[#1] Zasilanie A1200 zasilacz ATX
Wiem że temat był wałkowany, ale napotkałem na jeden mały problem.

Robię przelotkę amiga - zasilacz ATX wszystko w małym pudełeczku podpina się do Ami do tego pudełeczka podpina się zasilacz ATX i powinno być ok.
Wszystkie połączenia mam sprawdzone włączenie zasilania podpięte do pinów 14 i 15 na zasilaczu ATX ale niech ktoś mi raczy odpowiedzieć co z "SHIELDEM" z wtyku zasilania Amigi ? olać to czy jednak podpiąć pod któryś PIN w zasilaczu ATX?

schemat wg. którego robiłem to ten na linku:

http://www.ianstedman.co.uk/Amiga/amiga_hacks/Amiga_Power_supplies/body_amiga_power_supplies.html#ATX_PSU

połączenia moje to:

AMIGA - zasilacz ATX - napięcie
red - red (pin 4) - +5V
black - black (pin 7) - 0V (GND)
brown - yellow (pin 10) - +12V
white - blue (pin 18 ) - - 12V
shield - ???????????? - ??????? V

Więc co z tym SHIELD'em ??
bo chętnie bym sprawdził w działaniu moje AMI
:)

[#2] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Howkh :) - mistrzu prawdopodobnie pod GND (patrze jak jest zrobione to w kablu zasilania z E/Boxa), ale niech sie jeszcze ktos dla pewnosci wypowie... a moze zostawic wolny? OK

[#3] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Co jest nikt nie wie co z tym kabelkiem ?

[#4] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Podepnij pod obudowe zasilacza, na przykręcając jedną ze sróbek która trzyma płytkę z elektroniką zasilacza. Ja nmam właśnie tak zrobione.

[#5] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Potrzebne z ATXa są ci przewody: czerwony, niebieski, żółty, czerwony i czarny. Zwarcie przewodu zielonego i czarnego powoduje uruchomienie się zasilacza. Niebieski to -12V - podpinasz to pod przewód biały (kabel z zasilacza amigowego, czarnego - 25W). Czerwony, czyli 5V, pod czerwony ;). Żółty dajesz pod brązowy. Do tego dodaj 2xczarny + czerwony + żółty do zasilania każdego napędu. U mnie zasilanie Amigi z dyskiem twardym 3,5 cala wymaga czterech przewodów czarnych, dwóch żółtych, dwóch czerwonych, niebieskiego i zielonego ;). Resztę możesz usunać z zasilacza, no chyba że zostawisz moleksy dla innych urządzeń.
[#6] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@KrisbA, post #4

Dzięki krisb

mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zasilania jak ten zasilacz załączyć na trwale ??

Tzn. mam dobre napięcia, wszystko ładnie polutowane spinam piny 14 i 15 na zasilaczu (tj. zielony kabelek PS_ON i czarny GND) szkoda tylko, że zasilacz działa tylko tak długo jak wciśnięty jest włącznik :(
Jest jakieś rozwiązanie tego problemu prostsze niż stosowanie układu scalonego ?

[#7] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@Malin, post #5

Rozwiązanie jest następujące w moim przypadku:

Z głównej wtyczki zasilacza (20 pinowej) zasilam tylko płytę główną i Apollo,
a z molex'ów urządzenia (HDD, FDD, CDRW i wentylator na Apollo)

A ogólnie z A1200 mam wyprowadzony kabelek "stary" (5 pinowy) i kabelki molexowe do małego czarnego pudełeczka do którego z drugiej strony podpinać chcę nieprzerabiany zasilacz ATX.

Na chwilę obecną wszystko działa jak powinno prócz włączania na stałe zasilacza :(
jak przykleję taśmą w pozycji włączone to na ami mogę się bawić jak nie to się samo wyłącza :(

[#8] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #7

dobra modyfikuję dalej moje 1200 i napotkałem na problem natury etyczno - moralnej tzn. chciałem przelutować ledy HDD, FDD i POWER na bardziej "amigowe"
czerwona do HDD, biała do FDD i niebieska do POWER'a niestety kolejny problem odkleiły mi się ścieżki i raczej popaliłem kondensatory czy może ma ktoś schemat tej płytki drukowanej z ledami na obudowie w desktopie ? taki gotowy do druku bo przerysować to sam sobie mogę.

DALEJ MAM PROBLEM Z ZASILACZEM !!! tzn. po zwarciu kabelków muszą zostać zwarte !!! co zrobić żeby tego nie było ???

PS Szykuję jakichś artykulik o modyfikacji mojej ami liczę na pomoc LOOKATY'ego

PS 2 jeszcze jedno pytanie czy DVD/RW pójdzie w A1200 bez FastAta'y ?? bo są na allegro fajne slimy i wychodzą taniej niż zwykłe odtwarzarki CD/RW

dla zainteresowanych włożeniem do środka podaję linka:
http://www.allegro.pl/item223570167_najtansze_combo_na_allegro_rozne_modele_okazja.html

Ostatnia modyfikacja: 09.08.07 20:47
[#9] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #8

Zastosuj przerzutnik typu D LATCH, oczywiście poprzedzony bramką NOT.
Po zwarciu wejścia NOT do masy mamy przejście na wyjściu z niskiego na stan wysoki. Wyjście NOT jest na wejściu D LATCHa, przejście w stan wysoki powoduje wysterowanie wyjścia w stan wysoki (lub niski-zależnie od tego jaki był stan poprzedni)...w ten sposób jednym przyciskiem załączamy lub wyłączamy Amigę. Tzn. należy do tego podejść z rezerwą, rozwiązanie czysto teoretyczne.
[#10] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@abcdef, post #9

Dżizus a możesz po polsku ?

[#11] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #10

Ale problem - dajesz najzwyklejszy przełącznik który będzie zwierać PS_ON z masą i po kłopocie.
[#12] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@Malin, post #11

tak problem bo wydaje mi sie że po "krótkim" zwarciu powinno wszystko odpalić, a przełącznik powinien wrócić do pozycji rozwartej. Dopiero po kolejnym zwarciu coś około 5 sekundowym powinien się zasilacz wyłączyć. Więc albo mam coś nie tak z zasilaczem (to jest używany) albo mam złe zdanie o zasilaczu ATX.

[#13] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #12

Ale krecicie -

ZAPAMIETAC RAZ NA ZAWSZE!!!
te np. 5cio s. trzymanie by wylaczyc kompa (czytaj PC) to sa FUNKCJE BIOSU PCTA!!!
NIE MAJA NIC WSPOLNEGO Z ZASILACZEM ATX.

Tak jak zauwazyles, aby wlaczyc psu laczysz PS_ON + GND, aby wylaczyc przerywasz w/w obwod. Wszystkie inne cykania sa realizowane przez mainboard peceta konkretnie bios.

HOWK

Takie wlaczanie i wylaczanie na jednym wlaczniku jak napisales 'wracajacym do swego polozenia' mozna zrobic a'la Elbox. Zrobilem takie cos na podstawie zdjec autorstwa KMiloty - bo cena tego czegos w elboxie jest hmmm domyslcie sie sami jaka.

Chyba gdzies mam jeszcze ten schemat.. Ja osobiscie polecma AMI_ATX :) na aminecie.

Ostatnia modyfikacja: 09.08.07 21:32
[#14] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@11MASTEr, post #13

Dziękuję OK

[#15] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #14

a jak mam takie pytanie, jakiś czas temu kolega kupił od innego kolegi amigę 1200 magic za 3 PLN, niestety ma ona psujący sie zasilacz, coś w nim nie łaczy
czy mogę do 1200 podpiąć zasilacz od A600, i czy będzie działać bez problemu?

Jeśli tak, to nie bedę musiał sie bawić z naprawą tamtego, tylko spr tę 1200 odpkupić (pewnie troche wicej jak 3 PLN), i zacząć w nią inwestować ^^

hdd,cd-rw,turbo,10mbit pcmia, standard

[#16] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@Bagheera, post #15

czy mogę do 1200 podpiąć zasilacz od A600

Tak.

[#17] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Niedługo powinien pojawić się moj artykuł na ppa :), jeżeli masz ami w desktopie, to na pewno będziesz wiedział co zrobić z shiled :).

[#18] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@arti4-92, post #17

nie pojawi się...

[#19] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #6

O co Ci chodzi z tym wyłącznikiem??
Napisałeś, że robiłeś ze schematu z linku, a tam masz narysowany schemat włącznika z układem scalonym, ze wzorem płytki itp.
Wystarczyło, byś przeczytał tą stronę, do której sam linka przysłałeś, a nie zadajesz pytania
Zresztą już Ci napisali inni jak to zrobić, ja dodaje tylko gdzie masz odpowiedź.

[#20] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@brada, post #19

Właśnie.
A dodatkowo na jednym ze zdjęć masz pokazane podłączenie przewodu z zasilacza ATX do przewodu zasilania z Amigi.

I stoi tam jak byk:

Shield (unconnected)

[#21] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@cichym, post #20

Jak byś popatrzył na płytę gł a1200, zauważył byś ze shiled jest podłączony bezpośrednio do masy :P. Zrób to samo od strony zasilacza ATX :)(np. połącz shiled z obudową zasilacza :) )

[#22] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@arti4-92, post #21

Ale ty ku#$% jesteś tępy

[#23] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #22

ku#$%
To też przekleństwo :).

P.S. Użyj jakiś prosty przełącznik :). Np, wyjmij go z odkurzacza, obudowy AT lub czegoś innego.. TĘPOLU... Temat wałkowany chyba z miliard razy(raz przez mnie :) )

P.S. Ami_ATX jest naprawdę świetny :) Pogratulować projektu dla MASTEr-a :)

Ostatnia modyfikacja: 20.10.07 11:47
[#24] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@arti4-92, post #18

arti4-92 napisał(a):

> nie pojawi się...
>
>

Dlaczego nie pojawi się?
[#25] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@11MASTEr, post #13

11MASTEr napisał(a):

> Takie wlaczanie i wylaczanie na jednym wlaczniku jak napisales
> 'wracajacym do swego polozenia' mozna zrobic a'la Elbox.
> Zrobilem takie cos na podstawie zdjec autorstwa KMiloty - bo
> cena tego czegos w elboxie jest hmmm domyslcie sie sami jaka.

Ooo. Nie napisałeś mi, że już to zrobiłeś. Jak działa?
[#26] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@kmilota, post #24

Bo miejscowym (z ppa) elektronikom, nie spodobał sie mój pomysł, ponieważ grozi bezpieczeństwu użytkowników Amig i samej Amidze.

Szkoda

[#27] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@arti4-92, post #26

No i ty chcesz innym rady dawać jak przylutować zasilacz do amigi?

[#28] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@Dzban, post #27

Pomysł jest dobry, ale kto sie odważy go zrobić :)(chyba tylko ja), ale z Ami_ATX działa świetnie :) przycisk włączania przy Amidze :) Reset też zrobiłem :). Musze tylko jeszcze wyciąć w obudowie miejsce na te przyciski:)

Ostatnia modyfikacja: 20.10.07 13:09
[#29] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@kmilota, post #25

Troszke z tym bylo zabawy jednak dzieki pomocy (jak zawsze) MiniQ udalo sie uruchomic ustrojostwo. Dziala(l) dokladnie tak jak Twoj pierwowzor: klik wlaczone, klik wylaczone.

Jeszcze raz dzieki za foto.

[#30] Re: Zasilanie A1200 zasilacz ATX

@flash5, post #1

Kabel z wtyczki od zasilacza amigowego z sygnałem "shield" jest u was w jakiej koszulce (jakiego koloru)?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem