kategoria: Sprzęt
[#1] Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz
Witajcie,
Planuję zakup monitora w związku z pracą z domu. Chciałbym, żeby działał mi on również z Amigą. Czy orientujecie się które nowe monitory 23-24 calowe działają z Amigą?

chodzi mi np o Philips V-line 243V7QDSB/00 (może ktoś ma i mógłby przetestować???)

Ostatnio jeden Youtuber zrobił film w którym pokazał, że PHILIPS 243V5LHSB/00 działa świetnie, mimo braku 15kHz w specyfikacji, jest to jednak matryca TN której wolałbym uniknąć.

Będę wdzięczny za wszystkie rady.
[#2] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #1

Ja kupowałem w maju BenQ GL2480E. Łyka 15kHz ale proporcji nie ustawisz. Na innych matrycach niż TN będziesz miał paskudne smużenie. Parę dni wcześniej zamówiłem polecany tu przez kogoś monitor Iiyama, ale to smużenie mnie odrzuciło i zwróciłem go.
[#3] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #1

[#4] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #1

Może ta strona Ci się przyda http://15khz.wikidot.com/
[#5] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Dorian3d, post #3

Właśnie ten zamówiłem jako pierwszy. Smużenie jest po prostu tragiczne.
Matryca typu VA i taki jest efekt: https://streamable.com/jz31ia

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2020 16:59:25 przez Pry-mas
[#6] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Pry-mas, post #2

Czyli co, myślisz żeby brac tego PHILIPS 243V5LHSB/00, on jest na TN??
[#7] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #6

Może mam pecha, ale na trzy posiadane sprzęty Philipsa jakie kupiłem w ostatnich paru latach, to wszystkie umarły zaraz po gwarancji. Także przy zakupach w ogóle nie biorę tej firmy pod uwagę.
[#8] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Dorian3d, post #3

Czy napisałbyś coś więcej? Jak prezentuje sie obraz? Co z proporcjami i smużeniem o którym wspominał kolega Pry-Mas??
Będę wdzięczny za odpowiedź.
[#9] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #1

Dell U2412M
Użytkuję od 1.5 roku smużenia brak, kolory świetne. Podpięty przez VGA. Na workbenchu pewne artefakty (dziwna pikseloza) w oknach na paskach do przesuwania. Poza tym brak jakichkolwiek problemów. Jednak od razu przyznaję, nie jestem wizualnym purystą i godzę się z różnymi "niedogodnościami"
[#10] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@szczupi26, post #9

ja mam 71V NEC i działa, na 4ll3gro jest 72V (wygląda z zewnątrz tak samo) - czy bedzie działał 15kHz - trzeba sprawdzić.

update - piszą, że nie działa model 72V
https://atariage.com/forums/topic/230561-lcd-monitor-that-supports-st-low-res-nec-multisync-lcd-1970vx/page/8/

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2020 17:23:21 przez ch0mik
[#11] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #1

243V7QDSB/00 ma matrycę IPS, całkiem fajny monitor jak na tą kasę, sprzedałem ich w tym roku jakieś 50 sztuk, ale nie przyszło mi do głowy sprawdzić czy chodzi z Amigą!, powinienem mieć sztukę na sklepie, jutro sprawdzę jak chodzi to dam znać.

Ostatnia aktualizacja: 01.12.2020 23:45:31 przez UJP
[#12] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@ch0mik, post #10

Nie trzeba, nie działa.
Sprawdzałem.
Buda ta sama ale to za mało.
[#13] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@mikecios, post #12

243V5LHSB/00 też jest dostępny i kosztuje podobne pieniądze, tyle że to już nie jest IPS, tylko zwykłą TN i brzydsza buda, jedyne co to ma szybszy czas reakcji 1ms ( ostro naciąganą co prawda ).

Najbardziej uniwersalny monitor do nowego i retro sprzętu ze wszystkimi możliwymi złączami i świetną jakością obrazu to Dell U2410F, używam takich w domu i robocie, łykają każdego sprzęta retro, a i najnowszego GTX3090 po DP, odwzorowanie kolorów super, a używkę w dobrym stanie można trafić za około 400 zł
[#14] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@UJP, post #11

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
@UJP będę mega wdzięczny za sprawdzenie.
[#15] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Dorian3d, post #3

Hej,
Jestem już prawie zdecydowany na tą iiyamę. Mam jednak jedną wątpliwość. Obecnie w sklepach sprzedawana jest ProLite X2474HS-B2. Czy to B2 ma jakieś znaczenie? Sprawdziłbyś proszę czy Ty masz tą wersję bez B2? Obawiam się, że kupię, a tu nie będzie działał z Amigą, wiec wolę upewnić się na 100%
[#16] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #15

Ja kupiłem taką z B2, mam w domu. Sprawdzałem z Amigą - działa bez zarzutu na zwykłej przelotce. Smużenia na Ami nie zauważyłem (najwyraźniej trochę jaśniejsze kolory niż się spodziewałem, ale to można przyregulować), natomiast po podpięciu do PC to w porównaniu do poprzedniego monitora smużenie okazało się koszmarne (widoczne zwłaszcza w grach). Trochę czasu mi zajęło zanim się do niego przyzwyczaiłem.
[#17] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@recedent, post #16

Super, dzięki za info OK
[#18] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@UJP, post #13

Philips 243V5LHSB/00 niestety nie chodzi z Amigą, przy okazji remanentu przetestowałem, przy PAL czy NTSC tylko komunikat "out of range"
[#19] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@majkelc, post #15

Posiadam iiyama xu2292hs i również przez przejściówkę działa ładnie. Widoczne są pionowe pasy, ale można z tym żyć. Jeszcze tego nie rozwiązałem do końca.
[#20] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Koniu-81, post #19

Mam IIyama E2483HS i na kabelku pod VGA w pal-u A600 działa, podobnie jak u kolegi wyżej mam pasy, które nie przeszkadzają
[#21] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@mike100, post #20

A jak tryby interlace? da się używać?
[#22] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@MariuszK, post #21

Nie da się
[#23] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Koniu-81, post #22

Nowy Monitor AOC 24E1Q
Łyka 15khz przez VGA.
Nie obcina obrazu, można ustawić proporce ekranu 4:3.
Wydaje się szybki (nolag )
Bardzo ładne kolory OK
Minus- Tryby Laced drgają i wyglądają paskudnie, czyli do Workbencha w LACED się nie nadaje
Płynna "obsługa 50hz", żadnych przycięć przy scrolach, pinbalach szeroki uśmiech
"24" cale, złącza VGA, DispalyPort i HDMI, wbudowane głośniki.
Przykładowe screeny z gier (sory za jakość zdjęć z komórki, wieczorem przy sztucznym odbijającym się w matrycy świetle):

Podsumowanie: tani, nowy, duży, ładne kolory, głośniki, idealny do gier OCS/ECS/AGA ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2021 14:38:16 przez BULI

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2021 14:47:45 przez BULI
2
[#24] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@BULI, post #23

Podsumowanie: tani, nowy, duży, ładne kolory, głośniki, idealny do gier OCS/ECS/AGA ok, racja

Kupiłem i teraz zobaczę czy będzie wszystko działać. Producent pisze że działa od 34kHz.
[#25] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Barnim, post #24

Sprawdź czy twój pójdzie na 15khz ok, racja
POWODZENIA

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2022 22:28:41 przez BULI
[#26] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@BULI, post #25

Przekonamy się w przyszłym tygodniu
[#27] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Barnim, post #26

Producent pisze o 34Khz, bo nawet nie testuje mniejszych częstotliwości.

Odbiorców 15Khz przez VGA jest mało.

Może się okazać, że Twój monitor nie będzie działać, np. zastosowano inną rewizję płyty głównej z innymi elementami etc.
[#28] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@Hubez, post #27

Zobaczę w poniedziałek. Jak nie będzie działał to sprzedam, albo zwrócę do sklepu.
[#29] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@BULI, post #23

Nie obcina obrazu, można ustawić proporce ekranu 4:3.

W jaki sposób działa skalowanie? Integer-scaling dający żyletę zbliżoną do Indivision czy jakieś rozmywające uśrednianie pikseli?
Mam Dell U2312HMt. Wyświetla 15KHZ ale nie da się ustawić poziomu czerni (czarny jest przyszarzony) i skalowanie rozmywa piksele mimo ustawienia proporcji 4:3

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2022 17:44:04 przez Kefir_Union
[#30] Re: Nowy monitor działający z Amigą 15 Khz

@BULI, post #25

Sprawa z monitorem się wyjaśniła. DZIAŁAOK PAL Bardzo ładnie wyświetla. 15kHz dział bez problemu. Polecam

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2022 11:50:25 przez Barnim
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem