kategoria: Sprzęt
[#1] Problem z adapterem do myszki usb
Witam
Mam kupiony jakieś 3-5 lat temu adapter usb pozwalający podłączyć mysz z interfejsem PS2 (nie mylić ze złączem). Działał świetnie, jednak przez te 3-5 lat leżał w szufladzie i dzisiaj podłączyłem do niego mysz, której amiga chyba nie widziała. Dodam, że sensor myszki mrugał. Niestety nie wiem czy winny jest adapter bo myszka, którą podłączyłem ma dodatek w postaci podświetlania i nie wiem czy jest kompatybilna, z kolei druga próba była z myszką bezprzewodową. Niestety nie mam pod ręką najprostszej myszki na kablu usb ale chciałem się zapytać wstępnie tutejszych znawców czy to raczej wina adaptera (bo myszka zasilanie miała) czy raczej myszki (niekompatybilna).

Z góry dzięki :)

P.S. Specjalnie nie podaje żadnych marek i modeli bo wszystko co wymieniłem w poście to sprzęty no name. Z tym, że adapter na pewno działał tyle że nie mam już myszki, która współpracowała z nim
[#2] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #1

Ja na adapterze Jerry miałem podobny objaw tzn myszka świeciła ale żadnej reakcji, zainwestowałem w nową na aledrogo Genius DX-110 (około 20 zl)
[#3] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #1

Wiele tańszych adapterów myszki współpracuje z myszkami USB które obsługują "protokół PS2", jeśli myszka którą podłączyłeś obsługuje tylko protokół HID to raczej nie zadziała z tym adapterem. Wrzuć zdjęcie tego adaptera.
[#4] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #1

Jak dla mnie to myszka jest za nowoczesna do przejściówki.
Myszkę sprawdź pod PC - pewnie będzie śmigać jak szalona :)
Jeżeli tak to zostaje albo wymiana adaptera na nowoczesny albo myszki na starszą wersję z interfejsem ps/2 :).
[#5] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@RokiS, post #4

Dokładnie tak, myszka pod PC działa bez problemu. Spróbuje zdobyć starsza myszkę a jeśli nie zostaje wymiana adaptera
[#6] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #5

Jak napisał wyżej kolega mike100 - taniej będzie myszkę zdobyć :)
[#7] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #1

Myszki za 5 złotych(czyli mniej więcej koszt obiadu w Polsce, chociaż teraz jak nie w promocji to są droższe) z hipermarketu/supermarketu niestety często nie działają z takimi adapterami. Z tego co mi odpisano z pomocy technicznej(zaskakująco dobrej jakości obsługa, jak na sprzęt który tyle kosztuje) wynika to z tego, że one mają za mały pobór prądu, żeby obsłużyć PS/2. Dlatego nie mają wsparcia, a stare adaptery obsługiwały owszem po USB, ale poprzez protokół PS/2. Zresztą powód dlaczego te myszki są dużo tańsze do zarobków niż stare to prawdopodobnie chińskie maksymalne cięcie kosztów. Ale z drugiej strony obecnie są projekty retro mające pozwolić podłączyć myszki "tylko USB".
[#8] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@pgru2, post #7

Sprawdzę jeszcze jedną myszkę, za 5 złotych bo dostałem ją for free. A jak ta nie zadziała to spróbuję kupić jakąś z listy wspieranych myszek przez jerrego, bo taka lista wpadła mi w oko

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 11:23:19 przez Szynsz
[#9] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #8

Jak coś to odezwij się na PRV to za piwo + koszt przesyłki podeślę Ci współpracującą myszkę ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 12:45:15 przez BULI
[#10] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@SimonGK, post #3

Dobra kolejna myszka nie bangla. Wrzucam zdjęcie adaptera, a przy okazji uśmiechnę się się na priv do BULI

Adapter
[#11] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #10

Ciekawy jestem co to za adapter, może da się mu ustawienia zresetowac .... Tylko jak w tym przypadku, w tomie to bylo przytrzymanie przez iles tam sekund trzech klawiszy z tego co pamietam.
[#12] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #10

Nie ma naklejki. Jeśli to jest Jerry to mysz musi być kompatybilna z PS2 a jeśli Tom to może niechcący zmieniłeś jego tryb pracy. Poszukaj instrukcji w necie, tam jest informacja jak zmieniać tryby pracy. Wiesz którą wersje masz?
[#13] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@SimonGK, post #12

Szczerze to nie wiem co to za adapter, nie miał naklejki od początku. Ot zwyczajny no name. Liczę się z tym że może będzie trzeba kupić nowy adapter. Jednak powiedz czego dokładnie mam szukać w necie o tym trybie jak możesz.
[#14] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@SimonGK, post #12

Na 99,9% jest to adapter myszek PS2 z gniazdem USB, czyli coś ala Jerry, były też taki na AmiRynku jeszcze przez Rysiami i Jeryymi/Tomami, bez żadnej naklejki. ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 14:10:38 przez BULI
[#15] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@Szynsz, post #13

Tu masz instrukcje do Tom http://electronica4u.com/files/documents/adapter_tom_instruction_pl.pdf
ale jeśli Buli ma rację to potrzebujesz myszki USB która obsługuje protokół PS2.
[#16] Re: Problem z adapterem do myszki usb

@SimonGK, post #15

Raczej BULI ma racje bo pamiętam że w opisie aukcji na pewno było że myszka musi obsługiwać protokół PS/2

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 14:17:24 przez Szynsz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem