[#1] Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32
Chciałem podzielić się sprawdzonym sposobem nagrywania bootowalnych płyt CD (CD-R) dla Amigi CD32 na dowolnej nagrywarce CD/DVD.

Otóż należy skorzystać z programu na Amigę o nazwie ISOCD załączanego w pakiecie programistycznym przeznaczonym dla CD32 np. na płycie Amiga Developer CD v1.1/v2.1.

Jego współautorem jest Carl Sassenrath. ISOCD zbuduje nam obraz ISO płyty CD na podstawie wybranego katalogu. Z programem dołączone są odpowiedni pliki Trademark - CD32.TM, dzięki którym można budować bootowalne płyty.

Po stworzeniu obrazu ISO (program oferuje wygodny interfejs użytkownika) albo nagrywamy na Amidze albo przenosimy na PC i wypalamy np. w standardowej Nagrywarce płyt CD systemu Windows.

Płyta ruszyła bez problemów.

Wszelakie inne metody nagrywania zawiodły. Dlatego serdecznie polecam przygotować ISO na Amidze w ISOCD.

Proszę też pamiętać o przygotowaniu startup-sequence, bo bez klawiatury jest trudno cokolwiek ręcznie uruchamiać.
[#2] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #1

Ja robilem taka plyte w MakeCD na A1200
I dzialala na cdtv ...
Najlepiej wypalac x2 Tak jak na PSX

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 01:34:17 przez HOŁDYS
[#3] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@HOŁDYS, post #2

True, no i wypraktykowanie które płyty cd są dobrej jakosci ;)
[#4] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@HOŁDYS, post #2

Najlepiej wypalac x2 Tak jak na PSX

No właśnie szukałem i szukałem programu do wypalania w takiej prędkości i nie znalazłem. W takim Nero można było zmniejszyć parametr szybkości do x16. Użyłem standardowego programu do wypalania płyt CD systemu Windows (prawy klawisz na ISO i "Nagraj obraz na płycie CD"), gdzie nie ma podanej prędkości nagrywania.

Ja robilem taka plyte w MakeCD na A1200

No w tej chwili mam DVD-ROM w Amidze 1200 i nie mogę nagrać, ale pamiętam jak używałem dvdr-tools z Aminetu.

@Mikecios
True, no i wypraktykowanie które płyty cd są dobrej jakosci ;)

Nagrywałem na nówkach CD-R Sony. Myślę, że kluczowe jest przygotowanie ISO w tym programie na Amidze.

Jeszcze chciałbym sprawdzić z tą składanką gier "444 in 1", ale w tej chwili nie mam jak wygodnie przenosić ogromnych plików ISO z Amigi na PC.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 09:34:05 przez Hexmage960
[#5] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #4

Bo to nie od programu zależy prędkość nagrywania tylko od nagrywarki. Co do płyt to już w jakims wątku walkowalismy temat. Cdr sony albo coś podupadły na jakości albo na kiepską partię trafiłem bo Fryingpan pokazuje mi że są słabej jakosci...
[#6] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mikecios, post #5

OK. Muszę się przyznać, ale pomyliłem się. Druga nagrana płyta nie uruchomiła się. Chciałem przygotować płytę z Workbenchem dla CD32.

Chyba będę musiał skorzystać z oferty firmy Vesalia.

Pozostaje mi działać na oryginalnych płytach tłoczonych oraz stacji dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 11:34:54 przez Hexmage960
[#7] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #6

Albo kup nagrywarke co obsluguje x2.
[wyróżniony] [#8] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #6

Mam inne doświadczenia.Posiadam 3 konsole CD32,płyty najtańsze chinole,program do ISO obojętnie jaki.Predkość czasem i x12 .Płyty nagrywam pod Win7.
Efekt:
Ta sama płyta na jednej konsoli chodzi rewelacyjnie,na drugiej wczyta się od czasu do czasu z przycięciami,na trzeciej uruchomi się częściowo za 20-30-stym razem.
Dodam tylko,że każda konsola odczytuje oryginalne płyty prawidłowo.
Moja teoria nt. nagrywania płyt jest taka:
Sprawdźmy najpierw stan lasera, później pomyślmy o nagrywaniu płyt.Najlepszej jakości płyta,może nie działać na wyeksploatowanym laserze.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 11:45:18 przez ak47
[#9] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mikecios, post #7

To jest fajny pomysł, nawet trochę szukałem w sieci starszych nagrywarek (np. tych obsługiwanych przez MakeCD).

Myślę, że ta płyta Workbench 3.0 CD uratuje sytuację. Brakuje mi właśnie jakiegoś gotowca na tłoczonej płycie, który mało zajmie RADu i pozwoli wygodnie działać. I ta płyta powinna spełnić te oczekiwania.

@ak47
Dodam tylko,że każda konsola odczytuje oryginalne płyty prawidłowo.

U mnie wszystkie tłoczone również chodzą prawidłowo.

Moja teoria nt. nagrywania płyt jest taka:
Sprawdźmy najpierw stan lasera, później pomyślmy o nagrywaniu płyt.Najlepszej jakości płyta,może nie działać na wyeksploatowanym laserze.

OK, sam raczej stanu lasera nie sprawdzę, ale konsola jest w idealnym stanie. Tłoczone płyty czytane są bardzo sprawnie.

Nie ma jednak problemu. CD-R z piratami do szczęścia mi niepotrzebne. A jeśli chcę sprawdzić jakiś program, mogę użyć dyskietek (mam interfejs stacji w CD32).

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 11:52:18 przez Hexmage960
[#10] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #9

Nie chciałem się wymądrzać,po prostu straciłem wiele czasu i płyt aby nagrać grę.
Kiedyś płyty były droższe i każda porażka bolała.😀
Stwierdzam po prostu że dużą rolę odgrywa stan lasera w Amidze.
[#11] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@ak47, post #10

po prostu straciłem wiele czasu i płyt aby nagrać grę.
Kiedyś płyty były droższe i każda porażka bolała.😀
Stwierdzam po prostu że dużą rolę odgrywa stan lasera w Amidze.

Dziękuję Ci serdecznie za podzielenie się cennym doświadczeniem. Ja sam posiadam jedną konsolę CD32 i nie mogę porównywać.
[#12] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #11

Jeśli dobrze czyta "tłoczone płyty" to jest duża szansa, że sama regulacja wystarczy. CD32 nie było projektowane z myślą o odczycie kopi zapasowych. Na YT jest szczegółowy poradnik jak to zrobić i dlaczego nagrywane płyty są trudniejsze w odczycie. Bez oscyloskopu się nie obejdzie.
[#13] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@snifferman, post #12

To wina nagrywarki w PC albo CD-R. Nagrałem dla testu Audio-CD. Płyta załapała po kilkunastu sekundach, ale jakość dźwięku jest tragiczna.

Muzyka z tłoczonych CD jest w super jakości CD.

Więc ja już nie będę się bawił z CD-Rami. Szkoda zachodu.
[#14] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #13

Przepraszam, zapomniałem o jednej istotnej rzeczy.

Otóż wczoraj kiedy nagrałem pierwszy raz płytę przedstawionym sposobem, to nagrałem tam instalkę z twardego dysku gry The Settlers. Otóż ta gra się uruchomiła na Amidze CD32 (zabootowałem system z innej płytki). Płyta czytana była łatwo i przeglądanie katalogów było szybkie.

Zatem chyba jednak nie jest tak źle. Chyba to NERO coś namieszał z Audio-CD.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 13:11:52 przez Hexmage960
[#15] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #14

Po co używasz Nero i kombinujesz z audio CD?
Użyj jakiegokolwiek programu do nagrywania obrazu ISO.
Wypał płytę i już.Po nagraniu zamknij sesje na płycie,to jest ważne.
[#16] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@ak47, post #15

OK, dzięki. Tak też będę robił. Okazuje się, że te płyty można bezproblemowo przeglądać i uruchamiać pod systemem. Problem jest tylko z bootowaniem.
[#17] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@ak47, post #8

W przypadku nagrywania płyt dla CD32 trzy rzeczy muszą się zejść do kupy.
Nagrywarka x2 - osobiście mam dwie LG 8080 i nawet chyba jeszcze ze dwie sztuki pałętają się po allegro, dobrej jakości płyta cdr i jak dla mnie tu jest loteria i czasem trzymanie się jednego producenta może skończyć się kuku. Sam jakoś nośnika sprawdzam pod FryingPan i tylko na tym sprawdzeniu polegam.
No i oczywiście zużycie lasera w CD32 też ma znaczenie.
Na wszelki wypadek kupiłem dwie sztuki lasera z mechanizmem - oryginał sony i wcale nie za wielkie pieniądze.
Zarówno tematyka nagrywarek, płyt i lasera były już wcześniej poruszane w kilku wątkach ale nie chce mi się teraz szukać
Dodatkowo choć ta metoda ma swoich zwolenników i przeciwników, na oko podkręciłem moc nowych laserów w dwóch CD32 i dzięki temu czytają nawet nędzne cd-iki.
Fakt że żywotność podkręconego lasera spada ale nawet problematyczne w odczycie po nagraniu składanki typu 444 in 1 chodzą znośnie.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 21:35:20 przez mikecios
[#18] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mikecios, post #17

Gdzie i za ile kupiłeś oryginalne lasery Sony?
[#19] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@ak47, post #18

Hmmmmm..... na impelshop.com ale widzę że ten mój kss-212a nie jest już dostępny.
Kupiłem za ok 100pln a teraz mają w ofercie tylko kss-212b i nie wiem czy jest to dokładnie taki sam. Trzeba dopytać.
Dodatkowo tu jest tylko zespół lasera a ja kupiłem z pełną mechaniką, silniczek, sanki, zębatki - słowem kompletny laser.

PS.
Tu jest jeden

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 22:34:37 przez mikecios
[#20] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@mikecios, post #19

Zatem kupiłem sobie tę płytę Workbench 3.0 oraz do tego przy okazji grę Syndicate (oraz Alfred Chicken na tej samej płycie) dla CD32.
[#21] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #20

Fajnie zatem :>
[#22] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #1

A jak się sprawują pliki bin? Działa muzyka z cd?
[#23] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #6

Jednak tytuł na wyrost.
Jednak nie udało Ci się nagrać bootowalnej płytki CD dla cd32.
To co powstało to zwykła płytka cd z danymi, która wielu znas nagrywa/ło.
[#24] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Norbert, post #23

@Jield
A jak się sprawują pliki bin? Działa muzyka z cd?

Nie nagrywałem plików bin.

Nagrana za pomocą Nero płyta Audio-CD miała problemy, nie jestem pewien skąd.

Ogólnie muzyka z tłoczonych płyt CD działa na Amidze CD32 bardzo dobrze.

@Norbert

Więc tak: Pierwsza w ten sposób utworzona płytka zabootowała. Ponieważ nie było startup-sequence ujrzałem konsolę AmigaDOS. Zresetowałem więc i uruchomiłem z CDPD, po czym uruchomiłem nagrane Settlersy - uruchomiły się.

Druga płyta, zawierająca zgrany katalog systemowy z Workbenchem bootowała bardzo długo i nie doczekałem się ani konsoli, ani ekranu Workbencha.

Jak dojdzie płyta Workbench 3.0 to wtedy będę mógł sobie wygodnie podziałać i posprawdzać.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2019 18:53:55 przez Hexmage960
[#25] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #24

Chyba przyznasz mi rację ze zanim się coś ogłosi, należy to dokładnie sprawdzić.
A tak, ktoś znajdzie temat, ucieszy się, a po przeczytaniu wątku nadal nie będzie wiedział co należy zrobic
[#26] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Jield, post #22

Bez problemu
[#27] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Norbert, post #25

Przyznaję Ci rację. Wykonałem za mało prób tej metody przed publikacją. Na szczęście może się okazać, że jednak metoda się sprawdza.

Pozostaje kilka kwestii, które będę chciał rozwiązać i wówczas poinformuję o tym w wątku:

1. Czy standardowy program do nagrywania CD systemu Windows ma znaczenie,
2. Czy da się przygotować płytkę w ten sposób (ISOCD na Amidze + standardowy program do nagrywania), przygotować startup-sequence i z niej zabootować.

Z nagrywaniem kolejnych CD-R chciałbym poczekać aż dostanę Workbench 3.0.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2019 20:03:50 przez Hexmage960
[#28] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #27

Jeśli ISO jest dobrze przygotowane to wypalaj programem imgburn na Windowsie. Wyeliminuje problem programu gdyż ten spisuje się idealnie. Wypalam na nim lumberjacki ale też bez problemu kopie zapasowe Sega cd czy Xbox 360.jest to ogólnie faworyt i darmowy soft. Nero jest świetne ale nie do tego.

Nigdy nie miałem problemu z płytami takimi na swojej cdtv wypalonymi na imgburn. Prędkość miała marginalne znaczenie zwłaszcza że ciężko o nagrywarkę poniżej 16x
[#29] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@Hexmage960, post #1

Nie ma sprawdzonych uniwersalnych metod nagrywania płyt, a teoria dotycząca nagrywania z najmniejszą prędkością, a tym bardziej, że powinna być taka sama jak prędkość odczytu docelowego napędu jest dzisiaj praktycznie mitem. Jakość nagrania zależy od nagrywarki i nośnika. Dla danego nośnika należy wypalić płytę na kilku niskich prędkościach i sprawdzić jakość płyty w programie nero CD speed w zakładce "quality" i zwracać uwagę na błędy C2 i PI failures, niestety nie dla wszystkich nagrywarek ta funkcja jest dostępna, głównie Benq i Lite-on. Najlepiej mieć nagrywarkę CD z czasów, kiedy były one popularne i używane, ludzie zwracali uwagę na ich niezawodność i nie odgrywały roli zaślepki w obudowie.

Miałem kiedyś Lite-on IHBS212 i bardzo ładnie nagrywała płyty DVD, ale dobra nagrywarka nie zdziała dużo jeśli nośnik jest kiepski. Dla przykładu podam palenie płyt DVD dla PS2, TDK DVD-R lazurowe, PS2 czytało jak chciało, przy prędkości nagrywania 2,4x słaba jakość nagrania, dużo błędów w teście jakości płyty, przy prędkości 4x i 8x było lepiej, ale wciąż nie niezawodnie, TDK+R lazurowe, ale ciut jaśniejsze niż DVD-R i jakość bajka nawet na prędkości 8x (przy 12x też nie najgorzej), a PS2 nawet nie zakaszlało. Logo producenta nie świadczy na dodatek jako pewnik jeśli chodzi o jakość płyty, ponieważ płyty mogą pochodzić z zewnętrznych fabryk. DVD Identifier podaje info na temat producenta płyty DVD, w przypadku CD jest chyba tylko ID (widać w programie Nero CD speed).

Poprawnie tłoczone płyty mają bardzo równą powierzchnię i są czytane przez napędy zawsze sporo lepiej, niż CD-R, które potrafią być pofalowane (może kiedyś były lepsze), widać to np. na filmiku regulacji lasera w CD32, gdzie został pokazany przebieg napięcia na cewce korygującej ogniskową, na płycie CD-R wygląda jak sinusoida.

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2019 22:26:36 przez sanjyuubi
[#30] Re: Sprawdzona metoda nagrywania CD dla Amigi CD32

@juen, post #28

Jeśli ISO jest dobrze przygotowane to wypalaj programem imgburn na Windowsie.

Ja też polecam pod windą ImgBurn- porsty, darmowy, może być portable idelanie się sprawdza do starych konsol ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem