Co do kart turbo, to obecnie jest dostępny remake A3640 o nazwie A3660. Są to zupełnie nowe karty (w sensie produkcji, a nie konstrukcji), gdzie można używać 68060 (mój post powyżej). Oczywiście nie mają własnego RAMu, więc przycina ich osiągi wolny RAM na płycie, ale jako użytkownik tej karty z 68060 powiem że nie jest źle

W przypadku używania tej karty warto zrobić mod 64 MB RAM na płycie.
Mediator jest produkowany.
ZZ9000 to zupełnie nowa konstrukcja, jest to karta ZIII, ma 1 GB RAM i jej sercem są dwa procesory Cortex 9 666 MHz

. Ma wbudowany flicker fixer, a obraz wyrzuca na HDMI. Podobno ma rewelacyjną jakość obrazu, tu recenzja tej karty:
http://www.retronagazie.eu/sprzet-test-karty-graficznej-mnt-zz9000-wraz-z-scandoublerem-va2000cx-dla-amigi-2000-3000-4000/
Do tego ma wbudowaną kartę sieciową i złącze USB (piszą o obsłudze pendrive, więc zapewne ma jakiś prosty soft do obsługi pendrive, a nie sterownik do Poseidona). Wczoraj zamówiłem tę kartę, wg informacji ze strony producenta, powinienem załapać się na batch 6, który ma być wysyłany luty/marzec.
Co do innych kart, to oczywiście mamy Picasso II++, ale to tylko Zorro II, do tego 2 MB RAM. Karta ma niezłą jakość obrazu (chip GD5434 ma przyzwoite parametry), nie ma wbudowanego flicker fixera, potrafi jednak przełączać obraz między produkowanym przez siebie, a natywnym z Ami. Tym obie karty górują nad Radeonami w Mediatorze, bowiem tutaj trzeba kombinować z dwoma wyjściami video (oczywiście można to rozwiązać na kilka sposobów.... ale jakoś mi się to wydaje mało eleganckie).
Reszta kart to zdecydowanie muzeum. Może na Wawelu organizują jakieś wyprzedaże kolekcji?