[#1] New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??
https://amitopia.com/new-buffee-amiga-accelerator-is-aiming-at-reaching-1000-mips/

Co tu się od***ala?
No to to teraz kto pierwszy przygotuje port Dooma 4 xDD ?
[#2] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Buffy postrach Vampirów!
[#3] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Stoopi, post #2

oo bulwa faktycznie.. nie skojarzyłem

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2021 19:57:25 przez mateusz_s
[#4] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Szybko będzie, ale jeśli to tylko kosmicznie szybkie 000, to mnóstwo softu wymagającego co najmniej 020 i tak się nie uruchomi.
[#5] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Jacques, post #4

030 emuluje, także ten tegoOK
[#6] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@marianoamigo, post #5

Jeśli tyle da się wyciągnąć z Cortex A8 1GHz to pomyśl ile można by z Cortex A76 2GHz...
co prawda wtedy nie byłoby fpga-less, ale mogłoby by być "fest". Na dzień dzisiejszy możemy tylko czekać na pistorma z Cortex A72 na CM4, albo Cortex A53 z Pi3, tylko pistorm to musashi, a może emu, a Buffy to autorski pseudo jit.
[#7] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Zobaczę jak uwierzę :D Czy jakoś tak
[#8] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Wygląda na to, że będziemy mieli bardzo szybkie klasyki:
"Just to give you a number - the SysInfo benchmark reaches 2040 MIPS on a 1.8GHz Pi400 machine. The 1 MIPS per 1 MHz limit is no more valid, in some cases I have execute more then one m68k opcode in one arm cpu cycle.

And you know what? I'm not done yet :) Thanks to capstone I have already noticed few places where I could "fuse" two m68k opcodes into a single arm operation. That might be interesting ;)"
Czas chyba portować MorphOS na m68k
[#9] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Ocelot, post #8

A to nie ma coś wspólnego z emu procesora 68k na ARM Michała Schulza? Tak coś mi się zdaję, że to działało 1:1, ale szczegółów nie znam, nie pamiętam. Kolega Michał zasłużył na dużego browara za swoją pracę i projekt.
[#10] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

No to już chyba nie będę wydawał kasy na Warp’a :) Jakby to jeszcze połączyć z chipsetem w FPGA, to byłby jak dla mnie sprzęt marzenie :)
[#11] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Cedrat, post #10

Lepiej bierz Warpa póki jest. Bo za rok będziesz żałował, że tak tanio nie kupiłeś, bo ich nie będzie. Tak jak z kartami 6800XT i 3080 :)
[#12] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@flops, post #11

A to Warp już jest?
[#13] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@KM_Ender, post #9

Nie to zupełnie inny projekt , jeśli ktoś ma Discorda to załączam zaproszenie do kanału Buffy.

link
[#14] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Wreszcie ktoś realizuje ten stary jak świat pomysł OK
Zawsze wydawał mi się prostszą metodą uzyskania szybkiego 68K w Amidze od FPGA

Nazwa genialna
Tylko już niech się nie wygłupiają z wersją standalone bo płytkę na ARM i możliwością emulacji Amigi to już mam
[#15] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@flops, post #7

Ja uwierzyłem (w inny projekt) i czekam już ponad 2 lata
[#16] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@marianoamigo, post #5

ale co to za konkurencja dla warp I vampire
jak to 30 ma być tak ?
to co zrobią porty do gier wymagajacych 60?
[#17] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Dorian3d, post #16

Wiekszosc rzeczy w tym dem uruchamia sie na pelnym 030 z fpu takze ten tego :D
[#18] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Ciekawe czy to nie jakiś bait.. pożyjemy, zobaczymy..
ale ważne że jest jakiś "ruch" i "konkurencja" - tym lepiej dla społeczności :)

Mi się bardziej podoba droga obrana przez apollo, tylko szybsze te FPGA się przydało,

ps. wrzuciłem też link do tego niusa na forum apollo.. ale kurde.. zniknął.. hmm
[#19] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #18

Najsensownie zeby zrobic coś jak z kartami PPC, czyli jeden rdzen Arma na emulacje, drugi jaki dodatkowy procek dla AmigaOSu.
[#20] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@michal_zukowski, post #19

Ale czy taka mega prędkość miała by sens bez RTG?
I troche nie za bardzo wiem jakby to miało wyglądać? To jest jakaś nakładka na coś?
[#21] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #20

Wkłada się toto w miejsce 68000.
Frame buffer to jest prosta sprawa w porównaniu do karty turbo. Pewnie będzie można dodać w przyszłości na rozszerzonej płytce, albo zrobić kanapkę - my Amigowcy jesteśmy fanami kanapek :)
[#22] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #18

Autorka projektu była w ekipie Apollo. Gunnar raczej nie pała do niej sympatią.... I vice versa. Nie warto drążyć. Druga sprawa , Gunnar bardzo lubi usuwać posty bez powodu, lub kiedy coś nie jest w jego interesie.
[#23] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #18

Welcome in Apollo Team world, Neo.

[#24] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@t-bone, post #23

nie pierwszy raz już coś mi tam "znika"... ;p ale niech niech chłopy robią dobrą robotę.. zamówione v1200 juz jakiś czas temu.. może kiedy dojdzie.. ;p

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2021 00:15:35 przez mateusz_s
[#25] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@JakubH_, post #22

Zauważyłem :) Majsta jest grzeczniejszy.. kiedyś mi uprzejmie odpisał na Discordzie - jak się dopytywałem
[#26] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@mateusz_s, post #1

Nie chce mi się wierzyć że to zadziała i się przymnie...
[#27] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@Ralpheeck, post #26

Zadziała, w aktualnej formie się nie przyjmie bo po co szybki proc jak reszta leży i kwiczy, ale ma być docelowo coś więcej (ale też nie liczyłbym na kokosy, bo choć jest zintegrowane gpu, interfejs dla nand/emmc itp. to w takim formacie płyty raczej nie ma jakiejkolwiek opcji z tego skorzystać). Zamysł jest ogółem ambitny, a cena powinna być przystępna. Zawsze problemem z innym CPU emulującym "w locie" 68k było odpowiednie sprzęgnięcie tego z amigą. Bezpośrednio praktycznie się nie dało, bo żaden MCU czy SoC armowy nie generował wszystkich potrzebnych sygnałów. Nie wnikam jak to jest w buffy, czy proc TI jest w stanie generować custom signals.
[#28] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #27

Witam.
Najlepiej aby wersja komercyjna miała gniazda Zorro5 dla grafiki czy innych kart.
Albo gniazdo w stylu gniazda dla grafiki Permedia w kartach PPC.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2021 05:29:27 przez ted
[#29] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@JakubH_, post #22

Gunnar bardzo lubi usuwać posty bez powodu, lub kiedy coś nie jest w jego interesie

To jakaś zazdrość i dziwny punkt widzenia... obawiam się, że dotyczy kilku "amigowych" retro-firm/producentów... "ja, moje najlepsze, ja, kasa, ja ja ja....", ale takie czasy
[#30] Re: New Buffee Amiga Accelerator 3,5Ghz??

@abcdef, post #27

Zadziałać zadziała. A i nawet w przypadku gdy cała reszta amigowego sprzętu (łącznie z pamięcią) będzie wolna to wystarczą 2 rzeczy. Pamięc na karcie jest szybka (co oczywiste) oraz że wystarczająco szybko z tej pamięci można kopiowac do chipramu. Jeśli się będzie miało te 1000MIPS ( jestem tutaj jednak lekko sceptyczny, ale i tak powinno być szybko jak na amigowe standardy oczywiście) to nie ma aż takiego znaczenia jak wolny jest ten chipram o ile da się skopiowac do niego ekran (niech będzie i nawet te 320x256) 50 razy na sekundę. Doom powinien śmigac, ciekawe za to jak będzie chodził Superfrog .
A jeśli chodzi o te custom signals to tutaj napisali że obsługa amigowej pamięci powinna być "bezstresowa".

Pomysł może i jest ciekawy jednak mimo wszystko ja osobiście wybieram nadal Vampira szeroki uśmiech

PS. Jakoś nie widzę oburzonych głosów że "to tylko emulacja"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem