[#1] Joystick topstar naprawa.
Witam. Joystick topstar,piękny,nienaprawiany.Nie działają niestety wszystkie kierunki.Obydwa fire są ok.
Kabel jest ok.Mikrostyki klikają i zamykają obwód.Jak znaleźć usterkę?
[#2] Re: Joystick topstar naprawa.

@ak47, post #1

Może są zaśniedziałe styki w przełączniku CPC - ja w którymś moim SV127 wywaliłem ten przełącznik, na sztywno zlutowałem odpowiednie styki, też nie działały kierunki, tylko nie pamiętam czy wszystkie, czy część
nic nie daje przełączanie przełącznikiem N/S ? może padła elektronika która jest odpowiedzialna tą funkcję ?
to że klikają mikro przełączniki to nie oznacza że muszą być dobre, ale mało prawdopodobne żeby wszystkie padły na raz, ale jak Sprawdzałeś kabel, to można było też sprawdzić miernikiem i mikro styki, może przy okazji po ponownym podłączeniu zapinek ruszy, jak joy nie był używany 20 lat i był w wilgotnej piwnicy mogły pośniedzieć styki

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 01:25:10 przez UJP
[#3] Re: Joystick topstar naprawa.

@UJP, post #2

Styki działają poprawnie,sprawdzone multimetrem.Zamykają obwód.
Ten układ na płytce jest odpowiedzialny tylko za autofire?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 11:02:58 przez ak47
[#4] Re: Joystick topstar naprawa.

@ak47, post #3

Sprawdzałeś polaczenie pin 8 (masa) z 2,3,4,5 (kierunki) ?
A potem po kolei eliminuj dobre połączenia, a znajdziesz uszkodzone
[#5] Re: Joystick topstar naprawa.

@Norbert, post #4

Kierunki to od 1 do 4. :)
[#6] Re: Joystick topstar naprawa.

@ZbyniuR, post #5

No tak. 1 do 4.
Dobrze że ktoś zawsze czuwa szeroki uśmiech
[#7] Re: Joystick topstar naprawa.

@Norbert, post #6

Dziękuję za sugestie.
Topstar już działa,problemem był przełącznik cpc.
[#8] Re: Joystick topstar naprawa.

@ak47, post #3

TAK i NIE
to jest "NORMAL-SLOW", a wygląda to jak autofire podpięty pod kierunki, przez co po wybraniu jakiegoś kierunku gracz porusza się nie w sposób ciągły, tylko kilka minimalnych ruchów na sekundę.
A ten przełącznik CPC jest w ogóle jakiś felerny, mam go wywalonego w 3 SV-127, a w 4 innych na części też nie działa żaden kierunek, więc możliwe że i w tych to ten sam problem

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2019 10:38:13 przez UJP
[#9] Re: Joystick topstar naprawa.

@UJP, post #8

Jeszcze jedno pytanie.
Jakie macie patenty na zminimalizowanie luzów na drążku?
Prawie w każdym SV 127 okręca się on w lewo i w prawo.
[#10] Re: Joystick topstar naprawa.

@ak47, post #9

Największy luz robi się jak pęknie tulejka w której wkręcona jest śruba, ja najczęściej przyklejam ją jakimś klejem ( jak cyjanopan) żeby precyzyjne zamocować ją, a potem obklejam jakimś mocnym klejem dwuskładnikowym ( jak Poxilina ) żeby zwiększyć wytrzymałość i spasowanie, zanim klej stwardnieje trzeba złożyć joya na chwilę ( najlepiej jak już nie klei się do rąk, ale nadal jest plastyczny) żeby odcisnąć wszystkie elementy w kleju, a następnie rozłożyć żeby klej nie złapał wszystkiego na amen, jak klej stwardnieje to można go złożyć, wtedy jest stabilniejszy niż jak wyszedł z fabryki, bo wszystko jest spasowane, nie ma żadnych luzów, a mimo to można go normalnie rozbierać do innych napraw w przyszłości.

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2019 20:14:47 przez UJP
[#11] Re: Joystick topstar naprawa.

@UJP, post #8

Fajnie, że znalazłem ten wątek, bo właśnie robię porządek ze swoimi joystickami - mam m.in. 3 top stary w różnym stadium spieprzenia - i właśnie jeden z nich to bardzo intrygujący przypadek (disclaimer: dla wygody testuję przez przejściówką pozwalającą połączyć dwa joye DB-9 przez USB do pc i windowsowy panel konfiguracji kontrolerów gier, ale ze sprawnymi joystickami działa najwyraźniej prawidłowo): otóż w top starze tym kierunki NIE działają kiedy przycisk N/S jest ustawiony na Normal! Kiedy przestawię na Slow to działają, ale oczywiście w trybie "slow". Przyciski fire i autofire działają normalnie w obu trybach.

Co ciekawe, kiedy przestawię go w tryb CPC, to oba przyciski działają jako fire (bez auto) w obu trybach, kierunki NIE działają w Normal, a w Slow... działają normalnie, bez spowolnienia :) Wygląda na to, że w trybie CPC/Slow do Sensibla się nada... :P
[#12] Re: Joystick topstar naprawa.

@ijon, post #11

Ciekawe. TopStar wzbudzał respekt swoim wyglądem i wysoką ceną, ale moje doświadczenie jest takie, że to były najbardziej awaryjne QuickJoye (wersja "cyfrowa" - bo jeszcze była analogowa) :)
[#13] Re: Joystick topstar naprawa.

@ak47, post #1

Witam, dziś uratowałem od zagłady takiego Topstara SV-127.

Joy w kiepskim stanie - drążek skręcony na "przestrzał" - ogólnie cały do rozebrania i umycia, całość. Widzę też, że nie odbija w prawo. Pod rączką widzę też fragment jakiejś taśmy klejącej.

Nie ma ktoś "dawcy" z którego przejąłbym sam drążek ?

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2022 21:32:30 przez Hubez

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2022 21:33:02 przez Hubez
[#14] Re: Joystick topstar naprawa.

@Norbert, post #4

Mam podobny problem z Quickjoy II Turbo SV-124, u mnie nie działa „góra”. Sprawdziłem, że masa nie ma połączenia z pinem 4. Idę dalej tymi ścieżkami i sprawdzam ale nie mogę odnaleźć przyczyny. Ktoś ma pomysł co sprawdzić? Płytka w tym modelu wygląda tak:

[#15] Re: Joystick topstar naprawa.

@maxell35, post #14

Naprawiałem jakiś czas temu, ten właśnie joy, który od 25 lat nie działał. U mnie były:
- zimne luty,
- mikro pęknięcia ścieżek masy,
- brak przewodzenia mikrostyków.
Potrzebny ci będzie multimetr. Na początek sprawdziłbym na twoim miejscu kabel i wtyk od joy'a.
[#16] Re: Joystick topstar naprawa.

@AD99, post #15

Sprawdzam multimetrem. Sprawdziłem piny od kabla. Piny 1,2,3 licząc od dołu na zdjęciu to piny od kierunków i mają połączenie z masą (pin 8). Pin 4 czyli ten od kierunku "góra" nie ma połączenia z masą. Pin 4 ma połączenie z odpowiednim mikrostykiem (na zdjęciu u góry). Jak idę ścieżkami od masy i sprawdzam kolejno to wygląda na to, że wszędzie jest połączenie. Mikrostyk pocynowałem (tzn. ten bolec o który uderza blaszka). Niektóre luty poprawiłem. Nie mogę dojść do tego dlaczego nie ma połączenia między pinami 4 i 8.
[#17] Re: Joystick topstar naprawa.

@maxell35, post #16

Zapomniałem jeszcze dodać, że wymieniłem przełącznik suwakowy CPC. Bo w nim też był problem, to też bym sprawdził .
[#18] Re: Joystick topstar naprawa.

@AD99, post #17

Dzisiaj poprawiłem lut pinu 4. i kierunek "góra" znowu działa. Zaczyna mnie męczyć już ten joy, raz na jakiś czas przeczyszczę styki, poprawię jakieś luty i działa. Potem joy poleży kilka tygodni lub miesięcy nieużywany i znowu "góra" przestaje działać. I tak w koło. Postęp jest bo jak wszedłem w jego posiadanie to prawie nic nie działało, większość problemów rozwiązało przeczyszczenie IPA, kierunek "prawo" trzeba było pocynować żeby zadziałał, tylko ta "góra" ciągle sprawia problemy. Kilka osób już pisało w tym wątku o tym, że wylutowanie przełącznika CPC pomogło - w sumie to zwykły switch, to normalne, że w Quickjoy'ach powoduje takie problemy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem