[#1] Adapter IDE na Msata z A1200
Witam mam pytanie ? Taki adapter https://allegro.pl/oferta/adapter-pata-ata-ide-44pin-na-msata-2-5-hdd-7603787549 z dyskiem Msata 120gb czy zadziała z Amigą 1200 OS3.9
. a jak to by działało z Mosem na powerbook g4
[#2] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #1

Z MorphOSem na pewno zadziała - tak wymieniłem kiedyś dysk na SSD w Miniaczu. Nie widzę problemu dla którego miałoby nie zadziałać w klasyku.
[#3] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #2

Tak mi sie zdawało że czytałem o tym kiedyś i drugie pytanie jak z klonować dysk od PowerBooka g4 żeby wszystkiego nie instalować od nowa.
[#4] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #3

A tam tylko MorphOS siedzi? Bo jak tak, to luz - formatujesz nowy jak chcesz, instalujesz świeżego MorphOSa, a potem podłączasz stary dysk przez jakąś obudowę zewnętrzną, albo jakiś kabelek IDE44 do USB i zrzucasz na chama jak leci. Jeśli masz tam OSX to trzeba będzie inaczej zakombinować.
[#5] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #4

Dokładnie tak jak pisał Koszer, ja wykorzystałem obudowę na dysk 2,5" IDE 44pin na USB2.0 by skopiować dane na nowy dysk mSata 80GB z adapterem na IDE 44pin zamontowany w PowerBooku.
[#6] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@waldiamiga, post #5

Co to za obudowa dokładnie? Z dodatkowym zasilaniem rozumiem?
[#7] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #4

Są dwa systemy Macos i Morphos. Czy to wystarczy skopiować partycje na np. Linux
[#8] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #7

Najprościej skopiować obraz całego dysku. Same partycje też się da, ale trochę więcej zabawy.
[#9] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #1

Mam to i jest problem w a1200, w a4000 działa ale też są. Jaja
[#10] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #2

Na pewno ale o ile jest odpowiednie napięcie dla PB. Z tego co pamiętam to chyba 5V powinno być, zamiast bardziej spotykanego 3.3V.
[#11] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@deez, post #10

Jak przyjdą paczki popróbuje zobaczymy co z tego wyjdzie.
[#12] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@deez, post #6

Zwykły, najtańszy "żółtek" wyklepany gdzieś pod Shenzhen. Kabelek USB ma dwie wtyczki do zasilenia.
Dokładnie taka:

Adapter to coś w ten deseń:

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2019 10:07:06 przez waldiamiga
[#13] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #11

No tak ale oby ta próba nie skończyła się sfajczeniem czegoś... bo jak pisałem 5V wymagane w przypadku podłączania do PB.
[#14] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@deez, post #13

Kwestia adaptera msata - ide44.
Musi mieć konwerter 5V na 3.3V.
[#15] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Norbert, post #14

No tak, ale chyba nie każdy ma konwerter 5V na 3.3V, dlatego uczulam
[#16] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@deez, post #15

Zerknij na zdjęcia w aukcji, ten chip obok kondensatora to konwerter napięcia.
[#17] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #16

Mhm, ok, no jest. Czyli co, kupując taki adapter zawsze mam pewność, że będzie ok w PB? Czy mam szukać chipa na płytce? (jeśli nie ma w opisie wzmianki o napięciu)
[#18] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@deez, post #17

Dokładnie.
Inaczej 5V pójdzie na msata i w najlepszym przypadku padnie tylko on i dysk ssd.
W najgorszym .... lepiej nie pisać

Ostatnia aktualizacja: 24.02.2019 12:50:26 przez Norbert
[#19] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Norbert, post #18

Dziwne to pytanie o ten stabilizator jeśli jest to przejściówka do PATA. druga sprawa jaka mi się nasuwa to jaka jest przepustowość portu ata(teoretyczna) w Amidze 1200 z Fastata i bez
[#20] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #19

Są adaptery które tego stabilizatora nie posiadają. Wygląda to identycznie, wiec można się pomylić.
Teoretyczna prędkość to taka jaką teoretycznie udostępnia Fastata.
Dla standardowej a1200 to PIO 0
[#21] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Dziadziomiecio, post #19

O ile dobrze pamiętam wyniki testów na mojej A1200 z HDD Samsung 4,3GB lub WDC 40GB dawno temu to:
- goły port teoretyczna 2,3 MB/s, a w praktyce maks. ok. 1,7 MB/s;
- z FastAtą nie pamiętam, ze 2-3 razy szybciej.
[#22] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@CJ Warlock, post #21

I o to mi chodziło dzięki.
[#23] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@CJ Warlock, post #21

A1200 do 2.7MB/s z kontrolera na płycie. FastATA potrafi 11MB/s przesłać.

Oba przypadki zależą od urządzenia ATA i włożonej dopałki.
[#24] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@hrw, post #23

To prawda. W/w dysk 4,3 GB testowałem pod A1200 z rozszerzeniem pamięci 8 MB, a dysk 40 GB już wyłącznie z FastAtą i Apollo 040/40. Tryb PIO korzysta z procesora do transmisji danych dysk - pamięć komputera, zatem dopałka ma znaczenie. Dla przypomnienia: goły port A1200 to PIO0 (teoretyczna przepustowość 3,3 MB/s), a FastAta to tryby do PIO4 (teoretyczna 16,7 MB/s) lub PIO5 wedle specyfikacji (teoretyczna 20 MB/s), choć ja w czasach używania A1200 z FastAtą na co dzień nie znalazłem żadnych urządzeń z PIO5. O ile dobrze pamiętam to w dyskach były tylko tryby PIO0-4,a potem UDMA33,66,100.
[#25] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@CJ Warlock, post #24

Miałem dysk, który w trybie PIO4NF wyciągał więcej niż w PIO4 - na starej FastATA. Jak włożyłem FastATA GOLD (dostaliśmy do testów w eXec) to dysk w PIO5 miał błędy transmisji już.

Różne wersje FastATA różnie chodzą z tymi samymi urządzeniami. Niektóre będą szybsze z jedną a inne z drugą.
[#26] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Norbert, post #20

No ale skoro to jest przelotka z PATA (5V) na mSATA (3,3 V) to chyba logiczne, że regulator musi być pomysł
[#27] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #26

To nie ode mnie zależy, jak formułowane są oferty w sklepach i portalach aukcyjnych.
Nie każdy się zna i kupuje "wzrokowo".
Podobne do tego co widział, cena ciekawa, a potem .... oby tylko rozczarowanie, a nie uszkodzony sprzęt.
[#28] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@Norbert, post #27

Ja na Allegro widzę dwa rodzaje. Tańszy:

i droższy:

Zdaje się, że obydwa mają ten dinks. A gdzie można znaleźć taki bez regulatora napięcia?
[#29] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@recedent, post #28

Ja myślę, że produkcja czegoś takiego bez regulatora napięcia byłaby oczywistym nonsensem. ;) Ewentualnie ogromną niedoróbką przez pomyłkę.
[#30] Re: Adapter IDE na Msata z A1200

@CJ Warlock, post #29

Znalazłem - istnieją takie bez regulatora:

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem