kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade
Dzień dobry wszystkim amigomaniakom.

Z Amigą wiąże mnie spora nostalagia, w związku z tym od ponad roku zączałem budować swoją kolekcję opierając ją m.in. na komputerach Amiga.

Jeden z egzemplarzy oczekuje jednak mojej atencji :)

Mam amigę 1200 w podstawowej konfiguracji Kickstart i Workbench z dyskiem twardym 320 MB i ostatnio dołożoną kartą Fast Elbox 1200/8. Niedługo planuję też zlecić recap.

Odrobiłem lekcję i poczytałem co i jak, ale nadal potrzebuję jakieś porady w kilku kwestiach.

1.
Od czasu dołożenia karty Elbox Amiga stała się mocno niestabilna. Zawieszają się niektóre gry, czy też Workbench. Pracuję na zasilaczu z Amigii 500, gdyż wyczytałem, że zapewni on więcej mocy. Niestety o ile poprawił nieco stabilność to problem dalej występuje.
Czy dla takiej konfiguracji rzeczywiście potrzeba customowego zasilacza, czy może coś tutaj jest jeszcze nie tak?

2.
Amigę zamierzam używać głównie do WHDLoad i może kilku trochę bardziej wymagających gier typu Wing Commander, Bloom, Alien Breed 3d itp.
Czy jest kupować jakiś mikrokontroler do mojej karty? Czy nie zrobi to zbyt dużej różnicy?

3.
Pytanie o Kickstart 3.1 i wyższe wersje Workbencha.
Czy jest sens się w to "bawić"? Karta PCMCIA działa mi z Elboxem, więc nie potrzebuję na razie podpinać żadnych CD-ROMów, USB, czy kart sieciowych.
Czy upgrade przełoży się na jakieś wymierne korzyści pod WHDLoad i gry?

4.
Mam problem z WHDLoad
Zainstalowałem najnowszego WHDLoada kopiując zawartość katalogów C i S w odpowiednie miejsca (instalka nie chciała mi się odpalić).

Skopiowałem gry pod WHDLoad do któregoś z katalogów.
Próbowałem je odpalić jednak kończyło sie na zielony/niebieskim/czarnym ekranie, zwiechą gry na jakimś ekranie tytułowym/loadingu czy komunikatem błędu typu:

Exception 'Illegal instruction' ($10) at $1000A (DbgAdr $A) occured
Function 'resload_Decrunch' has failed to decrunch data.

Tooltype ustawione są na:
NoCACHE
NoMMU
NoAUTOVEC
NoVBRMOVE

Max Transfer 0x1fe00

Niestety żadna gra nie może się uruchomić

Dziękuję za wszelką pomoc i porady :)
[#2] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #1

1. Problemy mogą być spowodowane kondensatorami ale to okaże się po recapie, który planujesz. Jeżeli masz inny zasilacz to możesz na nim sprawdzić czy problemy dalej występują.
2. Nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym mikrokontrolerem, jeżeli masz na myśli jakąś kartę turbo z lepszym procesorem to faktycznie w grach, które wymieniłeś możesz odczuć różnicę prędkości bo nie ma się co oszukiwać że z samym fastem to szału nie będzie. Pograsz Sobie oczywiście, ale nie będzie to mega płynne. W grach 2D natomiast nie zauważysz różnicy.
3. Jeżeli wszystko Ci działa i jesteś z tego zadowolony to nie ma przymusu.
4. Obejrzyj Sobie to
[#3] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #1

Zacznij od sprawdzenia napięć w zasilaczu.To,że Amiga uruchamia się nie oznacza,że posiada on parametry fabryczne.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 09:55:19 przez ak47
[#4] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #1

1. Wymiana kondensatorów wskazana - A1200 jest jednym z modeli podatnych na "chorobę kondensatorów". Co do zasilacza, to nie każdy zasilacz od A500 jest lepszy od tego od A1200. Lepszy jest tzw. "lekki", ma on 4.5 A na linii 5 V (sprawdź w opisie nas spodzie obudowy). Poza tym warto sprawdzić napięcia gdy komputer jest włączony (lekki zasilacz bez obciążenia generuje szczątkowe napięcie).
Co do pytania, czy taki zasilacz jest wystarczający - w przypadku A1200 z Fastem wystarczy dowolny zasilacz od Amigi (również najsłabszy 2.5 A od A500). Jeśli chodzi o zasilacz 4.5 A, zasilałem nim przez lata A1200 z Blizzardem IV (68030 50 MHz), 16 MB, dysk 850 MB i CD-ROM. Dopiero podpięcie BlizzardaPPC uczyniło Amigę niestabilną i musiałem szukać nowego zasilania.
Amiga nie ma prawa zawieszać się na gołym Workbenchu. Jeśli tak robi, przyczyną mogą być kondensatory, zasilacz, któryś z chipów (kiedyś wymieniałem komuś układ Lisa, bo grzał się i wieszał Ami po kilku minutach od włączenia), i inne....
2. Co rozumiesz pod nazwą "mikrokontroler"? Jeśli masz na myśli kartę turbo, to zdecydowanie tak. Wymienione przez Ciebie gry zaczną działać względnie przyzwoicie dopiero na szybszym 68030, niektóre na czymś jeszcze szybszym. Generalnie im szybszy CPU, tym lepiej.
3. Co do tzw. nowszych OS, to różne są opinie. Ja zawsze polegałem na ostatnim, "koszernym" OS od Commodore, czyli 3.1. Zasadniczo wszystko pod nim Ci pójdzie. Wyższe OS to w zasadzie zestaw łatek, oryginalny OS3.1 można "podrasować", z uwagi na modułowość AmigaOS można wykorzystać wybrane elementy tamtych systemów, plus trochę łatek z Aminetu. Chociaż bez wątpienia instalacja OS3.5 lub 3.9 jest swego rodzaju drogą na skróty.
4. O WHDLoad niewiele wiem, bo nie używam.
[#5] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@wali7, post #4

2. Co rozumiesz pod nazwą "mikrokontroler"? Jeśli masz na myśli kartę turbo, to zdecydowanie tak. Wymienione przez Ciebie gry zaczną działać względnie przyzwoicie dopiero na szybszym 68030, niektóre na czymś jeszcze szybszym. Generalnie im szybszy CPU, tym lepiej.

Chyba chodzi o dołożenie do karty koprocesora ?

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 10:40:33 przez Dorian3d
[#6] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #1

Co do tej karty Elbox 1200/8 napisz proszę, jakiego SIMMa masz tam włożonego.

Podaj jeszcze czy w Early Startup karta rozszerzeń figuruje jako "Working". Do Early Startup wchodzisz przytrzymując podczas uruchamiania komputera oba klawisze myszy.
[#7] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@Dorian3d, post #5

Jeżeli chodzi o koprocesor arytmetyczny, to pod kątem gier - nie warto, mało która gra wykorzysta FPU (może kilka gier się znajdzie, w tym momencie nie kojarzę żadnej).
Do gier tylko szybszy CPU, a więc karta turbo.
[#8] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@wali7, post #7

Oczywiście nie o mikrokontroler a koprocesor do Fast Elboxa mi chodziło.
Innymi słowy nie ma sensu tam nic wkładać i jeżeli już to kupić coś z wyższej półki?

W odpowiedzi na stan karty Elbox to wydaje się być sprawna, widnieje jako Working, przechodzi też test wydajności w SysInfo.

Jeżeli chodzi o niestabilność systemu to pojawia się ona wyłącznie, gdy podłączona jest ta karta, stąd moje wcześniejsze pytania o zasilanie. Spróbuję niemniej na pewno zrobić recap i przeczyścić złącze gumką i przetrzeć alkoholem izopropylowym.

Spróbuję też podpiąć kartę CF z Workbenchem 3.1 i zainstalować tam whdload, uprzednio przy okazji recapu wymieniając KS na 3.1.

Sprawdzę też zasilacz. Może to być na "sucho" czy musi byc podłączony do Amigi (w tym przypadku nie do końca wiem jak się do tego zabrać).

Dzięki raz jeszcze za wszystkie odpowiedzi.
[#9] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #8

Podaj jeszcze proszę jaki SIMM włożony jest do karty. W moim przypadku niepoprawny/niesprawny SIMM był wielokrotnie przyczyną niepoprawnego działania karty.
[#10] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #8

Mam taką kartę i jest ona ewidentnie za slaba do tego co wymieniłeś, z kolei bez karty whdload nie ma na czym pracować. Wniosek ? Wyciągać kolekcję blizzardow z kolekcji i wystawiać Na giełdzie panowie ktorzy chomikuja po 3 szt.
[#11] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@jjvelhunter, post #1

Od czasu dołożenia karty Elbox Amiga stała się mocno niestabilna. Zawieszają się niektóre gry, czy też Workbench. Pracuję na zasilaczu z Amigii 500, gdyż wyczytałem, że zapewni on więcej mocy. Niestety o ile poprawił nieco stabilność to problem dalej występuje.
Czy dla takiej konfiguracji rzeczywiście potrzeba customowego zasilacza, czy może coś tutaj jest jeszcze nie tak?
Diagnozując takie problemy pamiętaj, że zarówno karta, sama Amiga jak i zasilacz mają po te 25 lat. W teorii konfigurację A1200 + 8 MB fast RAM zasili każdy amigowy zasilacz, nawet ten najsłabszy, 2,5 ampera. Jeżeli mocniejszy zasilacz nieco poprawił sytuację, to prawdopodobnie kondensatory elektrolityczne w Amidze są do wymiany. Większość z nich służy do filtracji zasilania i jeżeli są niesprawne, dołożenie karty pamięci może powodować zwiększenie poziomu zakłóceń w zasilaniu. Zakłóceń, które sprawne kondensatory by wyeliminowały.

Jeżeli zależy Ci na samym rozszerzeniu pamięci, warto je dobrze wyczyścić i może nawet przetopić wszystkie luty, zwłaszcza przy podstawce SIMM i złączu krawędziowym, oraz wymienić kondensatory elektrolityczne na samej karcie. Jak również przyjrzeć się baterii podtrzymującej zegar czasu rzeczywistego. Te baterie po latach wyciekają, a wyciekający z nich elektrolit sieje masakryczne spustoszenie.

Z tym, że – jak już koledzy zauważyli – do bardziej wymagających gier (a np. Alien Breed 3D jest grą bardzo wymagającą, jak na Amigę), przyda się karta turbo z własnym procesorem.
[#12] Re: Amiga 1200 dla początkującego - konfiguracja i upgrade

@Krashan, post #11

Z tym, że – jak już koledzy zauważyli – do bardziej wymagających gier (a np. Alien Breed 3D jest grą bardzo wymagającą, jak na Amigę), przyda się karta turbo z własnym procesorem.

Z tą kartą FAST w przypadku gier 3D nie jest aż tak źle. Mam AB3DII-TKG i on ma dwie wersje: 2MB i 4MB. Wersja 2MB, przeznaczona dla nierozbudowanych Amig, chodzi już na 68020 całkiem żwawo.

Często zapomina się o tej wersji AB3DII-TKG.

W Glooma w małym okienku (lub większym 2x1) też sobie zagra - szczególnie w wersję Classic (nie Deluxe), która nie korzysta z grafiki chunky (konwersji chunky przez CPU).

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2018 14:08:08 przez Hexmage960
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem