kategoria: A500
[#1] Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić
Cześć
Kolega ma Amigę 500+ ale nie chce jej rozkręcać.

Co polecacie dokupić do retrogrania?:
- gotek (jaki soft)
- kabel jako stacja zewnętrzna (widzie na forum dyskusje że chyba była jakaś partia uszkodzonych)
- jakieś rozszerzenie pamięci/turbo pod klapkę lub dołączane z boku (czy ma to sens?)

Może ktoś chce taki zestaw na giełdzie wystać lub poda linki do allegro.

Pozdrawiam
Biolog
[#2] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #1

Do 500 najlepszy będzie Gotek (FlashFloppy) z encoderem i wyświetlaczem oled, podłączony do portu zewnętrznej stacji.

Tak czy inaczej bez rozkręcania się nie uda, bo aby cokolwiek z niego uruchomić potrzebuje boot selector.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2019 10:13:55 przez lopezpb
[#3] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@lopezpb, post #2

Amiga 500+ ma KS 2.0 - przy starcie można wybrać z której stacji ma bootować.
Oczywiście wiem ze niektóre gry nie będą działać bo działają tylko na DF0 ale to sobie kolega przegra taką grę na prawdziwą dyskietkę.
[#4] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #3

Można wybrać, ale jeśli w DF0 nie będzie dyskietki, Amiga wystartuje z następnej stacji.
[#5] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #3

Jakoś mi ten "+" umkną :)
[#6] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #1

Kolega ma Amigę 500+ ale nie chce jej rozkręcać.

Prędzej czy później będzie musiał, jak bateria na płycie "puści soki". Tylko wtedy będzie się zastanawiał czemu nie rozkręcił wcześniej. No, chyba że z baterią już sobie poradził, to nie było tematu.
[#7] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@recedent, post #6

Rozumiem i przekaże.
A wiec czy ok będzie np.:
https://allegro.pl/oferta/kabel-do-podlaczenia-gotek-do-amigi-jako-df1-8356978522
oraz
https://allegro.pl/oferta/gotek-z-hxc-zamiennik-stacji-d-do-amigi-i-pen-16gb-8259273244

coś jeszcze polecacie ?

Pozdrawiam

Biolog
[#8] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #7

Na ali gotek to ok 70zł/80zł + samodzielne zaprogramowanie flash floppy. (wystarczy kabelek USB A-A zlutowany z dwóch przewodów USB).
Poza tym jak już kupować goteka od kogoś to tylko z enkoderem i wyświetlaczem OLED.

ps. Płacenie za HxC do grania w gry moim zdaniem jest bez sensu.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2019 14:51:11 przez lopezpb
[#9] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@lopezpb, post #8

ps. Płacenie za HxC do grania w gry moim zdaniem jest bez sensu.

Najnowsze HxC ma tam jakieś bajery, ale żeby to wykorzystać to i tak potrzeba trochę przydłubać. Ale popieram, jeżeli ma to być tylko granie, to Flashfloppy wystarczy spokojnie.
[#10] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #7

Ten kabel z alledrogo nie daje 100% kompatybilności bo z tego co mi wiadomo nie ma logiki dosterowania sygnałem MTR1.
[#11] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@snifferman, post #10

Do goteka chyba (z tego co kojarzę, mogę się mylićszeroki uśmiech) niepotrzebny jest sygnał MTR1.
[#12] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@AD99, post #11

https://allegro.pl/oferta/gotek-pc-amiga-atari-wyswietlacz-pokretlo-buzzer-8232997074?reco_id=62af010b-bdbf-11e9-b13f-000af7f5f5c0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

czyli taki optymalny ?
[#13] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #12

Tak o taki dokładnie chodzi, ale cena to taka solidna... Nawet nie wiedziałem że tyle teraz taki zestaw kosztuje. Samemu w połowę tej ceny - jak nie lepiej - byś się wyrobił. Ale z drugiej strony tu kupujesz i masz wszystko odrazu działające bez kombinowania...
[#14] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #12

Dokładnie, zestaw z oledem jest optymalny. Co do kabla DF1, to z doświadczenia powiem, że nie wszystkie gry będą ci działać. Np. wielodyskowe, niektóre niedosowe. Najlepszym rozwiązaniem chyba jest bootselector, lub podpięcie goteka jako DF0. Niestety wiąże się to z rozkręceniem Amigi, czego chciałeś uniknąć.
[#15] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #12

u ponga kupisz goteka z flash floppy za 77 zl, wprawdzie bez obudowy, ale zawsze można wydrukować panel na drukarce 3d w granicach 20 zl.

Ostatnia aktualizacja: 13.08.2019 17:53:02 przez charliefrown
[#16] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@charliefrown, post #15

Kupiłem i jestem zadowolony: link.
[#17] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@recedent, post #6

gdyby sobie poradził to znaczyłoby że już rozkręcał. A skoro już rozkręcał to plomby zerwane. Więc znika chyba jedyny powód do nierozkręcania obudowy...

Dla zdrowotności Amigi niech lepiej rozkręci i zobaczy jak wygląda a wtedy niech wtyknie goteka za DF0 i nic już więcej nie potrzeba do grania.
[#18] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@AD99, post #11

Do goteka chyba (z tego co kojarzę, mogę się mylićszeroki uśmiech) niepotrzebny jest sygnał MTR1.

Testowałem goteka z HxC jak i z FF na jednej taśmie pomijając logikę do MTR1.
Przy HxC nie zauważyłem problemów, ale np FF nie inicjował DF1 jeżeli Pendrive nie był w goteku. Stacja nie była widoczna.

Z logiką do MTR1 ten problem nie występuje.
[#19] Re: Amiga 500+ - gotek jako DF1 co dokupić

@biolog77, post #1

Napisz do Andrzeja, on robi i sprzedaje kabelki do podłączania Goteka jako napęd zewnętrzny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem