kategoria: Sprzęt
[#1] Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)
No to lecimy: jaka jest najlepsza pod względem parametrów karta graficzna do Amigi bez PCI?
[#2] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #1

To zależy na co patrzysz, bo różne parametry możesz ważyć niżej bądź wyżej. Ja bym raczej przedstawił listę kart z adnotacją, w czym każda z nich jest lepsza od konkurencji.
1. CyberVision 64 - zdecydowanie najlepszy transfer w ZIII (w ZII nie działa)
1. CyberVision PPC, BVision - jedyne karty 3d niewymagajace PCI, za to wymagają karty PPC
1. Picasso IV - niezła także w ZII (w ZIII działa jeszcze lepiej), wbudowany FF, droga
1. dyskusyjne :) Picasso II++ by Matze - cena, cena, cena - można zrobić samemu za nieduże pieniądze, osiągi jak na kartę ZII przyzwoite, obsługiwana przez P96
[#3] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@wali7, post #2

+1 dla Picasso II++ by Matze, właśnie ze względu na cenę i minimalne wymagania :)
[#4] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #1

Nie wiem jaki jest cel takich wątków, bo wzbudzają tylko niepotrzebną dyskusję najczęściej zupełnie subiektywną. Proszę nie czuć urazy bo nie jest to moim celem. Chodzi mi tylko o prawie cykliczność różnych tego typu tematów na forum, co jest najlepsze w: …
Same karty poza najnowszą Picasso ++ są bardzo trudno dostępne, a opisy osiągów można poczytać na:
link.
[#5] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Rafał A-3000, post #4

no ale chyba po to jest forum - żeby dyskutować. ;)

Od siebie dodam, że mam właśnie kartę od Matze i kupiłem tylko ze względu na cenę.
Jest, działa, odpala podstawowe rozdzielczości na moim CRT 17'' (1024x768) i więcej mi ni trzeba na Amidze 4000.
[#6] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Rafał A-3000, post #4

Nie wiem jaki jest cel takich wątków, bo wzbudzają tylko niepotrzebną dyskusję najczęściej zupełnie subiektywną.

Po prostu byłem ciekawy. Mam Radeona 9250, ale denerwuje mnie, że będę musiał do A4000 przyłączyć dodatkowy monitor i nie będę mógł wykorzystać swojego M1438S do wyświetlania obrazu z karty GFX. Ale wzmianka o Picasso II++ bardzo mnie zainteresowała, nie miałem o niej w ogóle pojęcia. I to już jest plus tego wątku. Dziękuję za tę informację. :)
[#7] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #6

Zaraz, zaraz.
Przecież M1438S to tez monitor VGA i zadziała z karta graficzną
[#8] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Norbert, post #7

Norbercie, tak, ale mnie chodzi o to, że nie mogę sobie przyłączyć M1438S do Radeona i mieć jednocześnie obraz z karty GFX i AGA. A w przypadku kart GFX w Zorro mogę tak zrobić. A może ja coś znowu pokręciłem? Nie jestem niestety zbytnio oblatany w sprawach sprzętowych…
[#9] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #8

Aby tym samym kablem VGA wysyłać obraz do monitora z układów AGA i z karty graficznej oprócz karty graficznej potrzebny jest switch (niektóre karty graficzne - na przykład Picasso IV - mają taki switch zintegrowany). Do każdej karty graficznej (w tym i do kart Radeon i Voodoo) możesz sobie switch dokupić. Szukaj pod hasłami Ratte monitor switch.

Jeśli masz monitor z wejściem HDMI to w przypadku kart graficznych z wyjściami DVI/HDMI, takich jak Radeon, możesz cyfrowy sygnał z karty graficznej miksować dowolnym switchem HDMI z obrazem z AGA przepuszczonym przez konwerter z CVBS do HDMI.
[#10] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Jacck, post #9

Dziękuję Ci Jaccku!
[#11] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #10

do not buy from this dezz/scanjuggler guy 5 years and receive nothing

link
[#12] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #1

Chyba najlepsze osiagi ma Vampire.
[#13] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Don_Adan, post #12

Vampire trudno potraktować jako kartę graficzną.
[#14] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #13

A niby to czemu? Ze jest w FPGA? Czy ze jest razem z karta turbo? Sa inne karty w FPGA chocby VA2000. Tak samo sa karty graficzne tylko do dedykowanej karty turbo np. do Cyberstorma Cybervision.
[#15] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Don_Adan, post #14

Bo to już praktycznie kompletny komputer. Zwłaszcza wersja standalone. Nie ma co porównywać z CVPPC czy czymkolwiek innym tego typu. Nawet VA2000 czy ZZ9000.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2019 18:55:35 przez OSH
[#16] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #13

obraz HDMI, obsługuje RTG...karta graficzna jak nic.
[#17] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Stoopi, post #16

Jeszcze jest cybervision 64 3D.
[#18] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #15

Standalone to zupelnie co innego jest. Zreszta nie jestem zbyt wielkim fanem takiej wersji. No chyba ze rozwiaza problemy z systemem operacyjnym i jego legalnoscia. W zasadzie nic sie tam nie da zainstalowac samemu z oprogramowania Amigowego, w prosty sposob przynajmniej. Wiec to nie jest produkt dla kogos kto nigdy mie mial Amigi. A Vampire 2 i Vampire 4 to jest zwykle turbo do zwyklej Amigi, z karta graficzna i karta muzyczna i netem. Wiec jak najbardziej pasuje do twojego pytania. Tak samo zreszta jak Warp. To tez turbo z karta graficzna, z karta muzyczna i netem, i chyba czyms tam jeszcze. Moze karta graficzna Warp bedzie miala lepsze osiagi niz karta graficzna Vampire dzieki DDR3, choc to chyba raczej watpilwe.
[#19] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@OSH, post #1

Trzeba pytać tych co iżywali kilku.
Ja mogę polecić picasso IV - niesamowita karta, ewentualnie Vampira.
[#20] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Jacck, post #9

Ze wspomnianych przeze mnie kart, automatyczny przełącznik Amichipset/RTG ma poza Picasso IV także CV64 i Picasso II++. CV64/3D też to potrafi o ile ma podpięty dedykowany Scandoubler.
Co do używania A1438S jako monitora do RTG to da się, używałem z CV64 w A4000 (dorobiłem sobie prostą przejściówkę), potem używałem go z PC. Jednak ten monitor ma kiepskie parametry i tryby lepsze niż 800x600 trzeba ustawiać z żałośnie niskim odświeżaniem. Miga.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2019 23:01:02 przez wali7
[#21] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@wali7, post #20

A po ile RAMu jest we wymienionych kartach, i w jakich rozdziałach, w ilu kolorach?
[#22] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@ZbyniuR, post #21

Ojej, znajdziesz wszędzie.... tak z pamięci: CV64 2+2 MB, CV64/3D 4 MB, PicassoII++ 2 MB (w wersji Matze, bo w wersji Braun 4 MB, ale tej karty nie zmieścisz w standardowej Ami z Zorro, musiałbyś wymyślić jakiś riser), Picasso IV bodajże 4 MB (tej karty akurat nigdy nie miałem, więc nie jestem pewien).
Co do osiągów, to rozdzielczość zazwyczaj jest limitowana przez pamięć - jeden punkt w 24 bitach to przecież 3 bajty, znając pamięć karty łatwo policzysz max... Co do odświeżania, to najlepiej wygoglać sobie pixel clock danego mikroukładu na karcie i policzyć np. w CV64 jest S3Trio, który w 16 bitach ma pixel clock 80 MHz, przykładowo w 1024x768 masz 786432 punktów, skoro w ciągu sekundy wyświetlić ich możesz 80000000, to możesz wyświetlić 80000000/786432=101,7 razy w ciągu sekundy. Czyli 16 bit 1024x768 w CV64 masz max odświeżania około 100 Hz. I tak sobie możesz to policzyć dla każdej karty.
W niektórych kartach ograniczeniem rozdzielczości jest pamięć, raczej rzadko bo mała pamięć zazwyczaj powoduje niemożność zbuforowania w pamięci karty większej ilości ekranów, przez co ich przełączanie jest irytująco wolne. W starych kartach problemem bywa niski pixel clock, wtedy nawet jak wystarczy pamięci, to nie wyświetlisz obrazu, bo odświeżanie będzie nieakceptowalne dla monitora. Poszukaj sobie w sieci żałosne parametry układu GD5428 (Picasso II, EGS Spectrum) dla trybów >8bit i policz.
P.S. Wbrew nazwie karta Picasso II++ ma niewiele wspólnego z PII, przede wszystkim ma o wiele lepszy układ GD5434 z całkiem przyzwoitymi parametrami (blitter i pixel clock).

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2019 23:43:31 przez wali7
[#23] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Don_Adan, post #18

Vampire posiada od jakiegoś czasu kartę graficzną, ale sam nią nie jest przecież. Nie idzie jej też wymontować by sprawdzić ile jej wydajności zależy od samej karty, a ile od procesora.
[#24] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@sanjyuubi, post #23

A po co cos wymontowywac? To jest inna technologia. Wystarczy zegar przestawic, czyli inny wsad z innym mnoznikiem uzyc. Chyba sa nawet od x10 do x14, dla tej samej wersji wsadu. I wtedy bedzie wiadomo jaka jest zaleznosc osiagow karty graficznej od CPU.
[#25] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@wali7, post #22

Nie wiedziałem, że Picassoo II++ bazuje na takim starociu jak GD5434. To jest chipset z interfejsem ISA. Maksymalne rozdzielczości obsługiwane przez ten układ to 1280 x 1024 x 8-bitów lub 1024 x 768 x 16-bitów lub 800 x 600 x 24-bity.

Nie ma porównania do najszybszych kart gfx obsługiwanych w klasycznych Amigach. Taki Radeon 9250 lub Voodoo 3 obsługują rozdzielczości do 2048 x 1536 x 32-bity.

Jeszcze większa równica będzie pewnie w wydajności blitterów takich kart. Czy są gdzieś dostępne wyniki P96speed dla Picasso II++?

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 01:59:35 przez Jacck
[#26] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Jacck, post #25

To jest chipset z interfejsem ISA

ISA, VLB i PCI, ale GBAPII++ matzego pracuje w trybie ISA, tylko dlatego że łatwiej było mu to oprogramować. Dlatego też ma tylko 2MB pamięci, bo wg specyfikacji tyle chipset w trybie ISA max ogarnie. Nie wiem jak to jest w GBAPII++ Georga, ale skoro tam jest 4MB pamięci to chipset na pewno nie pracuje w trybie ISA.
A swoją drogą karta zacna, zrobiłem kilka sztuk i jak dla mnie 1024x768x16bit to max co da się z niej wycisnąć i w miarę komfortowo jeszcze pracować.
[#27] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Jacck, post #25

GD5434 to oczywiście staroć, ale prosty do ogarnięcia i do celów amigowych zupełnie wystarczający, ponieważ jego możliwości przekraczają osiągi większości kart graficznych do Ami. Zresztą wkładanie do Amigi z Zorro II jakiegoś wycudowanego układu kompletnie mija się z celem, bowiem jego osiągi i tak będą drastycznie przycięte przez magistralę o przepustowości 4,5 MB/s. Tak naprawdę przy kartach graficznych do Ami bez sprzętowego wspomagania 3d, w zupełności wystarczy 4 MB VRAM i pixel clock pozwalający na wyświetlenie 1280x1024 24 bit na współczesnym monitorze. Blitter w takich chipach z reguły ma wystarczającą prędkość. 2 MB w karcie od Matze to ciut mało, ale w prototypie było 4 MB, tyle co w pierwowzorze od Georga Brauna. Obie karty są w stanie pracować na sterownikach od karty Matze, wtedy karta Georga widzi tylko 2 MB. Z tego co mi wiadomo, ograniczenie do 2 MB nie wynikało ze względów technicznych, tylko z chęci zostawienia jak najwięcej pamięci ZII na Fast RAM i jakieś dodatkowe karty, bowiem karta była dedykowana A2000 z prostą kartą turbo ogarniającą tylko obszar ZII.
Co do trybów graficznych, to używałem w Picasso II++ 1280x1024 (wersja od Brauna i od Matze). Zresztą spokojnie powinno się dać skonfigurować lepsze tryby graficzne, bowiem P96 daje duże możliwości konfiguracji. Pixel clock pozwala teoretycznie na osiągnięcie nawet FullHD, czy się da? Trzeba sprawdzić.
Zresztą na moim filmiku https://www.youtube.com/watch?v=kYa_gVsIAPE (min 4:16) widać jakie tryby miałem skonfigurowane w mojej karcie (to była karta od Brauna z 4 MB RAM). Na drugim filmiku masz to samo https://www.youtube.com/watch?v=6nSwYvFbcDg, tyle że z kartą Matze 2 MB (min 6:30). Widać, że w pierwszym wypadku karta działała na sterownikach od karty 2 MB, bo były takie same tryby graficzne (w trybie 4 MB są one lepsze). Nie wiem skąd wyciągnąłeś swoje dane, ale są one ewidentnie nieprawdziwe. Zresztą na BBAH https://www.bigbookofamigahardware.com/bboah/product.aspx?id=454 dla karty Picollo SD64 opartej na tym samym GD5434 podają przykładowy tryb 1600x1280.... może Ci się pomyliło z dużo gorszym GD5428? To zupełnie inna bajka....
Co do działania "wyłącznie w trybie ISA", to prawda, układ potrafi pracować w tym trybie... ale potrafi też pracować w VLB oraz PCI. W przypadku PC karty ISA chyba nie były zbyt często spotykane (jeśli w ogóle), bowiem stosunkowo drogi układ bardzo tracił na walorach podczas w pracy w tej wolnej magistrali.
W przypadku ZII oczywiście mamy analogiczny problem, za to wyboru za bardzo nie. Pozostaje więc nam cieszyć się wystarczającą ilością RAM, dobrym pixel clock i szybkim blitterem.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2019 09:17:45 przez wali7
[#28] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@wali7, post #27

Nie wiem skąd wyciągnąłeś swoje dane, ale są one ewidentnie nieprawdziwe.

Z dokumentacji do CL-GD5434. Druga strona tego dokumentu.
[#29] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@Jacck, post #28

No to coś się nie zgadza. Patrz zalinkowane przeze mnie filmiki.
[#30] Re: Najlepsza karta graficzna do Amigi (amigowa)

@wali7, post #29

A nie jest kluczem "non-interlaced" ?
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem