[#1] Amiga i telewizor 32"
Cześć,
szukam nowego ekranu do moich Amig i skłaniam się do jakiegoś telewizorka Samsung 32 cale. Wiem, że Samsungi "łykały" rozdzielczości Amigi, ale nie wiem jak jest z tymi nowszymi modelami.. Znalazłem ogłoszenie z telewizorem Samsung ue32f5000aw, specyfikacja tutaj: https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/telewizor-samsung-ue32f5000aw
Zastanawiam się nad dwoma tematami:
1. Czy jak podepnę przez SCART Amigę 500/600 to czy wyświetli z niej obraz (złacze na TV jest opisane jako EXT RGB)
2. Do HDMI chcę podpiąć wyjście z Amigi 1200 z Vampira - rozdzielczość 1366x768, czy na telewizorze full HD obraz będzie ok, czy może lepszy będzie na takim bez full hd tylko z hd ready?
A może polecicie jakiś inny telewizor 32" do Amigi?
[#2] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Hej,

W odpowiedzi na twoje pytania:

1. Jeśli to będzie RCA do SCART to nie powinno być problemów. Pozostaje tylko kwestia input lagu (chyba).

2. Z Vampirem będzie wszystko hulać. Telewizor sam sobie zeskaluje obraz do HD Ready/Full HD.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 01:47:00 przez cheslavic

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 01:47:31 przez cheslavic
[#3] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

A dlaczego akurat 32'?
[#4] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Skoro TV ma 1920x1080 to i taka rozdzielczość będzie dla niego najlepsza. Z wejść HDMI nie jest też gwarantowana obsługa niczego oprócz standardowych rozdzielczości TV czyli 480i/p, 576i/p, 720p i 1080i/p. Od biedy więc jeśli 1080p to za dużo to 1280x720 zadziała na 100%

Wejście SCART (lepiej się upewnić że takowe jest!) raczej będzie przetwarzane zawsze zakładając że sygnał ma przeplot więc będzie robiony de-interlacing a same piksele będą dość rozmyte. Nie jest to tragedia ale też daleko będzie tutaj do optymalnego obrazu. Kiedyś tak używałem Amigi/AtariSTE na plaźmie i dawało radę. To będzie podobna jakość jak na wszelakiej maści monitorach z tunerami TV i wejściem SCART. Więc suma sumarum dużego wyboru i tak nie ma.
[#5] Re: Amiga i telewizor 32"

@cheslavic, post #2

Input lag to będzie na pewno. Każdy de-interlacing go dodaje i każdy TV sam z siebie też sam z siebie go ma. Nie wiem jak taki TV i pewnie trudno to będzie sprawdzić bo raczej testy robi się dla lepszych TV ale warto poszukać. Testów dla wejść analogowych raczej się nie znajdzie ale jak dla HDMI ten czy podobne modele mają duży lag to wejścia analogowe będą go miały tylko większego.

Poza tym nie jest gwarantowane że każda rozdzielczość przez HDMI zadziała bo nie każdy TV obsługuje każdą rozdzielczość przez HDMI. Nawet czasami w zależności od zgodności sygnału nawet z 720p/1080p może być problem. Nie wiem jak to jest z takim Samsungiem i Vampirem ale mogą być problemy.

O dziwo na TV lepsze rezultaty ogólnie uzyskuje się na TV gdy te mają wejścia VGA bo tam domyślnie brak jest zazwyczaj jakiegokolwiek skalowania kolorów, obsługa jest większego zakresu rozdzielczości a wszelakie polepszacze ulepszacze są wyłączone. Widziałem takie TV gdzie w ogóle aby kolory były normalne (tj. sRGB) i ostry obraz w rozdzielczości TV tj 1366x768 to tylko przez VGA. Input lag też w tym przypadku był mniejszy. Tutaj każdy konwerter HDMI do VGA się nada i o ile dodatkowe kroki konwersji nie są idealne ale i tak w takim przypadku jak isę ma jakiś stary TV albo planuje kupić to ja osobiście polecałbym właśnie celować w TV z wejściem VGA bo daje to dość duże szanse że własnie zadziała.

Tj. jakiś np. używany TV HD Ready 1366x768 z wejściem VGA powinien być potencjalnie najlepszą opcją. W przypadku takich cudów techniki jeśli jest to starszy używany model można pewnie będzie znaleźć jakieś wpisy w internecie odnośnie działania takich telewizorów z komputerem bo był to popularny temat. Ostrożny bym tylko był czytając wpisy odnośnie odczuwalnego input laga jeśli ktoś twierdzi że go nie ma i brać raczej negatywne opinie bo szczególnie kiedyś to większość ludzi twierdziła że takiego czegoś zwyczajnie nie ma i choćby kupili największy szajs(óng) z lagiem 100ms to dalej się upierali że nic nie zauważają. Dzisiaj jakoś to bardziej jest w mediach, recenzjach itp więc jakoś się ludzie oswoili że taki problem jest choć dalej niektórym zostało że input lag to wymyślony problem i dotyczy tylko tych co go na siłę wyszukują
[#6] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Ja miałem problemy z trzema telewizorami Samsunga. Zakłócenia, jakieś pasy itp. Z Sony bezproblemowo. Lepiej naprawdę dokładnie sprawdzić przed zakupem, czy dobrze będzie działał ten nowy TV z retro sprzętem.
[#7] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Za grosze kupiłem telewizor kineskopowy sony 28" z płaskim ekranem. Amiga śmiga i przez scart i przez cinch. Obraz idealny, zero lagów, zero problemów typowych dla nowoczesnych tv. Doświadczenia jak 30 lat temu. Polecam

PS Jedyny minus, to żona narzekająca, że taki wielki gniot zagraca pokój

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 08:42:17 przez mastaszek
[#8] Re: Amiga i telewizor 32"

@Bociek78, post #3

Dla mnie się wydaje optymalny, nie siedzę centralnie przy ekranie.
Poza tym wyjście natywne z A1200 mam z Indivision AGA, a ono rzuca rozdzielczości na tą chwile na 800x600 (może w TV uda się na inną), ale przy tej rozdziałce obraz PAL ma ramkę i jest mniejszy niż ekran TV.
[#9] Re: Amiga i telewizor 32"

@XoR, post #4

To mnie zmartwiłeś, ten lag to myślę, że przeżyje, bo jakimś wytrawnym graczem nie jestem, ale zależy mi, żeby rozdzielczości VGA jednak hulały, żeby wykorzystać RTG z Vampira, w końcu po to go kupiłem :).
[#10] Re: Amiga i telewizor 32"

@Aniol, post #6

No właśnie takich historii chciałbym uniknąć.. A to nie była kwestia kabla?
[#11] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #10

kld-40v5500 sony rozdzielczości z interlace nie mrugają. Najlepszy choć nie poręczny sprzęt do wyświetlania z Amigi jaki mam.
Tyle że to 40 cali.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:35:49 przez cossack
[#12] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Mam lub miałem telewizory Sony, Panasonic, Samsung... i powiem że z porównania ten ostatni to szajsung. Sony są drogie, ale Samsung... nie ma ani jednej zalety... wszystko wyglada lub dziala gorzej niż w pozostałych.
Niedawno chciałem tanio kupić monitor aby działał z PC i Amigą.
Wybrałem 27" AOC - najtanszy, any nie ryzykować że mnie zawiedzie. Amigę podłączyłem przez VGA, DVI, i SCART->HDMI adapter. Niby teoretycznie monitor multisync, ale aby uzyskać obraz po VGA to musiałem się ręcznie nakonfigurować w Amidze, w końcu ustaliłem że jak sygnał był dalej od 50Hz-60Hz to więcej pojawiał się komunikat że sygnał poza zakresem.
Robiłem testy ze scandoublerem na DVI, z kilkoma RTG (CV64, PicassoIV). Części trybów nijak nie udało się i tak wyświetlić. Ale większość jest, więc jestem zadowolony. W skrócie... obecnie informacja w instrukcji że obsługuje odpowiedni zakres sygnału nie daje gwarancji że wyświetli wszystko z tego zakresu.
[#13] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Mialem podłączoną Amige do 32" LG, nie migało nawet na 1280x512
Podobie na monitorach Samsung 24" i 27", wszystkie FullHD i że złączem SCART.

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 16:11:02 przez WojtekX
[#14] Re: Amiga i telewizor 32"

@jargo, post #1

Hej, ja podpinalem przez scart do samsungów smart tv i było ok
[#15] Re: Amiga i telewizor 32"

@mateusz_s, post #14

smart tv bardzo czesto nie maja scarta, na to tez warto zwrocic uwage :)
[#16] Re: Amiga i telewizor 32"

@juen, post #15

Ostatnio to zasada.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem