[#1] Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM
Do znawców tematu jak rozpoznać czy płyta główna a-1200 jest produkcji Commodore czy Escomu ?
[#2] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #1

Proponowałbym po napisie na tejże :)
[#3] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@wali7, post #2

wszystko fajnie ale widziałem już płytć główną commodore bez napisu :P
nigdy też nie widziałem napisu escom na płycie produkowanej przez tć firmć
[#4] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #1

zazwyczaj w escomowych plytach jest od spodniej czesci plyty (jak jest gniazdo na FDD) mostek w postaci laminowanego miedzianego druta ale tez poza tym nie zauwazylem roznicy ;)

Ostatnia modyfikacja: 02.03.07 18:46
[#5] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #1

a co za roznica? :)
[#6] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@Denver, post #4

i właśnie o to mi głównie chodzi czy jest możliwe żeby escomowa płyta tego mostka nie posiadała i żeby działała bez żadnych "poprawek" z amigową stacją dysków,przynajmniej bez widocznych poprawek w postaci mostka tylko lutowanego w innym miejscu?????????
[#7] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@Valwit, post #5

zasadnicza:)
[#8] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #6

aha, cóż, ja Escomowej A1200 nigdy na oczy nie widziałem, za to
Commodorowe mam obecnie trzy (w tym jedna spalona) - wszystkie mają
napis Commodore. Ale jeśli niektóre nie mają - nie będę się spierał :)
Czy działają stacje C= w niektórych Escomowych? Można sprawdzać, jeśli
jednak dana stacja działa, to chyba dla praktyka nie ma znaczenia, czy
płyta jest C, czy E... :)
[#9] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@wali7, post #8

Ja miałem A1200 Escomową, miała słynny drucik miedziany, na obudowie już czarne logo "AMIGA A1200", jednakże (chociaż głowy na pinek nie położę) na stronie z układami nadal było "Commodore". Ja swoją 1200-setkę zakupiłem w "Eurece" wrzesińskiej i były 3 akcje z wymianą stacji dyskietek. Miała zasilacz czarny i wąsko-podłużny. No i była w magicznym pudełku AMIGA MAGIC. Chyba tak na szybcika, to tymi detalami można by było rozpoznać...
[#10] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@wali7, post #8

Po prostu do tej pory myślałem że wszystkie płyty produkcji escomu mają od spodu przylutowany miedziany mostek mićdzy 2 a 34 pinem gniazda stacji dysków było to powodowane tym że eskomowa płyta miała pc-tową stacjć która nie działała z programami ndos brak sygnału ready,problemy wystepowały również w momencie podłączenia stacji amigowej po prostu nie działała trzeba było dokonać pewnej modyfikacji.Pytam o różnicć miedzy płytami dlatego że nabyłem ostatnio płytć produkcji escomu chyba, ale nie znalazłem tam ani wspomnianego mostka jak również nie miałem problemu z podłączeniem zwykłej stacji amigowej co przy płycie escomowej jest po prostu NIEMOŻLIWE oczywiście bez przeróbki.Dlatego zacząłem sić zastanawiać czy aby na pewno kupiłem płytć produkcji Escomu czy może istnieje jakieś inne wytłumaczenie tej sytuacji,czy istnieje inna przeróbka z pominićciem wspomnianego mostka,czy były jeszcze jakieś różnice miedzy tymi płytami dzieki którym mógłbym sić zorientować czy ta którą posiadam to płyta escomu :(
[#11] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #10

A czy to sie po prostu nie ogranicza do zmostkowania pinow i tyle,moze poprzedni wlaciciel wywalil ten mostek, bo mial jakiegos Chinona czy cos:)

[#12] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #1

Wszystkie plyty w Escomowskich A1200 były opisane po commodorowsku. Zastanawiam się, czy Escom wogóle te płyty produkował - może dostali odpowiedni zapas po C=?
[#13] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@MrT, post #11

Prawdć mówiąc obejżałem tć płytć bardzo dokładnie nie widzć tam żadnych śladów lutowania, pozatym jeżeli nawet ktoś wylutował ten mostek żeby urzywać stacji amigowej to powinien przylutować go w innym miejscu bo inaczej stacja amigowa nie ma prawa działać !!!!!Dlatego teoretycznie jezli jest to płyta escomu w sytuacji którą opisałem nie powinna działać stacja pc ani amigowa,jeżeli sie myle to może ktoś jest w stanie mnie oświecić
[#14] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #13

Po wyrzuceniu tego druta (albo mostka, jeśli można tak to nazwać) stacja amigowa działa normalnie z płytą A1200 Escom. Najprawdopodobniej ten drut to jedyny, poza naklejką, wkład własny Escomu w konstrukcję A1200.
[#15] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@Daclaw, post #14

Nie jedyny,oprócz druta zlikwidowali sygnał ready który był obecny w przypadku płyty commodore na pinie 34 dlatego właśnie jest problem z programami ndos,tylko dlaczego u mnie mimo że żaden mostek nie jest "obecny" programy ndos działają???????????

Ostatnia modyfikacja: 06.03.07 14:38
[#16] Re: Płyta główna a-1200 jak rozpoznać C=czy ESCOM

@PRIMER, post #15

Ja swego czasu tez mialem amige escomowsca, i nie bylo na niej zadnych drucikow poczatkowo byla tam jakas stacja nie wiem jaka, ale jak sie zwalila to podalczylem stacje od A500 i dziala normalnie, gry n-dos tez dzialay.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem