[#1] Amiga i telewizor z wejsciem component
Witam

Mam pytanie. Czy jest gdzies schemat podlaczenia amigi z telewizorem z wejsciem component? Chodzi mi o wejscie skladajace sie z trzech chinchow.

Pozdrawiam

[#2] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #1

Tak na "oko", potrzebne sa chyba 3 kabelki chinch i tyle. Wejscia "bialy" i "czarny" to dzwiek, natomiast "zolty" to obraz. Po prostu podlaczasz i juz ;)
W podobny sposob mozna podlaczyc A1200 do monitora 1084/1085S (lub podobnych) bez uzycia portu Video.

Dodam ze Amiga 1200 wyjscie "comp" ma pomiedzy portem Video a modulatorem. Jezeli jednak masz A500, to uzyskasz tylko obraz czarno bialy.

Ostatnia modyfikacja: 24.03.07 17:27
[#3] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #1

A po drugiej stronie jakie jest złącze?

[#4] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@Olek, post #3

Po drugiej stronie jest wtyczka do gniazda video w Amidze.

Pozdrawiam

[#5] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #4

cześć

Mylicie chyba pojęcia !!! Z tego co kolega napisał zrozumiałem ,że chodzi mu o telewizor, który ma wejście Component, czyli obraz jest podawany w trzech składowych RGB (HDTV) :). Wy mówicie natomiast o Composite (porażka), a to nie to samo .Jeśli o to Ci chodziło to sam o tym myślałem ;) Amiga HDTV zamiast CDTV ;)

mic
[#6] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #4

Chodzi Mi o telewizor. Spróbuj tutaj: [url]http://www.hardwarebook.net/index.html

Ostatnia modyfikacja: 24.03.07 17:41
[#7] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@Olek, post #6

W telewizorze jest zlacze podpisane AV. Sklada sie z 3 gniazd chinch (video, kanal lewy, kanal prawy). Podlaczam przez nie PS2 przy pomocy takiego kabla: http://i.pricerunner.com/prod/17_10_15_5_i114796427s/product.jpeg
Niestety w tym tv jest uszkodzone eurozlacze. Mam kabel video-scart do amigi. Chcialbym go przerobic aby dalo sie go podpiac do trzech chinchow na przedzie TV.

Pozdrawiam

[#8] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #7

Aaa... No to dałem czadu . Napisz jaka to Amiga , bo nie wszystkie mają Composite w kolorze :) . A co do kabelka to szkoda niszczyć. Lepiej kupić z parę groszy nowy, który ma trzy "czincz-czincz" - stereo i po kłopocie.

Np. Takie coś
http://www.allegro.pl/item177438057_przewod_3_x_rca_3_x_rca_chinch_wysylka_4_zl.html

mic

Ostatnia modyfikacja: 24.03.07 18:28
[#9] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@mic, post #8

Amigi mam trzy (a500. a600. a1200), wszystkie maja to samo wyjscie video (gniazdo podobne do gniazda LPT).

Pozdrawiam

[#10] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #9

Jeśli chodzi o złącze video w Amigach, to raczej nie ma możliwości wyprowadzenia sygnału composite. Musisz raczej zaopatrzyć się w kabelek taki jak podałem Ci w poprzednim poście. Co do A1200 i A600 sprawa jest bardzo prosta, ponieważ compisite mają w kolorze (gniazdo o żółtym kolorze). Natomiast A500 ma composite czarno-białe i potrzebny byłby modulator, aby przetworzyć obraz na kolor.
[#11] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #9

Ja jeszcze delikatnie zasugeruję aby kabelki od audio nie podłączać do TV, a raczej do jakiegoś zestawu audio, np jakieś kino domowe lub wzmacniacz. Oczywiście jeżeli masz taką możliwość.

Do obrazu wystarczy tylko jeden kabelek cinch (composite video).

[#12] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@Prince, post #11

Ooo tak! Bardzo słuszna uwaga :) Nie ma to jak Ami podłączona do wieży, lub jakiegoś wzmacniacza :) Efekt o niebo lepszy od marnych głośniczków w telewizorach. Chyba że ktoś ma "super plazmę" ;)
[#13] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@mic, post #12

Dzieki wszystkim za pomoc. Dziala tak jak chcialem. Jeden chinch composite, 2 chinche - dzwiek.

Pozdrawiam

[#14] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@mic, post #5

Złącze component to nie RGB tylko YPbPr, Y - luminancja, Pb - niebieska składowa chrominancji, Pr - czerwona składowa chrominancji. I tego sygnału nie da się wyprowadzić bezpośrednio z Amigi.
[#15] Re: Amiga i telewizor z wejsciem component

@pjk, post #1

Bezpośrednio się nie da. Potrzebny jest specjalny modulator. Nawiązując do wypowiedzi przedmówców - component to nie RGB i nie CVBS+dźwięk. Więcej tutaj:

http://www.horn.pl/klub.php?page_id=94
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem