@softiron, post #3
@Nasedo, post #4
@misiek2, post #6
w obudowie Amigi najlepiej umieścić... płytę główną Amigi :)
a poważnie... dla mnie to jest taka sztuka dla sztuki. Przy odpowiednim samozaparciu pewnie zrobisz jak zamyśliłeś tylko... po co?
do emulowania Amigi w małych pudełkach jest kilka rozwiązań, na PC jest winUAE, FS-Uae.
Ewentualnie jak poczekasz tylko zylion lat to będzie nowa obudowa do A500 z miejscem na Vampire V4...
@Nasedo, post #7
@Nasedo, post #7
@ZbyniuR, post #9
@Adinfo, post #8
Niestety na ten moment uae4arm nie jest tak rozbudowane jak wersja dla WinUAE. Dla ARM mamy max MC68030 (na szczęście częstotliwość ustawić można no limit). Testowałem ClassicWB i BetterWB + sterowniki Picasso to całkiem fajnie to chodzi. Oczywiście to nigdy nie będzie prawdziwa Amiga. Aktualnie kasa nie pozwala mi na zakup wypasionej A1200 + jakiś fajny turbiacz, ale zobaczymy co czas przyniesie, na razie to przynajmniej mogę skubnąć lepszego sprzętu dzięki tej emulowanej Amidze w oryginalnej obudowie z klawiaturą.
Jak widzisz nie ma tu wielu entuzjastów wkładania Inteli lub Malinek do Amig. Choć ten ostatni pomysł mnie się akurat podoba, ale gotowych rozwiązań nie ma, a jestem za głupi/leniwy by to sobie samemu zrobić. ;)
@Adinfo, post #10
@Nasedo, post #1
@Nasedo, post #11
@Nasedo, post #11
@Pentanteles, post #17
Jakiś czas temu zanabyłem RPi w wersji 3B. Amibian działa bardzo dobrze. Zainstalowałem na nim pakiet Amikit. Pracuje wolniej niż na PC - ale i tak sporo szybciej od klasyka (mam A1200 z Blizzardem 1260).
Właśnie wyszła nowa wersja RPi 3B+ z zegarem 1,4GHz (której jeszcze nie widziałem), pewnie będzie nieco lepiej z wydajnością. Co do zgodności nie mam uwag.
Generalnie RPi 3B to bardzo fajny gadżet, nieźle oprogramowany, mały, cichy, przyjemny w użyciu. Jeżeli chcesz mieć osobny komputerek do emulacji Amigi - nie będziesz zawiedziony. Oprócz Amibiana jest jeszcze RetroPie - kombajn do retrogrania.
Największą wadą RPi3B jest notoryczne przegrzewanie (w standardzie nie ma żadnego chłodzenia) - dlatego najlepiej od razu kupić zestaw radiatorów i mały wentylatorek na 5VDC. Ze względu na niewielki rozmiar sprzętu fajnie jest też mieć bezprzewodową mysz, klawiaturę i pada - bardzo ułatwiają życie.
Sam projekt nie jest trudny, jeśli masz już Keyrah i obudowę z klawiaturą, to reszta polega jedynie na podłączeniu wszystkiego ze sobą.
Wg mnie zasadniczą zaletą Rasberry jest niewielki rozmiar - nawet w obudowie od A600 zmieściloby się jeszce z 10 takich płytek, więc szkoda marnować tyle przestrzeni.
Może zainteresuje Cię "trzecia droga" a mianowicie obudowa do Raspberry stylizowana na amigową, np. https://www.thingiverse.com/thing:268809
W sieci można znaleźć wiele takich projektów, może znajdziesz coś dla siebie :)
@Nasedo, post #19
@dawid84, post #21
@Adinfo, post #23
@Ocelot, post #25
@Nasedo, post #26
@Nasedo, post #1
@gilban, post #29