[#1] A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie
Cześć,

Problem jak w temacie. Zrobiłem wszystko zgodnie z manualem:
link

System Scalos.

Za pierwszym razem załapał połączenie:
link

Teraz ma fochy i opory:
link

Jakieś pomysły gdzie i co jeszcze skonfigurować?
Szyfrowanie na routerze ustawione na AUTO, ale zmiana na WPA-WPA2/AES niewiele pomogła.
[#2] Re: A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie

@newguru, post #1

To bardzo dobry tutorial.

A spróbuj może zresetować router, albo wyłączyć i włączyć na 30 sekund.
Czasami też instalacja na czystym AmigaOS 3.1 pomaga.
Możesz jeszcze spróbować przestawić router tylko w tryb WPA2/AES bez mixed mode. U mnie to pomaga najbardziej. No i jeszcze koniecznie router w tryb B/G lub B/G/N.
[#3] Re: A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie

@Sir_Lucas, post #2

Już wiem co jest powodem. To nie kwestia ustawień routera, a wpisach w user-startup, a mianowicie:

Run <>NIL: C:WirelessManager prism2.device
If EXISTS S:Network-Startup
Execute S:Network-Startup
Endif

Po ' ; ' tych linii wszystko wróciło "niby" (dlaczego niby to za chwile) do normy, i po wydaniu z palca komend w cli:
wirelessmanager prism2.device
i
addnetinterface prism2

zaczęło działać.

Więć aby nie klepać już z palca wszyskiego w CLI włączyłem ponownie te linie ,dodając jednocześnie - aby załatwić sprawę do konca:

Run <> NIL: C:addnetinterface prism2

I wszystko byłoby w porządku, bo teraz łączy się normalnie, gdyby nie to że po jakiś 10 minutach traci połącznie. Nie można się zalogować na FTP, net też przestaje działać.

Roadshow - pierwotnie zainstalowana wersja demo - po 15 minutach komunikat o expired i ok. - w koncu to demo. Zakupiłem pełną wersję, zainstalowałem... raczej poprawnie gdyż nie pojawia się już ów komunikat, tylko właśnie - i tu wracamu do stwierdzenia "niby" - po jakis 10 minutach jest kaplica, 0 łączności, muszę restartować Amigę. Jakieś pomysły?

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2020 23:05:56 przez newguru

Ostatnia aktualizacja: 21.06.2020 23:07:01 przez newguru
[#4] Re: A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie

@newguru, post #3

Po ustanowieniu połączenia, puść sobie pinga w tle, żeby cały czas pingował np bramę domyślną- i zobacz czy po 10 minutach będzie inaczej.
[#5] Re: A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie

@BULI, post #4

po 6 minutach freeze... software failure i reset
[#6] Re: A1200 + PCMCIA wifi NetGear MA401 - pomoc - dropuje połączenie

@newguru, post #5

Ooooo coś się zatyka?
Może jakiś problem z PCMCIA, lub zasilaniem?
Karty CF przez PCMCIA działają stabilnie dłuższy czas?

U mnie na A1200 z Fastem i karą WIFI pod Prism2 wszystko hula stabilnie, jedynie co to to wyłączyłem sobie DHCP, bo dużo różnych kompów się wpina w moją sieć i wbiłem mu IP na stałe pod RoadShowem ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem