[#1]
Clock port i sterownik RapidRoad
Mały (mam nadzieję) problem.
Otóż zbudowałem sobie Zorro-LAN-IDE wg projektu Matze https://gitlab.com/MHeinrichs/Zorro-LAN-IDE . Karta działa, tzn wszystko jest wykrywane (IDE, sieciówka i clockport), urządzenia IDE są wykrywane i Amiga (A4000TX) jest w stanie z nich zabootować. Nie potrafię jednak zmusić do pracy RapidRoad (wersja pod clockport), sam Matze uruchamiał w tej konfiguracji, zresztą w opisie projektu jest o tym akapit. I pisze on tam, że trzeba sprawdzić adres clockportu, bo jest inny niż w A1200 (rzeczywiście jest u mnie inny) i poinformować o tym sterownik. Ale jak mam poinformować o tym sterownik? Poseidon nie widzi RapidRoad, niby Matze pisze dalej, że być może wykryje się automatycznie (nie wykrywa się)... ale chwilę wcześniej pisze, że sterownik RapidRoad musi wiedzieć, że rejestry clockportu są gdzie indziej.... Jak?
Oczywiście możliwe jest, że RapidRoad jest uszkodzone (ostatnio uruchamiane w A1200 działało), źle podpięte (jednak prawidłowo reaguje na reset zgaśnięciem na chwilę ledki... czyli raczej tu jest OK), albo sam clockport na karcie nie działa. Jednak wolałbym zacząć od tego adresu clockportu.
Sprawdzałem z najnowszymi sterownikami RapidRoad v. 1.6 i 1.7
Poniżej oryginalny tekst od Matzego:
How to make the clockport work with a RapidRoad?
Make sure you connected the cable the right way! There is no "standarized way". So the easiest thing is to find out on the RapidRoad side on which row of the clockport the two outer pins are ground. These Pins mus run to the row of the Zorro-LAN-IDE-CP-card where the squared solder-hole is located. Please triple check the cable with a multimeter! Wrong polarity of the cable can cause damage to your hardware!
Now you have to set up the driver to look for a clockport at the address of the expansion board. The address can be figured out by the system tool "ShowConfig" (Manufactor id: 2588 Product: 124).
However, there is work on a software solution, that the RapidRoad finds itself automatically!