 4 lub 8 z tym, że rzeczywiście fast może kolidować z sankami (chyba, że będzie to wersja mini) być może skończy się jednak na karcie lecz nie CF a SD, gdyż jak dla mnie wygodniejsza nawet w laptopie mam gniazdo:)

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2021 11:19:17 przez jim8
[#19] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #18

dwie partcje po 2gb

Da się, ale wg mnie lepiej mieć małą partycję na gry i programy, których instalator nie radzi sobie z dużymi partycjami. Odczytuje wolne miejsce jako wartość ujemną i twierdzi, że nie ma miejsca na instalacje. Ja miałem partycję systemową jakieś 100MB i tam instalowałem problematyczne programy.

SD, gdyż jak dla mnie wygodniejsza

To prawda. Z tego co testowałem max jaki udało mi się obsłużyć w Amidze to 64GB. Dodatkowo są na rynku przedłużacze SD i microSD. Da się w miarę wygodnie wyprowadzić kartę na zewnątz, albo w miejscu wylutowanego modulatora.
[#20] Re: Pamięć amiga 600

@san_u, post #16

Tak, ale z tego co pisał to i tak planuje rozszerzyć ram.
[#21] Re: Pamięć amiga 600

@kempy, post #17

Niby tak, ale sporo gier "wahluje" ekranami przy odczycie i jak komuś to nie przeszkadza to czemu nie. Miałem przyjemność bawić się przez jakiś czas na gołej A1200 z WHDLoad i nie chciałbym do tego wracać.

Ja mam A500 z 1mb chip, ale w tej amidze mam dodatkowo 8mb fastu
a nawet więcej, bo Savyna daje aż 11.5mb, dodatkowy ram widziany
jest chyba jako slow ram.
Na samym chipie 2mb bez fastu do whdload to będzie oczywiście
za mało.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2021 13:42:35 przez mmarcin2741
[#22] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #13

Skoro koledzy piszą, że 4MB fast wystarcza, to możesz zaryzykować, jeśli różnica w cenie vs. 8MB jest duża.

Bezsprzecznie warto brać 8mb fastu. Ja mam Sakurę 4mb
na pcmcia i 4mb to maksymalna pojemność, która
działa w złączu pcmcia. Część wielodyskowych gier
trochę miga przy doczytywaniu. Mi nie przeszkadza,
bo większość tych dużych gier zainstalowałem
na hdd z pominięciem whdload.
[#23] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #18

Jak chcesz montować fast, nawet w przyszłości to ja bym się nie męczył z HDD. Podłącz przejściówkę Sd->HDD (koszt ok 40 pln) na taśmie i spokojnie wsadzisz każde rozszerzenie, w a600 jest mało miejsca w środku.
Karty też nie są drogie, szczególnie jak chcesz tylko dwie partycje po 2gb, chociaż nie wiem czy nie lepiej jednak wmontować większą kartę.
[#24] Re: Pamięć amiga 600

@jargo, post #23

Kartę można włożyć większą, a partycję na niej i tak zrobić 2+2.

Ja jak sobie przygotowuje kartę SD to mam małą partycję na system i programy, które nie chcą się instalować na dużych partycjach. Partycję z podstawowym softem, zainstalowanymi grami, programami. To w obrębie pierwszych 4GB. Następna partycja to reszta i tam mam kolekcje ADF, WHD i inne.
Jak system się wywali, albo muszę uruchomić WB z dyskietki, to mam dostęp do tych 2 pierwszych partycji bez podmiany scsi.device.
[#25] Re: Pamięć amiga 600

@snifferman, post #24

Kartę można włożyć większą, a partycję na niej i tak zrobić 2+2.

Dokładnie to miałem na myśli.

Co do większych partycji to ja używam zawsze pfs3 i nie spotkałem się z problemami, chociaz mogę o tym nie wiedzieć, że przez to coś nie działa..
[#26] Re: Pamięć amiga 600

@jargo, post #25

Na forum był wątek o grze, która miała problemy z save'ami i podejrzany był PFS3. Ja u siebie raczej się z problemami nie spotkałem. Zawsze można mieć osobną partycję dla problematycznych programów.
[#27] Re: Pamięć amiga 600

@kempy, post #17

Czy z miganiem ekranu można coś zrobić ?

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2021 19:37:40 przez Sventevith
[#28] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #27

Tak, dołożyć pamięci.
[#29] Re: Pamięć amiga 600

@jim8, post #1

Szereg priorytetu wygląda następująco:

4MB FAST i w górę - 2MB CHIP - 8MB FAST - TURBO
[#30] Re: Pamięć amiga 600

@Sventevith, post #27

Czy z miganiem ekranu można coś zrobić ?

Oprogramowanie whdload zostało napisane z myślą
o wykorzystaniu dodatkowego fast ramu.
Dobra wiadomość jest taka, że fast do każdego
modelu Amigi jest w tej chwili stosunkowo
tani i dostępny.

Ostatnia aktualizacja: 30.10.2021 21:21:53 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem