[#1] Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?
Ktoś może orientuje się w temacie, czy emulacja AmigaOS w trybie RTG jest możliwa?
Jeśli tak, to który emulator będzie odpowiedni?
[#2] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@ede, post #1

UAE4ARM

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 07:29:22 przez Norbert
[#3] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@ede, post #1

Według mnie to wszystkie emulatory amigi na androida są ułomne i nie da się z tego po ludzku korzystać...
1
[#4] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #3

A co jest "ułomne" ?
[#5] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #4

Ot chociażby używanie uae4arm na telefonie do czegokolwiek innego niż granie. Gdzie musisz posługiwać się mysza i np klikać PPM to ma taki deadzone na kursorze (a w zasadzie go nie ma wcale) że to tragedia.

Bez fizycznej myszy nie jesteś w stanie np w wb1.3 kliknąć żadnej opcji z belki bo musisz trzymać PPM i przesuwać kursor :) a jak chcesz kliknąć PPM to masz tap na ekran dwoma palcami i teraz te 2 palce musisz przesuwać po ekranie telefonu :) a nie raz się zdarzy że kursor przeskoczy z miejsca gdzie jest właśnie tam gdzie masz drugi palec na ekranie.... (Właśnie przez brak deadzone)

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 14:08:40 przez MariuszK
[#6] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #5

Klawisze myszy możesz zdefiniować do fizycznych przycisków telefonu, jak i przycisków na ekranie emulatora.

A jak Ci się obsługuje na telefonie emulator innego komputera niż Amiga?
I jak tam jest zrealizowana obsługa myszy.

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 14:24:02 przez Norbert
[#7] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #6

Fizyczne przyciski w telefonie trzeba mieć żeby je używać :) a do przycisku power za dużo nie zmapuje...
No ok pozostają jeszcze 2, vol+ i vol- ale malowanie ich powoduje że system tak czy tak ma nad nimi kontrolę i regulacja głośności działa...

Innych emulatorów nigdy nie instalowałem bo uważam że telefon nie jest do tego stworzony.
A uae4arm zainstalowałem tak właśnie z czystej ciekawości kilka tygodni temu, do tego romy od cloanto były w jakiejś promocji na appstore. Wiec sprawdziłem jak to hulo...
Po 2dniach męczenia telefonu sprawę zamknąłem i moim zdaniem nie warto... Ot tyle.
[#8] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #7

Ja od początku myślałem o użyciu fizycznej klawiatury i myszy, to ma być eksperyment LightWave Modeler na Androidzie. Zadowoli mnie możliwość zabrania tego na warsztat, żeby sobie spoglądać na rysunek, ewentualnie, "zdjąć" wymiar, coś poprawić - to już prawie szczyt marzeń. Spróbuję z UAEARM.
Dziękuję za podpowiedzi :)
[#9] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #7

Nie masz porównania do innych emulatorow, a tak źle rozpisujesz się o uae4arm.
Workbench nie jest dostosowany do obsługi dotykowe, wiec obsługa nie jest tak wygodna na ekranie dotykowym.
Emulator jest na SDL , który umożliwia różną sposoby emulacji myszy.
Próbowałeś dopasować ustawienia do Swoich preferencji?

@ede
Z fizyczną klawiaturą i myszą jest o wiele lepiej i wygodniej.
A jeśli telefon ma wyjście hdmi to i Workbench w 1920x1080 wygląda ładnie.
[#10] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #9

Nie masz porównania do innych emulatorow, a tak źle rozpisujesz się o uae4arm.
Workbench nie jest dostosowany do obsługi dotykowe, wiec obsługa nie jest tak wygodna na ekranie dotykowym.
Emulator jest na SDL , który umożliwia różną sposoby emulacji myszy.
Próbowałeś dopasować ustawienia do Swoich preferencji?

No a po co mam pisać o innych emulatorach amigi na androida/czy też innych systemow skoro ich nie używałem? Nie jestem człowiekiem który wyznaje zasadę: "nie znam się to się wypowiem".
Może w innych emulatorach jest to rozwiązane lepiej, w uae4arm na Androidzie nie jest.

Tu nie chodzi o obsługę WB na ekranie dotykowym, chciałeś przykładu to go podałem. Tu chodzi o samą obsługę myszy na ekranie dotykowym... Tyle. To że emulator jest na sdl to ja wiem, i nie mam mu w żaden sposób tego za jakiś minus - tylko emulacja myszy i w sumie parę też innych opcji jest... Nie oszukujemy się - nie najlepiej zaimplementowane. Nawet gdyś chciał używać kontrolera ekranowego do poruszania mysza... to zajmuje on prawie cały ekran. A wycieczka po opcjach emulatora i jego ustawieniach to pierwsze co robię.

WB może ładnie wyglądać na uae4arm i nawet da się z niego korzystać, ale nie na telefonie/androidzie...

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2018 19:55:08 przez MariuszK
[#11] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #10

To może masz uszkodzony multitouch w telefonie.
U mnie obsługa PPM i górnego menu działa poprawnie i nie jest jakieś niewygodne.
[#12] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #7

Ja używam ppm przypisany do przycisku volume, a lpm jako drugi palec na ekranie.
Mozna tez użyć obu przycisków volume.
I nieprawda jest ze system obsługuje volume kiedy przycisk jest przypisany.
Mysz i kb po usb tez używałem ale trzeba zmieniać skalowanie pozycji w porównaniu z ekranem dotykowym zeby kursor nie latał jak szalony.
Wb używa sie bez problemu.
Używam UAE4ALL2
[#13] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@orila, post #12

Aż z ciekawości usunąłem aplikację i zainstalowałem ponownie.
Prawda - teraz już system nie pokazuje regulacji głośności po zmapowaniu do vol+/vol-przycisków myszy.
[#14] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@orila, post #12

Jaki jest powód ze używasz UAE4ALL2?
Porownujac oba emulatory to UAE4ARM ma lepsze możliwości konfiguracyjne i jest szybszy.

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2018 18:15:54 przez Norbert
[#15] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #14

Jest najlepszym emulatorem, to fakt. Reszta to popierdułki a nie emulatory, ale nie jest idealny. Nie ma na przykład możliwości użycia trybów interlace bez drgania.
[#16] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #15

Jak to nie ma?
Pod Workbenchem używasz emulowanej karty graficznej, a gierki i tak nie wymagają rozdzielczości interlace.
A jeśli wymagają to da się je najczęściej wypromować na kartę graficzną.
[#17] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #16

To raczej workaround a nie rozwiązanie. Niestety Android nie ma szczęścia do emulatorów Amigi.
[#18] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #17

Mając Amigę z kartą graficzną tez używalbyś Workbencha na AGA z interlace ?
[#19] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #18

A jest cos na iPada ? Ogólnie jestem zagorzałym przeciwnikiem wszelkich emulatorów ...i chyba żadnego nie używałem na PC ...klimat lat 80 da tylko żywa maszyna z trajkotajaca stacja i joyem w dłoni

Emulator to chyba tylko bym użył do odpalenia jakiegoś dema ..jak nie ma sie wypasionej amigi

Ups ... mam emulator na przerobionej PS3 ..padem dzieciaki grają czasem jak Amiga jest nie dostępna bo stary zajmuje

Ostatnia aktualizacja: 17.02.2019 20:06:22 przez HOŁDYS
[#20] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #17

Ma i tak więcej szczęścia niż iOS...
[#21] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #18

Nie o to chodzi. Na emulatorze chce używać konfiguracji Amigi takiej jak mam w rzeczywistości. A nie mam ani AGA ani A1200. Czasem chce coś przetestować a nie mam dostępu aktualnie do Amigi. Normalnie na swojej Amidze korzystam z laced, a tu nie mogę, bo emulator oczy wypala miganiem.
[#22] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #21

Co to za specjalizowane soft, który nie działa na karcie graficznej i nie wymaga AGA a korzysta z laced ?
[#23] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #22

Widzę że masz problemy z czytaniem. Mówiąc krótko: chce mieć taki konfiguracja jak w rzeczywistości. I nie interesuje mnie żadne AGA i RTG. Kapisz?
[#24] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #23

Używaj takiej konfiguracji w rzeczywistości jaką możesz najlepiej emulować.

No to jaki jest powód że używasz laced na Amidze ?
Normalnie na swojej Amidze korzystam z laced,

To musi być coś ważnego.
[wyróżniony] [#25] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@ede, post #1

Przedmówcy już się określili, widzę. Więc tylko potwierdzę. Uae4Arm. Klawisze głośności mam jako klawisze myszy. Podpinam mini klawiature BT i można pisać. Joypad BT też bez problemu współpracuje z grami. Mam na tym ustawioną A1200 z RTG i OS3.9. Działa świetnie. Internet też śmiga.
[#26] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@Norbert, post #24

Ty tak poważnie? Używam laced bo chce mieć rozdziałkę o proporcjach piksela 1:1. Tylko tryb laced na ECS to zapewnia.
[#27] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@QkiZ, post #26

Ty tak poważnie?
Emulowana karta graficzna tez daje rozdziałkę o proporcjach pikseli 1:1
Skorzystasz z tego tylko pod systemem. Tak samo jak na ECS.
[#28] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@MariuszK, post #5

Jak widzę wszyscy utożsamiają tutaj Androida z telefonami, no i wtedy wiadomo, że obsługa UAE zawsze będzie troche kuleć. No ale pamiętajmy, że Android to nie tylko smartfony. Niedawno zanabyłem przystawkę TV Ferguson FBOX ATV na Androidzie TV i oczywiście musiałem sprawdzić, czy działają na tym emulatory Amigi. UAE4ARM działa nieźle, dziłałała mi nawet obsługa pada od Xboxa w grach (za wiele tych gier nie sprawdziłem, najbardziej mi zalezało na Galadze). Natomiast pod Workbenchem był problem, bo myszka (podłączana pod usb Fergusona, pod Androidem obsługiwana dobrze) wariowała, nie dało się obsługiwać. Próbowałem zmieniać różne opcje konfiguracyjne, nic ot nie dawało. Jakby ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził, to ja będę wdzięczny za porady w tym zakresie.
[#29] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@marskow, post #28

Nie ma prawdopodobnie dobrych emulatorów, z tego względu że procesor wtedy strasznie by się grzał. Ja testowałem sobie emulator Amigi na RPI3 bez plusa. Pod emulatorem urządzenie grzało się jak piekarnik. Było mocno gorące. Nawet wentylator od spodu podkładałem, żeby się nie ugotowało. Więc przy androidzie było by podobnie. Obecne procesory ARM są jeszcze za słabe do emulatora i chłodzenie do tego mają kiepskie, albo i wcale.
[#30] Re: Emulator Amigi na Androidzie - który najlepszy?

@gilban, post #29

Akurat w tym moim Ferusonie jest procesor chyba trochę nowszej generacji niż w RPI3, być może tak się nie grzeje, chociaż nie sprawdzałem tego. W każdym razie ucieszyłem się, że mam w domu kolejną maszynkę, która może udawać Amigę :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem