kategoria: A1200
[#1] Profesjonalny edytor tekstu
Jak w temacie, szukam profesjonalnego edytora tekstu. Myślałem, że Amitekst sprosta wymaganiom, ale pomimo słowników, niewiele w nim praktycznego. Brak tabel, brak możliwości wstawiania grafik, brak ustawienia formatu strony, nie wiadomo czy to A4, czy inne formaty europejskie czy amerykańskie, nie znalazłem też opcji kodowania znaków i formatów rtf czy doc... za wzór stawiam Papyrusa. Wiem, że ktoś przerobił Papyrusa pod Amigę , ale cena 130 euro to jakby przy dużo i nie jestem do końca pewny czy pod A1200 z 8 Mb RAM-u ta wersja pójdzie. Będę wdzięczny za pomoc.
[#2] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@Mysza, post #1

Czekaj, czyli nie edytora tekstu, tylko procesora tekstu potrzebujesz. Taki program na Amigę 1200 z 8 MB FAST to będzie albo Final Writer, albo WordWorth. Tylko, że... Hmm... No nic, powodzenia. Przyda Ci się.
[#3] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@recedent, post #2

Kolega potrzebuje edytora tekstu. "Procesor tekstu" to kalka z języka angielskiego, która wychodzi z użycia (to już praktycznie archaizm).
[#4] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@Cedrat, post #3

Kalką byłby "procesor słów".
Ale skoro kolega potrzebuje edytora tekstu to polecam Cygnus ED.
[#5] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@recedent, post #4

Jakby kolega potrzebował edytora programistycznego (albo edytora ASCII), to wtedy mógłbyś mu polecić CygnusEd'a (i pokłócić się ze zwolennikami GoldED'a o to, który lepszy).

Nazwa 'edytor tekstu' jako zarezerwowana dla programów typu CygnusEd się nie przyjęła - i bardzo dobrze, bo zazwyczaj nie używamy tych programów do pisania tekstów (główne wyjątki: LaTeX, czy też formaty MarkDown albo MediaWiki - ale to wszystko nisza), tylko albo do prac typowo programistycznych (stąd nazwa 'edytor programistyczny'), albo do edycji plików konfiguracyjnych, plików HTML, i innych formatów opartych na standardzie ASCII (stąd nazwa 'edytor ASCII').

Do pisania tekstów normalny człowiek używa programów typu Microsoft Word, czy LibreOffice Writer - stąd to właśnie takie aplikacje nazywa się obecnie edytorami tekstu.

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2019 21:21:45 przez Cedrat
[#6] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@recedent, post #2

Dziękuję. Rozpuszczam wici o tych dwóch programach: Final Writer i WordWorth, jeśli ktoś ma na sprzedaż to jestem zainteresowany kupnem.
[#7] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@Mysza, post #6

Wersja 4 byla dodawana do amigi mam taka jak chcesz puszcze za przyslowiowy grosz
[#8] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@HOŁDYS, post #7

Pewnie że chcę, napisz do mnie megi@st4.pl - wyceń "przysłowiowy grosz" oraz podaj nr konta. Dziękuję !
[#9] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@Cedrat, post #5

Nazwa 'edytor tekstu' jako zarezerwowana dla programów typu CygnusEd się nie przyjęła - i bardzo dobrze, bo zazwyczaj nie używamy tych programów do pisania tekstów (główne wyjątki: LaTeX, czy też formaty MarkDown albo MediaWiki - ale to wszystko nisza), tylko albo do prac typowo programistycznych (stąd nazwa 'edytor programistyczny'), albo do edycji plików konfiguracyjnych, plików HTML, i innych formatów opartych na standardzie ASCII (stąd nazwa 'edytor ASCII').

No to jest dosyć odważne stwierdzenie, zwłaszcza na forum amigowym, gdzie jak wiadomo ludzie często chcą być inni i niekoniecznie powielają standardy, ktore są normą na innych platformach.

Przykładem może być nazwa "aplikacja", słowo określające program, które nagminnie jest używane na wszelkich możliwych platformach, lecz na Amidze jest passé i raczej na forach czy w amigowych publikacjach nikt go prawie nei używa. Folder to też pewien standard nazewnictwa, którego raczej w amigowym świecie nie spotkasz, jeśli już od wielkiego dzwonu, ktoś nie użyje terminu "katalog", to pewnie prędzej w kontekście retro napisze "szuflada".

Wracając do tematu, czy nazwa edytor tekstu dla określonego typu oprogramowania w świecie Amigi się przyjeła, można latwo sprawdzić, wchodząc na Aminet. Tam w katalogu text/edit masz wyłącznie programy typu CED, VIM itp. Co prawda programy takie jak Amiga Witter czy WordWorth są zamieszczone moim zdaniem też niezbyt szczęścliwie bo w text/dtp niemniej jest to dowodem na to iż wbrew Twojej tezie nie przyjeło się ich klasyfikować jako edytory tekstu.

Do pisania tekstów normalny człowiek używa programów typu Microsoft Word, czy LibreOffice Writer - stąd to właśnie takie aplikacje nazywa się obecnie edytorami tekstu.

Ech, ja nie jestem normalny i do napisanie ponad 90% swoich tekstów poświęconych Amidze, użyłem zwykłego edytora tekstu w amigowym tego słowa znaczeniu.
[#10] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@MUFA-amigaone-pl, post #9

Wracając do tematu, czy nazwa edytor tekstu dla określonego typu oprogramowania w świecie Amigi się przyjeła, można latwo sprawdzić, wchodząc na Aminet

Aminet jest stroną angielskojęzyczną, powstała na początku lat 90-tych. A my rozmawiamy o współczesnym języku polskim. Co do amiświatka - bez problemu znajdziesz mnóstwo miejsc, w których FinalWriter czy Wordworth nazywane są edytorami tekstu. Co więcej - takie określenia znajdziesz już w prasie amigowej z lat 90-tych:

Magazyn Amiga z 1995: link - mamy nazwę 'edytor z elementami DTP'
Commodore & Amiga, z 1992: link - Wordworth w dziale Edytory Tekstu

Język się zmienia, terminologia komputerowa czasami też ewoluuje.
[#11] Re: Profesjonalny edytor tekstu

@Cedrat, post #10

Kiedyś były "międzymordzia" dziś są "interfejsy".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem