[#1] Poszukuje stare polskie amiga magazyny
czy są gdzieś w internecie stare polskie amiga magazyny recenzjami gier z do pobrania za darmo jako PDF?
[#2] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #1

Amiga Computer Studio, Magazyn Amiga lub Top Secret?

https://stare.e-gry.net/czasopisma

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2021 18:45:42 przez Ponki1986
[#3] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@Ponki1986, post #2

Dzięki za odpowiedz ale tam bym musiał extra konto zakładać żeby pobrać pliki i pobieranie plików nie jest za darmo. Czy jest jakaś strona bez zakładania konta i darmowa?
[#4] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #3

Jest Amiga Magazine Rack, ale tam jest mało polskich gazet. Kiedyś zacząłem uzupełniać "MA" i "ACS", ale straciłem impet a potem rozdałem gazety.
[#5] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@recedent, post #4

Dzięki za odpowiedz ale tam też już byłem. Jedynie co znalazłem w internecie to zbiór magazynów do Amiga PC itd. ale tylko po niemiecku. Jak by ktoś chciał: http://www.kultmags.com/mags.php
[#6] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #1

może TU
[#7] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #3

Czasopisma na tej stronie są (z tego co wiem) do pobrania za darmo. Pobierałem kilka. Wystarczy tylko być zalogowanym.
[#8] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #3

Pod tym linkiem z drugiego posta trzeba się logować, ale pobieranie jest za darmo.
No chyba że kliknąłeś w jakieś super szybkie pobieranie, ale normalne jest darmo.
Moim zdaniem to najlepsze źródło polskich amigowych i growych gazet.
[#9] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@Risc, post #6

Ten link który podał Risc też jest super dzięki!
[#10] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #3

Czy jest jakaś strona bez zakładania konta i darmowa?

Ściąganie z https://stare.e-gry.net/czasopisma jest darmowe.

Też nie jestem fanem zakładania wszędzie kont.
Też szukałem innych źródeł, ale poszedłem po najniższej lini oporu. Tutaj wymagany jest tylko mail, więc można się pofatygować i założyć nowy tylko do tego celu. Ściągnąć co się chce i zapomnieć
[#11] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@ZbyniuR, post #8

Prawda. Po założeniu konta zassałem wszystkie Magazyn Amiga, Amiga Computer Studio oraz Top Secret, wszystko za free.
[#12] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@Ponki1986, post #11

W MA brakuje dużo numerów w rocznikach, z tego co widzę.
[#13] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #1

Mam do was takie pytanie: jakie w Polsce były magazyny z recenzją gier ale tylko do amigi. Bo wczoraj czytałem magazyn „Top Secret” ale tam były tez recenzje do gier PC.
[#14] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@recedent, post #4

Napisałem niedawno alternatywny czytnik czasopism z Internet Archive w formie mobilnego webappsa. Ma na razie sporo braków + testowałem go tylko pod najnowszym Safari pod iOS14 i iPadOS (ale pod Chrome na Androidzie też powinno działać). Miał obsługiwać dotykowe gesty (podwójne stuknięcie - zoom, przerzucanie stron "swipnięciem") i zapamiętywać, które czasopisma czytamy i na której stronie jesteśmy (można zapamiętywać czasopisma "na potem").

Tu jest wersja hostowana (na GitHub pages): https://gitgalu.github.io/LoboReader/ - wymaga dodania skrótu na ekranie domowym (zgodnie z instrukcją po wejściu na stronę)
Źródła: https://github.com/gitGalu/LoboReader

A tu w akcji:

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2021 17:54:45 przez galu-
2
[#15] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@galu-, post #14

Wow! Robi robote OK
[#16] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@galu-, post #14

Fajnie by było gdybyś zrobił wersje pod windows. Dla tych ludzi co nie maja ani smartfona lub tableta.
[#17] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #13

Mam do was takie pytanie: jakie w Polsce były magazyny z recenzją gier ale tylko do amigi. Bo wczoraj czytałem magazyn „Top Secret” ale tam były tez recenzje do gier PC.

Amiga Computer Studio, ale dopiero wystartowali
w 1995r.
Wcześniej były tylko pisma multiplatformowe
i każde z tych pism z przewagą pc.
[#18] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@mmarcin2741, post #17

Commodore & Amiga, bez pc :)
[#19] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #13

tam były tez recenzje do gier PC.

...jak również C64, ZX Spectrum, Amstrad, Atari ST i tak dalej... ;)
[#20] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@Drakon, post #19

Też Atari XL/XE, i był nawet kącik NESa. Zacne czasopismo. Pole do popisu, "Piwem i Mieczem", i inne rubryki. Grzyb był tam mniejszością dłuuuuuugoooo.
[#21] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@karolb, post #20

Tak, to wszystko zawiera się w tym, co napisałem (" i tak dalej...") ;)
[#22] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@karolb, post #20

Grzyb był tam mniejszością dłuuuuuugoooo.

Ja tego tak nie widziałem. Od 94r. miałem dostęp
do pc i byłem rozpieszczany. Jakakolwiek pierdoła
by nie wyszła na pc, zawsze był opis.
Wcześniej było parcie na opisy gier typowo
pecetowych, mieliśmy wałkowane w kółko symu-
latory lotów, adventure itp. Space Questy to
nie były ulubione gry 12 latków, którzy sta-
nowili większość czytelników.
W Secret Servis nawet opóźnili opis MK2, bo je-
szcze nie wyszedł na pc a był już na Amigę.
[#23] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@olafmi, post #13

100% Amigowe a przy tym nastawione tematycznie ponad połowa stron dla graczy było tylko ACS (Amiga Computer Studio) ukazały się 33 numery u schyłku ery Amig (lata 96-01). A że premier było już wtedy niewiele to częściej opisywali tytuły sprzed paru lat. To pismo wcześniej było multiplatformowe (Computer Studio 26 numerów w 91-96) ale więcej tam było o 8bit niż o 16.

100% o Amigach był Magazyn Amiga 86 numerów w latach 92-99, ale o grach było ledwie po parę stron.
W Amigowcu (47 num w 90-95) nawet tyle nie było. Za to było pełno kursów.

A pół na pół o Amigach i Comodzie były "64plus4 &Amiga" 22 num w 90-92, oraz "Commodore&Amiga" 46 num w 92-95. Nie znam ich dobrze ale raczej o grach było tylko po kilka stron.

TopSecret to 100% o grach. Ukazywał się w czasach gdy wg Ankiet ok 1/3 czytelników to Amigowcy, i po tyle samo posiadaczy 8bit i PC, więc przypuszczam że podobnie objętościowo było ze zawartością. (Ale tylko zgaduję bo nie znam tego pisma za dobrze). Więc procentowo i tak więcej o Amigowych grach tam było niż w Magazynie Amiga. Ukazało się 54 num w latach 90-96, a po przerwie jeszcze 02-03. Choć w tych ostatnich raczej już tylko PC i trochę konsol.
[#24] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@mmarcin2741, post #22

W Secret Servis nawet opóźnili opis MK2, bo je-
szcze nie wyszedł na pc a był już na Amigę.

Nie do końca się z tym zgodzę. MK2 na Amigę wyszedł w listopadzie/grudniu 1994 roku. Szybka recenzja amigowej wersji była w numerze 20 (styczeń 95), więc biorąc pod uwagę że numer styczniowy składa się w grudniu, to nie ma żadnego "opóźnienia". W numerze 21 (luty 95) opublikowali ciosy do wersji amigowej i wyraźnie napisali że na opis wersji PC trzeba jeszcze chwilę poczekać. W numerze 22 (marzec 95) pojawiły się ciosy do wersji PC.
[#25] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@mailman, post #24

W styczniu 95 to bym powiedział, że to była
"recenzja" news na mniej niż pół strony.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2021 13:27:25 przez mmarcin2741
[#26] Re: Poszukuje stare polskie amiga magazyny

@mmarcin2741, post #25

Ale była i dotyczyła wersji amigowej. Biorąc pod uwagę to, o czym wspomniałem (numer styczniowy składa się w grudniu), to nie było żadnego opóźniania. Na tamten moment nie mieli po prostu co więcej napisać skoro gry sami do końca nie rozpracowali.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2021 13:51:07 przez mailman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem