[#1] Wymiana kondensatorów Amiga 1200
Cześć przymierzam się do zakupu Amigi 1200, mam pytanie czy ktoś z Katowic lub okolic zajmuje się wymianą kondensatorów jeśli tak prosiłbym o kontakt z propozycjami cenowymi.

Pozdrawiam
[#2] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Ryu, post #1

Zagadaj do Krzysiek2 - jest z Piekar, ogarnął mój sprzęt i polecam w 100%
[#3] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Ryu, post #1

A nie prościej zamieścić ogłoszenie w dziale Giełda (w kategorii: oferty pracy)?
[#4] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Ryu, post #1

dobry jest Rzeźnik ze śląska
[#5] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@gripTNT, post #4

A ja mam pytanie: Czy jak Amiga dobrze działa tzn nie resetuje się podczas pracy?
Płyta główna jest z 1992r. To jest sens wymieniać kondensatory. Jest jakieś zagrożenie awarii?
Pytam czysto teoretycznie.
[#6] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mkdevil666, post #5

Pisz do Krzysiek2, w tamtym tygodniu mi wymienił takze w a1200 na tantale profesjonalna robota.
[#7] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mkdevil666, post #5

Jest jakieś zagrożenie awarii?
Pytam czysto teoretycznie.

Czysto teoretycznie odpowiadam:
Jest.

Odpowiedź czysto praktyczna (tak dla urozmaicenia):
Jest.

Odpowiedź dla sceptyków:
Jest

Odpowiedź dla entuzjastów:
Jest

Odpowedź dla zdecydowanych:
Jest

Odpowedź dla niezdecydowanych:
Jest

Odpowiedź dla (tu wstaw cokolwiek):
Jest
[#8] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mkdevil666, post #5

Czysto teoretycznie odpowiadam:
Jest.

Odpowiedź czysto praktyczna (tak dla urozmaicenia):
Jest.

Odpowiedź dla sceptyków:
Jest

Odpowiedź dla entuzjastów:
Jest

Odpowedź dla zdecydowanych:
Jest

Odpowedź dla niezdecydowanych:
Jest

Odpowiedź dla (tu wstaw cokolwiek):
Jest

Ja dodam od siebie, że kondensatory w A1200 i A600(bo z tymi miałem do czynienia) lubią srać pod siebie. Zauważysz dopiero jak wyciek będzie większy.
[#9] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@AD99, post #8

Pachnie śledziem. po podgrzaniu hotairem. OK A objawów nie widać.
[#10] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@AD99, post #8

No to muszę pomyśleć o wymianie. Bo szkoda by było staruszek.
A wymianę w cdtv ktoś prowadzi bo czasem mi się restartuje czarnulka.
[#11] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mkdevil666, post #10

Nasi "magicy" poradzą sobie z kazdą Amigą. OK
[#12] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@recedent, post #3

Może i prościej, poszedłem na łatwiznę, i chciałem zaczerpnąć języka kto jest w te klocki dobry.
[#13] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Ryu, post #12

Ja sądzę, że jeżeli amiga działa dobrze, a cyna na kondensatorach
nie zmieniła koloru, to z wymianą można się wstrzymać.
W takim przypadku lepiej nie wymieniać niż wymienić niefachowo.

Nie ma co panikować, ludzie czytają, panikują i wymieniają byle szybciej
a skutkiem może być uszkodzona amiga.

Na pewno trzeba znaleźć kogoś z doświadczeniem w takiej wymianie.
[#14] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mmarcin2741, post #13

Ja sądzę, że jeżeli amiga działa dobrze, a cyna na kondensatorach nie zmieniła koloru, to z wymianą można się wstrzymać.
Potem płaci się ekstra za regenerację płyty, przyklejanie zeżartych padów, łatanie ścieżek... Albo trzeba kupić płytę ReAmiga i przełożyć wszystkie elementy.
[#15] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@AD99, post #8

Taka sama sytuacja z kondensatorami jest jeszcze w A4000, CD32 i wielu innych sprzętach z tamtych lat nie tylko Amigach. Posiadacze Mac`ów mają też ten sam problem.
[#16] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Krashan, post #14

Jak widać i tak znajdą się osoby których fakty nie interesują.
Mają swoje zdanie i basta!
[#17] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@stachu100, post #16

Jak widać i tak znajdą się osoby których fakty nie interesują.
Mają swoje zdanie i basta!

Do czasu, aż zajdzie u nich potrzeba założenia nowego wątku tutaj z tytułem
"Pomocy, Amiga się nie uruchamia..."
[#18] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Krashan, post #14

Potem płaci się ekstra za regenerację płyty, przyklejanie zeżartych padów, łatanie ścieżek... Albo trzeba kupić płytę ReAmiga i przełożyć wszystkie elementy.

Napisałem, że można się wstrzymać z wymianą na jakiś czas. Tak czy inaczej
te kondensatory trzeba będzie w końcu wymienić.
Jeżeli luty błyszczą, to można przyjąć, że kondensator nie wylewa a więc płyta jest
bezpieczna. Jeżeli ktoś z jakichś powodów upiera się, że nie chce wymienić
kondensatorów, to powinien przynajmniej raz do roku otworzyć amigę i wzrokowo
sprawdzać, czy coś się nie dzieje.

Miałem amigi, gdzie wszystkie kondensatory wylały, ale były też sztuki, w których
śladów wylewania nie stwierdziłem żadnych.

Mam dwie takie same stacje roclite, jedna nowa nieużywana i wszystkie kondki wylały, druga mocno używana i luty się błyszczą, więc w tej używanej na razie nie wymieniam.
[#19] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mmarcin2741, post #18

Napisałem, że można się wstrzymać z wymianą na jakiś czas.
Owszem, ale czas pracuje tu na niekorzyść.
Jeżeli luty błyszczą, to można przyjąć, że kondensator nie wylewa
To bardzo optymistyczne założenie.
[#20] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mmarcin2741, post #18

A tu widać ślady wylania poza mokrym spodem kondensatora?
[#21] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Krashan, post #19

Poprawię się: jeżeli luty się błyszczą, to kondensator może już wylewać,
ale jeszcze nie zdążył poczynić widocznych szkód na płycie.
Po wylutowaniu można zobaczyć ślady białego osadu pod kondensatorem.

Tak czy inaczej, czas życia tych kondensatorów skończył się dawno
temu i są do wymiany.

Fakt, że w mojej stacji "made in japan" wszystkie japońskie kondensatory wylały dowodzi,
że każdy kondensator smd elektrolityczny z tamtego okresu jest niebezpieczny,
nawet te dobrej jakości.
[#22] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@mmarcin2741, post #21

Trochę odkopię temat: wymieniam właśnie kondensatory do A1200 rev. 2B

Pytanie: wg. zaleceń jakie dostałem wymieniam C409 i C239 na tantalowe SMD, z kolei C235 i C236 na amuminiowe SMD, tylko, że dostałem 3 tantale i jeden aluminiowy - jeżeli tak to mogę wlutować to który aluminiowy najlepiej zastąpić tym 3-cim tantalem (ponieważ nie mam drugiego aluminiowego)?
Porównując z A600 i zestawem który kiedyś wymieniałem w miejsce C235 mam właśnie aluminiowy.
Z kolei w Internecie widziałem zdjęcia 2B gdzie były 4 tantale 100uF (nie było aluminiowych).

Jak czytam opis :
C235 100 ľF 6,3 V SMD Kondensator separujący doprowadzenie sygnału audio do modulatora
C236 100 ľF 6,3 V SMD Kondensator separujący doprowadzenie sygnału composite video do modulatora

Warto wylutować też w tej chwili modulator skoro i tak go nie będę używał?
- jaką kolejność przy jego wylucie najlepiej zastosować aby nie katować płyty głównej?

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 15:04:11 przez Adinfo
[#23] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #22

Jeżeli masz zamiar usunąć modulator video, to możesz w ogóle nie wlutowywać C235 i C236. C409 i C239 mogą być tantalowe, chociaż osobiście fascynacji tantalami nie podzielam.

Jeżeli chodzi o wylutowanie modulatora – zaczynam od odlutowania pinów wchodzących w języczek płytki modulatora. Ta płytka jest jednostronna, więc flux + zwykły odsysacz spokojnie dadzą radę. Można też zdjąć pokrywkę, zawsze to mniej blachy do grzania. Teraz modulator trzyma się na trzech blaszanych łapkach wlutowanych niestety w płaszczyznę masy. W związku z tym dobrze jest okolicę rozgrzać preheaterem albo gorącym powietrzem, byle bez przesady, żeby nic na tym etapie nie odlutować. Następnie moja taktyka to flux, dodanie świeżej cyny, odsysacz i lutownica dużej mocy (100 – 120 W), może być transformatorowa. Po dobrym odessaniu cyny delikatne podważenie modulatora powinno wystarczyć, można podważać jednocześnie podgrzewając. Po wyjęciu całości wspomniane wcześniej trzy piny można zostawić w płycie, albo powyciągać po jednym trzymając pęsetą za koniec i grzejąc przy plastiku.

Grunt to dobre rozgrzanie terenu i cierpliwość. Nadmiar przyłożonej siły skończy się powyrywaniem oczek lutowniczych.
[#24] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Krashan, post #23

Dzięki za informacje.

Kondensatory już wymieniłem. Niestety płyta nie rusza - tak jak było przed wymianą kondensatorów - dioda power zapala się, po chwili ciemny ekran na monitorze (płyta była brana ze szrotu - wizualnie w dobrym stanie poza nieco powyginanymi portami z tyłu, żadnych uszkodzeń fizycznych, które byłoby widać gołym okiem).

Jest tylko reakcja na reset. CapsLock 7 razy naciskam - potem zostaje świecąc.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 17:01:02 przez Adinfo
[#25] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #24

Na retronizacji bedzie kilku magikow lutownicy :) moze pomoga ^^
[#26] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #24

Na diagromie też tak masz?
[#27] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #22

na tych płytach to ścieżki dobrze by było pod mikroskopem obejrzeć czy któraś jest nie naruszona albo jakaś noga od układu wygięta
[#28] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@MariuszK, post #26

MariuszK - na DiagRomie nie sprawdzałem - musiałbym zaprogramować go do A1200, znajdę chwilę to zaprogramuję, mam go gdzieś pocięty DiagROM na HI i LO - czyli pod A1200.
Jest szansa, że DiagRom pokaże coś innego niż black screen?

JacK_Swidnik - ścieżek nie sprawdzałem aż tak dokładnie, te porty były nieco powyginane ale nie aż tak jak by się mogło wydawać, ale wiadomo - gdzieś coś mogło strzelić zanim tę płytę kupiłem. Jeszcze się nie poddałem.

Jestem po wylucie modulatora, heh, udało się.

Po paru minutach od uruchomienia płyty większość układów letnia (nie gorąca). ROM na 100% dobry bo wzięty z innej Amigi 1200. Podstawka pod ROM jest lekko ukruszona na boku , ale nie widać aby to było problemem. Pod starymi kondensatorami było czysto - nie było widać wycieków ani skorodowanych ścieżek, wyczyściłem pozostałości syfu i topnika po wylucie, usunąłem resztki starej cyny.

Po podłączeniu przez Composite skośne paski latają. Na RGB jednolity czarny ekran - ale "wizja" jest. Jak pisałem wcześniej CapsLock reaguje do 7 razy na naciśnięcie. Przy uruchamianiu na początku dioda Power lekko świeci, po chwili bardziej i tak zostaje. Amiga reaguje za każdym razem na naciśnięcie resetu z klawiatury.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 18:38:28 przez Adinfo
[#29] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@Adinfo, post #28

Jest szansa, że DiagRom pokaże coś innego niż black screen?

Możliwe, on nie sprawdza wszystkich układów na starcie, tylko te wymagane do startu. Może pokaże kolor, a może coś wypluje przez com... Trzeba sprawdzić. Trzeba by też po schemacie przejść i zobaczyć linie adresowe i danych. Czasem kondensatory potrafią się tak perfidnie po-sikać, że elektrolit zaczyna żreć ale dopiero pod innymi układami.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2019 19:40:50 przez MariuszK
[#30] Re: Wymiana kondensatorów Amiga 1200

@MariuszK, post #29

Jak zaprogramuję DiagRom to zobaczymy co dalej. Powoli do przodu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem