[#1] Bezprzewodowa mysz i Amiga
Czy któreś z istniejących rozwiązań, w postaci adapterów typu Ryś, Żubr, Kuna czy co tam jeszcze jest, obsługuje myszki bezprzewodowe? Osobiście posiadam Rysia MKII. Kupiłem losową myszkę (Logitech) ale zdaje się nie działać.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2021 12:45:32 przez _arti
[#2] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Mam taki zestaw i działa. Sprawdzę napiszę
1
[#3] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Ja mam kilka takich adapterów - Mouster.
Używam z C64, Amigą, Atari STE, Falconem i każda bezprzewodowa mysz mi działa jak do tej pory.
Myszy to: Microsoft, Logitech, jakieś chińskie badziewie.
3
[#4] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Ja mam TOM Rev2, ale jeszcze nie używałem z bezprzewodowymi urządzeniami. Manual, dla zainteresowanych:

2
[#5] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Z Tom 2 używam myszy bezprzewodowej USB, po pracy mogę sprawdzić model. Używam też starszych bezprzewodowych USB ale PS2 kompatybilnych (ostatnio kupione na ebay jako NOS) z tanim adapter na bazie PIC16F628A.
1
[#6] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Ja mam Toma rev 2, oraz adapter wg projektu Github, oba pracują bardzo dobrze z bezprzewodową myszką Logitech M185.
[#7] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

To od Lotharka działa bez lagów. Korzystam z przyjemnością.
[#8] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Czy któreś z istniejących rozwiązań, w postaci adapterów typu Ryś, Żubr, Kuna czy co tam jeszcze jest, obsługuje myszki bezprzewodowe? Osobiście posiadam Rysia MKII. Kupiłem losową myszkę (Logitech) ale zdaje się nie działać.

aktualny soft ?? bo używam Ryśka mk II i bez problemu obsługuje mi Logitecha jak i inne chińskie bezprzewodowe badziewka
[#9] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Mariodj, post #8

@Mariodj on zapewne nie ma tego wsadu co Ty.
[#10] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@spidi, post #9

A są jakies wsady top secret, czy najnowszy jest tutaj
https://retro.7-bit.pl/?lang=pl&go=projekty&name=RYSMKII
[#11] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@snifferman, post #10

Jeśli ktoś śledzi twittera to już wie.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2021 15:11:02 przez spidi
[#12] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@spidi, post #9

@Mariodj on zapewne nie ma tego wsadu co Ty.

Ale na ogólnodostępnym wsadzie działały mi te myszki.
[#13] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@spidi, post #11

A skąd ściągnąć ten nowy wsad
[#14] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Amigo-A1200-040, post #13

Musicie poczekać jeszcze kilka dni na oficjalną aktualizację.
[#15] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@spidi, post #11

Potwierdzam, działa świetnie. A jak już trochę poużywałem, to naprawdę się zastanawiam... Jak wogóle bez tego można było korzystać z WB.
[#16] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@MariuszK, post #15

[#17] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Drakon, post #7

Jakiej myszy używasz z tym adapterem? Nie masz problemu ze zbyt dużą czułością myszy? Mam ten sam adapter i przy myszce, którą posiadam będę musiał wgrać soft z podzielnikiem, bo przy myszce z rozdzielczością 1000 DPI kursor mi biega jak szalony.
[#18] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Grzegorz_P, post #17

Spowolnienie/wyłączenie przyspieszenia kursora pod systemem/Workbenchem nie pomaga?
[#19] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Grzegorz_P, post #17

Korzystam z Logitech M185.
Problemu nie mam - z racji zawodu od dawien dawna korzystam z myszy tylko na ustawieniach "najszybszy" :).
Może to kwestia przyzwyczajenia, bo dla większości znajomych z pracy kursor porusza się za szybko.
[#20] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Drakon, post #19

Ja mam podobnie ;) Na monitorze FHD, od końca do końca do 4 cm ruchu myszką, a zastanawiam się czy nie podkręcić ;) Ja łapię mysz palm gripem i nie lubię za bardzo przesuwał łapy. Po takiej myszce kulkowej z Amigi, to może być szok ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2021 12:46:38 przez tiges
1
[#21] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@BULI, post #18

Nie no, pod systemem to nie problem, ale czasami lubię też sobie odpalić grę na niemalże stockowej A500 z oryginalnych dyskietek i wtedy kursor jest trochę za szybki szeroki uśmiech
[#22] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@Grzegorz_P, post #21

W Ryś1 była funkcjonalność przełączania szybkości/dokąłdnosci myszy w locie- to by Ci się przydało, albo myszka z własnym przełącznikiem DPI.
[#23] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@_arti, post #1

Jeśli ten bezprzewodowy Logitech używa ich "uniwersalnego" dongla-odbiornika Unifying, najpierw "sparuj" je pod jakimś windowsem i np. z Tom działa. Sprawdzałem bezprzewodowe myszki Logi i ich bezprzewodowe pady.
[#24] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@misha, post #23

Dziś wgrałem nowy "flasz", kółeczko działa mi tylko w dół. Testowałem Rysia trzema różnymi myszkami, efekt ten sam.
Czy ktoś ma jakiś pomysł, gdzie jest pies pogrzebany?
Z góry dzięki za pomoc!
[#25] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@swt, post #24

Jeśli masz A4000, to będziesz 3 osobą zgłaszającą problem z tymi modelami Amigi.
1
[#26] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@spidi, post #25

Dzięki za odpowiedź również na PW, mam nadzieję, że jakoś uda się rozwiązać ten problem z dużymi Amigami.
[#27] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@swt, post #26

Niestety jest potrzebna fizyczna obecność tej Amigi, niestety osobiście nie mam.
Więc, niestety może to chwilę potrwać.
[#28] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@swt, post #24

Ja mam tak z jedną myszką na A1200 (kappa). Na sterowniku ryśka z parametrem "wheel" kółko kręci tylko w jedną stronę chyba że dodatkowo odpalę freewheel wtedy zaczyna kręcić w obie (!).
[#29] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@swt, post #26

ja już mogę zdradzić, że zdecydowanie się uda :))
[#30] Re: Bezprzewodowa mysz i Amiga

@juen, post #29

Świetnie! Przechodzę w tryb oczekiwania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem