[#1] BenQ bl702a
Planuje zakupić ten monitor i ciekawi mnie jakoś obrazu na nim.
Z tego co widziałem na YouTube idzie go całkiem ładnie ustawic.
Czy jakiś posiadacz tego monitora może się wypowiedzieć czy jest jakaś widoczna pikseloza lub jakieś przekłamania w obrazie?
[#2] Re: BenQ bl702a

@_MAR_, post #1

[#3] Re: BenQ bl702a

@_MAR_, post #1

BL702a mogę z czystym sumieniem polecić, po przejściówce AmiVGA obraz jest taki, że ciężko taki uzyskać na jakimkolwiek tv lcd
[#4] Re: BenQ bl702a

@_MAR_, post #1

Oba to strzał w dziesiątke przy czym 912 ma dodatkowo dvi co może być pomocne przy dołożeniu np indivision. Pomocne też było mając Rate Auto Switch i kartę graficzną w Amidze. Szybkie przełączanie pomiędzy źródłami na jednym monitorku.
[#5] Re: BenQ bl702a

@Mariodj, post #4

Właśnie do mnie jedzie :)))))))) Nec 71vm zostanie jako zapas taktyczny ;)
[#6] Re: BenQ bl702a

@_MAR_, post #1

Mam oba i polecam oba :)
[#7] Re: BenQ bl702a

@Mariodj, post #4

A w czym jest lepszy od U2410?
[#8] Re: BenQ bl702a

@_MAR_, post #1

Jak chcesz to mam po 179zł+ wysyłka 11zł monitorki benq bl702a
[#9] Re: BenQ bl702a

@BarDab, post #8

No wlasnie po nicku widzę ze od Ciebie jedzie :>

W sensie przygotowany do wysyłki.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2018 19:24:22 przez mikecios
[#10] Re: BenQ bl702a

@BarDab, post #8

Hejka, jestem zainteresowany :) priv ?
[#11] Re: BenQ bl702a

@shirozuki, post #3

Miałem kupować tego BenQ ale ostatecznie do A3000 kupiłem NEC 1970NX i nie żałuje, joś obrazu świetna, przebija mojego LG m1721a,którego używma do pozostałych amig i konsol. Nie rozumiej jednak tej ciagle wysokiej ceny Benq BL702a czy 902a
DAwanie 500PLN za 17 calowy monitor to zdecydowanie za dużo, gdzie w tej cenie są bardzo dobrej jakości montory FullHD, tyle kosztował mnie Samsung 24 cale z podświetleniem LED.
Miałem szukać Infotronica ale obecnie bardzo cieżko znaleźć a i 21 cali to już wg mnie za dużo do Amigi. Skalowanie obrazu jednak pogarsza jakośc zwłąszcza gier.
Oczywiscie tryb interlace nie bedzie na tym benq działał dobrze, wiec do korzystania z systemu amigowego niezbyt się nadaje, jednak jakość obrazu w grach jest najlepsza ze wszystkich LCD z którymi Amiga działa,ale osobiście nie widizałem na żywo więcn ie mam porównania.
[#12] Re: BenQ bl702a

@FeRu, post #11

Jakość NEC fajna ale ja bym wymiękł jak by mi ucinało kawałek ekranu.
[#13] Re: BenQ bl702a

@Mariodj, post #12

To fakt. 71vm ucina. Mam dwa moniotory i juz mysle nad nowym modelem innego producenta
Nie wiem dlaczego tak sie tym modelem zachwycacie.

Ostatnia aktualizacja: 16.11.2018 22:06:31 przez JacK_Swidnik
[#14] Re: BenQ bl702a

@FeRu, post #11

Miałem kupować tego BenQ ale ostatecznie do A3000 kupiłem NEC 1970NX

Fajnie, ale możesz kogoś wprowadzić w błąd, bo do A3000, która ma Scandoubler możesz podłączyć praktycznie każdy monitor. NEC 1970NX przy 15KHz ucina obraz, to tak żeby była jasność.
[#15] Re: BenQ bl702a

@Kilos, post #14

NEC 1970NX łapie 15kHz i wyświetla wszystkie tryby Amigi,Atari ST czy każdego innego komputera który potrzebuje 15kHz.
Nawet nie zauwazyłem jeszcze by ten NEC obcinał obraz, wszystkie NECi mają tą przypadłość we współpracy z Amiga? Bo mam jeszcze 1970NXp, i obraz na 15kHz był przesunięty bardziej w dół niż na 1970NX, po przywróceniu ustawień fabrycznych.
Co prawda szukałem NEC 1550M białego ale nigdzie nie ma, co prawda jest 1550V jednak on chyba nie łapie nawet 31kHz.
[#16] Re: BenQ bl702a

@FeRu, post #15

Monitor wczoraj dotarł do mnie i teraz mam pytanie.
Jak wiadomo proporcje ma 5:4 i czy istnieje jakis sposob żeby w trybie DbPal wyświetlał obraz na calym ekranie ?
[#17] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #16

Overscan + ustawienia monitora powinny dać poprawę.
[#18] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #17

Przy DblPAL z tego co pamiętam nie miałem zapełnionego całego ekranu (mimo ustawienia maksymalnego w Overscan), postaram zrobić zdjęcie i dołączyć aby to pokazać.
[#19] Re: BenQ bl702a

@Adinfo, post #18

Overscan też mam na maxa ale po bokach czarne paski pozostają, wynika to zapewne z tej proporcji 5:4 i jakoś mnie to strasznie drażni chociaż jakość obrazu i obsługa 15khz bez obcinania czegokolwiek jest na ogromny plus tego monitora.
[#20] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #19

Przecież DblPAL ma właśnie proporcję 5:4 (640×512)...
[#21] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #19

Zobacz jak to wyglada z i bez VGAONLY .
[#22] Re: BenQ bl702a

@Krashan, post #20

Dzisiaj nie dam rady pokazać.... mimo tego co piszesz w DbPal z max overscanem, po bokach pozostają czarne pasy choc to wbrew logice bo monitor normalnie pracuje w rozdzielczosci 1280x1024.
[#23] Re: BenQ bl702a

@Norbert, post #21

Mam "z". A bez vga "poza zakresem" i czarny ekran.
[#24] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #23

DblPAL na Benq BL702a mam po bokach po około 2cm przerwy z obu stron (overscan rozciągnięty na max).
[#25] Re: BenQ bl702a

@Adinfo, post #24

Biax ma taki egzemplarz tego monitorka który zrobił DblPAL perfekt. Próbowałem na swoim ale niestety sie już nie udało.
[#26] Re: BenQ bl702a

@Mariodj, post #25

A te próby polegają na ....... ?
[#27] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #26

Wszelakie ustawienia monitora i różnych plików dblpal.
[#28] Re: BenQ bl702a

@mikecios, post #26

http://aminet.net/package/driver/moni/MonEd3a

Kiedyś, o ile pamięć nie myli kombinowałem z tym albo podobnym programem.

Ps. Co prawda przy monitorze VGA CRT.

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 22:38:35 przez ede
[#29] Re: BenQ bl702a

@Mariodj, post #25

Przy DblPal po za czarnymi pasami po bokach mam w A600 dziwny objaw bo wiesza mi Amigę, albo zaraz po włączeniu DblPal albo po kilku minutach. Chociaż podejrzewam zasilacz - gniazdo zasilania w Amidze bo mi coś ostatnio "nie styka", muszę to sprawdzić.
[#30] Re: BenQ bl702a

@ede, post #28

MonEd zawiesza mi Amige. Autor w readme napisał że zwisy to wina kickstartu tego nie zmienię.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem