[#1] Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem
Tak jak w temacie, przerobiłem zasilacz atx dla Amigi. Żeby włączyć zasilacz trzeba zewżec ps-on z gruntem, robie tak i nic sie nie dzieje. Ale gdy połącze ps-on i grunt Amiga działa tak jak trzeba dopóki nie rozłączę grunty z pson. Ktoś wie gdzie leży problem??

[#2] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #1

Nie wiem w czym tkwi problem. Jak Amiga ma działać to zwieram PS_ON z masą i po kłopocie, wystarczy przełącznik.
[#3] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Malin, post #2

Wiem w czym problem ;/, żeby zasilacz atx działał trzeba miec cały czas zwarte
pson z gruntem, muszę coś wymyślić żeby było "klik klik" tak jak w pc atx :D

[#4] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #3

A po co? Nie można dać normalnego przełącznika, który będzie zwierał te przewody?
[#5] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Malin, post #4

Można ale po co używać przełącznika jak istnieje kilkadziesiąt gotowych rozwiazań (wliczając w to te z D - Latch czy NE 555)...google.pl, elektroda.pl...wystarczy poszukać.
Ale na dobrą sprawę to chyba nie ma co kombinować, aż tak źle chyba nie będzie z tym przełącznikiem?
[#6] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@abcdef, post #5

problem w tym że ten przełącznik ma byc w obudowie amigi ;] desktop oczywiście ;] Napisze o tym w artykule którego wysle do redakcji ppa;]

[#7] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #6

W takim razie do obudowy i tak musisz włożyc dwa przewody, a przełącznik można dać jakiś mały. I w czym problem? :)
[#8] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Malin, post #7

Problem w tym, ze Arti ma lenia w tylku i jak sie do czegos zabiera nie stara sie znalesc informacji na dany temat... wiec Arti - daj z siebie troche wiecej! OK

[#9] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Lokaty, post #8

dokładnie ten problem poruszałem 2 tygodnie wstecz

ale to nie tylko len to tez brak obycia

[#10] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@flash5, post #9

pokazał bys, wątpię czy znalazł bym to co chcę ;) No i nie znalazłem ;], nic co mogło by mnie interesować, byłem poprostu ciekaw czy tak ma byc, czy to cos z moim zasilaczem jest ;]

Ostatnia modyfikacja: 29.08.07 19:20
[#11] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #1

podpoiłeś sygnał sel2 ??

benedykt

[#12] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #10

[#13] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@flash5, post #12

A więdz to tego służy AMI_ATX, a ja sie zastanawiałem do czego, ok dziękuje.

[#14] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #13

Kliknij na 'szukaj' gdy do glowy wpadnie Ci nowy 'rewolucyjny pomysl' - takie klikanie naprawde nie sprawia bolu!

http://www.ppa.pl/artykul-Zasilacze.ATX.i.Amiga.nastepne.rozwiazanie-1_4_933.html i masz czesc problemow z glowy.

[#15] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@11MASTEr, post #14

problem w tym że nie widziałem do czego to służy!!

[#16] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #15

Problem jest w tym że nie czytasz
Tylko znasz litery nic wiecej, nic więcej....

[#17] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@flash5, post #16

Czytałem ten tutek parę razy, twój temat w miarę szybko sie rozwiną, nie widziałem ostatnich odpowiedzi, a co do mojego pytania, ja sie nie pytałem jak to rozwiązać, tylko czy to jest normalne ;]. Kto tu nie czyta??

[#18] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #17

poniosło mnie ...

Ostatnia modyfikacja: 30.08.07 20:50
[#19] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@flash5, post #18

Ale czemu!? Zaraz wyjasnie Ci wszystkie watpliwosci.
Co moze oznaczac ami atx?! HMMMM Pewnie zachodzisz w glowe, nie spisz po nocach (i dniach), moze nawet wynajoles detektywa by pomogl rozwiazac zagadke!?
opcje sa w sumie 2 no 3 -
primo - teflonowy przycisk do papieru z widiowa koncowka,
drugie primo - filtr do odkurzacza zrobiony CALY z ciasta chlebowego,
trzecie primo - cos do podlaczenia do amigi i zasilacza standardu ATX.
Wiem, wiem sprawa nie jest prosta na jaka sie wydaje!

P.S. Tez mnie ponioslo (chyba tooo jest zarazliwe)!?.
Cale szczescie, ze wakacje sie koncza i moze wszystko bedzie po staremu.
P.S.2
Ulatwiajac sprawe moderatorowi wpisze tutaj pewnien tekst wystarczy ze skasuje to z gory.
[post usunieto - tresc calkowicie niepowiazana z tematem]

[#20] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #15

to tylko swiadczy o twoim "wysokim" stopniu wiedzy "sprzetowej" i umiejetnosci zrozumialego czytania.

szkoda slow jak zawsze dla tego #$^@^!@#$$$!@#%

[#21] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@11MASTEr, post #19

Wiesz równie dobrze może mogło to służyć jako zabezpieczenie przed przypadkowym wyłączeniem ;], a nie wiedziałem że zasilacz ATX działa tylko w tedy kiedy jest zwarty pson z gruntem. Myślałem że wystarczy na chwile zewrzeć pson z gruntem żeby zasilacz zażażył ;]

[#22] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #21

Myślałeś?? Taaaaaaaaaaaaaaaaa

a no tak. zamiast poczytac dokumentacje to "myslales".

A co do AmiAtx:

jest to swietny projekt. Zrobilem go w mojej ami i bylem bardzo zadowolony.

Podpiolem mocny zasilacz atx 400W z separowanym zasilaniem, do tego innych kilak malych sztuczek z zasilaniem plyty glownej. i przy mojej dawnej mocnej konfiguracji nie zdarzały sie zwisy czy inne smieszne rzeczy z braku pradu, czy zlego napiecia.

Ostatnia modyfikacja: 31.08.07 19:10
[#23] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@ZimA, post #22

To zostaje mi kupić odpowiedniego pica ;/, bo reszta w domu jest

[#24] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #23

Jak bede mial troszke czasu to uaktualnie archiwum o picki ktore nie wymagaja oscylatora, tym samym bedzie o 3 elementy mniej. Mam tu na mysli pic16f627 i pic16f628. Ale tak jak napisalem wyzej jak bedzie czas i jak znajde zrodla hexa :).

P.S. Bardzo mnie to cieszy, ze ktos to zrobil i jest zadowolony.

[#25] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@11MASTEr, post #24

Jak dobre to sie cieszy, ja też będę cały happy OK

[#26] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #1

Czy tutaj są w ogóle moderatorzy? Dlaczego nikt nie poprawi tego "mósi" w tytule? Przecież mdli na sam widok.

[#27] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Pinto, post #26

Ale czego sie czepiasz? Poczytaj jeszcze raz temat i pierwszy post - to nie jest jeszyk polski , wiec zasady jego pisowni nie obowiazuja.

[#28] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@arti4-92, post #23

arti4-92 napisał(a):

> To zostaje mi kupić odpowiedniego pica ;/, bo reszta w domu
> jest
>
>

jak chcecz bez pica to zerknij tu http://aminet.net/docs/hard/softPSUoff.lha albo tu http://valwit.net/amigaatx.html
[#29] Re: Problem z zasilaczem atx ;/, żeby działał mósi byc zwarty ps-on z guntem

@Valwit, post #28

Zamówiony już, fajny bajer z wyłącznikiem z poziomu systemu ;]

Ostatnia modyfikacja: 04.09.07 12:47
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem