[#1] AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2
Witam. Walczę z tym tematem o pewnego czasu, jednakże nic nie zdziałałem. AW krzaczy zarówno z ustawieniem klawiatury w ISO, oraz AmigaPL. Próbowałem rozwiązać sprawę w sposób działający z WordWorthem, ale bez skutku. Gdzieś czytałem, że AW obsługuje tylko ISO 8859-1 więc nic z tego aby obsłużył polskie ogonki. A może jednak ktoś znalazł na to sposób?
[#2] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Ponki1986, post #1

Chyba jednak obsługuje ISO 8859-2.
Przeczytaj
1
[#3] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Norbert, post #2

Ok, fajnie. Też miałem problem z plikami lokalizacji, które skonwertowałem z APL do ISO. Jednakże jak zrobić, aby AW zaczął pisać po polsku? Mam pakiet czcionek pobrany stąd. Plik ttfcodepage mam wygenerowany z dostępnego tam pliku UnicodeToISO. Instaluje czcionki, jak dla WW, niestety AW nie używa polskich znaków diakratycznych. Jak to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2021 05:07:30 przez Ponki1986
[#4] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Norbert, post #2

Mimo usilnych prób, AmigaWriter nie ma zamiaru "writerować" po polsku. AmigaOS, WordWorth, PersonalPaint i wiele innych programów nie protestuje, bez przeszkód używa polskich znaków diakratycznych, natomiast AW nie ma zamiaru. Sprawdziłem wiele czcionek i nic z tego. Owszem w tym wątku jest wzmianka, że AW pisze po polsku, ale pod MorphOS-em. Aż dziw mnie bierze, że taki rozbudowany program DTP, nowszy od WW lub FW, w dodatku od H&P i nie potrafi obsłużyć polskich literek

Ostatnia aktualizacja: 17.07.2021 05:59:39 przez Ponki1986
[#5] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Ponki1986, post #4

Zdążyłem już przywyknąć, że rozwiązuje samodzielnie swoje problemy, ale pragnę podziękować za podsunięty link do podobnego tematu dotyczącego MorphOS-a. Problem został częściowo rozwiązany za pomocą czcionek zapożyczonych z MorphOS-a. Częściowo, ponieważ tylko trzy (Arial, Courier, Times New Roman) z skrótem "L2" w nazwie dały AmigaWriterowi możliwość poprawnego wyświetlania polskich literek. L2 to zapewne Latin2. Czcionek nie musiałem potraktować nawet TTFMangagerem, tylko wrzuciłem je bezpośrednio do katalogu AmigaWriter/Fonts.
[#6] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Ponki1986, post #5

Ooo fajny trop- dzięki za info, może się przydać OK
[#7] Re: AmigaWriter 2.2 oraz czcionki True Type w ISO 8859-2

@Ponki1986, post #5

To by znaczyło że inne pl fonty ttf mają polskie znaki w innych miejscach
Warto byłoby się temu przyjrzec.
A może trzeba sięgnąć po ttf z czasów win3.1.
Wtedy w użyciu były strony kodowe , teraz to już tylko unicode.
Może tutaj jest rozwiązanie problemu polskich liter w AW 2.2?

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 19:38:50 przez Norbert
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem