[#9]
Re: Profesjonalny edytor tekstu
@Cedrat,
post #5
Nazwa 'edytor tekstu' jako zarezerwowana dla programów typu CygnusEd się nie przyjęła - i bardzo dobrze, bo zazwyczaj nie używamy tych programów do pisania tekstów (główne wyjątki: LaTeX, czy też formaty MarkDown albo MediaWiki - ale to wszystko nisza), tylko albo do prac typowo programistycznych (stąd nazwa 'edytor programistyczny'), albo do edycji plików konfiguracyjnych, plików HTML, i innych formatów opartych na standardzie ASCII (stąd nazwa 'edytor ASCII').
No to jest dosyć odważne stwierdzenie, zwłaszcza na forum amigowym, gdzie jak wiadomo ludzie często chcą być inni i niekoniecznie powielają standardy, ktore są normą na innych platformach.
Przykładem może być nazwa "aplikacja", słowo określające program, które nagminnie jest używane na wszelkich możliwych platformach, lecz na Amidze jest passé i raczej na forach czy w amigowych publikacjach nikt go prawie nei używa. Folder to też pewien standard nazewnictwa, którego raczej w amigowym świecie nie spotkasz, jeśli już od wielkiego dzwonu, ktoś nie użyje terminu "katalog", to pewnie prędzej w kontekście retro napisze "szuflada".
Wracając do tematu, czy nazwa edytor tekstu dla określonego typu oprogramowania w
świecie Amigi się przyjeła, można latwo sprawdzić, wchodząc na Aminet. Tam w katalogu
text/edit masz wyłącznie programy typu CED, VIM itp. Co prawda programy takie jak Amiga Witter czy WordWorth są zamieszczone moim zdaniem też niezbyt szczęścliwie bo w
text/dtp niemniej jest to dowodem na to iż wbrew Twojej tezie nie przyjeło się ich klasyfikować jako edytory tekstu.
Do pisania tekstów normalny człowiek używa programów typu Microsoft Word, czy LibreOffice Writer - stąd to właśnie takie aplikacje nazywa się obecnie edytorami tekstu.
Ech, ja nie jestem normalny i do napisanie ponad 90% swoich tekstów poświęconych Amidze, użyłem zwykłego edytora tekstu w amigowym tego słowa znaczeniu.