[#1] A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu
Bez zbędnego rozpisywania się - zbudowałem komuś płytę A4000TX i InPost zgubił ją w transporcie. Długo by opowiadać co się tam odwaliło u nich, w każdym razie koniec końców stanęło na "nie mamy Pańskiej paczki i co nam pan zrobisz".

Dlatego - gdyby komuś wpadło w oczy, że gdzieś ktoś randomowy w szczególności oferuje taką płytę rev 1.1 to fajnie jakby dał znać.

A może ma ktoś jakieś rady co robić dalej? Reklamacja skończyła się na tym, że InPost oficjalnie stwierdził że paczki nie ma.

Temat wylądował też na Wykopie w nadziei na to, że ktoś się tam w InPoście poczuje i ruszy te trybiki... Jakby ktoś chciał, to prosze o Wykop: link

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 23:46:29 przez alt_
[#2] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Mi po miesiącu walki udało się w takiej sytuacji odnaleźć paczkę.
Ostatecznie, do mnie wróciła (byłem nadawcą), bardzo starannie zmasakrowana.

Nie rozumiem tego zachwytu nad prywatnymi doręczycielami i ich rzekomej przewagi nad zwykłą pocztą.
[#3] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #2

Jakbyś miał taką pocztę jak u mnie, gdzie listonosz ZAWSZE zostawia awizo, gdzie napisane jest że "nie zastał nikogo", mimo że u mnie zawsze ktoś jest, a potem czekał godzinę w kolejce do jednego okienka po odbiór paczki.... to byś zrozumiał.
A z tą zaginioną A4000TX to niezły pech, oby się znalazła.
4
[#4] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@wali7, post #3

U mnie też awizo prawie zawsze, a po odbiór iść trzeba na Główną, czynną do 18:00 i stać w kolejce przed 15 babciami opłacających rachunki i kupującymi kalendarze z postaciami religijnymi...
A paczkomat to ogromna wygoda. I jak to zwykle bywa - działa idealnie 1000 razy ale jak się coś wykrzaczy to z grubej rury.
2
[#5] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #2

Nie rozumiem tego zachwytu nad prywatnymi doręczycielami i ich rzekomej przewagi nad zwykłą pocztą.

Zapraszam do mojej wsi, listonosz dostarcza tylko awizo. Zwykłe listy nie dochodzą, raz ktoś z psem spacerował po jakimś zadupiu znalazł listy wywalone przez listonosza. Tak po prostu, na trawę. Polecone idą miesiąc 10 km. Prywatni dostawcy zawsze dowożą paczki, a największą bolączką jest to że paczkomat jest zepsuty raz na pół roku i przez kilka dni nie ma komu go naprawić. Tak więc nie rozumiem zachwytu nad pocztą polską i jej rzekomej przewagi.
Enyłej sytuacja słaba ze strony Inpostu. Nie ubezpieczają przesyłek?
1
[#6] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@QkiZ, post #5

niedawno wychodząc z podwórka, w bramce spotkałem, listonosza
... który wręczył mi ...
NO nie zgadniecie ....
..
no właśnie .. awizo :D
1
[#7] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Cezarykl, post #6

W zasadzie to normalne,ze listonosz zostawia awizo. Przecież nie będzie nosił paczek na piechotę z poczty po jednej czy 2.
To wina poczty, ze nie maja kurierów, a nie listonoszy. To tak gwoli ścisłości
2
[#8] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

InPost zgubił ją w transporcie

InPost ?! Nie może być... Co innego PP, w ciągu półtorej roku zgubili mi 6 płyt audio, w tym dwa rzadkie first pressy.
1
[#9] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Czym prędzej zgłoś na policję przywłaszczenie mienia. Do protokołu podaj jaka jest wartość przywłaszczonej rzeczy oraz co to dokładnie jest. Inpost oczywiście może mieć takie sprawy w 4 literach ale pamiętaj, że jak nic nie zrobisz to im w to graj. Jeżeli policja umoży postępowanie to możesz wystąpić na drogę sądową o odszkodowanie. Obstawiam jednak, że interwencja policji pomoże. Mnie kiedyś tak niby zgubili laptopa tyle, że w DHL. Łapek znalazł się dość szybko dzięki interencji policji.
2
[#10] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@wali7, post #3

Miałem tak dwa razy. Kierownik poczty powiedział że to się już nie powtórzy. Od tam tej pory przesyłka zawsze była dostarczana już do drzwi.
Koniecznie zdjęcia zaginionej płyty i paczki dać policji.
1
[#11] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

A jak wygląda ubezpieczenie w tym inpost?
powiem tak nie mila sprawa 4k atx to gdzieś z 4k pln (właśnie tez będę składał ale dla siebie to wiem ile co kosztuje)
mi irlandzka poczta zgubiła Amige 1200 która leciała do Australii no i dostałem refund 50 euro gdzie paczka warta była 550e
Niestety w moim przypadku to naprawdę lipa bo An Post ubezpiecza max
do 50 euro paczki do Australii
do 35 euro USA Kanada
a Europa 150 euro
najlepiej wychodzi UK bo tam mam 320 euro max
tak ze kolego Alt wiem co przezywasz bo sam bylem w podobnej sytuacji a najlepsze jest to ze nic z tym nie można zrobić chłop na infolini juz po glosie mnie poznawał walka trwała kolo pol roku no i oddali 50 euro plus to co zapłaciłem za wysyłkę czyli 80 euro
DRAMAT!!!
1
[#12] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Aniol, post #7

tylko że to był list polecony z FV w środku :D

a na poczcie NIE można odebrać było .. bo listonosz jeszcze nie oddał listów

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2021 13:33:27 przez Cezarykl
[#13] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

To ja opiszę swoją historię:
Wysłałem Pocztą Polską BVision PPC, paczka zagraniczna do UK (jeszcze przed brexitem).
Po kilku tygodniach kupujący pisze że paczki nie ma - sprawdzam na stronie PP - faktycznie nie ma uaktualnienia statusu.

Napisałem reklamację przez stronę internetową Poczty Polskiej. Wysłałem kupującemu potwierdzenia złożenia reklamacji.
Za tydzień kupujący napisał, ze paczkę otrzymał, karta działa, dostałem pozytywa no i ogólnie bomba.

Za 3 tygodnie dostałem odpowiedź NA PIŚMIE od Poczty Polskiej, że reklamacja została odrzucona bo co prawda paczka zaginęła za granicą i Poczta Polska potwierdza fakt zaginięcia u zagranicznego operatora, ale ponieważ w paczce wysłałem gotówkę, to złamałem regulamin Poczty Polskiej. Bo Poczta Polska zakazuje wysyłania kosztowności i gotówki w paczkach.

Maci opadły mi z szelestem...
Miałem już iść do adwokata i założyć sprawę o pisemne poświadczenie nieprawdy, ale po 3 dniach mi przeszło.

Także zawsze jak coś wysyłam (nie tylko PP, ale i kurierem) to mam świadomość że może zaginąć i gó.no z tym zrobię. Taki mamy klimat.
[#14] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Cezarykl, post #12

Inna sprawa, że polecony generalnie nie służy do przesyłania przedmiotów. Ale, że ma określoną dość sensowną masę dopuszczalną, to masa przedmiotów leci poleconym. Kurierzy tego nie będą tego roznosić bo jest to... polecony. A listonosz nie będzie bo mu się takich 5 zmieści do torby.
Tak to już jest, kombinatoryka wyższa nadawców, listonosz tu niewinny.
Ja tam poleconymi priorytetami za poleceniem odbioru wysyłałem jeszcze przed UE dość dużo okularów za granicę (spóźnione zamówienia etc). Dlaczego? Bo było tanio i nie szły na cło (bo to list). Nigdy nic nie zginęło. Ile mogliśmy tego wysłać zanim weszliśmy do unii.... z 50 sztuk. Ale że PP potrafi namieszać to wiadomo :) Natomiast o DPD i IP złego słowa nie powiem, same dobre. Zwłaszcza DPD. Raz mi zgubił paczkę kurier, to oddali co do grosza wg faktury bez gadania. A paczek mam codzien po jednej do mnie + do 50 sztuk miesięcznie dodatkowo. Przez naście lat pojedyncze opóźnienia. Nasza logistyka od tego zależy i nigdy się nie zwiodłem. Nie korzystam firmowo tylko przez Sendit. Na taką skalę się nie opłaca inaczej.
Pozdrawiam
[#15] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@pawelini, post #14

To ja też opisze ciekawą sytuację z Pocztą Polską :)
Kupiłem płytkę PCB od gościa z Rosji. Na stronie śledzenia PP widać było pięknie całą drogę aż do mojej miejscowości. Kończyło się wpisem "Dostarczono".
Sęk w tym że paczki nie otrzymałem. Próbowałem wyjaśnić sprawę na poczcie osobiście, ale nie przyniosło to rezultatów. Złożyłem więc reklamację przez stronę i opisałem szczegółowo przypadek.
Otrzymałem odpowiedź, że nie mogę składać reklamacji - powinien to zrobić nadawca przesyłki
W tym momencie ręce mi opadły i postanowiłem zrezygnować, uznawszy że wyczerpałem wszystkie możliwości i należy przesyłkę zaliczyć do straconych.

...ale po miesiącu, dziwnym trafem, przesyłka pojawiła się w mojej skrzynce pocztowej :)
[#16] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #13

Dobra, ale jest coś takiego, jak możliwość zadeklarowania wartości paczki. Przy kwotach, jakimi my operujemy, cena wysyłki rośnie dość mocno, ale - teoretycznie - poczta powinna bez gadania wypłacić całą kwotę w razie zaginięcia przesyłki.

Ktoś to testował może?
[#17] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #16

Tak powiano być.
Byłem świadkiem rozmowy jak klientowi, zginęła paczka zagraniczna ubezpieczona.

To kierowniczka poczty powiedział, że może mu oddać połowę kwoty.

Gości zrobił zadymę i powiedział, że spotkają się w sądzie.
[#18] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #16

Kiedyś DHL zajumal mi paczkę za 5k wysłana na Ukrainę. Tez mi powiedzieli, ze paczki nie mamy i co pan nam zrobi.
Ale ubezpieczyłem u nich przed wysyłka paczkę na dokładnie 5k zł.
I się magicznie znalazła kiedy dokopali się, ze faktycznie musza oddać mi 5k.
Tylko ktoś sobie ukradł baterie od aparatu słuchowego który był w owej paczce.
[#19] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

moje 3 reklamacje do ubezpieczonej paczki inpostu skonczyly sie na tym samym. paczki nie bylo i nie ma tematu. monitoringu nie sprawdza bo to jest tylko dla organow scigania - wiec sami nie czuja sie w potrzebie udowadniania czy jej naprawde nie bylo

ps: kazda odpowiedz od inpostu jak w zegarku 30 dni, wiec sam proces reklamacji trwal pol roku

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2021 16:34:40 przez juen
[#20] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Aniol, post #7

To wina poczty, ze nie maja kurierów, a nie listonoszy. To tak gwoli ścisłości

Ale my tu mówimy o poczcie jako instytucji, a nie pojedynczych listonoszach.
a na poczcie NIE można odebrać było .. bo listonosz jeszcze nie oddał listów

Stała gadka
[#21] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@QkiZ, post #20

Ubezpieczenie na PP działa jako straszak, boją się zgubić.
Natomiast jesli chodzi o miedzynarodowe przesylki doręczane przez InPost to mam gdzies zdjecie paczki z tasmami FRAGILE a wyglądającej jak harmonia, oraz inna przesyłke "Do not Bend" zgiętą na 4 i z mokrym odciskiem buta. Ta druga to akurat miala pełne ubezpieczenie eBaya wiec dostalem zwrot kosztow (towaru i miedzynarodowej przesyłki) przez PayPal/eBay. Czasami jak wyjmuję z paczkomatu to sie zastanawiam czy ta dziura w opakowaniu to przypadkiem czy celowo, ale na szczescie wszyscy jak dotad pakowali podwojnie wiec nie straciłem zawartości, ale stresik jest za kazdym razem.
[#22] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Im więcej czasu upłynie tym mniejsza nadzieja. Na gorąco jeszcze by ci powiedzieli który kurier to odebrał, gdzie to pojechało, teraz po miesiącu nikt nic nie będzie pamiętał albo już inni ludzie tam pracują.
Czy nie ma szans, że paczka dojechała zamiast butów? Osoba która dostała buty na stówę nie otrzymała dwóch paczek? Wszystko wskazuje, że tracking na sortowni albo kurierowi pokazał "dostarczone" (duplikat z reklamowanymi butami), więc po prostu stwierdził że jak dostarczone to sprawdzę co to jest, albo zawiozę na sortownię i niech się martwią.

Posłuchaj kolegi KAN2000.

Ja jakiś większych akcji nie miałem. W czasie świąt te sortownie zatrudniają dużo przypadkowych ludzi z ulicy i wtedy zdarza się że paczka lub rzecz z paczki ginie, ale poza sezonem powinno być bezpieczniej.
[#23] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@Daclaw, post #16

Poczta Polska ma regulamin, że przesyłki międzynarodowe są ubezpieczone na wypadek zaginięcia z automatu:
link

Ale z zastrzeżeniem wyjątków (paragraf 3) który mówi między innymi że:
"
Ochroną ubezpieczeniową nie są objęte:
1) przesyłki, których zawartość stanowią monety, banknoty, papiery
wartościowe, platyna, złoto, srebro, wyroby jubilerskie, kamienie
szlachetne;
"
No i napisali mi że przesyłałem banknoty, więc z automatu paczka nie była objęta ubezpieczeniem.
Fajnie, nie?
[#24] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@alt_, post #1

Kiedyś korzystało się z usług gołębi pocztowych
i wszystko dochodziło
[#25] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@mmarcin2741, post #24

Właśnie Inpost zagubił moją paczkę z OS 3.2 z Retroami... ciekawe czy i kiedy się odnajdzie. Wczoraj podobno dotarła do Warszawy, a dziś miałem telefon, że przepadła podczas transportu... Widać, że na infolinii mówią tyle żeby klient się odczepił...
[#26] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #23

Pytanie co rozumieją przez monety banknoty. Czy chodzi o gotówkę czy numizmaty ew banknoty stanowiące wartość kolekcjonerską. Jeśli zapisy regulaminu są tak nieostre to średnio rozgarniety radca prawny miałby pole do popisu.
[#27] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@stachu100, post #23

Tak z ciekawości, skąd wiedzieli , ze w przesyłce były banknoty?
[#28] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@luka, post #25

Właśnie Inpost zagubił moją paczkę z OS 3.2 z Retroami... ciekawe czy i kiedy się odnajdzie. Wczoraj podobno dotarła do Warszawy, a dziś miałem telefon, że przepadła podczas transportu... Widać, że na infolinii mówią tyle żeby klient się odczepił...

Płytę a 4000TX już mają to i system się przyda
3
[#29] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@luka, post #25

Właśnie Inpost zagubił moją paczkę z OS 3.2 z Retroami...

przed chwilą mi napisali, że moją też zgubili, WTF?

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2021 22:58:06 przez infboras
[#30] Re: A4000TX Lisa i zgubiona paczka InPostu

@infboras, post #29

przed chwilą mi napisali, że moją też zgubili, WTF?

Czyżby InPostowa nowość wysyłki bez etykiety na paczce?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem