[#1] Przeglądarki na klasyka
Jakie są dostępne przeglądarki na klasyka. Mam na myśli przeglądarki które pójdą na czymś poniżej 060 czyli pomijam NetSurf. Osobiście udało mi się odpalić tylko iBrowse. Czy korzystacie z jakiś innych ? Jakie mają wymagania sprzętowe oraz programowe oraz jaki którą wersję HTML obsługują ?
[#2] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #1

AWeb

Kozystalem bardzo dlugo z tej przegladarki z powodu jej szybkosc oraz dynamicznego zazadzania pamiacia.
Z tego co wiem jest na procki od 000 do 060. Nie wymaga MUI ale z tego co wiem kozysta z Reaction wiec ponizej OS 3.5 nie pojdzie.
Mozliwosci wyswietlania stron, zblizone do IB.
[#3] Re: Przeglądarki na klasyka

@Phibrizzo, post #2

Wydaje mi się że uruchamiałem AWeb'a na 3.1 bez problemu.
[#4] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #1

Tylko Ibrowse dla mnie. Do PPA, Eab, Poueta i Aminetu petarda. Wczoraj ściągnąłem demo 2.5.1 i potestuję.
[#5] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #1

Kiedyś lata temu miałem okazję używać na Amidze na SS na Mac OS Netscape.
O ile pamiętam, działało całkiem nieźle na 030.
[#6] Re: Przeglądarki na klasyka

@Phibrizzo, post #2

Która wersja i gdzie to można ściągnąć ? Czy pełna wersja jest darmowa ?

Ostatnia aktualizacja: 26.12.2019 17:41:38 przez Sventevith
[#7] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #1

U mnie (68020 @ 28 MHz) poprawnie pracuje AWeb 3.0.59 i IBrowse 2.5.1, z tym, że w tym drugim wywala mi się AmiSSL, podobnoż przez źle zbudowaną binarkę, która wymaga FPU.
[#8] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #6

AWeb68000
Wiem ze byla na pewno tez dla 020+
Dodatkowo podociagaj sobie pluginy.
[#9] Re: Przeglądarki na klasyka

@Phibrizzo, post #8

Jak wygląda sprawa stosu TCP i przeglądarek. Czy Amiga ma jakieś systemowe API zgodne z POSIX lub nie przez które komunikują się przeglądarki oraz inne programy korzystające z sieci czy każdy program musi być dostosowany do danego stosu ?
[#10] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #9

Każdy stos TCP (oprócz najstarszych zabytków typu AmigaNOS) implementuje bibliotekę bsdsocket.library, która ma API zgodne z BSD Sockets (czyli z grubsza to samo, co mamy w systemach uniksowych i pod Windowsem).

Tak więc wybór stosu jest niezależny od wyboru aplikacji.
[#11] Re: Przeglądarki na klasyka

@Krashan, post #10

Ibrowse obsluguje HTML 4.0.1, a jak wygląda sprawa z AWeb ?
[#12] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #11

Nie ma CSSów więc na wiekszości stron jest wyglądowa kupa. Trzeba by porównać, która ma lepszy JS to będzie wiadomo czy do czegoś się nadają czy nie.
[#13] Re: Przeglądarki na klasyka

@swinkamor12, post #5

Najlepszą przeglądarka pod emulatorem Macintosha 68k to był iCab, można pobrać tu http://icab.de/download.html
[#14] Re: Przeglądarki na klasyka

@michal_zukowski, post #12

JS ? Mówimy o klasyku tu mocy brak na parsowanie HTML ktore mają po 1 MB o JS można zapommieć.
Strona tytułowa onetu wazy 1 MB. Napisałem kawałek kodu który usuwa skrypty, style, atrybuty niepotrzebne warstwy. Waży 250 kb i coś tam się wyświetla w firefox. Muszę sprawdzić jak to wygląda na Amidze.
[#15] Re: Przeglądarki na klasyka

@Sventevith, post #14

Odpaliłem AWeb ale przy wejściu na stronę przez https wyświetla się komunikat aby że strony secure tylko przez AmiSSL. Ktoś wie jak to skonfigurować z AWeb 3.05 ? Ibrowse 2.5.1 działa bez problemu z https.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem