[#1] Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200
Czesc,
wczoraj na EAB pojawil sie temat o tych klawiaturach dla amig.
Jest to calkowity zamiennik aktualnej klawiatury, do tego klawisze moga zostac zamowione w dowolnym kolorze i z dowolnymi znakami.

Kilka wybranych wypowiedzi (jesli ktos nie moze zobaczyc oryginalnego tematu):
Hi,

Thanks for the kind words. The boards are almost ready to go, I have decided togo with the original layout for all 3 amigas to keep the compatibility. Keys should all be the same size as the original keyboards, and they can be custom printed when ordering so you have your "A" symbols etc, you can even have a C= logo on the blank keys if you want. Keys will be available from a USA seller/manufacturer and i will do up a shopping list for all keys needed, i will make a few but i will farm out a lot of the work. Maybe someone can start up a group buy for keys, i was wrong about there being 200 colours, there are only 142, ah well, shoot me later

Once i am done with these then i will open up my A2k and A4k keyboard and start that

Hi, they will be stabilised by using the plastic inserts and wire bar on keys >2.0

the strength of the 2 boards bonded by almost 100 keys is surprisingly good, the overall width of the joined plates is only 0.205" so there is not much play. I have also left a couple of centre slots that can be used for additional support so it will survive a lot of punishment.the top board is 0.064" thick (i'm an old geezer, i prefer inches lol)

once i get the keycaps in my hand i should have the final design for a500/a1200 in my hand also. I just finished the A600 version last night, all looks good, but ya never know. hoping for first batch to be out next month... prices i still dont know, it will be best i can make it (yah, i know, a kopout). It will be available in the UK also, will try to keep costs down as low as possible, no point in them shipped here and then Europe, doesnt make economic sense

Pod tym linkiem jest wiecej szcegolow ale ddzis cos mi on nie dziala (wczoraj dzialal)
link

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 18:59:15 przez peceha
[#2] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@peceha, post #1

Już w 2017 zrobiłem coś takiego prototypowo (jest rok na laminacie), więc ten gość (którego nick wywołuje u mnie nudności) się trochę spóźnił.

[#3] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@peceha, post #1

O kurde wygląda to super,jeśli cena będzie atrakcyjna to z chęcią bym się zaopatrzył w komplecik albo i dwa
Na pewno spróbowałbym odtworzyć oryginalną klawiaturę do CD32,której powstało ok 100 sztuk w USA i jest to prawdziwy biały kruk:

EDIT:

O prosze Archi wyskakujesz z tymi cudami jak diabeł z pudełka

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 19:15:42 przez FeRu
[#4] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #2

super !
[#5] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@FeRu, post #3

Duzy laminat to i cena pewnie duza będzie. Jeden plus ze latwiej będzie mozna drutować jak się połamie albo coś.
[#6] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #2

a planujesz może dać Panu kontre?
[#7] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@michal_zukowski, post #5

michal_zukowski
Duzy laminat to i cena pewnie duza będzie. Jeden plus ze latwiej będzie mozna drutować jak się połamie albo coś.
No własnie plan był aby nie było droższe (cieńszy laminat) jak folia a trwalsze i taśma możliwa do wymiany w razie uszkodzenia.

softiron
a planujesz może dać Panu kontre?
Jeszcze się trafi z czymś, jestem cierpliwy.
[#8] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@peceha, post #1

Mnie też zbiera się na rzygi. Ciekawe czy obsługa posprzedażna będzie taka jak w przypadku Vampire 600. Czyli zapłać i sp... jeżeli coś nie będzie działać...
[#9] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #2

Ja też zacząłem bawić się w robienie "wiecznej folii", ale u mnie nie wyszło to poza fazę monitora, nawet ścieżki nie są jeszcze pociągnięte do końca.

[#10] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #7

Na oko w elecrow koło 45-60zł za płytke, to chyba jeszcze trochę za drogo bo jednak duzo zamienników dostępnych, no ale za pare lat jak juz padnie większość folii to bedzie dobry pomysł.
[#11] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@michal_zukowski, post #10

michal_zukowski
Na oko w elecrow koło 45-60zł za płytke, to chyba jeszcze trochę za drogo bo jednak duzo zamienników dostępnych, no ale za pare lat jak juz padnie większość folii to bedzie dobry pomysł.

Ale pomyśl o tym inaczej... kupujesz jedna pcb i masz na lata. Jak padnie to tylko taśma która i tak sobie sam zamiennie wymienisz bo będzie u mnie do kupienia, nie zamierzam tego scalać z pcb dla utrudnienia użytkowi życia tylko dla ułatwienia. PCB będzie finalnie zawierała jeszcze napylona warstwę grafitu na pady, ale jak to jeszcze wyjdzie to zobaczymy po testach.
[#12] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #11

Po jednym głębszym zastanowieniu doszedłem do wniosku że powyższe ceny (netto) byłyby akceptowalne.
[#13] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #11

Ja biorę:D. Do A600x2, do a1200 x4 do a500x2:). Albo na razie po sztuce do każdego modelu, żeby budżetu nie rozwalić:).

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2018 07:45:04 przez fazior
[#14] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #11

@Architect - ale u Ciebie trzeba jeszcze we własnym zakresie przełączniki dolutować, zgadza się? I nie wiadomo, skąd wziąć klawisze, a Kipper to (podobno) ogarnął, włącznie z commodorowską wyjątkowo długą spacją.
[#15] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@michal_zukowski, post #10

Mnie bardziej ciekawi opcja klawiatury mechanicznej, z Cherry MX albo Kailh.
[#16] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Krashan, post #15

Z cherry fajna sprawa, tylko gdzie keycapy znaleźć na przyciski takie jak f1-10, del, help no i tak długa spacje... to chyba nie są jakieś znormalizowane długości :/

Chociaż... Może...
[#17] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@MariuszK, post #16

F1-F10, DEL, itd. to po prostu klawisze o szerokości 1.5 - takie, jak często Alt czy Windows. Spacja rzeczywiście może być problemem - ale można zaprojektować płytkę tak, żeby umieścić w dolnym rzędzie dodatkowe klawisze, skracając spację.
[#18] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Cedrat, post #17

Wszystko idzie ogarnac tylko nie mialem na razie takiej potrzeby. Widoczna na foto wyszla ze wzgledu ze miale juz wszystkie uszkodzone i na szybko w tamtym roku pojawil sie ten prototyp.
Wlasnje uzgadniam ceny przelacznikow a w drodze sa sample do nowej wersji, co wyjdzie zobaczymy.
[#19] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #18

OK
[#20] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@BULI, post #19

Z trochę innej mańki - czy cherry switche mają taki sam sposób działania jak mikrostyki? W sensie wciśnięcie = zwarcie do masy? Bo się zastanawiam nad zrobieniem 'keypada' i nie wiem czy te switche dałoby radę po prostu sapiąć do portu joya...
[#21] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #18

OK
[#22] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@watman, post #20

To do czego będą zwierać to zależy tylko od Ciebie. A jeżeli chodzi ci o to czy to są NO/NC switche to są to NO (zawsze otwarte/nie zwarte), a po wciśnięciu się zwierają.
[#23] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@MariuszK, post #22

a czy ktoś może planuje podjąć się zbiorowego zamówienia na to do PL?
tam już powoli zaczyna się coś wykluwać z ceną, 189usd za zestaw + wysyłka czy jakoś...
wprawdzie wyraziłem chęć zakupu 1 szt tam, peceha również 1 szt ale jakby to się dało ogarnąć większym zamówieniem do PL to pewnie byłoby ciut taniej choćby na transporcie.
Nie... ja tego czasowo nie dam rady ogarnąć.
[#24] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@MariuszK, post #22

To do czego będą zwierać to zależy tylko od Ciebie. A jeżeli chodzi ci o to czy to są NO/NC switche to są to NO (zawsze otwarte/nie zwarte), a po wciśnięciu się zwierają.

OK, co prawda nie była to do końca odpowiedź na moje pytanie, ale chyba też nei do końca dobrze je zadałem ;)
Anyway, na kanale NX_Arcade_PL na YT dzisiaj zobaczyłem, że one działają tak, jak chcę, więc spokojnie można na nich zbudować keypad ;)
[#25] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@softiron, post #23

to i jest oficjalny preorder

189 dularów za A1200
199 za A500
+ przesyłka...

@Architect1200: wypuścisz wersję dla Polaków? :)
bo jakoś nie zarabiam wystarczająco sfiatowo żeby dać ponad 8 stów za klawiaturę...
[#26] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@Architect1200, post #2

Trochę już stary temat, ale nie znalazłem tej klawiatury w sprzedaży, udało się doprowadzić projekt zamiennika folii klawiatury A1200 na laminat,PCB do formy produktu finalnego ?
Chętnie bym zakupił sztukę, czy dwie
Mam w sumie 5 A1200 i już ani jednej działającej folii, a chciałem zrobić sobie jedną kompletną w oryginalnej obudowie desktop, rozwiązania zastępcze ( klawiatura A500 w A1200 rev.2b, czy interface do PS/2 ) jakie aktualnie stosuję nie pozwalają na zamknięcie klawiatury w oryginalnej obudowie :(
[#27] Re: Nowe Cherry MX keyboards dla A500, A600 oraz A1200

@UJP, post #26

Also on amibay. http://www.amibay.com/member.php?20003-SolidCore

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2019 11:11:35 przez uigiflip
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem