[#1] Clock port i sterownik RapidRoad
Mały (mam nadzieję) problem.
Otóż zbudowałem sobie Zorro-LAN-IDE wg projektu Matze https://gitlab.com/MHeinrichs/Zorro-LAN-IDE . Karta działa, tzn wszystko jest wykrywane (IDE, sieciówka i clockport), urządzenia IDE są wykrywane i Amiga (A4000TX) jest w stanie z nich zabootować. Nie potrafię jednak zmusić do pracy RapidRoad (wersja pod clockport), sam Matze uruchamiał w tej konfiguracji, zresztą w opisie projektu jest o tym akapit. I pisze on tam, że trzeba sprawdzić adres clockportu, bo jest inny niż w A1200 (rzeczywiście jest u mnie inny) i poinformować o tym sterownik. Ale jak mam poinformować o tym sterownik? Poseidon nie widzi RapidRoad, niby Matze pisze dalej, że być może wykryje się automatycznie (nie wykrywa się)... ale chwilę wcześniej pisze, że sterownik RapidRoad musi wiedzieć, że rejestry clockportu są gdzie indziej.... Jak?

Oczywiście możliwe jest, że RapidRoad jest uszkodzone (ostatnio uruchamiane w A1200 działało), źle podpięte (jednak prawidłowo reaguje na reset zgaśnięciem na chwilę ledki... czyli raczej tu jest OK), albo sam clockport na karcie nie działa. Jednak wolałbym zacząć od tego adresu clockportu.
Sprawdzałem z najnowszymi sterownikami RapidRoad v. 1.6 i 1.7

Poniżej oryginalny tekst od Matzego:
How to make the clockport work with a RapidRoad?
Make sure you connected the cable the right way! There is no "standarized way". So the easiest thing is to find out on the RapidRoad side on which row of the clockport the two outer pins are ground. These Pins mus run to the row of the Zorro-LAN-IDE-CP-card where the squared solder-hole is located. Please triple check the cable with a multimeter! Wrong polarity of the cable can cause damage to your hardware!
Now you have to set up the driver to look for a clockport at the address of the expansion board. The address can be figured out by the system tool "ShowConfig" (Manufactor id: 2588 Product: 124).
However, there is work on a software solution, that the RapidRoad finds itself automatically!
[#2] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #1

Na początek sprawdź czy prawidłowo podłączasz rapida do clockortu.

NIE WIEŻ oznaczeniom. Miernik i szukamy vcc i gnd.

No w slotach zorro4 elboxu radia a trzeba podłączyć odwrotnie niż jest to opisane.

Jako drugą ciekawostkę powiem to, że rapid przeżyje jeśli zamontuje się go nieprawidłowo w Z4elbox (sprawdzone i przetestowane).
[#3] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@Orintroper, post #2

Pomierzyłem zanim podpiąłem, to nie jest trudne do znalezienia, bo w skrajnych pinach jednego rzędu są masy, w drugim nie ma żadnej.
Stawiam albo na niedziałający clockport w mojej karcie, albo na konieczność "poinformowania" sterownika RapidRoad gdzie w pamięci siedzą rejestry clockporu. Tylko JAK?
Spróbuję wieczorem napisać do Matzego, ew. rzucę temat na A1k.org

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2021 17:51:39 przez wali7
[#4] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #3

Patrzyles snoopdosem czy nie sprawdza sterownik jakis zworek w env: moze tam sie podaje adres?
[#5] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@michal_zukowski, post #4

Sprawdzę, dzięki za sugestię.
[#6] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #5

Adres clockoportu został zmieniony zapewne po to aby nie powodować kolizji z oryginalnym Amigowym zegarem. Czy wiesz pod jakim adresem zgłasza się ten na zorro?
[#7] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@Orintroper, post #6

to akurat wiadomo jak sprawdzic: showconfigiem
[#8] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@Orintroper, post #2

Wszystkie osoby które mogą udzielić jakiejkolwiek informacji mogącej pomóc namierzyć i ując osobnika ukrywającego się pod pseudonimem Orintroper proszone są o kontakt ze mną lub bezpośrednio z Policją podając numer sprawy KPVI.560-496/2020/RR.
Bezpośredni numer telefonu do Referatu Dochodzeniowo-Śledczego prowadzącego sprawę: 47 74 21 683
[#9] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #1

Zabawa z jakimś hex edytorem Cię czeka żeby to zadziałało.
W rapidroadcusb.device
Offset 47B8: 0A1C zamiast 1212
Offset 47BB: 7C00 zamiast 0380 (w wersji 1.6 może to być 0A80)

W rapidroadxs100usb.device
Offset 09d0: 0A1C007C zamiast 12120064 (w wersji 1.6 może to być 12127264)

Nie sprawdzałem, bo nie używam RR, LAN-IDE-CP używam od dawne więc znam ją dość dobrze.
[#10] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@Kilos, post #9

Tak właśnie myślałem, że edycja device będzie wymagana. Dam znać czy pomogło.
Nie sprawdzałem sugestii rzookola dot. obadania SnoopDosem czy device nie szuka jakiejś konfiguracji, bo nie włączałem wczoraj Ami. Ale może dzisiaj hurtem się uda.
Wielkie dzięki.

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2021 12:37:43 przez wali7
[#11] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #10

Po modyfikacjach .device RR działa na tym złączu?
[#12] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@sq7bti, post #11

Niestety nie ruszyło. Mam jednak podejrzenia co do prawidłowości działania clock portu na karcie. Mam drugą pcb, to jak znajdę czas to zlutuję drugi egzemplarz i będę się bawił.
[#13] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #12

Nie sprawdzałeś przypadkiem sugestii ze snoopdosem? Czy nie sprawdza jakichś ustawień w ENV
[#14] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@michal_zukowski, post #4

Znasz jakieś karty na port zegara który korzysta z ręcznej konfiguracji? np. w postaci wpisu do ENV/ENVARC?
[#15] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@sq7bti, post #13

Chyba nic nie było (nie pamiętam)... teraz niestety zawaliła mnie praca i nieprędko znajdę czas na dłubanie w A4000.
[#16] Re: Clock port i sterownik RapidRoad

@wali7, post #15

Nie ma pośpiechu. Kierowałem pytanie do michal_zukowski - sugerował sprawdzenie właśnie tam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem