[#1] Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires
Cześć,
Jak to jest z tym monitorem BenQ 702A:
1. czy w rozdzielczości 640x512 Hires Interlaced jest widoczne migotanie? Czy jest trochę wytłumione?
2. Są jakieś sprawdzone i polecanie ustawienia w menu pod Amigę?
3. Czy jeśli migotanie jednak jest, to co zrobić żeby je całkowicie wytłumić? kupić dodatkowo scandoubler (jaki)?
4. Czy są jakieś przerwy/blackouty podczas zmiany rozdzielczości? low/hi, np. w grze SlamTilt przyciskami Help/Del zmieniamy low/hi w czasie rzeczywistym.

Oglądałem parę materiałów na YT, ktoś mówi, ze nie ma, ktoś ze są lekkie migotania, ktoś ze normalne. Może to od ustawień w menu zależny? I tak muszę mieć jakiś monitor 5:4 a ten wydaje sie najlepszy.

ps.
Testowałem dziś tani SCART to HDMI converter i on zupełnie zredukował migotanie, nie było też przerw miedzy zmianą rozdziwloczsci (nawet w SlamTilt). Problemem są małe lagi i jakieś artefakty. (z kolei OSSC nie zredukował wcale migotania, przynajmniej na zwykłych ustawianiach do menu nie mogę się dostać bo nie mam pilota)

Z góry dzięki..
[#2] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@mateusz_s, post #1

BenQ 702A jest beznadziejny jeśli chodzi o tryby interlaced w PALu. Migotania praktycznie nie widać, ale z obrazu wycięta jest co druga linia... Czyli zamiast 640x512 widzisz 640x256. Podczas zmiany rozdzielczości w PALu nie ma lagów, bo monitor wyświetla wszystko w jednym trybie i nie przełącza się między różnymi częstotliwościami.

BenQ 702A jest zdecydowanie przereklamowany jeśli chodzi o PAL. Nadaje się do trybów 320x256 i 640x256, ale do niczego więcej.
[#3] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@mateusz_s, post #1

1. U mnie tryb interlace wali po oczach aż miło.
2. Nie ma uniwersalnych ustawień, każdy musi indywidualnie dostroić phase i pixel clock.
3. Polecam Indivision Aga mk2cr , trzeba polować na stronie icomp.de lub portalach aukcyjnych, ciężko go teraz dostać.
4. Nie ma.

OSSC nie eliminuje migotania.
[#4] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@JakubH, post #3

dzięki,
pytałem w Indivision o AGA mk2cr, mowia ze niby pracuja nad nową wersją i każą obserwowac stronke.

Myślę, żeby kupic tego BenQ 702, a potem ewentulanie dokupić ta kartę Indivision.. Czy ten monitor będzie się jakoś gryzł z Indivision jesli uruchomie tryb interlaced?
Bo i tak celuje w mniejszy "kwadratowy" wiec ten by mi pasował.
[#5] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@mateusz_s, post #4

Gryzł? wręcz przeciwnie szeroki uśmiech trzeba tylko pamiętać, że Bl702a ma tylko wyjście analogowe vga, natomiast indivision aga cyfrowe dvi. Bez przelotki się nie obędzie. Konfiguracja tego urządzenia też do najprostszych nie należy.

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 12:34:35 przez JakubH
[#6] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@mateusz_s, post #1

Ad 3. Są także tryby Double, ale do gier raczej mało przydatne.
[#7] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@JakubH, post #5

Ogólnie podłączyłem jeszcze bezpośrednio do zwykłego nowego telewizora Samsung przez SCART, mocno się zdziwiłem bo nie było mrugania w trybie Hires Laced, nawet nieźle to wyglądało z daleka bo ekran dość spory, z bliska trochę artefaktów tylko i lekkie pomrugiwania.. z daleka przy zalaczonym SlamTilt robiło wrażenie jak z konsoli :)

nie wiem szukam jakiegoś sensownego rozwiazania, mozliwosci sa rozne ale najlepszego chyba nie ma, moze ten BenQ wystarczy, a CRT nie bede sobie oczy wypalał zreszta nie mam tyle miejsca :)
[wyróżniony] [#8] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@JakubH, post #5

Konfiguracja tego urządzenia też do najprostszych nie należy.
Konfiguracja dodatkowo staje się jeszcze trudniejsza, jeżeli mamy monitor z analogowym wejściem. W przypadku wejścia DVI lub HDMI monitor po prostu wyświetla zadaną rozdzielczość, ewentualnie skalując ją na cały ekran. Przy VGA monitor próbuje dopasować dany tryb do bazy trybów w swoim firmware, więc wszelkie nietypowe rozdzielczości mogą być dziwnie przeskalowane albo ucięte.

Podsumowując, do Indivision AGA koniecznie monitor z cyfrowym wejściem.
[#9] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@JakubH, post #5

duplikat

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 17:03:38 przez Krashan
[#10] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@JakubH, post #5

Dzięki za odpowiedzi..
Jeszcze jedno. Czytałem że ten monitor gubi ustawienia z menu, zdaje się przy przełączaniu PAL/NTSC, Czy BenQ w wersji 19'' (chyba 910) jest pod tym względem poprawiony, jest jakaś różnica? Problemem jest chyba to, ze niektóre gry mogą się przełączyć na ntsc i usunąć zapisy,
ja tam sobie zainstaluje może ze 3 gierki nowsze, wiec chyb a z tym nie będę miał problemu. A czy ten sam problem dotyczy jeśli w WB będę miął tryb DblPAL hier no flicker? i potem jak mi się włączy gra w mniejszej rozdzielczości to tez pogubi ustawienia? Dzięki..
[#11] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@mateusz_s, post #10

U mnie banglają dwa: BenQi 702A.
WB ustawiony właśnie w DblPAL hires no flicker i to wygląda miodnie. Nie rozciągam obrazu na cały ekran, mam wypośrodkowany WB mniej więcej, po boku są paski - ale mi to odpowiada.
Gierki w PAL bez problemu, żadnych ustawień mi nie gubi (może dlatego że zbytnio nie zmieniałem).
Ze wszystkich LCD które łapały PAL a jakie miałem (LG, Samsung) najładniejszy obraz na Benqu.
Aha dużo zależy od tego jakie sterowniki masz do trybów Dbl i czy używasz VGAOnly.
[#12] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@Ankuz MkOne, post #11

Aha dużo zależy od tego jakie sterowniki masz do trybów Dbl

A konkretnie to o jakieś dodatkowe sterowniki chodzi? Pytam bo u mnie np. Benq nie chciał wyświetlić DblPal wogóle.
[#13] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@nostrum666, post #12

Na jednej amidze miałem tak samo. Ba nawet mam nadal. Opalam w hi res PAL i ręcznie przełączam na Dbl. Wszystko gra. Ale jak dam save i restart to Benq ma "Out of range". Sprawdź jaką częstotliwość horyzontalną masz dla sterów DblPal. I czy masz VGAOnly.info w
Sys:Devs/Monitors/VGAOnly. Jak nie masz spróbuj dodać.
A jak masz to spróbuj wywalić ;)
(sorry nie mam czasu teraz odpalać sprzętu i sprawdzać ustawień)
Jeszcze może to by pomogło?
http://aminet.net/package/driver/moni/Best_DBLPAL
[#14] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@Ankuz MkOne, post #13

U mnie od razu po włączeniu DblPal było Out of range. VGAOnly mam na bank, nie wiem czy jest vgaonly.info (chyba też jest), sprawdzę jutro. Bez Vgaonly też nie działało. Co do odświeżania to było bardzo zbliżone do tego co ma Multiscan. Przyjmę się temu jutro i obadam, jak co to zostanę przy Multiscanie, choć Dbl byłby lepszy bo nie byłoby pionowych pasów w systemie.
[#15] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@nostrum666, post #14

Udało mi się w końcu uruchomić DblPAL High Res No Flicker 720:564. Podmieniłem DblPAL, który był w ClassicWB na ten z dyskietki WB Storage i zadziałało. Różnica między nimi jest taka że ten, który miałem miał odświeżanie 31,05 kHz a ten, który mam teraz ma 29,45 kHz. Nie wiem czy to było przyczyną tego że nie działało, w końcu Multiscan ma 31,44 kHz a działa normalnie.
[#16] Re: Amiga 1200, monitor BenQ BL702A, flicker, hires

@nostrum666, post #15

Dzięki, że napisałeś jak to rozwiązałeś. Będę próbował na moim 702a.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem