kategoria: A1200
[#1] Zmiana układu klawiatury
Jak zmienić układ klawiatury? - przykładowo mam niemiecki (QWERTZ) i chcę zmienić na angielski (QWERTY)? Czy wystarczy poprzekładać same klawisze czy też klawiatury różnią się fizycznie czymś jeszcze? Wyczytałem gdzieś na forum, że jakiś element elektroniczny klawiatury jest na płycie głównej. Czy on we wszystkich wersjach jest taki sam czy też od niego zależy układ klawiatury? Wyczytałem też, że układ zmienia się przy instalacji WB. A jak to wyglada w grach?

Kolejna sprawa to jeśli mam Amige z układem brytyjskim, która ma uszkodzoną płytę to czy mogę bez przeszkód przełożyć płytę z Amigi w wersji niemieckiej? - tu ponownie kwestia tego elementu elektronicznego klawiatury na płycie głównej - czy jest taki sam we wszystkich wersjach
[#2] Re: Zmiana układu klawiatury

@poldek12, post #1

Pozwalam sobie grzecznie podpiąć się pod wątek Kolegi. Mam dokładnie ten sam problem, A600 rev. 2D kupiona we DE i zamierzam przejść z QWERTZ na QWERTY. Pójdzie bezboleśnie?
[#3] Re: Zmiana układu klawiatury

@poldek12, post #1

Kontroler klawiatury jest identyczny we wszystkich wersjach językowych. Wystarczy przełożyć samą klawiaturę i w systemie, w preferencjach, ustawić odpowiedni układ.
[#4] Re: Zmiana układu klawiatury

@Krashan, post #3

Tak dla doprecyzowania dodam, że chodzi o preferencje Input w szufladzie Prefs na dysku systemowym. Układ klawiatury zmieniamy wybierając go z listy Keyboard Type.

Podczas instalacji systemu rzeczywiście określamy układy, które są kopiowane na dysk, jednak można je później doinstalować i zmienić w każdej chwili (to dla zaawansowanych użytkowników).

Wystarczy skopiować odpowiedni plik do szuflady Devs/Keymaps, a następnie wybrać ten układ w preferencjach Input.

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 11:11:17 przez Hexmage960
[#5] Re: Zmiana układu klawiatury

@Hexmage960, post #4

Rozumiem, że zamiast wymieniać całą klawiaturę możnaby ograniczyć się do wymiany poszczególnych klawiszy jeśli akurat by się je miało?

Jestem początkującym Amigowcem - jako dysk systemowy rozumiem dyskietkę jeśli WorkBench został uruchomiony z dyskietki lub dysk twardy jesli z dysku twardego (u mnie karta SD). WorkBench to zapisuje w jakiejś pamięci, że gry mają do tego dostęp i wiedzą, że pod klawiszem jest np. symbol funta a nie # ?
[#6] Re: Zmiana układu klawiatury

@poldek12, post #5

Jestem początkującym Amigowcem - jako dysk systemowy rozumiem dyskietkę jeśli WorkBench został uruchomiony z dyskietki lub dysk twardy jesli z dysku twardego (u mnie karta SD).

Dokładnie tak. W przypadku twardego dysku zazwyczaj dysk systemowy (tzw. partycja) ma nazwę po prostu System (jest ikonka na blacie z podpisem System). Tam szukasz programu Input.

WorkBench to zapisuje w jakiejś pamięci, że gry mają do tego dostęp i wiedzą, że pod klawiszem jest np. symbol funta a nie # ?

W przypadku gier tzw. niesystemowych nie wiem jak jest, szczerze mówiąc nie stosowałem nigdy klawiatur innego układu z grami.

W przypadku gier systemowych i oprogramowania tak, programy korzystają z obranego w preferencjach typu/układu klawiatury.
[#7] Re: Zmiana układu klawiatury

@Krashan, post #3

Z dawnych czasów pamiętam Amigę 500 u kuzyna i uruchamialiśmy praktycznie każdą grę wkładając dyskietkę po uruchomieniu komputera bez ładowania WorkBencha. Rozumiem, że ten tryb to było uruchomienie gry nie systemowej czyli praktycznie większość gier jest nie systemowa. Pytanie co się stanie jeśli wezmę płytę z Amigi niemieckiej i klawiaturę brytyjską. Uruchomię grę w której podaje się imię lub wpisuje do highscores i nacisnę przycisk Y (znajdujący się koło litery T bo klawiatura brytyjska). Rozumiem że gra nie zna ustawień systemu? Czy gra zinterpretuje to jako Y bo klawiatura brytyjska czy jako Z bo płyta niemiecka. Z odpowiedzi Krashana wynika, że kontroler na wszystkich płytach jest taki sam więc powinna decydować klawiatura zatem powinno się pojawić Y. Skoro tak to znaczy że poza klawiszami (tzn. nadrukach na poszczególnych klawiszach) jest jakaś różnica w elektronice lub folii w samej klawiaturze między układami klawiatur, która decyduje jaki znak się pojawi. A to oznaczałoby że nie można między układami podmienić samych klawiszy tylko wymienić trzeba całą klawiaturę z klawiszami??

Kolejna rzecz jak ta sama gra zachowa sie uruchomiona z WHDLoad uruchamianego z WorkBencha? Czy skorzysta z ustawień WorkBencha czy też zachowa się jak gra niesystemowa?
[#8] Re: Zmiana układu klawiatury

@poldek12, post #7

Gry z dyskietek mają często ustawiony układ klawiatury w s-s i można go zmienić na taki jaki posiada Amiga.
Niektóre gry przy wyborze języka same przestawiają się na właściwy narodowy układ klawiatury.
[#9] Re: Zmiana układu klawiatury

@poldek12, post #5

[/quote]Rozumiem, że zamiast wymieniać całą klawiaturę możnaby ograniczyć się do wymiany poszczególnych klawiszy jeśli akurat by się je miało?[/quote]Prawie. Jednak między niektórymi układami klawiatur są nieco większe różnice. W amerykańskim układzie są dwa klawisze puste (przynajmniej w mojej A1200) – jeden przy lewym shifcie, drugi przy enterze. Zdaje się, że w niektórych układach narodowych jednego albo obu tych klawiszy nie ma.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem